10 причини да четем повече книги

от Вилислав

В нашето забързано ежедневие, все по рядко намираме време да четем книги. За разлика от преди, когато четенето на книги е било едно от малкото забавления на хората, днес ние сме залети с купища информация под най-различна форма, която ни разсейва, разконцентрира и отнема от малкото ни свободно време. Прекарваме часове от ежедневието си четейки най-различни статуси, публикации и статии в различни сайтове – все информация, която не ни носи абсолютно нищо градивно, освен да убием времето било то в офиса, вкъщи или на път за работа.

Помните ли кога последно четохте книга или дори статия, по-дълга от две-три страници? Ако сте от хората, на които все не им остава време, може би сега е моментът да преразгледате графика си. Ето само някои от многобройните предимства, които има всекидневното съсредоточено четене.

Стимулира ума

Научни проучвания са доказали, че да стимулираш ума си би могло да забави развитието (или дори да предотврати появата) на Алцхаймер и деменция, защото активния мозък по-трудно губи сила. Също както мускулите на тялото, така и мозъкът се нуждае от упражнения, за да бъде в перфектна форма. Четенето е най-достъпното от тях.

Намалява стреса

Без значение колко сте напрегнати на работа или в личните си отношения – каквито и проблеми да имате, забравяте за всичко, когато потънете в някоя интересна история. Добре написаният роман ни пренася в други светове, а една интересна статия ангажира вниманието ни, помага ни да се задържим в настоящия момент и ни откъсва от тревожните мисли.

Източник на познания

Когато четем, в главата ни непрекъснато постъпва нова информация. Никога не се знае кога тя ще ни потрябва. Ето малко храна за размисъл: ако някога попаднете в сурови условия, помнете, че дори и да загубите всичко – работата си, имуществото си, парите си, дори здравето – никой не може да ви отнеме познанията.

Обогатява речника

Това върви заедно с предходното – колкото повече четете, толкова повече нови думи минават пред очите ви и постепенно стават част от всекидневния ви речник. Умението да се изразявате добре помага във всяка професия и повишава самоувереността ви. Доказано е, че хората, които говорят добре и имат познания в много сфери, получават повишения по-често и по-бързо.


Подобрява паметта

Рядко се замисляме колко неща запомня човек, когато чете роман – поредица от герои, техните истории, нюансите в поведението им, множество епизоди и микросюжети, които се преплитат по всевъзможни начини. Това е огромно количество информация, която мозъкът запомня удивително лесно. Още по-удивително е как това се отразява на физиологично ниво – с формирането на нови спомени се образуват нови връзки между невроните и се подсилват старите.

Подобрява аналитичното мислене

Вероятно ви се е случвало, когато четете криминален роман, да успеете да разрешите случая, преди да бъде разкрита интригата. Използвали сте критичното и аналитичното си мислене, като се забелязвали всички дадени подробности и сте ги подредили, за да определите „кой е злодеят”. Същата способност да анализирате детайли, за да достигнете до един или друг извод е полезна и в много други сфери.

По-добра способност за концентрация

В лудия интернет свят вниманието се лута в милион посоки наведнъж, докато вършим по куп неща едновременно през целия ден. В рамките само на 5 минути средният човек работи върху дадена задача, преглежда мейли, чати с няколко души във Facebook, хвърля едно око на Instagram и с говори с колегите си. Това хиперактивно поведение, известно като „мултитаскинг”, увеличава стреса и намалява продуктивността.

Когато четете книга, вниманието е фокусирано върху историята – останалият свят просто отпада и можете да попиете всеки малък детайл. Опитайте се да четете по 15-20 минути преди работа (например ако се придвижвате с градския транспорт) и ще бъдете изненадани колко по-фокусирани ще сте, когато стигнете в офиса.

Подобрява способностите за писане

Това върви заедно с обогатяването на речника – честото общуване с публикувани и добре написани текстове има доказан ефект върху собственото ви писане, както и наблюдението на фразите, конструкциите и стила на другите автори повлиява вашия стил. Както музикантите и художниците използват и надграждат техниките на своите предшественици, така и писателите се научават да създават собствените си произведения, като четат творбите на другите.

Кара ни да си задаваме въпроси

Всекидневната напрегната работа, стресът и еднообразните развлечения могат да ни накарат да забравим истинските си желания и потребности. Книгите ни провокират да си задаваме въпроси, да се съмняваме, да търсим истината, да се замисляме върху „големите въпроси”, които понякога забравяме да си задаваме, увлечени във всекидневието. Те могат да ни помогнат да постигнем вътрешен мир и спокойствие. Изследвания показват, че четенето на книги за самопомощ, дори и съветите в тях да не са ефективни, може да помогне на хора, които страдат от разстройства на настроението и други психични състояния.

Безплатно удоволствие

Да си купиш книга е прекрасно изживяване, но дори и да не можеш да си го позволиш  – обществените библиотеки (а днес има и много безплатни онлайн библиотеки), предлагат купища томове по всяка тема, която човек може да си представи.

Има подходящ жанр за всеки грамотен човек на планетата и независимо дали вкусовете ви са насочени съм класическата литература, фантастиката, криминалните романи, религиозните четива, историческите книги или научно-популярната литература, винаги има какво да грабне любопитството и интереса ви.

Затова, когато ви остане време, откъснете уморения си поглед от компютъра и отворете някоя интересна книга.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас