6 причини да се влюбиш в Париж

от Вилислав
забележителности в Париж

Париж е град, който няма как да ви разочарова. Можеш да се връщаш отново и отново, и пак ще има някое ново, различно и впечатляващо място, което да посетиш, или ресторант с различна кухня, която все още не си опитал, музей, чийто картини не си видял, бутик, за чийто дизайнер все още не си чул. Да, вероятно ще ми отнеме няколко живота, за да обиколя всяко кътче от този магичен град, но едва ли ще ми омръзне. Вече два пъти съм бил в града на любовта, както е известен Париж, а след няколко седмици отново ще имам тази чест.

Когато някой ме попита „Защо точно Париж?“, единственото което мога да кажа, е че само като си помисля за това място, ме обзема едно такова неописуемо еуфорично щастие. За мен Париж не е просто място на картата. Париж е чувство. Със сигурност за повечето от вас също има такива места, на които като отидете всичко ви е по – кафето е по-сладко, залеза по-красив, небето по-синьо, а усмивката ви – по-широка. За мен това е френската столица.

Цялата тази фина френска шикозност, живописните квартали с улични артисти, стотиците музеи, романтиката, която витае отвсякъде, величествената архитектура, малките кафенета по забутаните улички из центъра, вековете история и прехода от една епоха в друга – това е Париж. Един малък шедьовър на европейската цивилизация и култура. Колкото и високопарно да звучи, така е! За много хора, образът на Париж се свежда до Айфеловата кула и Мона Лиза, но ще трябва да ви разочаровам. Никога няма да успеете да видите всичко, за това ще ви направя топ лист със забележителностите, които не трябва да изпускате при първото си посещение на града, за нищо на света.Нотр Дам

Нагласете алармата си за рано сутринта, защото обиколката започва с една от емблемите на Париж – катедралата Нотр Дам. За съжаление в момента е в ремонт заради трагедията, която я сполетя наскоро, но все пак се надявам че скоро ще я възстановят и отворят за посетители отново. Това е невероятно произведение на изкуството и архитектурата. Ако имате възможност, задължително влезте вътре и разгледайте. Входната такса е 10 евро.

Скрито в една от страничните улички до катедралата, се ви очаква едно малко и красиво кафене – Au Vieux Paris d’Arcole. Струва си да се отбиете там за една-две снимки, а защо не и за закуска.

гледка към моста Александър III и Айфеловата кула


Музеят Лувър

На пешеходно разстояние от не повече от 15 минути се намира невероятният Лувърдомът на Мона Лиза, както и на още близо милион произведения на изкуството. Не преувеличавам! Лувърът помещава картини и скулптури от различни краища на света, както и от различни епохи. Това е място, за което ви е нужен поне един цял месец, за да разгледате всичко. Входната такса е 17 евро, но имайки предвид безценните експонати вътре – това е нищо.

Едни от най-интересните експонати в Лувъра


Триумфалната Арка

Няма по-знаково място за шопинг от Шанз-Елизе (Champs Élysées). Това е мястото в Париж, където за всеки дизайнер е гордост да има свой магазин. Не случайно френската столица е наричана и модна столица. Тук ще откриете всичките си любими световни марки, но на мен лично най-голямо впечатление ми направи магазинът на Louis Vuitton. Това е може би най-големият бутик на този бранд, който съм виждал до сега в Европа, а отпред имаше паркирани само последни модели на Ferrari и  Lamborghini. Стига толкова за шопинга! В западния край на булеварда ще откриете Триумфалната Арка – още едно знаково място в Париж, което задължително трябва да присъства в списъка ви. Можете да пресечете улицата и да застанете в средата, но бъдете наистина внимателни.


Айфеловата кула

Не знам защо, но бяхме тръгнали пеша и вече в средата на деня краката не ни държаха, но ние не се отказваме лесно. Следващата ни спирка беше Айфеловата кула. Това е място, което може да посетите както през деня, така и вечер заради светлините на кулата – много е красиво. Подгответе си поне час чакане на опашка, за да се качите до върха, особено ако сте решили да направите екскурзията си през летния сезон. Не искам да ви отчайвам, за това ще ви кажа че чакането си струва всяка минута. Беше нещо невероятно! Да, наскоро бях на върха на Бурдж Халифа – най-високата сграда в света, но пак бих предпочел Айфеловата кула. А докато бяхме горе и се снимахме, в един момент настана някаква суматоха. Обърнах се и видях едно момче, на колене пред приятелката си с пръстен в ръката. Колкото и сладникаво да ви се струва, беше страшно романтично. Момичето, разбира се каза „Да!“, и последваха аплодисменти от всички туристи. Но и гледката беше добра!

Не пропускайте да се повозите и на круизно корабче по Сена. Корабчетата тръгват от подножието на Айфеловата кула и стигат чак до Нотр Дам, където обръщат и се връщат обратно.

Гледка от Айфеловата кула към „Трокадеро“ и новата част на Париж


Монмартр

Монмартр е един от известните квартали в Париж – кварталът на артистите. Това е място, където модерни артисти, писатели и художници прекарват времето си. По ирония на съдбата, някога тук са живели хората на изкуството, защото районът е бил отдалечен от централната част на Париж и съответно квартирите са били по-евтини, а днес това е един от скъпите квартали тук. Уличките са спокойни и тихи, няма толкова туристи, но е много красиво и си струва да посетите тази част на града. На мен лично това е любимото ми място там. Също така има и много кафенета, където може да прекарате следобеда си. А на върха на хълма се намира и известната църква „Сакре Кьор“ или „Свято сърце“ – гледката от там към целия Париж ще ви спре дъха. А след като приключите с разходката си там, се отправете към по-развлекателната част на града – районът на „Мулен Руж“.

Люксембургските градини

След като вече бяхме посетили Дисниленд на втория ден от екскурзията ни, имахме няколко часа преди полета си и решихме да ги уплътним като посетим една не толкова популярна туристическа атракция – Люксембургските градини. За щастие беше рано и нямаше почти никой. Това е един от най-спокойните райони в Париж. Паркът е огромен, а в средата му се намира резиденцията на Мария Медичи.

Съвети

  • Париж не е толкова скъп град, колкото всички твърдят! Може да си наемете апартамент от Airbnb за 50 евро, а може и да сте в пет звезден хотел с гледка към Айфеловата кула – изборът е ваш.
  • Ако сте решили да посети Париж за повече дни, задължително отскочете до двореца Версай, както и до Дисни.
  • Опитайте френската кухня и посетете някое френско бистро, където може да опитате местни сирена и вина.
  • Задължително си купете онлайн билетите за Айфеловата кула и Лувъра, за да си спестите чакането.
  • Не се притеснявайте да използвате метрото – там това е най-бързият и удобен транспорт.
  • Пазете се от джебчии! Както всеки голям град по света, и Париж гъмжи от крадци.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас