2 дни в Куала Лумпур – столицата на Малайзия

от Вилислав

Куала Лумпур, или както местните я наричат – KL, е една от най-културно разнообразните азиатски столици. През годините тук са се заселвали хора от всички краища на Азия – малайзийци, индийци, китайци, тайландци, тамили и още много други, които са допринесли за целия този микс от хора, невероятна култура, традиции, кухня и религия. Благодарение на това, в Малайзия има страшно много места, които да посетите, както и много нови неща, които да опитате. Малайзия е мюсюлманска държава, така че не се учудвайте от огромният брой джамии, които ще видите. Местните са изключително толерантни и подхождат с уважение към останалите националности и религии, за това ще видите и Хинду храмове, католически църкви, китайски храмове и още други.

Столицата Куала Лумпур има страшно много забележителности, които да предложи на хилядите туристи, посещаващи града. Като започнете от храмове и исторически паметници, модерни и футуристични небостъргачи, цветни храмове, джамии и църкви, зелени паркове и джунгли, огромни молове, оживени и шумни пазари и разбира се, уникален нощен живот с пълни барове и клубове.


Подобно на повечето хора от южната част на Азия, местните са много дружелюбни и говорят отлично английски. Инфраструктурата е много добре развита, това ще ви направи огромно впечатление. Откакто започнах да пътувам из Азия, забелязах колко напред са те, дори и да са по-бедни от нас българите. Ако имате възможност да пътувате до тази част на света, ще видите огромни булеварди с широки тротоари, зеленина, невероятни сгради и небостъргачи.

Кулите Близнаци Петронас

За мен лично, най-впечатляващите сгради в града са кулите близнаци Петронас, особено през нощта, когато са осветени, а фонтанът пред комплекса свети в различни светлини. Да, след Бурж Халифа и фонтаните в Дубай, едва ли нещо подобно би ме впечатлило толкова много, но определено си струва да се види. Светлинното шоу на фонтаните започва всяка вечер в 20:00, 21:00 и 22:00 ч.

Кулите са високи 452 метра и се виждат от всяка точка на града. Има и мол, където може да обядвате и да се разходите, но повечето марки са по-скъпи отколкото в Европа. Препоръчвам ви да се качите до 86-ия етаж (360 метра), където се намира мостът свързващ двете кули. Имайте предвид, че на ден за кулите се продават над 1500 билета, за това, за да си спестите време си купете билети онлайн.


Площад Мердека и Градската галерия

Това е площадът на независимостта на Малайзия. Тук се намира най-високото знаме в света и точно на това място е бил развят малайзийският флаг за пръв път на 31-ви август 1957  г. В непосредствена близост до площада се намира и Градската галерия на Куала Лумпур – музей на миналото и бъдещето на града. Ако имате достатъчно време, задължително го посетете.


Batu Caves или Пещерите Бату

Едно от най-известните и красиви места в Куала Лумпур всъщност се намира на няколко километра от самия град. Събудете се рано сутринта, закусете и си хванете такси или Grab (азиатския вариант на Uber), и се отправете директно към Бату, за да избегнете тълпите от туристи и да може да се насладите на цялата тази красота. За да стигнете до самия храм трябва да изкачите 272 стълби. Боядисани са в различни цветове и това прави мястото още по-атрактивно за посетителите. А по стълбите има десетки маймуни, които са много нахални, така че бъдете внимателни. На мен лично една от тях ми грабна кокосовия орех от ръцете и се опита да ме ухапе, защото не го пусках. Доста комична гледка…

Храмът в пещерите Бату е посветен на бога на войната – Муруган, а пред самите стълби се издига и неговата статуя, висока цели 42.70 метра, което я прави най-високата статуя в света.


Джамията Вилая Пердекутан

Една от най-красивите джамии в малайзийската столица, Вилая Пердекутан, отваря врати през 2000 година и днес е основна атракция за туристите. Архитектурата е вдъхновена от Синята джамия в Истанбул, така че тези от вас които са били в Турция, бързо ще открият приликите. Огромният комплекс е изпипан до най-малкия детайл и определено челюстта ви ще падне. Лично аз бях особено впечатлен от джамията, имайки предвид че съм бил в една от най-големите в света – тази в Абу Даби, но определено Вилая Пердекутан не ѝ отстъпва по красота. Входът е безплатен и охраната ще ви даде дрехи, за да се покриете ако сте прекалено разголени.


Чайнатаун

През деня улица Петалинг не е сред най-оживените, но в късните следобедни часове тук става лудница. Заредени сергии и магазинчета с каквото си представите – от тениски, обувки, чанти, часовници, до техники и китайски подправки. Дори да не сте фен на евтините дрънкулки, това е уникален експириънс. Отидете вечерта, вървете заедно с тълпата, разгледайте, вземете си нещо за хапване от някоя от стрийт бутките и се приберете или пък отидете в някой от rooftop баровете в района на Кулите Близнаци.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас