В Абу Даби за един ден

от Вилислав

Абу Дабистолицата на Обединените Арабски Емирства – се намира само на час път с кола от Дубай, така че би било голяма загуба ако пропуснете този град по време на почивката си в Дубай. Абу Даби е вторият по големина град в страната, но не отстъпва по красота пред Дубай. Лесно може да стигнете до там било то с кола или автобус, а до 2022 се очаква да тръгне и високоскоростен влак, с който ще се пътува само за 15 минути. Представете си да може да стигнете от София до Пловдив за толкова време. Звучи невероятно, но не и невъзможно.

Решихме да наемем кола, за да имаме възможност да посетим повече места и да не губим време. Имате възможност да отидете до Абу Даби от Дубай и с организирана група, с посещение на основните забележителности. Със сигурност е по-евтиния вариант, но честно казано аз предпочитам да не ме ограничават във времето. Ако решите да шофирате, имайте предвид че арабите са чисто луди и въпреки солените глоби карат супер бързо.


Магистралата беше шестлентова във всяка посока, нищо общо с тези в България. Също така имаше и камери, може би на всеки 100 м., така че наистина не превишавайте скоростта. Искам да предупредя тези от вас, които не са наемали кола в чужбина, че може да платите само с кредитна карта (без дебитна) и също бъдете подготвени, че в картата ви трябва да има поне още 1500 дирхама, които се блокират за 30 дни, в случай че имате фишове за превишена скорост. След 30-те дни, ако всички е точно парите се отблокират и можете да ги ползвате. Също така българските шофьорски книжки си важат там, така че няма проблем с това.

Голямата джамия „Шейх Зайед“

След малко повече от час пристигнахме в Абу Даби и се отправихме директно към джамията Шейх Зайед, или както някои я наричат – „Голямата Джамия“. Това е една от най-красивите и големи джамии в света. Всъщност това беше и основната причина да отидем в Абу Даби. Много исках да я видя и след като вече го направих, искам да ви кажа че си струва. Уникална е! Трябва да я видите с очите си, за да разберете за какво творение на изкуството става въпрос. Имайки предвид факта, какви огромни опашки има, ви препоръчвам да отидете преди обяд. Минава се пред проверка за сигурност, като на летищата, така че се подгответе да чакате. Входа е напълно безплатен.

Голямата джамия е истински шедьовър. Изградена е изцяло от бял мрамор, с богато орнаментирани колони с флорални мотиви и златни елементи. В молитвената зала се намира най-големият ръчно тъкан килим, както и най-големият полилей в света, висок цели 15 метра и покрит с милиони камъни Swarovski. Не забравяйте, че все пак джамията е храм, така че се облечете подходящо. За жените е задължително да са с покрити рамене и да не са с разголени глезени, а за мъжете късите панталони са строго забранени, както и джапанки или сандали.

Никога до сега не бях влизал в джамия и нямам база за сравнение, но много хора казват, че единствено джамията в Мека (град в Саудитска Арабия, нещо като Йерусалим за мюсюлманите), е по-изящна и величествена от тази в Абу Даби.


Луксозният хотел Емирейтс Палас

Емирейтс Палас

Следващото място, което посетихме е Емирейтс Паласедин от най-луксозните и бляскави хотели в света. Изграден е така, че хем архитектурата му да е модерна, хем в същото време да запазва и характерността на арабския свят. Вътре всичко е покрито с мрамор, а куполът в централната част на хотела е позлатен. Кадри от интериора на хотела може да видите във видеото по-долу.

Други две места, които може да посетите са арабския Лувър и паркът на Ферари, където се намира най-бързото влакче на ужасите. За съжаление ние не успяхме да стигнем до там, но пък за е хубаво човек да си остави по нещо и за следващия път.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас