Петра – изгубеният град в долината на Моисей

от Вилислав

Трудно може да се опише чувството, което те изпълва, когато най-после си посетил една от най-мечтаните за теб дестинации. Колоритността и разнообразността на арабските държави, шумните и пъстри улички и цялата тази хаотична атмосфера, царяща навсякъде, ме карат да се връщам отново и отново в Близкия изток. От години насам Петра заема едно от челните места в списъка ми и тъй като вече популярността на Йордания като туристическа дестинация нарасна главоломно, реших, че моментът е настъпил, а и наличието на директен полет от София допринесе за бързото взимане на решението ми.

Древният приказен град Петра неслучайно е избран за едно от Седемте чудеса на света през 2007 година. Разположен е в „долината на Моисей“Вади Муса на територията на днешна Йордания, скрит сред скалисти планини и пустиня, която някога е била плодородна земя. Изгубеният град е основан преди близо 2300 години и е бил столица на Набатейското царство. То обединявало няколко арабски номадски племена, населяващи части от териториите на днешна Йордания, Саудитска Арабия, Сирия, Израел и Палестина. Предположенията на учените са, че населението на града наброявало 20 000 жители. Разположението на града е било от огромно значение за разцвета му в древността, защото е бил пресечна точка на пътищата, водещи от Червено море и Персийския залив към Газа, Бостра и Дамаск. Името на Петра означава “скала”, което е логично, разбира се, а по всичко личи, че жителите на града майсторски са владеели изкуството на каменоделието.


Територията на града е огромна, а забележителностите много. Сградите са разпръснати из долината в радиус от 6 км и датират от различни периоди заради смяната на владетелите на града. Сред тях са били набатеите, римляните, византийците, арабите, кръстоносците и Османската империя. Преди градът да бъде открит от западния свят, все още е бил обитаван от местни бедуински племена, които буквално до преди 30 години живеели в пещерите и изоставените постройки на територията на древна Петра. След като през 1985 г. ЮНЕСКО включва Петра в Списъка на световното културно и природно наследство, създават специално селище, където изселват бедуините, а като жест им позволяват да развиват търговия със сувенири на територията на древния град без да плащат такса за това.


Интересен факт е, че до този момент само около 15% от града е открит. По-голямата част от Петра все още стои недокосната под земята. Въпреки това, са ви нужни поне 2 дни, за да разгледате обстойно множеството забележителности, сред които владетелски гробници, римски амфитеатър, прословутият манастир Ad Deir, съкровищницата, дворцови и жилищни сгради, византийска базилика и още много. Градът успява да се запази непокътнат през вековете заради своята недостъпност. И до днес до там се стига през тясно дефиле, пеша или на кон.

карта на древния град Петра

В този блог ще ви разкажа за най-интересните места на територията на древна Петра, за да може сами да прецените кои от тях да посетите и да планирате времето си спрямо забележителностите, които искате да видите.


Съкровищницата

Започвам с най-голямата забележителност и най-емблематична сграда на древния град, а именно Al-Khazneh el-Far’oun или в превод Съкровищницата на фараона. Излязохме от хотела много рано, още в 6 сутринта. Още се развиделяваше, но искахме да сме сред първите, защото тълпите от туристи там са огромни. Минахме входа на самия музеен комплекс, след което вървяхме близо 30 минути през тясното дефиле Сик, дълго един километър, което ни отведе пред 40-метровата фасада на Съкровищницата. Точно такава си я представях! Внушителна. Величествена. Феноменална.

Всъщност ще вметна, че не е научно доказано, че сградата е била съкровищница. Според местните бедуински легенди, именно това е била съкровищницата на египетския фараон Рамзес III, който владеел мините в Петра. Когато Моисей разделил Червено море и превел народа си, след него тръгнали фараонът и армията му. Преминавайки на отсрещния бряг, Рамзес скрива голямо съкровище тук и продължава по следите на Моисей. Бедуините години наред се опитвали да разбият урната, разположена на върха на съкровищницата, където се вярвало, че е съкровището, но неуспешно.

Според учените пък Съкровищницата всъщност била построена като гробница за цар Аретас III, вероятно през 1 в.пр.н.е.


Която и от двете версии да е вярна, Al-Khazneh е най-известната забележителност не само в Йордания, но и в региона. Препоръчвам ви да сте сред първите рано сутрин, защото след това се изсипват десетки автобуси с туристи и пред Съкровищницата става истински хаос от хора, камили и магарета.


Манастирът

Ad Deir или Манастирът е определяна като най-красивата сграда в изгубения град Петра, но за съжаление доста от туристите не стигат до нея, защото смятат, че е същата на вид като съкровищницата. За нас беше абсолютно безумие да дойдем в Петра и да не видим всичко! Със сигурност двете сгради имат множество прилики и разлики, но пък тълпите от туристи, които ще видите пред Съкровищницата тук ги няма и освен, че ще си направите хубави снимки, ще може да се насладите на изящно изпипания до най-малкия детайл шедьовър на древната архитектура.


По-ниската посещаемост се дължи на факта, че Манастирът се намира буквално в другия край на Петра – пригответе се за час и половина ходене и изкачване на 900 стъпала. Не, не се шегувам! Но определено си струва, а и бедуините няма да ви оставят намира, докато не се качите на някое от магаретата им за скромната сума от 10-15 JOD в посока. Моят съвет е да се качите до Манастира с магаре и да се върнете пеша, за да може на връщане да разгледате отблизо останалите забележителности, покрай които ще минете на качване, а те не са малко. Иначе ще се почувствате изтощени и няма да ви се качва. Ако пък сте си купили билет за два дни, оставете Манастира за втория ден.

Манастирът достига височина от 45 м, но има по-малко детайли по фасадата в сравнение със Съкровищницата. Построен е за гробница, но при завладяването на Петра от кръстоносците през 12ти век е бил използван като храм.


Точно срещу Манастира има кафене, където може да седнете и на спокойствие да изпиете един чай или фреш от нар, да се освежите и да тръгнете обратно или пък да се разходите наоколо. Ние открихме една висока скала, от чиито връх се откриваше невероятна гледка към долината, а от другата страна се виждаше целият планински масив и Израел в далечината. Наистина спираща дъха гледка.

По въпросните 900 стъпала към манастира има десетки сергии, където местните бедуини предлагат какви ли не джунджурии и сувенири, така че може да се спазарите и да си вземете доста евтини неща от тук. В Петра сувенирите са по-евтини отколкото в Акаба, но ако ходите до Аман оставете шопинга за там – тройно по-евтино е, а нещата са абсолютно същите.


Кралските гробници

След като Петра вече била открита от западния свят и привлякла интереса на учените, първоначалната хипотеза била, че градът е бил некропол или „град на мъргвите“, заради множеството гробници. В последствие археолозите открили множество жилищни и обществени сгради и станало ясно, че градът всъщност е бил столица и то не малка по размери.

Една от забележителностите, която ще видите малко след като подминете Съкровищницата на път за Манастира са Кралските гробници (Royal Tombs) – четири величествени издълбани в скалите структури, но за съжаление с не толкова добре запазени във времето фасади. Това са Palace Tomb, Corinthian Tomb, Silk Tomb и Urn Tomb. Въпреки това си струва да ги разгледате и да им отделите малко време.


Амфитеатърът

Изумителният амфитеатър впечатлява с факта, че не е строен, а е издълбан в скалите. Поредното внушително творение на набатейците, построено най-вероятно в годините на разцвет на царството под управлението на Аретас IV. Съоръжението е събирало близо 4000 души. От отсрещната скала се открива панорамна гледка към Амфитеатъра и намиращата се в непосредствена близост римска колонада.

Амфитеатърът на Петра


Нощна Петра

Ако имате късмет и посетите Петра в някои от дните, когато се провежда шоуто Petra by Night, не го пропускайте. Ще имате възможността да видите Петра и по-специално Съкровищницата под една много по-различна и вълшебна призма, украсена с 1500 свещи. Програмата се провежда само в понеделник, сряда и четвъртък от 20:30 до 22:30 като входната такса е 17 JOD, а за деца до 10 годишна възраст входът е безплатен. След като минете по осветения от свещи проход и стигнете до Съкровищницата, се настанете удобно. Ще ви бъде сервиран традиционен бедуински чай и ще се насладите на красивото светлинно шоу под звуците на местна бедуинска музика. Наистина вълшебно преживяване!


Музеят на Петра

Вдясно от входа за древния град се намира музеят на Петра, събрал на едно място стотици артефакти от различните периоди на града. Експонатите са разположени в 5 зали, посветени на различните епохи от развитието на Петра и засягащи бита и културата на набатейската цивилизация. Всъщност музеят е съвсем нов. Отваря врати през 2019 и е финансиран от японското правителство. Освен с изключително ценни археологически находки, музеят разполага и с мултимедиен център. Входът е напълно безплатен. Полезна информация


Как да стигнем до Петра?

Петра се намира на около 120 км от летището в Акаба и силно ви препоръчвам веднага след като кацнете да се отправите натам, за да може да не губите време в пътуване призори, а да се наспите и свежи да посетите останките на древния град. Пътят от летището до Петра е близо 2 часа с кола. Може да си наемете кола директно от летището или да си хванете такси. Цената в едната посока с такси е 52 JOD, а в двете – 90. Ние предпочетохме втория вариант, защото е много по-удобно, а и имайте предвид, че в Йордания имат свои закони по пътищата и всеки кара, както и колкото може. Не е изключено да видите разпъната сергия в най-крайното платно на магистралата или пък паркирана кола в някое от платната на кръгово кръстовище.


Кога да посетим Петра?

Йордания се намира в Близкия изток, и както сами може да се досетите, лятото жегите там са убийствени. Но пък за сметка на това през останалата част на годината климата е изключително приятен. Силните сезони са октомври-ноември и март-април. През останалите три месеца от зимата е по-хладно, но въпреки това посещаемостта не е толкова ниска. Ние посетихме Йордания в средата на февруари, а температурите през деня бяха между 15 и 19 градуса.

Къде да отседнем?

Със сигурност при планирането на всяко едно пътуване, мястото за настаняване е едно от най-важните неща, които трябва да си организираме преди да тръгнем. В Петра има както скъпи вериги хотели, така и доста по-бюджетни опции. Въпреки това искам да ви препоръчам Mövenpick Resort Petra, който се намира буквално срещу входа за Петра и локацията е изключително удобна, защото няма да се налага да използвате допълнително таксита. Също така кухнята в хотела е интернационална и доста разнообразна.

Входни такси

Несъмнено входните такси в Петра, а и в Йордания, не са от най-евтините. От местната управа са определили цена на билета за един ден 50 JOD, за два дни – 55 JOD, а за три – 60 JOD, като тези цени не включват светлинното шоу Petra by Night. За него входната такса е 17 JOD. Входът за деца под 12 годишна възраст е безплатен. Пригответе си дребни йордански динари, защото абсолютно навсякъде се очаква да оставите бакшиш и се смята за доста обидно ако не го направите. Имайте предвид, че на повечето места йорданците сами ще ви напомнят и то няколко пъти, ако сте доволни да им оставите „хубав бакшиш“.


Храна, напитки и дрехи

Както вече ви споменах, древният град Петра се разпростира на огромна площ. Забележителностите са разпръснати в радиус от 6 км и ако сте решили да стигнете до крайната точка – Манастира, със сигурност трябва да се облечете удобно и да си обуете обувки, подходящи за дълги пешеходни разстояния. Честно казано бях изумен, когато видях две момичета със панталони, сака и обувки на висок ток. Изобщо не се шегувам! Абсолютно безумие или по-скоро невежество, но това е друга тема за разговор.

Относно храната и напитките – на територията на Петра има няколко кафенета и будки, от където може да си купите вода, фреш, кафе или сандвичи, но бих ви посъветвал ако сте решили да тръгнете рано сутринта и да избегнете потока от туристи, още от предната вечер да си поискате пакет с храна от хотела. Това е абсолютно нормално и всички туристи го правят. От хотела, където сте отседнали ще ви приготвят малък пакет със сандвич и плод.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас