Порто – градът на виното и тесните улици

от Вилислав

Следващата ми спирка от пътуването ми до Португалия е Порто – вторият по големина град в страната, който се оказа не по-малко красив и интересен от Лисабон, така че силно препоръчвам ако посещавате Лисабон, да отскочите и до Порто. Градът е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и има защо. Има страшно много забележителности, но два дни биха ви били напълно достатъчни да видите най-интересното от Порто.

Градът е основан около 300 г. пр. Хр. и е бил важно пристанище на Римската империя. Предполага се, че именно този град дава името и на държавата – от Портус Кале през Портукале и накрая Португалия. Напомня на Лисабон само по разположението си – разделен е на две от река Дуро, която се влива в Атлантическия океан. Разликата е, че сградите тук са доста по-различни, доста по-стари. Целият град е разположен на хълмове, с което пък го свързах с моя роден град Търново.

Разстояние между Лисабон и Порто е 300 км, като опциите за транспорт до там са много – влак, кола, автобус, самолет. Полетът трае около час, а с кола е близо 3 часа. Ние предпочетохме по-бързия и удобен начин. За съжаление няма директен полет от Порто до София, за това трябва да се прекачите в Мадрид или да се върнете обратно до Лисабон.

В Порто наистина има какво да се види, стига да имате време, разбира се. Аз лично не обичам да обикалям по музеи, за това успяхме да го обиколим за ден. Моят съвет е да започнете обиколката си от централната част и от там да се насочите към стария град, който е разположен по поречието на реката. Цялата улица е с ресторанти и може да обядвате там, като ви препоръчвам да ядете риба или скариди – уникални са.

Връзката между двата бряга на реката е символа на града – мостът Луис I, който е на две нива. Ако минете по горната част ще излезете в по-новата част на града, където има един манастир и от там има уникална гледка към града – перфектно е за снимки. До манастира пък има кабинков лифт, с който можете бързо да слезете до крайбрежието. Там се намира старото пристанище, което е преустроено в търговски център, а също от там тръгват корабчета, които могат да ви разходят по цялото крайбрежие на града до мястото, където реката се влива в океана – препоръчвам ви го.

Градът, а и регионът, са известни със своето вино портвайн (Port wine), което се отглежда в тази част на страната. Характерно е с това, че е червено и сладко, десертно вино, като задължително трябва да се съхранява в бъчви от бук. По време на разходката с корабчето, впечатление ми направи колко много винарски изби имаше в покрайнините на града. Неслучайно има и винени турове, обиколки по различни винарни с включена дегостация. По-добре е да отидете на този тур следобед, защото ако започнете с виното от сутринта, разходката ще приключи бързо.

площадът пред църквата Igreja do Carmo

Още в Лисабон впечатление ми направи, че фасадите на много къщи и църкви са облепени с плочки, предимно в бяло и синьо. Очевидно е част от местната архитектура, но след като попитахме каква е идеята, ни обясниха, че при строителството на старите сгради са облепяли фасадите с такива плочки заради влагата (наистина беше влажно, особено в Порто). Една от основните забележителности са именно две такива църви Кармо и Кармелитас (Igreja do Carmo and Igreja dos Carmelitas), като цялата външна фасада на едната е облепена с такива плочки, изобразяващи библейски сцени. Интересното е че двете църкви са долепени една до друга, а между тях има къща широка едва 1 метър. Къщата била построена, за да се избегне всякакъв контакт между монасите от църквата Кармо и монахините от църквата Кармелитас.

Местата, които задължително трябва да видите още са катедралата, която се намира в най-високата точка на града – може да си направите снимки, вътре не е нищо особено. Също така посетете градините в Палацио де Кристал, а за тези от вас, които се интересуват от футбол – има музей на ФК „Порто“.

Има много църкви, но ви препоръчвам да си спестите времето и да не влизате във всяка една. Най-впечатляваща е църквата Кармо, за която ви казах по-горе. Задължително опитайте ната, португалски десерт, който представлява хрупкава кошничка с пълнеж от карамелен крем. Уникално е! Може да го видите на витрината на абсолютно всяка сладкарница или пекарна, които там са разпространени толкова, колкото магазините за алкохол и цигари.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас