Удивителната красота на Халонг Бей

от Вилислав

Втората спирка от пътешествието ми до Азия е Виетнам. Отседнах в столицата Ханой, но истинската причина за пътуването ми до там е на около 200 км източно – удивителният залив Халонг. Това е едно от най-красивите и диви места в Азия, невероятно чудо на природата с такива гледки, които ще ви оставят без дъх. В продължение на 120 километровата брегова линия на залива са пръснати около три хиляди острови, островчета и самотни скали. Освен това тук има и коралови рифове, мангрови горички, малки пресноводни езера, блатни гори и, разбира се, пясъчни плажове.

Великолепни варовикови колони, най-широката карстова кула в света, тайнствени пещери, красиви лагуни, отвесни, сякаш отсечени с длето скали и безмерна морска синева ще ви омаят и ще ви накарат за пореден път да останете без дъх пред майсторството на майката Природа. Заливът е част от списъка на ЮНЕСКО, а в превод от виетнамски името му означава „Заливът на спускащия се дракон“ заради местна легенда за образуването на островите.


Халонг се намира на около три часа с кола от Ханой и е привлекателна точка за стотици туристи. Може да си наемете малка рибарска лодка с местен водач или пък да си купите билет за някой от стотиците круизи из залива. Атракциите, които местни предлагат са най-различни – да опитате местна морска кухня, да се включите в риболов заедно с някой от местните рибари, да карате кану из залива и още много други неща.


Легендата за залива Халонг

Скалните острови са били населени с първите виетнамци още преди близо 20 000 години. В средновековието заливът Халонг е бил важна отбранителна погранична точка. Според местните легенди, след установяването на Виетнамската държава много съседни армии опитали да я превземат. Такава била и целта на китайския император, който решил да атакува Виетнам точно през Халонг. Битката била тежка, а китайците били с многобройна флотилия и имали преимущество пред местните. Тогава виетнамския император решил да отправи молитва към боговете, да изпратят Майката Дракон и нейните деца и да спасят виетнамския народ от китайските набези. Майката Дракон чула молитвите на императора и се спуснала от планините до брега на морето, ударила силно с мощната си опашка и земята се нацепила.

С огъня си драконите унищожили китайските кораби и се потопили в морето, а след себе си оставили безброй огромни изумруди. Това били зъбите на Майката Дракон и нейните деца. Изумрудите останали във водите, като се превърнали в огромни скални образувания, за да създадат бариера срещу бъдещи опити за нападения и така мирът се във Виетнам се върнал за хиляда години. В чест на Майката Дракон кръстили залива Халонг – Спускащия се дракон.

За много от скалите и пещерите по целия залив има различни легенди и предания. Местните са наистина много вярващи и почитат предците и историята си.

На някой от островите има рибарски селца. В морето има над 200 вида риба и това е основен начин за препитание на доста от местните. В по плитките части на залива може да видите дървени къщи построени буквално върху водата – това са домовете на рибарите. Някои от тях са толкова бедни, че нямат пари дори да си построят дом и прекарват целия си живот на лодките си. Също така в залива има шест изолирани езера, до които може да се стигне само през карстови пещери. Наистина това е едно от най-удивителните и красиви места в света, което заслужава да е част от списъка ви с дестинации, които трябва да посетите.


Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас