Тайпе – перлата на Далечният изток

от Вилислав

Тайпе, величествената столица на Тайван, е от онези градове, които могат да ти предложат всичко – вкусна храна, шопинг, невероятна природа и куп исторически забележителности. Градът има всичко типично за една столица от Далечния изток. В интерес на истината, Тайпе никога не е бил в списъка с дестинации, които съм искал да посетя. Ако трябва да бъда честен, дори не знаех за съществуването на тази държава. Но като един истински пътешественик, отново случайността ме доведе тук. Не мога да скрия очарованието си от тази държава и желанието си да се върна отново, защото има толкова много неща, които да видиш, че ще са ти нужни поне две седмици.

За мен Тайпе е един бляскав мегаполис, смесица между Западна, Китайска и Японска архитектура. Изключително оживен и чист град, с хилядолетна история и традиции и невероятна природа. А местните са толкова дружелюбни и мили, че дори не би поискал да си тръгнеш от там.


Кога да посетите Тайван?

Тайпе се намира в северната част на остров Тайван и климатът там е субтропичен със средна температура 22 градуса. Заради това няма да видите четири сезона, както в Китай и Япония, но пък лятото (Април-Септември) е по-топло, но и по-дъждовно и влажно. Така че най-подходящите месеци, в които може да посетите страната са между Октомври и първите дни на Април.

Също така бих ви посъветвал да избегнете периода на Китайската нова година, която е в края на Януари до началото на Февруари. Това е пиков сезон и цените на хотелите са двойни, а за самолетните билети да не говорим. Имайте предвид, че няма директни полети от София, но пък има много удобни връзки през Катар и Дубай.


Музеят към Националния дворец


Най-отдалечената забележителност на Тайпе е Националния дворец и музеят към него, за това бих ви препоръчал да започнете обиколката на града от тук. Когато партията Гоминдан напуснала Китай (някога Китай и Тайван били една държава), и преместила своето управление на о. Тайван, донесли със себе си и куп съкровища и антики. Днес те са изложени в музеят към Националният дворец. Това е едно от най-подходящите, където може да видите древното китайско изкуство. Хубавото нещо на този музей е, че отваря сравнително рано – в 8:30 и след това може да разполагате с деня си както искате.


Мемориала на Чан Кай Шек


Не може да отидете в Тайпе и да не посетите мемориала на Чан Кай Шек, разположен на площада на Свободата. Това е една от емблемите на града. Работното време е всеки ден от 9 до 18 ч. като смяната на караула е на всеки час. Входът е безплатен. На площадът на Свободата се намират и две други важни и емблематични сгради – Националния театър и Националната концертна зала.

На пешеходно разстояние от Мемориала се намира един от най-известните храмове в столицата – Лонгшан, типичен пример за класическата тайванска архитектура. Силно препоръчвам да отскочите и до там.

пред храма Лонгшан


Насладете се на убийствената гледка от небостъргача Тайпе 101

Разположена на 89-тия етаж в някогашната най-висока сграда в света, се намира тайванската обсерватория. От там се открива наистина убийствена гледка към столицата Тайпе. Няма по-подходящо място да се насладите на градския пейзаж от тук. Ще имате възможност да се возите и в най-бързия асансьор в света – ще се изкачите само за 37 секунди. Билета струва около 600 тайвански долара. Интересното при дизайна на сградата е, че е проектирана така, че да изглежда като бамбукова пръчка.


Опитайте храната на някой от Нощните пазари

Любителите на азиатската кухня идват в Тайван само и единствено заради нощните пазари. Грехота е да отидете чак в Тайван и да не опитате местната улична храна. В Тайпе има десетки такива пазари, но най-известни и големи са Shilin и Raohe. Там е пълно не само с местни, но и със стотици туристи. Може да опитате различни вариации на патешко, свинско, пилешко, телешко, наденици, риба и морски деликатеси, както и суши. Въпреки всичко внимавайте от къде какво взимате. Аз опитах местно суши и беше доста странно на вкус, но все пак беше хубаво. Може би ми се стори нетипично, защото всъщност сушито, което сме свикнали да ядем в заведенията у нас, е доста далеч от истинското японско суши.

На нощните пазари може да откриете и най-различни стоки, освен храна. Също така, на много места има и игри със залагания. Не се учудвайте ако прекарате цялата нощ на някой от тези пазари. А ние също така пробвахме саке – за тези от вас, които не знаят, това е типично алкохолно японско питие от ферментирал ориз. Доста леко сравнено с ракията, но пък три-четири са достатъчни да ти се замае главата.


Планината Слон

гледка към Тайпе от планината Слон

Без съмнение, планината Слон или Elephant Mountain, е мястото с най-удивителната гледка към тайванската столица, но всяко хубаво нещо изисква жертви. Подгответе се за дълго изкачване по стълбите към върха, близо час. Но всяко стъпало си струва! Гледката е наистина невероятна. Моят съвет е да отидете там в късния следобед, за да хванете залеза над града и да направите уникални снимки на града.


Екскурзия до Чиуфен и водопада Шифен

Чиуфен е малко планинско миньорско селце с типична местна архитектура само на час път с кола от Тайпе. Може да си наемете кола или да се придвижите с градски транспорт до там. Селцето става популярно заради приликата си със селото в известната японска фентъзи анимация „Отнесена от духовете“. Не е трудно да се изгубите по тесните улички в стария град, взирайки се в стотиците червени китайски фенери по къщите. Има много магазини за сувенири, чайни, заведения за местна кухня и грънчарски работилници. Там може да опитате и типичния за югоизточна Азия, бъбъл чай (bubble tea).Водопадък Шифен, наричан още „малката Ниагара“ на Тайван, е висок 40 метра и е най-големият водопад в цял Тайван. Ако сте в Тайпе за повече дни, това е идеалното място за бягство от 3-милионния град. Наричан е „малката Ниагара“ заради формата си, наподобяваща тази на едноименния водопад в Северна Америка.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас