10 причини да се влюбите в Истанбул от пръв поглед

от Вилислав
vilislav_istanbul_blog

Хаотичен. Вдъхновяващ. Поразяващ. Вълнуващ. Космополитен. Тези впечатления, описващи един от най-динамичните градове в света, най-силно се запечатаха в съзнанието ми и може би ще останат там завинаги като един неизбледняващ спомен. Макар и толкова близо до България – само на 5 часа с кола от София, никога до сега не бях имал възможността да посетя Истанбул, а и може би не съм бил достатъчно узрял, за да мога да усетя атмосферата му и да се слея с нея. За мен, за да почувстваш магията на един град, ти трябва до толкова да се слееш с него, че да изпиташ едно такова усещане на лекота, докато си там – да усетиш как самият град те грабва сякаш си една прашинка и те понася по изпълнените му с живот улици.

Истанбул не е място за всеки и не е град, който всеки би разбрал и оценил подобаващо. Това е град за хора без предразсъдъци и предубеждения, град за хора с отворено съзнание. Босфора го разделя на европейска и азиатска част – с единия крак в Европа, а с другия – в Азия, или по-скоро в Близкия Изток. Определено след като имах възможността почти две години да живея в сърцето на арабския свят и да посетя толкова много места по света, мога да кажа че Истанбул е един от най-космополитните градове, в които някога съм бил. Във всяко едно отношение. Просто оставаш омагьосан от величието му. Виждаш дворци с бароковата архитектура и летящите трамваи, които ти напомнят за някой западноевропейски град, а в същото време целият град е обгърнат от този типично ориенталски хаос, царящ отвсякъде. Абсолютен парадокс. Неслучайно Наполеон някога е казал, че „ако целият свят е една държава, то Истанбул безспорно ще бъде нейната столица“, и съм напълно съгласен с него.

В този блог ще ви разкажа за основните забележителности в турския мегаполис и съм сигурен, че ще се влюбите в него още преди да сте го посетили. А за тези от вас, които вече са били в Истанбул, това ще е идеалната възможност да си набележите места за следващото ви пътуване до там.


1. Вижте султанските покои в двореца Топкапъ

За мен това ще си остане едно от най-впечатляващите места в Истанбул, които видях при първото си посещение на града. Дворецът е бил дом на османските султани цели 4 века, през които е бил доизграждан, разширяван е придобивал все по-напудрен и имперски вид, докато в един момент не отеснял на имперското семейство. Четири двора с огромни красиви градини и фонтани обграждат комплекс от сгради, където се помещавал и харемът – място, което трябва да посетите на всяка цена. За харемът се заплаща допълнително, но ако трябва да бъда честен, това беше най-интересната част от двореца.

Всъщност в България много грешно интерпретираме думата „харем“ като „златната клетка“, където са живели всички робини на султана. Това е колкото вярно, толкова и грешно. В действителност думата харем произлиза от арабски и означава „забранено място; неприкосновен свят“ и всички дворци и домове в мюсюлманския свят са имали такава част, в която са живеели само жените в домакинството и е била забранена за мъже. Харемът на османския султан най-често се състоял освен от неговите наложници, също така и от неговите съпруги, както и султанската майка, дъщерите му, както и други роднини от женски пол, робини и евнуси. В харема на дворецът Топкапъ свободно може да се разходите в султанските покои и бани, както и да видите стаята на султанската майка, спалните помещения на наложниците и евнусите, кухните и още много други нужни и ненужни помещения.


След като излезете от харема ще може да видите и тронната зала, където султанът е приемал поданиците си на аудиенция. На излизане от градината пък, ще се озовете на огромна тераса с невероятна гледка към мраморно море. Впечатляващо в двореца е ислямското изкуство от различните периоди на доизграждане на двореца.

Моят съвет е да отидете рано, малко преди дворецът да отвори за посетили, за да избегнете тълпите с туристи.


2. Джамиите Света София и Султан Ахмед

Бих казал, че извадихме страшен късмет, колкото и странно да ви прозвучи. Заради Covid19 туристите в Истанбул все още не бяха толкова много, да не кажа че хич ги нямаше. Площадът Султан Ахмед между едноименната джамия, наричана още „Синята джамия“ и „Света София“, беше почти празен, а по принцип тук е толкова пълно, че и да нямаш клаустрофобия, ще я развиеш за отрицателно време.

„Света София“ или „Агия София“ е построена през 537 г. като православен храм. По-късно кръстоносците я превръщат католическа катедрала, а през 1453 г. става джамия, като към нея са прибавени и четири минарета. И така цели 500 години, докато през 1934 г. не става музей докато през 2020 г. отново не става джамия. Базиликата има доста интересна и драматична история. За времето, в което е била построена, а и до днес, впечатлява с внушителна и величествена архитектура, а християнските мозайки вътре, разкрити под циментовата замазка, са просто безценни. Въпреки, че целият християнски свят се възпротиви на решението „Света София“ отново да стане джамия (сякаш джамиите в Истанбул са малко, все пак го наричат градът с хилядата минарета), така и не стана ясно от какво е породено това решение. Исках да посетя храмът именно заради красивите мозайки, запазени векове наред, но уви, така и не ги видяхме. Джамията беше отворена за посетители, макар вече да не се позволяваше разглеждане на горните етажи, а входната такса беше премахната, защото храмът вече не беше със статут на музей. За огромно съжаление, всички християнски мозайки, разкрити от археолозите, бяха закрити с бели платнища, а автентичният под е покрит с килим.След това се отправихме към джамията „Султан Ахмед“, известна и като „Синята джамия“. Намира се точно срещу „Света София“, на пешеходно разстояние 5 минути. Сякаш архитектът се е опитал да надмине по внушителност и изящност „Света София“. Според местните легенди, Мехмед Ага искал да направи по-голям купол от този на старата базилика, но не успял. За сметка на това, направил джамията прекрасна, с идеални пропорции на куполите, полукуполите и минаретата. Минаретата – 6 на брой, се славят с интересна история.

Според преданието, султан Ахмед I пожелал минаретата да бъдат направени от злато. На турски злато се произнася „алтън“. Архитектът обаче го разбрал погрешно чувайки „алтъ“, което означава „шест“. Така били построени 6 минарета, вместо общоприетите 4.

След като осъзнал недоразумението, минаретата вече били вдигнати и архитектът се притеснил дали ще бъде обесен за неспазването на султанската повеля. Владетелят обаче харесал минаретата толкова много, че опростил вината на архитекта. Но това предизвикало всеобщото негодувание от страна на поклонниците в Мека. Там била единствената джамия с шест минарета досега и било светотатство да съществува друга, също толкова великолепна. На джамията в Мека било издигнато още едно минаре като компенсация, а през следващите години и още две, така че днес тя може да се похвали с общо девет.


3. Пазарувайте като султани на Капълъ чарши и Египетския пазар

Едни от най-колоритните и живописни места в Истанбул безспорно са неговите пазари и по-специално – Капалъ чарши (Големият пазар) и Египетския пазар, намиращи се в непосредствена близост един до друг. Това са места, където може да намерите абсолютно всичко – нужно и ненужно, а продавачите са толкова сладкодумни, че могат да ви убедят да си купите и най-нелепото нещо, макар и за смешна сума пари. Тук може да намерите всичко от сувенири, локум, баклава, подправки, чай, турски сирена и маслини, плодове, зеленчуци и месо, домашни пособия до реплики на световноизвестни брандове дрехи, чанти, обувки и аксесоари. Каквото и да сте решили да купувате, не забравяйте да се пазарите за цените – турците го обожават, а и ще ви оценят повече като клиент, особено след като споменете, че сте от България.


4. Дворецът Долмабахче и районът около Галата

Ако районът около площад „Султан Ахмед“ е историческото сърце на Истанбул, то районът северно от моста Галата е по-модерната част на града, по-европейската. Там са разположени улиците със скъпите световноизвестни бутици, университети, много сгради в бароков стил, както и дворецът Долмабахче, който и по нищо не отстъпва на западноевропейските дворци. Там султанът мести своето седалище в средата на 19 в. Тази част на Истанбул е в пълен контраст с историческата част на града, където наистина се усеща повече ориенталското, отколкото европейското.

Дворецът Долмабахче, подобно на Топкапъ, се разделя на основна част и харем, и може би това е единствената прилика между двата дворци. В основната част на двореца, султанът е посрещал своите офицери, дипломати, както и важни гости от цял свят. Интериорът е проектиран от дизайнерът на Парижката опера и може би заради това ориенталското е сведено до минимум. В двореца има стотици предмети от различни точки на света, което допринася за космополитния му облик – английски свещници, огромни китайски порцеланови вази, картини на известни европейски художници, мебели от Италия и Франция, японски порцеланови декорации и килими, произведени в Турция и Европа.


5. Джамията Ортакьой

От дворецът Долмабахче може да хванете трамвай до спирка Кабаташ, намираща се в близост до Ортакьой. Някога това е било село в покрайнините на Истанбул, а днес е един от хубавите квартали в града. Тук се намират известният мост на Босфора, много от скъпите хотелски вериги, заведения с гледка към Босфора, както и лъскави имения в стил Рококо и Барок.

Ще разберете, че сте стигнали на правилното място, когато видите джамията Ортакьой, издигаща се гордо пред моста над Босфора – първият мост, свързващ Азия и Европа. Тук има много заведения, където може да вечеряте или обядвате (зависи в коя част на деня идвате). Също така може да опитате и автентично турско кафе в някое от малките кафенета по тесните улички из квартала. След разходката ви из Ортакьой, от тук лесно може да стигнете до Таксим и Нишанташъ,  и да направите един шопинг тур по магазините.

6. Кулата Галата

Построената през 1348 г. масивна кула, векове наред остава най-високата сграда в Истанбул. Несъмнено и днес, поглеждайки към Бейоглу, това е първото нещо, което се набива на очи. Вероятно и това е мястото, от което се открива най-красива гледка към Истанбул. Може да се изкачите до върха на кулата, но се пригответе за доста дълго чакане – може би около 30 минути. Чакането определено си струва, заради възможността да се насладите на приказна 360 градусова гледка към Истанбул и Златния рог. А в някоя от малките живописни улички, водещи към кулата, може да си направите и снимки. Кулата Галата е доста актуално място за снимки за повечето световноизвестни инстаграм блогъри.

Входна такса: 35 турски лири


7. Желязната църква „Свети Стефан“

Желязната църква „Свети Стефан“ не е толкова популярно място сред чуждите туристи в Истанбул, защото не е пряко свързана с историята на града, но пък е много важно и сантиментално място за българите, посещаващи турския град. Православният храм бил построен първо като малък дървен параклис, а по-късно със султански ферман се позволява на Българската екзархия построяването на нов храм от желязо. Църквата струва на Българската държава около 1 млн. златни лева. Наскоро е приключила цялостната реставрация на българската църква в Истанбул, продължила 7 години. Желязната църква е без аналог в света, защото е изцяло изградена от железни части. Частите са били предварително направени във Виена и докарани с кораб до Истанбул, където са сглобени. Църквата е красива не само отвън, но и вътре и си струва да я посетите, все пак сме българи.


8. Скритият квартал Балат

Балат е един от най-старите, и в същото време най-впечатляващи квартали на Истанбул. Някога кварталът бил основан като еврейски, а днес е по-скоро хипстърски. Отдалечен е от главния път и не е основна туристическа забележителност, но пък е популярно място сред местните младежи, както и сред изявените инстаграмъри. Леле, колко чуждици само в две изречения… На кратко казано, това е мястото където ще откриете може би най-цветните къщи в Истанбул. Като цяло сградите в града не са толкова пъстри и това прави квартала уникален сам по себе си. Балат не е място, където ще намерите някакви исторически или туристически забележителности. Това е място, където ще усетите истинския дух на града и ще се сблъскате със съвременните и модерни турци. Единственото нещо, което може да правите тук, освен да си направите уникални снимки на фона на цветните къщи, е просто да седнете в някое от малките кафенета и просто да попивате от заобикалящата атмосфера.9. Опитайте турската кухня

Турската кухня е смятана за една от най-добрите в света заради разнообразието, което предлага, както и заради дългата си история и наследството оставено от някогашната Османска империя. В Турция, абсолютно всеки регион може да ви предложи нещо различно и интересно, което да опитате. Като започнем от салатите, през основните ястия, та чак до баклавата и другите му там сладки чудеса на турската гастрономия.

Истанбул предлага наистина огромно разнообразие от ресторанти и видове кухня, но ще се фокусирам върху турската кухня. Има много места със street food, както и заведения тип столова. Ако сте фен на уличната храна, сандвичите с риба или „балик екмек“, които местните рибари предлагат на туристите, пресичащи моста Галата, са нещо което е задължително да опитате. Също друго типично нещо, предлагано на абсолютно всяка крачка, е симид. За тези от вас, които не знаят, симид е хлебно изделие, подобно на геврек, но приготвено от нахутово брашно и поръсено със сусам.

Ако си говорим за сериозни ястия пък, турския кебап е нещо, без което едно ходене до Истанбул не може да мине. Също така пиде, гьозлеме, имам баялдъ, агнешки котлети са други характерни неща, които трябва да пробвате. Най-интересното нещо, което ядохме пък беше тести кебап. Ястието се приготвя в керамичен съд, подобно на гювеч, но отгоре вместо капак се слага тесто за хляб. Тести кебап обикновено се приготвя от телешко, агнешко или пилешко със зеленчуци и картофи. Много е вкусно! А при сервирането, съдът се чупи на масата пред вас.

Десертите! Ах, най-после си дойдохме на думата. Тук вече едва ли ще ви изненадам с нещо, тъй като повечето турски десерти са любими и на нас българите. Все пак вкусът е различен. Препоръчвам ви да опитате кюнефе, самбали, халка татлъсъ и разбира се дондурма – турския сладолед, чието приготвяне си е истинско зрелище.


10. Гледка от високо

За финал оставям едно от най-интересните неща, които може да направите в Истанбул. Това определено е място за хора, които наистина обичат да се снимат и се интересуват от актуалните места в социалните мрежи. Всъщност аз попаднах на снимки в Инстаграм от сходно място на това, за което ще ви разкажа, но се оказа, че мястото вече е затворено и останах малко разочарован. В случаен разговор с един от сервитьорите в хотела ни стана въпрос, че съм планирал да отида там, но за съжаление няма да се случи сега. Той веднага ме успокои, че има много такива места, но най-популярното сред чуждестранните и местни блогъри е Тахт (Taht). Поставихме локацията в Google maps и се отправихме натам. Беше на около 15 минути пеша от хотела.

Тахт всъщност е фотостудио, намиращо се на покрива на стара сграда между Египетския пазар и Капалъ чарши. Създадено е изцяло за туристите и пресъздава типичен турски интериор. Зад вас пък се открива невероятна гледка към Стария Истанбул, Босфора, Златния рог и Галата. Невероятно е! А при повече късмет около вас може да кръжат и чайки, зависи от времето. Разбира се, не може да се снимате свободно. Има такса 100 турски лири ако снимате с ваше устройство – без значение телефон или фотоапарат, а ако пък искате да използвате услугите на някой от техните фотографи – цената е 500 лири. Имайте предвид, че ако предпочетете първия вариант, ще ви претупат и ще ви дадат около минута-две за снимки, защото обикновено има опашка, а понякога дори е невъзможно да се снимате в същия ден и трябва да резервирате за следващия.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас