Край каналите на Амстердам

от Вилислав

Някой биха определили Амстердам като град на разврата, защото го свързват само с Червените фенери и с легализираните средства за забавление и повдигане на настроението. Разбира се, трябва да го видиш, за да придобиеш представа за красотата и космополитността му, и да се убедиш че градът се отличава с редица други неща. Холандската столица е един от най-посещаваните и оживени градове в Европа, въпреки че населението ѝ е под милион жители. Това е град, известен в цял свят с каналите си, напомнящи на Венеция, с хилядите мостове, лалетата и разбира се, с велосипедите, които май се оказаха повече от хората.

Миналото лято с мои приятели посетихме Амстердам за два дни, част от кратък трип, които си направихме в Холандия и Франция. Определено това, не е най-романтичното място в Европа, и по-забавно и пълноценно бихте прекарали времето си там ако сте с приятели, както направих аз. Не казвам, че няма какво да правите – напротив! В града се намират едни от най-големите галерии и музей в Европа, където може да видите оригинали на Ван Гог, Рембранд и много други. Наистина, ако цените изкуството и искате да обиколите всичко, ще са ви нужни поне 4-5 дни.

Още, когато самолетът започна да се снишава към летището Schiphol, впечатление ми направи пейзажът под нас – полета, прорязани от стотици канали, и много малки островчета. Всъщност това е така, защото Холандия е една от страните в света с най-малка надморска височина и постоянно води битка с напиращите морски води, буквално страната потъва, и затова са изградени толкова канали и диги. От там идва и името на страната – Нидерландия означава ниска земя. Летището се намира в предградията на Амстердам и е доста комуникативно откъм транспорт – може да се придвижите с автобус, метро, влак или с такси. За по-бързо предпочетохме такси.


Първият ни ден започна с една от най-известните и посещавани забележителности – музеят с восъчните фигури на мадам Тюсо. За мен лично беше доста интересно, защото можеш да видиш страшно много извести личности на едно място, а всички фигури са в реален ръст и са изпипани до най-малкия детайл и точица. Музеят се намира в централната част на града, на площад Дам, където може да видите и кралския дворец. До площад Дам може да стигнете лесно и бързо с трамвай, но имайте предвид, че в градския транспорт билетите могат да се плащат само с дебитна или кредитна карта, а не в кеш. В района има много ресторанти и магазини на известни марки, така че ако времето е лошо има какво да правите.

След това стигнахме до Централната гара в другия край на улицата, от където тръгват туристическите корабчета, с които може да се разходите по каналите из града. Препоръчвам ви го, защото по този начин виждате максимално от архитектурата на Амстердам, а и така може да си набележите места, които искате да видите отблизо след това. Важно е да знаете, че в Холандия времето доста напомня на това в Лондон – ту вали, ту спира и пеква слънце, така че си носете чадър.

Когато приключихме с разходката по каналите, се разходихме из уличките покрай река Амстел в централната част. Там просто няма как да не се изгубиш, но пък е доста интересно. Пълно е с кофи шопове (coffee shop), но не си правете асоциации с кафенета. Това са магазини, където се продават най-различни видове марихуана – под формата на мъфини, кексчета, близалки, както и разбира се различни сортове, които спокойно може да пушите на улицата. В Холандия употребата на марихуана е легализирана и няма да ви глобят или арестуват. Има и много места, от където може да си купите халюциногенни гъби, но с тях ви съветвам да бъдете по-внимателни. Знам за хора, които след като са взели гъби са се събуждали не в други градове, а направо в съседни държави.


Вечерта задължително се разходете покрай Червените фенери. Това е нещо, което няма къде другаде в света да видите. Всъщност фенерите се намират в същия район около каналите, където са и магазините за марихуана, но през деня улиците имат съвсем различен облик, повярвайте ми. Вечер е трудно да се разминеш, но е интересно. Районът е известен с витрините с красиви момичета (предимно от Източна Европа), които предлагат секс услуги срещу скромната сума от между 50 и 100 €. Да, платеният секс също е легален в Холандия. Наоколо има много барове, както и места, където се предлага шоу програма със секс на живо.

Доста хора свързват Амстердам, а и Холандия, с лалетата. Да, това е символът на държавата и една от основните забележителности е пазарът за цветя в Амстердам или Bloemenmarkt. Там може да откриете много неща, не само цветя – магазини за различни видове местни сирена, сувенири, както и магазини, където продават типичните за Холандия дървени обувки. Има доста кафенета, където може да опитате и характерните местни гофрети (waffles).

Както вече ви казах, в Амстердам има много музеи – Музеят на Ван Гог, Музеят на модерното изкуство, Музеят на секса, Фабриката на Хайникен, и още, и още. Разбира се, за краткото време, за което бяхме там, е невъзможно да видиш всичко, за това се спряхме на Rijksmuseum. Самата сграда е паметник на културата, а в галериите са събрани едни от най-известните творби на местни и световни художници и скулптори. Входа е 18 €. В градината зад музея е разположен и известния надпис I Amsterdam. Няма турист, който да не се е снимал там!

Има туристическа карта I Amsterdam, с която имате възможност да посетите над 60 музея и атракции безплатно, както и може да ползвате метро, автобус и трамвай без да плащате. Имате и бонус – безплатен круиз по каналите. Вариантите са 4 – 24 часова (59€), 48 часова (74€), 72 часова (87€) и 96 часова (98€).

Нещото, с което ще запомня Амстердам са стотиците колоездачи. Хората там се придвижват с колела, защото улиците в центъра са тесни и няма място за паркиране. За това тротоарите за пълни с колела. Има и много места, от където може да си наемете за няколко часа. Имайте предвид, че там велоалеите се ползват само от колоездачи, а не от пешеходци, както е в България и вероятността да ви прегазят е огромна. Мен лично щяха да ме блъснат няколко пъти.

Амстердам определено е като глътка въздух. Едно различно и зареждащо място с изключително много възможности за разходка или за забавление. На мен лично тези два дни, които прекарах там, не ми бяха достатъчни и силно се надявам скоро да отида пак. Имайте предвид, че до там може да летите с местна авиолиния Transavia, която не е много популярна в България и за нея научих от мой приятел, но хубавото е че кацат точно в града, а не в Айндховен (на 200 км), както другите авиолинии.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас