10 места в Лисабон, които задължително трябва да видите

от Вилислав

След като посетих лично Лисабон, разбрах защо хората са привлечени от този град и защо винаги заема първите места в класациите за топ дестинации в Европа. Партугалската столица предлага най-различни атракции и забавления. Едни посещават града, за да се насладят на различната архитектура, други – за да карат сърф или просто да си направят ваканция на по-нестандартно място, трети пък за да опитат друг тип кухня. Тук съм ви извадил 10 от задължителните (поне според мен) места, които трябва да видите в Лисабон.

Praça do Comércio

Praça do Comércio или Дворцовият площад е мястото, от което да стартирате вашата обиколка на града. Това е главният площад на Лисабон и едно от най-известните места там. От него започва дългата главна пешеходна улица на града, както и от там може да се насочите към старият град. От едната си страна площадът е отворен към река Тежу, а от другите е обграден от важни обществени сгради.


Алфама

Това е възможно най-автентичното място в Лисабон – сърцето на града. Препоръчвам ви да ползвате трамвай или да вървите пеша. Аз лично предпочетох да вървя – много по живописно е. Има много подходящи места за снимки с гледки към града от този квартал. Също така има и много таверни, където може да хапнете. Тук може да видите и типичната за Португалия архитектура с къщи, чиито фасади са облепени с плочки в бяло и синьо. В този квартал се намира и катедралата на Лисабон, която е и най-старата църква в португалската столица.

Замъкът Свети Георги

От Алфама лесно може да стигнете до замъкът Свети Георги, който се вижда от почти всяка една точка на града. Замъкът е датиран още от римски времена, когато тук е имало малка крепост. Уверявам ви, че си струва да го посетите, заради удивителната гледка от терасата, иначе замък като замък. Също така има музейна експозиция с предмети още от желязната ера. Може да се разходите и по крепостните стени. В същия този замък, Вашку да Гама е бил приет от португалския крал през 1499 г. след екпедицията му до Индия.

Граца и Алкантара

Това са два от старите квартали на Лисабон. Намират се от двете страни на замъка Свети Георги и има брутална гледка към града и към моста – един от символите на Лисабон. В Граца има много стари църкви и ако влезете в някоя от тях, няма да видите типичното изографисване за повечето католически църкви. Изображенията са върху керамични плочки, налепени на стените – беше доста интересно, поне за мен.

Алкантара пък е квартал, където вечер е доста оживено, предимно с млади хора. Там има много барове и дискотеки, площадите са пълни вечер с готини и свежи хора, има и много улични музиканти.

Белемската кула

Друг символ на града е Белемската кула, носеща името си заради квартала, в който се намира – Белем. Посторена е през 16 в., за да контролира пристигащите кораби в града. Кулата е под закрилата на ЮНЕСКО заради специфичната си архитектура. Висока е около 30 метра. Имате възможност да влезете в нея и да се качите до върха, като входната такса е 12 € . Наоколо има и много заведения и пекарни, където може да опитате един от характерните местни десерти – ната.

Манастирът Жеронимош

Белем е място, където са събрани много важни за Лисабон обекти. Освен Белемската кула, тук се намира Националният дворец Ажуда, където се пази кралското съкровище, ботаническата градина, паметникът на откривателите, и много други, но най-интересен е манастирът Жеронимош, за което може да съдите и по дългите опашки, на които се редите с часове, за да влезете. Част е от списъка на ЮНЕСКО, заради нетипичната си архитектура, включваща готически, ренесансови и неокласически мотиви. За огромно съжаление, аз лично не успях да го разгледам, защото просто не ми остана време и за това, но е на първо място сред локациите за следващото ми посещение. Между другото, именно в този манастир е измислена и рецептата за десертите ната, за които вече ви споменах, преди близо 300 години. По онова време монасите и монахините използвали белтъците, за да си колосват дрехите, а жълтъците се превърнали в основна съставка за вкусния десерт. На около 3 минути от манастира се намира единствената сладкарница, която притежава оригиналната рецепта за натаFábrica de Pastéis de Belém.


Статуята на Исус Христос

На отсрещният бряг срещу Лисабон, в Алмада, се намира религиозният комплекс със статуята на Исус. Построена е през 1959 г. в знак на благодарност към Бог, за това че е пощадил Португалия от ужасите на Втората Световна Война. За вдъхновение при изграждането й е послужила статуята на Исус в Рио де Жанейро.

За да стигнете до този комплекс, трябва да минете по железния мост „25-ти април“, който пък прилича на този в Сан Франциско, заради червения си цвят. Най-удобния и бърз начин да стигнете е с такси или с Uber. Наблизо до комплекса има плажове, така че може да съчетаете двете неща.

LX Factory

Едно от най-интересните места, които посетих беше LX Factory. Не е туристическа забележителност, но е много нестандартно и арт място, където може да опитате най-различна храна. Всъщност го открихме съвсем случайно още първата вечер, понеже умирахме от глад след дългия полет и това беше най-близкото място, което намерихме. Всъщност това място е било текстилна фабрика в миналото, но в края на 20 в. е било изоставено и започнало да запада. Частен инвеститор го купува и решава да го преустрои и да направи нещо интересно. Всичките постройки са преустроени в различни ресторанти – като започнете от суши, минете през пицарии и италиански ресторанти, сладкарници, веган ресторанти, до ресторанти с типична португалска и испанска кухня. За мен лично беше интересно и ново, така че мисля че би ви допаднало.

Кабо да Рока

Кабо да Рока е нос в Атлантическия океан и най-западната точка на континента Европа. До 14-ти век това място е смятано за края на света. От тук се разкрива уникален пейзаж, може би един от най-красивите, които съм виждал. Вълните на океана се разбиват в масивни скали, най-високата от които достига близо 140 м. височина. Мястото е малко популярна туристическа дестинация, заради отдалечеността си от столицата – на около 40 км. До там може да стигнете с кола или с организирана екскурзия с група, като ви препоръчвам първия вариант. На най-високата точка има морски фар с ресторант и магазин за сувенири. Не се плаща входна такса, както и паркингът е безплатен. 30-40 минути са ви напълно достатъчни, за да се насладите на гледката, да разгледате и да се поснимате.

Синтра

Синтра е град, който не може да се опише с думи, а просто трябва да го видите. Задължително! И не случайно го оставих за финал. Това всъщност е малко градче на около 30-тина км от Лисабон. До там може да стигнете с влак или кола, като и в двата случая пътуването е около 20-30 минути. Синтра е необикновен град, който носи духа на португалската история още преди Португалия да е на картата на света. Неслучайно тук са и няколко от летните резиденции на кралското семейство, както още няколко крепости и редица имения на знаменитости и на едни от най-богатите хора в Португалия. Един ден няма да ви стигне да минете през всички туристически атракции, за това ви препоръчвам трите най-важни и отличаващи се обекти – дворецът Пена, Мавърската крепост и замъкът Кинта да Регалейра. Обектите отварят в 10 сутринта и работят до 18 ч. Разпределете времето си разумно, за да успеете да видите максимално повече неща. Мен лично най-много ме впечатли дворецът Пена, заради разположението и архитектурата си, но вие сами ще прецените кое е най-интересното място тук.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас