Банкок, или с други думи – Градът на ангелите

от Вилислав

Банкок или Крунг Тхеп, както е истинското име на града, е възможно най-колоритния град в Югоизточна Азия. От години мечтаех да посетя Тайланд, заради красивите и диви острови, както и заради невероятните будистки храмове, чиято архитектура е направо главозамайваща. Буквално това е лицето на Азия, поне за мен. Една хилядолетна цивилизация, различна от европейската, но и напълно равноправна на нея, заради духовните си и културни постижения, основани на дълбоки и важни ценности. Толкова богата история, традиции и култура, изключително топъл народ, духовно извисен, далеч, далеч от сивата реалност, бурен нощен живот, вкусна храна (най-после се престраших да ям street food и все още съм жив), най-хубавите масажи… Мога да продължа да изброявам и този блог ще се превърне в цяла книга, посветена на Банкок.


Градът на ангелите – така се превежда името на градът. Звучи познато, нали? Също като своя по-голям и известен американски събрат, и този мегаполис иска да се извиси със името си и да остави внушително впечатление в хората със своята чудовищност. Да, точно така! Банкок е град чудовище. Звучи стряскащо, но ми се струва, че това е точното определение за всеки град, натъпкан до пръскане с толкова много сгради и хора, че сам се е превърнал в едно свръхестествено същество, еманципирано от собствените си жители до степен на неуправляемост. Силно, и в същото време трудно обяснимо, е това усещане за чудовищност. Няма момент, в който човек да може да види заедно всичките милиони обитатели на такъв град, нито пък да бъде едновременно навсякъде по хилядите му улици, за да почувства нечовешките му размери. И все пак усещането, че си попаднал в един грандиозен организъм, е натрапчиво и завладяващо. Вероятно заради неистовото темпо, с което всичко в този град се движи, повличайки те без право на отказ, заради ритъма на живот, чиито пулсации навиват и собствената ти пружина, превръщайки те в механична играчка, тичаща из лабиринтите на огромната игра, наречена Банкок, в търсене на скритите туристически лакомства – храмове, гледки, шопинг центрове.

В предверието на храма Ват По

Всъщност мненията на повечето хора за Банкок са много разнопосочни, буквално на двата полюса. Едни се влюбват от пръв поглед в града, на други им трябва повече време, а трети са направо отвратени и искат да си тръгват по-бързо. Предполагам, аз съм от първите. Както вече споменах, това за мен беше една от мечтаните ми дестинации и се вълнувам много като пиша този блог, връщайки се назад.

Банкок се намира в сърцето на Тайланд и е пресечен от река Чао Прая. Обикновено туристите остават в града за не повече от ден-два, на път за някои от удивителните над 1400 тайландски острови. В статията си съм събрал десетте най-интересни места, които според мен трябва да посетите, за да усетите богатата култура и манталитета на местните, и да добиете представа за Тайланд, който далеч не е само плаж и масажи.


Кога да посетим Тайланд?

Тайланд се намира в зоната на тропичния климат и годината условно може да бъде разделена на три периода: горещ – от март до май, дъждовен – от юни до септември, и прохладен – от октомври до февруари. Моят съвет е да посетите страната в периода между ноември и средата на март, когато времето не е толкова горещо, а валежите са най-малко. Тогава е и активният туристически сезон в страната. Имайте предвид, че в горещият период (от март до май) температурите минават 40 градуса.

Как да стигнем до там?

Пътуването до Тайланд, и по-специално до столицата Банкок, е сравнително лесно. Макар че все още няма директни полети от София до Банкок, има доста удобни опции с прекачване през Истанбул, Доха, Дубай и Абу Даби. Разбира се, можете да летите и през други по-големи европейски летища, в зависимост от цените. Със сигурност от цялото пътуване най-скъпо би ви излязъл самолетният билет до Банкок, но за сметка на това местата за настаняване, както и храната там, са на доста достъпни цени, под средните за европейските дестинации. Цените на полетите от София до Банкок варират между 500 и 700 евро в посока, но отново в зависимост от сезона.

Какви документи ни трябват?

За да влезете в Кралството, трябва да имате валиден паспорт и виза. Тя може да бъде два вида: Транзитна виза или Non Immigrant виза. Попълва се формуляр, като се прилагат снимка, самолетните билети и се заплаща такса в Посолството на Кралство Тайланд в София.

Няма изискване за ваксини, които да си сложите предварително, но съветът ми е за всеки случай да пиете само бутилирана вода и да не ядете супи.


Какво да видим в Банкок?

Кралският дворец и храмът на Изумрудения Буда

Бившата официална резиденция на кралете на Сиам (както е старото име на Тайланд) се състои от стотици сгради, украсени със злато и скъпоценни камъни, изящни градини и закътани вътрешни дворове. Създаден от ръцете на хиляди тайландски майстори, Кралският дворец буди удивление и възхищение във всеки, който го види. В непосредствена близост до двореца е Ват Пра Кео (Wat Phra Kaew)храмът на Изумрудения Буда – един от най-пищно декорирани храмове в света. А сградата на библиотеката от храмовия комплекс, обсипана със златни медальони на зелена основа и украсена с множество позлатени статуи на ангели пазителите, не само пленява с ювелирната си изработка, но и буквално заслепява от блясък. Не пропускайте да направите близка, детайлна снимка на отделните фрагменти.

Grand Palace in Bangkok

Много е важно да сте облечени подходящо – без джапанки, шорти, къси панталони или накъсани дънки, както и без потници. Правилата важат, както за мъже, така и за жени. Аз имах проблем, заради моите дънки и се наложи да си купя традиционните им панталони с тайландски илюстрации. Хубавото е, че се продават на толкова много места около входа за двореца, така че няма да останете навън.


Храмът на полегналия Буда – Ват По (Wat Pho)

На около 10 минути пешеходно разстояние от Кралския дворец се намира Ват По (Wat Pho)най-стария храм в Банкок. Мястото е малко по-спокойно сравнено с Кралския дворец и също дава възможност да се запознаете от по-близо с традиционната тайландска архитектура. Ключово място в храма заема огромната статуя на полегналия Буда – 15 метра висока и 46 метра дълга. Позата представлява влизането в нирвана и края на преражданията. Позлатената статуята е полегнала на инкрустирани със злато и скъпоценни камъни възглавници, а на стъпалата на Буда са изрисувани върху седеф 108 будистки символа. Храмът е известен още и с най-добрата школа за традиционен тайландски масаж.

Статуята на Полегналия Буда

За придвижване между по-кратки разстояния може да ползвате и тук тук – много интересно преживяване. Задължително обаче се пазарете за цената, защото ще ви одерат кожата ако не обърнете внимание.Националният музей

Националният музей е истинско бижу в сърцето на столицата Банкок. Истината е, че Тайланд е изключително популярна дестинация сред туристите от цял свят, но много малко от гостите на страната познават историята ѝ. Националният музей съхранява едни от най-ценните експонати на тайландското изкуство, култура и история, и това несъмнено е идеалното място, където ще може да научите доста интересни факти за страната. Сградата на музея се намира в непосредствена близост до Кралския дворец. Основан е преди близо 150 години – през 1887 г., а в залите на музея са обособени няколко основни зони, представящи ценни артефакти от различните периоди от историята на Тайланд – от палеолита до наши дни.

Бронзова статуя на Буда в Националния музей


Храмът на Зората – Ват Арун (Wat Arun)

На западния бряг на река Чао Прая се намира още една знакова забележителност – храмовият комплекс Ват Арун (Wat Arun). Той носи името на Бога на Зората – Арун. Неслучайно храмът е наричат и Храмът на Зората. При строежа му е използвана символиката на будистката идея за космоса и планината Меру като център на света. Меру е представена като централна кула с височина 81 м., а четирите по-малки са за боговете на посоките на света. Всички те са облепени с разноцветни керамични плочки, изрисувани с цветя и митични същества. Цялата тази пъстра картина е наслада за очите и прекрасен фон за снимка. Ако посетите храма в края на деня, може да се изкачите до върха и да се насладите на невероятната гледка на залеза над реката. В района около Ват Арун има десетки ресторантчета и кафенета по брега на Чао Прая, откъдето също може да гледате залеза и да опитате местната кухня.

Статуя на Буда в храма Ват Арун


Храмът на Златната планина (Wat Saket)

Една от най-впечатляващите забележителности в Банкок е храмът Ват Сакет (Wat Saket), или по-известен като Златната планина. Днес това е една от най-високите точки в старата част на града, откъдето се открива зашеметяваща 360° панорамна гледка към Банкок. В подножието на хълма се намира старо гробище от XVIII век, където са погребани близо 60 000 души, умрели по времето на чумна епидемия. На върхът на хълма е изградена златна ступа (будистки храм с конусовидна форма), където се съхранява част от тялото на Буда, донесена от Индия. За местните това е наистина много свещено място. От подножието на хълмът до върха му се стига по 318 стъпала извиващи се около него. Изкачването е лесно и отнема по-малко от 10 минути. Голямата награда е невероятната гледка от върха към Двореца, храмовете около него, както и към десетките небостъргачи, устремили се към облаците над Банкок – перфектно място, откъдето може да видите нагледно контраста между старото и новото.

Залез над Ват Сакет


Круиз по река Чао Прая

Река Чао Прая е ключова за живота и развитието на Банкок, наричан понякога “Венеция на Изтока”. Една разходка с лодка ще ви представи града в друга светлина. Ще наблюдавате как се сменят високите небостъргачи и луксозни хотели с древни храмове или бедни къщи. Ще усетите ритъма на многоликия Банкок и магията на Азия. Предлагат се както дневни, така и вечерни круизи с музика и шведска маса с различни морски дарове и местни деликатеси. Силно ви препоръчвам да включите круиза в програмата си, наистина е интересно преживяване.

Храмът Ват Арун и круизен кораб по Чао Прая


Као Сан Роуд (Khao San Road)

За тази част на Банкок може да се изговори и изпише много. След всички тези духовно извисени места, да завършиш деня в Као Сан, би било абсолютен културен шок някои. За мен лично беше доста интересно преживяване. Това безспорно е най-известната и колоритна улица сред туристите от цял свят. Наемите на квартирите и цените на хотелите тук са много ниски, така че ако си търсите евтини нощувки в Банкок, вероятността да се озовете точно в Као Сан е повече от сигурна. Улицата е оживена, преливаща от туристи, привлечени от миризмата на местната улична храна, насядали по пластмасовите столове и маси, разположени директно на улицата. Има много сергии с евтини сувенири, барове, масажни студиа, дискотеки и общо взето каквото се сетите. Тук е мястото, където ако сте любител на нестандартната храна, може да опитата скорпион или крокодил, изпечени на шиш. Нещо, което аз оставих за по-следващо пътуване до там.

Тълпи от хора на Као Сан Роуд


Плаващият пазар (Damnoen Saduak Floating Market)

Плаващите пазари са изключително характерни за страните разположени в югоизточна Азия, но най-вече за Тайланд. В древността реките и каналите са били основни транспортни възможни пътища в страната. Световноизвестният плаващ пазар на Банкок „Дамноен Садуак“ е най-прочутия и е най-големият в Тайланд. Намира се на около 80 км югозападно от столицата и е привлекателно място, както за туристите, така и за местните. Рано сутрин към пазара започват да приижда потоци от лодки, натоварени с дрехи, сувенири, екзотични плодове и растения, но най-вече с храна. Продавачите се надпреварват да ви предложат всякакви национални тайландски ястия, приготвени направо пред вас, на печка поставена в лодката. Както продавачите, така и купувачите се придвижват по плаващия пазар изключително само на лодки. Атмосферата на този оживен, шумен и колоритен азиатски пазар, предразполага посетителите да пазаруват, а трудно може да се сдържи човек да не купи абсолютно нищо.

Плаващият пазар „Дамноен Садуак“


Кулинарен курс

Едва ли има по-добър начин да опознаеш една култура, освен чрез историята ѝ, и чрез традиционната ѝ кухня. Едно от най-популярните изживявания за туристите за кулинарните курсове, водени от местни майстор готвачи, които освен, че ще ви заведат на някой от местните пазари сами да подберете, опитате и закупите съставките за ястията, които ще приготвите, ще ви научат как да смесвате всички местни подправки и как да различавате различните аромати. Препоръчвам ви Baipai Thai Cooking School, основано преди повече от 20 години. Курсовете се провеждат в красива традиционна тайландска къща с невероятна градина, създаваща усещане за допълнителна хармония. Ще ви вземат директно то хотела, ще минете през някой от пазарите и ще ви закарат в готварското си училище. Предупреждавам само да внимавате с лютото, защото тайландците готвят доста пикантно.


Аютая

Една от най-популярните еднодневни екскурзии от столицата Банкок е до древната тайландска столица Аютая. Древният град е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и се намира на около 70 км северно от Банкок. Аютая е построена в средата на XIV век и кралството е било управлявано от тук до войната с Бирма през XVII в., когато градът е напълно разрушен и разграбен. Днес от древната столица са останали само руини, част от които погълнати от растителност, и предания за великолепието на някогашния град, но усещането за величие още се носи във въздуха. Ще имате възможност да се разходите по улиците на историческия комплекс и да видите едни от най-старите и впечатляващи древни храмове в страната. Заедно с руините на древната столица, в Аютая може да посетите и лятната кралска резиденция, намираща се в близост, както и най-голямата статуя на Буда в полегнала поза (дълга 32 метра).

Древна статуя на Буда сред руините на Аютая

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас