24 часа във Франкфурт

от Вилислав

Въпреки че е един от най-големите градове в Германия, Франкфурт не е сред най-популярните туристически дестинации в страната.  Градът е разположен на реката Майн – от където идва цялото му име – Франкфурт на Майн, и е най-важният търговски и икономически център в Европа. Франкфурт е финансовото сърце на Европа, и нормално, имайки предвид факта, че там се намира Европейската Централна банка. Хоризонта на града, доминиран от грамадна група небостъргачи в банкерския квартал, притежава отчетлив Северно-американски вкус, печелейки прякорите „Майнхатън“ и „Чикагото на Майн”.


Ако трябва да бъда честен, това пътуване не беше планувано. Случайността ме доведе там, но пък се запознах с невероятни хора и опитах един от най-уникалните стекове. Бях точно 24 часа в града, и точно толкова са ви напълно достатъчни да обиколите основните забележителности, да намерите най-добрите места за хапване и да отидете на шопинг.

Сутринта ми започна рано (поне за мен). В 9:30 се срещнах с приятелите си в центъра на Франкфурт, беше неделя и почти нищо не беше отворено още. Казаха ми, че по принцип през уикенда  е голямо мъртвило, но сега времето беше супер и беше пълно с народ. Започнахме да търсим приятно място, където да закусим, но уви не намерихме нещо кой знае колко привлекателно. Бяхме на централния площад Рьоме плац и имаше няколко отворени кафенета. Седнахме в едно от тях, за да не губим повече време, а и умирахме от глад. Поръчахме си популярните за този край вурстчета с картофена салата, по препоръка на сервитьорката. Не бих казал, че беше нещо впечатляващо.


Централната част на Франкфурт е много лесна за ориентиране, дори без Google Maps. Има една права пешеходна улица с много магазини, търговски центрове и заведения за хранене. От нея много лесно се стига до стария град, от където започна и нашата обиколка на града. Първото място, което посетихме беше Рьоме плац и старият квартал – най-популярното туристическо място в града. Ако видите групи китайски туристи, търсещи онези приказни сладки цветни къщички, значи сте на прав път. На Рьоме плац се намира и общината на града, а ако посещавате Франкфурт през декември, там се намира и Коледния базар. Зад средновековните къщи се намира и голямата франкфуртска катедрала, където входът е безплатен.

The Alt-stadt (Старият град) е бил реновиран през 2018 и много от къщите са били реставрирани или построени наново, за да придобие тази част на града по-бляскав и приветлив вид за туристите. Това прави площада идеалното място, където да усетите истинския немски дух.

Залез на река Майн

На 5 минути от площада, се намира река Майн и Eiserner Steg („Железният мост“). Това всъщност е и най-старият пешеходен мост във Франкфурт. Да се насладиш на гледката към града от моста, е едно от знаковите туристически атракции тук. Също така не пропускайте да си направите и няколко селфита с гледката към стария град и църквата, или пък към новата част на града, наричана „Майнхатън“. Друго нещо, което се вижда от моста, е сградата на Европейската Централна банка.

Желязната конструкция на моста пък е „окрасена“ със хиляди катинари, поставени от влюбени в знак на любовта им. Дори да не сте фен на тези сладникави романтични жестове, катинарите придават по-цветен и интересен вид на моста. От тук може да се качите на някое от корабчетата, предлагащи разходка по реката.

След това се разходихме до новата модерна част на града, но имайки предвид факта, че живея в Дубай и от прозореца си виждам най-високата сграда в света, не бях „Уау“. Единственото интересно в тази част на града е, че много прилича на Ню Йорк и е идеално за снимки. Върнахме се обратно на централната улица и решихме да се отбием за кафе на терасата на Galeria Kaufhof – един от търговските центрове тук. Гледката от терасата е уникална – вижда се целият град.

Хотелът ми беше близо до реката и решихме да вечеряме в един от ресторантите наоколо. Типичен немски ресторант – лятна градина, дървени пейки, бяла дървена ограда, мирис на бира и много шум. Беше приятно и бих казал, че това е мястото, където ядох един от най-добрите телешки стекове.

Интересни факти

  • Централата на Европейската Централна банка се намира във Франкфурт
  • Във Франкфурт е най-голямото летище в Германия и 4-то по големина в Европа
  • 14 от 15-те най-високи сгради в Германия, се намират във Франкфурт. Не случайно градът е наричан Голямата ябълка на Германия
  • Франкфурт е родният град на немския поет Гьоте. Ако имате време може да посетите и къщата-музей на поета
  • В сърцето на града, съвсем близо до Стария град, се намира и най-голямата ботаническа градина в Германия – Palmengarten

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас