На сафари в Южна Африка

от Вилислав

Съвсем на скоро беше премиерата на един от хитовите филми на Дисни„Цар Лъв“. Римейк на една от любимите ми анимации от детството, превърнала се в легенда със епичните си герои още преди 25 години. Като оставим настрана невероятната история, която разказва класиката от 94-та, друго нещо ме впечатли – невероятните африкански пейзажи, показани в новата версия на любимия ми филм, и всички тези величествени животни, които сме виждали само в клетка в някои зоопарк или в цирка, но не и в естествената им среда.

Прибрах се вкъщи след филма впечатлен, но не толкова от самия филм, колкото от самата Африка. Всъщност до сега тази част на света винаги ми е била назад в списъка с желани дестинации, но си казах „Защо пък не?“ и ето ме в месец по-късно в Йоханесбург, Южна Африка. Честно казано бях малко скептично настроен, заради всичко което съм чувал и чел за този континент – убийства, кражби посред бял ден, боси хора с препаски, враждебно настроени към бялата раса. Нищо подобно! Южноафриканците се оказаха много мили и дружелюбни хора, а в интерес на истината инфраструктурата е не-по зле развита от тази на един средноголям европейски град, а корупцията не е по-ниска от тази в България. Почувствах се като у дома си.


Основната цел на пътуването ми до там беше да отида на сафари и да видя „големите пет“ на Африка. За тези от вас, които нямат представа какво е това – това са най-опасните и трудни за ловене животни на горещия континент, а изправянето лице в лице с тях може да ни коства живота. Лъв, слон, бивол, леопард и носорог – причината Южна Африка да привлича милиони туристи годишно. Единственото от тях, което наистина исках да видя, беше „царят на джунглата“ – лъвът. Хакуна матата!След осемчасовият ми полет от Дубай, пристигнах в хотела рано сутринта, взех си дух и вече бях готов за африканското си приключение. Нямах време за абсолютно никакви други забележителности, заради скъсения ми график там, за това веднага тръгнахме към парка. Предварително бяхме организирали всичко, благодарение на приятели, които вече бяха ходили и наистина бяха останали впечатлени от сафарито. Свързахме се с Пол, местен екскурзовод, който организира цялото това приключение, а единственото нещо което се изисква от вас е да сте навреме, готови и ентусиазирани.

Пол беше наистина много мил с нас. Взе ни от хотела и ни закара до парка, който се намира на около час от Йоханесбург. Доста си говорихме по пътя с него, наистина му беше интересно, защото рядко идвали българи там. Предците му били френски заселници, дошли още при колонизацията на Африка (за тези от вас, които не знаят, населението на Южна Африка е смесено – бели и цветнокожи).

The Lion Park е природен резерват, привличащ туристи повече от 50 години. Разположен е на около 600 хектара площ и там са събрани едни от най-обичаните, интересни и впечатляващи животински видове в Африка. Освен „Големите пет“, тук може да видите отблизо жирафи, зебри, антилопи, леопарди, диви кучета и още десетки видове животни, за повечето от които дори не бях чувал. Животните са съвсем свободни и обитават естествената си среда, като някои от видовете са отделени от други, например лъвовете не са на едно и също място с антилопите и разбираемо защо. Но това в никакъв случай не означава, че животните гладуват. Напротив! Хищниците се хранят с месо, дарявано от местни фермери. Част от сафарито ни беше да присъстваме на хранене на лъвовете.

Пол ни разказа, че лъвовете всъщност могат да издържат до две седмици без храна, защото суровото месо се разграждало много бавно от организма и това е причината „царя на джунглата“ да спи толкова много. В дивата природа лъвовете обикновено живеят между 8 и 10 години, вай-добрия случай до 12. В парка достигат до 20 г., защото не ловуват и не се избиват помежду си. В нормалната им среда мъжките се избиват помежду си за територия и за женски, за това в много случаи умират от раните си. Тук не е така, защото ги хранят и не ловуват. Интересен е факта, че ако всъщност се разхождате свободно сред тях вероятно ще ви убият, но не защото са гладни и ви виждат като ходеща пържола, а защото не ви познават и ви считат за заплаха.

Имах невероятната възможност да видя малки лъвчета на няколко месеца и да си поиграя с тях. Това беше най-уникалното нещо от цялото сафари и целият този път си струваше само заради тези 10 минути. Малките са най-сладките животинки на света. Безобидни са, защото още ги хранят с мляко е не са хищни, но едно от тях ме одра и ми остави спомен на дясната ръка. Най-хубавото е, че за разлика от тигрите в Тайланд и Бали, никое от животните в парка не е дрогирано. Докато си играех с тях и се снимах, в ума ми изникна въпроса „Ама защо са толкова спокойни, дали ги упояват?“ и разбира се попитах жената, която се грижеше за тях. Тя ми каза, че в природните паркове е строго забранено упояването на животни, а и са бебета, ако ги упояват органите им ще се увредят много бързо и ще умрат. Не са агресивни, защото са свикнали с хора, за това и като пораснат не нападат ветеринарите и работниците в парка. Но ако аз или вие се разхождаме до тях, ще усетим колко остри са зъбите им.

Успях да видя „големите пет“ на Африка, съответно мисията е изпълнена. В Йоханесбург няма кой знае какво да се види. За тези от вас, които искат да прекарат повече време там, мога да препоръчам площад Мандела, където може да ядете най-невероятните стекове евър, както и Совето – буквално град в града, предградие на Йоханесбург, където е роден Нелсън Мандела, както много други политици и спортисти. Също така може да посетите и местността „Люлката на човечеството“ (Cradle of the Humankind), където може да научите много за произхода и еволюцията на човешкия вид.


Важно!

  • Носете си удобни затворени обувки, както и дрехи, покриващи ръцете и краката ви, особено ако посещавате Африка през лятото
  • Носете си спрей против комари, защото в Африка маларията е една от най-лесно преносимите и опасни болести
  • Не носете скъпи дрехи и бижута, и избягвайте покрайнините на града. Също така вечер не е препоръчително да излизате сами

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас