Топ 10 забележителности в Рим

от Вилислав
забележителности в Рим

La Citta Eterna – Вечният град! Не мисля че има някой, който би свързал този синоним с друг град, освен с Рим. Италианската столица определено се нарежда сред най-древните градове в Европа, както и в света. Основан преди 2800 г., съхранил историята на най-могъщата империя в историята – Римската, градът днес е своеобразен музей на открито. Ако трябва да бъда честен, Рим е един от любимите ми европейски градове, заради красивата архитектура, смесицата от култури и разбира се, уникалната и несравнима кухня. Който го е посещавал дори само веднъж, няма как да остане равнодушен към него.


Още, когато самолетът започна да се снишава към летището Ciampino, където кацнахме, знаех че ще бъде едно специално пътуване, а не просто екскурзия. За наш късмет самолетът прелетя над целия град и имахме възможността да започнем деня с уникална панорамна гледка към Колизеума, Ватикана, Пантеона и всички онези забележителности, с които Рим е известен по цял свят.

Ако посещавате Рим за първи път, сигурно се чудите кои места точно да посетите от дългия лист със забележителности. Краткият отговор е „Всичко!“, но освен ако нямате цяла седмица, ще трябва да избирате внимателно. Е, аз съм бил там вече три пъти и мога да кажа, че спокойно бих могъл да се оправя и без GPS, но пък винаги тръпката ми е като за първи път. Ще се опитам да ви дам списък с 10-те най-интересни забележителности, като ще включа и няколко нестандартни и не толкова популярни места, за които съм сигурен че повечето от вас изобщо не са чували.


1. Колизеумът

Не си бил в Рим, ако не си видял Колизеума! Това е най-големият и най-добре запазен амфитеатър от времето на Римската Империя. Капацитетът му е бил 80 000 души и е използван най-вече за гладиаторски битки. През Средновековието, мястото е било използвано за гробище, някои от подземията били отдавани под наем, а доста от мраморните блокове били използвани за строителството на дворци. Днес 2000 г. след като построяването му и въпреки щетите от времето, Колизеумът е една от най-внушителните постройки от древността. Няма по-известен символ на Рим и за това е задължителен в списъка ви, особено ако идвате за първи път. Билетът е 16 €, и включва посещение на Римския форум, който се намира на няколко метра от входа на Колизеума.


2. Римският форум и хълмът Палатин

След като приключите с обиколката на Колизеума, разходката ви между руините на древен Рим, продължава в Римския форум. Рим е известен като „Градът на седемте хълма“ и Палатин е хълмът, където е основан древният град. Там са се намирали най-важните политически сгради, чийто останки може да видите. Римският форум е огромен площад, който се намира в подножието на хълма и векове наред е център на живота в Империята. Не е останало почти нищо от някогашните сгради, но за мен самото място беше достатъчно впечатляващо, както и фактът колко много история е наслоена там.

забележителности в Рим
Римският форум


3. Ватиканът

Всъщност за тези от вас, които не знаят, Ватиканът е най-малката държава град в света. Намира се на хълма Ватикан и е заобиколена изцяло от италианската столица Рим. Ако ви кажа, че тук опашките са най-дълги и може да чакате дори час, за да влезете, няма да ви излъжа. Всъщност зависи от сезона, както и от това, по кое време на деня сте там. Препоръчвам ви да си вземете билет Skip the line, за да не чакате толкова. Задължително освен базиликата Св. Петър, посетете и прилежащите Ватикански музеи и Сикстинската капела. Дори да не се интересувате толкова от изкуство, на това място се намират едни от най-големите шедьоври на Ренесанса, и си струва да го видите. Ще видите безценните творби на Микеланджело, Ботичели, Рафаел и много други светила от онази епоха.

Препоръчвам ви да влезете в базиликата Св. Петър, най-голямата църква в света, където се намира и гробът на Св. Петър – един от 12-те апостоли на Исус. В базиликата има бронзова статуя на светеца, която се смята за чудодейна. Съветът ми, когато посещавате Ватикана, е да не бързате. Насладете се максимално, защото това е една от основните забележителности в Рим и си струва всяка минута прекарана там.


4. Замъкът Sant’Angelo

Първоначално бил построен за мавзолей на император Адриан, преди близо 2000 г. на брега на река Тибър в близост до Ватикана. През вековете е сменял функцията си – от гробница бил преустроен във военно укрепление, по-късно става замък, а днес е музей, отворен за посетители. Това е може би мястото с най-уникалната гледка към Ватикана. Имате възможност да се качите до върха на замъка и да си направите уникални снимки. Препоръчвам ви да се придвижвате пеша, разстоянията не са чак толкова големи, а и така опознавате града и се наслаждавате повече на времето си там. Както вече ви казах, замъкът се намира на брега на река Тибър, където бихте могли да се разходите, или да седнете да вечеряте наоколо


5. Piazza di Spagna

Едно от най-красивите места, където може да си почините по време на разходката си из Рим, са Испанските стълби, за които няма как да не сте чували. Намират се в сърцето на града, на площад „Испания“. Когато и да отидете, винаги ще има хора, насядали по 135-те стълби. Мястото е привлекателно за доста музиканти, артисти, фотографи, така че определено няма да ви е скучно. Също така, самият площад се намира шопинг района на Рим. По всички тесни улички има магазина на световноизвестни италиански брандове като Gucci, Dolce & Gabbana, Fendi и куп други. Така че, ако кредитната ви карта е с вас, използвайте я по предназначение. Съвет! В страни от площада има gelateria от веригата Venchi, една от най-старите в Рим. Задължително си вземете сладолед от там, силно ви го препоръчвам, няма да намерите по-вкусен. Италия е известна със сладоледа си, така че без значение от сезона (дори и през зимата), gelato е задължителен в менюто ви.


6. Фонтанът Di Trevi

Рим е известен с многото си площади, фонтани и църкви. Но едно е сигурно – няма по-красив фонтан в града от този. Да, това е едно от най-клишираните и претъпкани с туристи места, но не може да минете без да хвърлите монета във фонтана Ди Треви и да не си пожелаете нещо. Според местните суеверия, трябва да се обърнеш с гръб към фонтана и да хвърлиш монета с дясната си ръка назад. Първият път, когато бях там, си помислих „Леле, сигурно във фонтана има няколко хиляди евро!“, и се оказах прав. Близо 3 000 € събират на ден от монетите във фонтана и парите се даряват на неправителствени организации, които купуват храна за бездомните в Рим. Ако трябва да бъда честен, Рим, като всяка една столица, има своите проблеми. Улиците са пълни с бездомници и просяци, така че си пазете раниците и чантите, за да не се окажете без портфейл в даден момент.


7. Площад „Венеция“

Площад „Венеция“, не е най-красивия площад в Рим, но пък е най-централния. Със сигурност по време на обиколката си из града ще минете през него, а вероятно няма и да е само веднъж. Намира се буквално до Римския форум, а самият площад е обграден от музеи, посолства, древни руини и кафенета. Идеално място за снимки са стълбищата пред голямата бяла сграда, която е музея Palazzo Venezia.


8. Вила Боргезе

Ако картините в Сикстинската капела не са ви били достатъчни,  ви препоръчвам да посетите галериите Боргезе. Всъщност ние попаднахме там много случайно, но все пак решихме да влезем. Разхождахме се в един огромен парк, който ни отведе до един малък дворец – вила Боргезе. Там се намира една от най-богатите частни колекции, разположена на първите два етажа от вилата. Дори да не искате да влизате в галериите, ви препоръчвам да се разходите в градините – много спокойно място, далеч от туристическата лудница по улиците в центъра.


9. Портокаловите градини

Отново място, което намерихме случайно, но ви го препоръчвам. Решихме да отидем до пирамидата на Цестий, една от забележителностите наоколо, и на връщане явно объркахме пътя, но се оказахме на едно от най-живописните места в Рим. Портокаловите градини са много малък парк, който се намира на един от хълмовете около централната част на Рим. Наричат го така, защото някога там са се отглеждали много портокалови дървета, а сега са не повече от 10, но гледката е важна. От тук имате панорама към Ватикана, река Тибър, площад „Венеция“, както и към хълма Палатин.


10. Ключалката

Наистина най-красивите неща се случват неочаквано и случайно. След като си тръгнахме от Портокаловите градини, видяхме няколко човека, които гледаха през ключалката на една огромна желязна врата и снимаха. Естествено, ни стана интересно и отидохме да проверим какво точно снимат. Оказа се, че като погледнеш през ключалката, от другата страна виждаш една наистина невероятна гледка. През тунел от високи и добре оформени чемшири, се виждаше впечатляващия купол на базиликата Св. Петър. Дали е чиста случайност или търсен ефект при строителството на имението, не се знае, но имайки предвид че сградата е собственост на рицарски орден, вероятно е второто.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас