Два дни в Ница – сърцето на Френската ривиера

от Вилислав

Разположена в сърцето на Френската ривиера, Ница е идеално място за една бюджетна уикенд разходка. Не ми беше нужно много време, за да разбера защо Ница е толкова специална. Уникална средиземноморска храна – микс между френска и италианска кухня, невероятно вино, красиви пейзажи, дълга плажна ивица, любимото ми джелато (gelato) и разбира се, слънчево време в 300 дни от годината. Също така и куп магазини и музеи. Какво повече му трябва на човек за един слънчев уикенд, далеч от шумния и прашен град. Също така, Ница е перфектно място, от където лесно може да отскочите и до другите градчета от ривиерата – Монте Карло, Кан, Марсилия, Монако и Сен Тропе. Моята красива малка френска авантюристична приказка!


Кварталът Симие

Ако сте любител на изкуството, историята и музеите, като мен, си отделете достатъчно време, за да разгледате квартал Симие. Културно богатия район на града, е мястото където редица известни европейски художници и творци са черпили вдъхновение.

Започнете с музеят на Шагал. Начинът, по който използва цветовете вдъхновява Пикасо, а цветните му стъклописи са невероятно красиви.

В районът се намира и руините от древният римски град Семенелум, който някога е бил главен град на Лазурния бряг.

из уличките на Симие


Замъкът на хълма (Colline du Chateau)

Това несъмнено е най-известното място в Ница. Издигащият се на 92 метра над морското равнище хълм, е не само най-високата точка в града, а и мястото, където се е намирал замъкът на Ница в миналото.

Някога използвана като военна цитадела, крепостта била окончателно разрушена в началото на 18 в. от Луи XIV. Определено си струва да разгледате руините на стария замък, но несъмнено най-интересното там е уникалната гледка към пристанището на Ница. Можех да стоя с часове взирайки се в красивия пейзаж и в безкрайното Средиземно море. А ако идвате през лятото, си отделете време и за градините (абсолютно с право заслужили титлата „най-красивите градини в Ница“).


Castel Plage

Едва ли има по-красив и по-посещаван плаж, от разположения в подножието на крепостта. Блестящият му бял пясък и ярко сини води, са идеалното място, където да прекарате целия следобед на пълен релакс, слушайки разбиващите се в брега вълни.


Катедралата в Ница

Това е едно от най-важните места, които трябва да посетите в морската столица на Франция. Разположена в сърцето на Vielle Ville (стария град), красивата фасада на римокатолическата катедрала само загатва за удивителната красота и забележителна архитектура от вътре. Ще ви увисне ченето, като видите изпипаните до най-малкия детайл златни орнаменти.

Построена през далечната 1685 г., катедралата все още е действащ храм.


Площад Масена

Една от емблемите на Ница е оживения и шумен площад Масена, разположен в сърцето на града. Може да се разходите сред красивите градини на Масена и да се насладите на впечатляващите фонтани. Площадът е идеалното място, където може да седнете да изпиете чаша вино след залез и просто да се насладите на времето си, в приятна компания.

Ако пък сте фен на шопинга, съвсем наблизо се намира главната търговска улица на града, с всички известни световни марки, както и традиционни лъскави френски бутици. Аз лично изпразних кредитната си карта там.Promenade des Anglais

Още един от символите на НицаPromenade des Anglais, е възможно най-живописното място да се насладите на залеза, разхождайки се по красивата морска ивица. Също така в зависимост от това, къде сте отседнали, би могло да е и идеално място за сутрешната ви джогинг тренировка край морето.

През летния сезон може и да е твърде оживено с тълпи от туристи, но пък не може да посетите Ница и да пропуснете разходка по променадата.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас