Синтра – приказното градче на Португалия

от Вилислав

Преди да посетя Лисабон преди две години, не бях чувал за Синтра, колкото и странно да звучи за някои. Всъщност бяхме набелязали вече местата, които искахме да посетим в Лисабон, но в самолета до нас стоеше един местен португалец, който се прибираше от почивка в България. Малко след като излетяхме от София, португалецът завърза разговор с нас – туристи ли сме, колко ще останем, какво ще посетим… стандартните въпроси. „И не сте планували да отидете до Синтра?“ – възкликна възмутено той, след като му казахме какво смятаме да посетим в близките няколко дни. „Ами не, какво е това място?“ – попитах аз. „Синтра е емблемата на Португалия!“ – отвърна местният, след което уплътнихме 4-часовия полет в разкази за историята на градчето, други интересни места в и около Лисабон, както и къде да опитаме най-вкусния португалски десерт ната. Абе, приказлив си беше човечеца. Обичам такива интересни полети.


В интерес на истината, Синтра е град, който не може да се опише с думи, а просто трябва да се види. Да вървиш по калдъръмените улички, попили хилядолетната история на тези земи, да усетиш мириса на португалската гора и да се насладиш на гледката към океана от планината. След като го посетих, разбрах защо този човек каза, че Синтра е „емблемата на Португалия“ и определено беше прав.

Рано сутринта хванахме влака за Синтра от жп гара Росио, която се намира в центъра на Лисабон. Пътуването трае около 40 минути, а влаковете тръгват на всеки половин час. Определено това е по-евтиния вариант за пътуване, а времевата разлика ако предпочетете да тръгнете с кола е само 10 минути по-малко. След като слязохме в Синтра, се озовахме в историческия център на малкото живописно планинско градче.

Туристическа карта на Синтра

Синтра е част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заради изключително богатата на атракции местност. Определено един ден няма да ви бъде достатъчен ако искате да посетите всичко, но така или иначе никога не остава време да видим абсолютно всяко кътче, а и трябва да има нещо и за следващия път. Така че разпределете времето си разумно. Ние разбира се, се отплеснахме и не успяхме да видим всичко планирано, но поне успяхме да посетим основните обекти, за които ще може да прочетете по-надолу в блога ми.

Както вече казах, Синтра е изключително богата на атракции, защото там е наслоена повече от 1000 години история. В градчето освен много дворци и крепости от различни епохи, има и страшно много вили и резиденции на кралски особи, както и на много богати португалци. Дори Мадона има имение там, където често намира уединение сред природата, далеч от шумотевицата на светския живот. Имотът, построен през 18-ти век, е на стойност 7 милиона евро е се намира на един от красивите хълмове над градчето.


Националния Дворец

Националният Дворец в Синтра

Тъй като нашата разходка започна от историческия център на градчето, първата ни спирка беше Националния Дворец на Синтра – една от най-добре запазените средновековни кралски резиденции в Португалия. Много лесно ще познаете този бял приказен комплекс от сгради по двата огромни, извисяващи се над двореца, комина.

Дворецът е отворен за посетители от 9:30 до 19:00 ч., като входната такса е 10 евро. Разходката вътре отнема между 30 и 60 минути. Най-интересното място в двореца, поне за мен, е Лебедовата зала, която е създадена просто, за да впечатлява гостите. Залата е в романтичен стил, а таванът е покрит с невероятни изображения на лебеди, откъдето идва и името ѝ.


Кинта да Регалейра

Фасадата на резиденцията Кинта да Регалейра

Следващата ни спирка е пищната резиденция Кинта да Регалейра с нейните невероятни градини. Готическата сграда изглежда като излязла директно от някой филм. Определено градините са основната причина тук да идват толкова туристи, но не пропускайте да влезете и в самата сграда на резиденцията – ще останете повече от впечатлени. Дворецът и прилежащия параклис са с богато украсени в готически стил фасади, а отвътре са декорирани с красиви фрески, изпипани до най-малкия детайл.

Друг интересен обект, който на всяка цена трябва да видите, е готическата кула, намираща се в градините на резиденцията. Според местна легенда, кулата е построена от масоните, където изпълнявали своите ритуали. Никой не знае със сигурност какво точно е било предназначението на тази кула, но аз знам че докато се изкачвахме имах странно усещане през цялото време, дори сега докато пиша настръхвам.Мавърската крепост

Ето тук вече, ще ви трябват обувки за катерене. Построена първоначално през 10-ти век, Мавърската крепост е била преустройвана многократно през годините. От крепостта не е останало много освен крепостните стени и малък параклис, но пък гледката от тук към долината е просто неповторима. От едната страна на крепостта се открива гледка чак до океана, а от другата се вижда дворецът Пена – черешката на тортата в нашата разходка. Неслучайно векове наред местните са се възползвали от стратегическото положение на крепостта и са я използвали с отбранителна цел.


Дворецът Пена

И най-накрая стигнахме до любимото ми място в цяла Синтра – дворецът Пена. Толкова е цветен и приказен, че трудно бихте повярвали, че преди да стане кралска резиденция на португалския крал Фердинанд II, дворецът е бил малък манастир. Разположен на скалист връх и обграден отвсякъде с гори екзотични дървесни видове, жълто-синьо-лилавите кули на замъка се подават загадъчно изпод зеленината, като от анимация на Дисни.

Първоначално на върха на хълма е имало манастир, който бил ударен от светкавица, която нанесла сериозни щети на сградата, а след това бил доразрушен от земетресение. Години наред останките от манастира останали непокътнати, докато крал Фердинанд II не решил именно тук да издигне своята лятна резиденция. В сградата има толкова много преплетени стилове – средновековен, ренесансов, готически, и дори на места арабски орнаменти, че на моменти се чудех на замъка от „Спящата красавица“ ли ми напомня или пък на този от „Аладин“.

Дворецът е отворен за посетители всеки ден от 9:30 до 19 ч., като билетът за двореца и градините е 14 евро, а само за градините – 7. Тук винаги има огромни опашки, защото това е най-известната и посещавана забележителност в Синтра, така че ако не искате на снимките ви да има още куп хора, ви препоръчвам да сте сред първите, които влизат веднага след като отвори (освен ако не сте добри с Фотошопа). Имайте предвид, че пълната обиколка на двореца и градините е около 3 часа, така че разпределяйте времето си разумно и не се шляйте безцелно из парка.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас