5 места в Ханой, които ще направят пътуването ви неповторимо

от Вилислав

Още с първата стъпка от хотела по улиците на Ханой, ще изживеете нещо невероятно. Особено ако е час пик, ще разберете какво означава думата „хаос“. Безкрайни потоци от скутери и раздрънкани моторчета, шумни улици, трафик, и невероятна миризма на улична морска храна от някоя от бутките, които са буквално на всеки 10-20 метра. Виетнам за мен беше сблъсък на една епична култура и царящ безумен хаос, невероятно красива природа и великолепни традиции. Една наистина топла и усмихната нация, въпреки беднотията, която не е трудно да забележиш. Азия привлича точно с това – освободеното съзнание на хората от материалното.

Ханой е една типична азиатска столица, оживена, шумна, и в същото време усещаш как отвсякъде цари душевен мир. Тези хора не говорят английски, ако ги попиташ нещо, трудно ще те разберат. Но пък не се изненадвайте ако съвсем случаен минувач ви спре с усмивка и ви подаде плод. Това ми се случи два пъти в рамките на 48 часа. Може би защото съм чужденец, висок и видимо попаднал в една среда, далеч от своята собствена. Но това е нещото, което ми направи такова голямо впечатление. Да не говорим колко е евтино навсякъде.


Виетнамският народ е преминал през много тъмни епохи в своята история, но всичко има своя happy end и днес във Виетнам цари мир. Историята на столицата Ханой започва преди около хиляда години, когато император Ли Тай То прави градът своя столица и го нарича Танг Лонг, което означава „издигащия се дракон“. През годините градът сменя много имена, докато през 1831 г. е избрано сегашното му име Ханой (превежда се като „град на брега на реката“).

В старата част на града има много сгради, напомнящи европейския неокласицизъм. Това е нещо, което наистина ми направи впечатление, защото такава архитектура не се забелязва в азиатските страни. Това е така, защото Ханой дълго е бил столица на Фрески Индокитай и колонистите разрушават голяма част от града, за да построят нови модерни за тогава сгради. Наистина смесицата от култури и архитектура е впечатляваща.


Старият квартал

Първото място в списъка ви за посещение във виетнамската столица, трябва да бъде Старият квартал или Old Quarter. Това е историческата стара част на града и най-популярното място за туристи. Имайки предвид, че повечето хотели са в тази част на града, бихте могли да се разходите до там и пеша. Тук се намират и много от основните забележителности на града, като например Train Street (популярната улица с влакови релси), а също така районът е и популярна шопинг дестинация като не говорим за известните европейски бутици, а за евтини подправки, сувенири и типични местни брандове дрехи.


Императорската цитадела

Едно от местата, които задължително трябва да видите е Императорската цитадела на Танг Лонг, мястото от където в продължение на векове, държавата е била управлявана. Крепостта е част от списъка на ЮНЕСКО и дори днес е толкова впечатляваща, колкото някога е била.

Разположена е в района Ba Dinh и работи всеки ден от 8 сутринта до 7:30 вечерта.


Мавзолеят на Хо Чи Мин

Недалеч от Цитаделата, се намира и мавзолеят на Хо Чи Мин – първият комунистически управник на Виетнам. Това е човек, който завинаги ще остане свързан с виетнамската история. Смятан е за спасител на своя народ, което обяснява и огромната почит към него. През 1954 г. разбива френските колониални окупатори и извоюва независимост за народа си.

По образец на мавзолеят на Ленин в Русия, виетнамците са положили тялото на своя национален герой в стъклен саркофаг, изложен в мавзолея за поколения напред.


Храмът на литературата

Уникалният комплекс от храмове е разположен в сърцето на Ханой и е бил построен преди близо хилядолетие. Посветен е на ученията на Конфуций. През вековете комплексът се разраснал и днес е превърнат в един огромен парк, покрит с невероятни цветни градини, множество храмове и огромни вековни дървета. Истинска красота! Място, където ще намерите душевен мир.

Храмът на литературата някога е помещавал и Виетнамската академия, която е била първият университет в страната. До ден днешен, когато местните доктори се дипломират, посещават храмът, за да отдадат своята почит и признателност.Халонг Бей

Странно е да го кажа, но всъщност едно от най-интересните места, които може да посетите, всъщност се намира на около 200 км от столицата, но е факт. Заливът Халонг е едно от най-красивите и впечатляващи места във Виетнам и повечето туристи посещават страната главно заради тази забележителност. Докато се разхождате из Стария квартал ще попаднете на страшно много туроператори, предлагащи еднодневни или двудневни екскурзии до Халонг Бей. Която и да изберете, програмата и цените са сходни. Но това със сигурност е място, което несъмнено трябва да присъства в списъка ви с дестинации!

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас