Един ден в бляскавия Кан

от Вилислав
забележителности в Кан

След като прекарах няколко дни в красивата Ница, се отправих към следващата си спирка от Френската ривиераКан. Бляскавото морско градче, застава под светлините на прожекторите всеки май, когато звезди от цял свят позират в изящните си вечерни тоалети на червения килим пред Фестивалния и конгресен дворец (Palais des Festivals et des Congrès). Но блясъкът на Кан не приключва с края на ежегодния филмов фестивал, разбира се. Разхождайки се край дизайнерските барове, бутиковите магазини и именията край La Croisette, не може да останете равнодушни към благосъстоянието на местните.


Всъщност, Кан не е особено изненадващ – типично градче от Лазурният бряг (както още е наричана Френската ривиера). Въпреки, че не очаквах градът да е толкова малък, колкото всъщност е, всичките тези блясък и суета, красивите хора с шикозни тоалети, малките пудели и пристанището пълно с яхти в пъти по-големи от апартамента ни, са точно начинът по-който си представях най-известният град от Френската ривиера. Очарователно!


Искам да подчертая, че Кан може да е всичко друго, но не и евтина дестинация. Това ми стана ясно още като минахме край огромното пристанище, пълно със десетки яхти – това е градът с най-много милионери в цяла Франция. Никога не съм виждал толкова много хеликоптери на едно място. Тук дори транспортната компания Uber, предлага в услугите си транспорт с хеликоптер. Такова нещо до сега съм виждал само в Дубай. Next level такси!


Le Suquet

Старият град на Кан се нарича “Le Suquet”, което в превод би означавало „улица от лабиринти“ и си е точно така. Лошата новина е, че сувенирните магазини и групите с туристи тук са в изобилие, Le Suquet е най-туристическото място в града. Добрата новина е, че с няколко заобиколки по извитите улички, лесно може да ги избегнете. Ние много лесно се ориентирахме с Google Maps, дори имаше моменти, в които се оказвахме единствените хора на улицата. Тази част на града е наистина изключително живописна и дори, бих казал, артистична заради интересната архитектура – смесица между типичната средиземноморска и старинната френска архитектура, а на места върху къщите има интересни графити и рисунки. Кварталът е построен върху хълм, така че ще качвате много стълби, но ви обещавам – струва си!


Гледката от църквата Notre Dame d’Esperance

Така и така заговорих за изкачване на стълби, в стария град на Кан има едно точно определено местенце, на което държа да отидете. Това е построената през 15-ти век църква Notre Dame d’Esperance, която се намира на върха на хълма. Църквата е емблемата на Кан. Ще я видите на всички пощенски картички и магнити в туристическите магазинчета из целия град. От там ще може да се насладите на великолепната гледка към пристанището, плажната ивица и центъра на Кан.

из уличките на Le Suquet

Точно до площада пред входа на църквата пък се намира “Musée de la Castre”, който се помещава в старинната крепост на хълма. Музеят е наистина интересен – има събрани различни предмети и антики, свързани с историята на града, но най-впечатляваща за мен беше 360 градусовата гледка от върха на кулата в замъка. Ето това вече ти спира дъха!

забележителности в Кан


Фестивалният дворец и Алеята на славата

Кан няма да е Кан без своя ежегоден филмов фестивал. Всеки май, звезди от цял свят се събират край Лазурния бряг, именно в Кан. Дори да посетите града по друго време на годината (както мен), все пак може да видите световноизвестния Фестивален дворец, поне отвън. Също така, червеният килим пред Двореца е разпънат през цялата година. Това е доста популярна спирка за снимки за всички туристи. А пред сградата има мини Алея на славата, където френски и световни знаменитости са оставили отпечатък от дланта си, придружен от техен автограф.


Плаж в Кан

Тези от вас, които обичат лукса, ще намерят каквото търсят по La Croisette. По улицата край плажната ивица се намират най-скъпите хотели и ресторанти в Кан, както и световноизвестните маркови бутици. Аз лично предпочитам частта на булеварда, която е към плажа – близо 3 километрова ивица с beach барове, кафенета, ресторанти и красиви средиземноморски къщи. Повечето плажове в Кан са частни с вход от около 30 евро, но за щастие в цената са включени чадър, шезлонг и хавлия. В централната част, около казиното има и обществен плаж. Не пропускайте да опитате някой от местните коктейли в баровете на плажа.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас