Ереван – на кръстопътя между Изтока и Запада

от Вилислав

Красива. Древна. Изстрадала. Екзотична. Непозната. Това е Армения. Дестинация с огромен потенциал и много неразкрити пред света кътчета. Държава, чиито народ, макар и беден, е изключително топъл, гостоприемен и отворен за външния свят. Народ, горд с историята си. Може да ви се стори невероятно, но с арменците имаме доста сходна историческа съдба и поради тази причина ни чувстват безкрайно близки като братя. И те като нас загубват държавността си и попадат в границите на Османската империя за близо 5 века. Това е оставило трайно отражение върху икономиката и съдбата на арменския народ, а белезите от трагичните събития по време на Арменския геноцид в началото на миналия век все още зарастват.


Сто години по-късно, арменците вече са стъпили на краката си. Възстановили са държавата си и са направили столицата си Ереван една от най-атрактивните в Кавказкия регион. Модерен и оживен градски център, широки площади, фонтани, масивни комунистически сгради от Съветския период, страхотни галерии и музеи, арт кафенета и барове, и не на последно място – изненадващо превъзходно вино. Това са само част от нещата, които в комбинация с древните църкви и манастири в околностите на столицата, са успели да превърнат Ереван в апетитна хапка за туристите от Европа и Близкия изток.

Първият път, когато посетих Армения беше преди точно 10 години, за участието ми в един международен фестивал. Изключително се вълнувах, защото това беше непозната и далечна държава за мен. Още с кацането в Ереван бях впечатлен от красивите пейзажи около града, от внушителната планина Арарат, дори от соц сградите, които ту ми напомняха на Москва, ту – на София. Имах чувството, че някой ме е дръпнал за ръката и ме е пренесъл 30 години назад, някъде в средата на 80-те години на миналия век. Хората пък бяха изключително дружелюбни и мили, макар и да имахме езикова бариера. Беше си чист късмет да срещна някой англоговорящ. Днес Ереван няма нищо общо с града, които видях тогава и развитието в туризма е помогнало за облагородяването на столицата. Модерен широк и оживен градски център, реновирани масивни сгради, поддържани паркове и музейни комплекси, скъпи 5-звездни хотели и още, и още. Градът се е превърнал от малка позанемарена столица в периферията на Европа, в прогресиращ модерен град, кипящ от живот, с жадни за култура млади хора. Абсолютна трансформация, сякаш градът от гъсеница се е превърнал в красива розовееща пеперуда. Неслучайно го наричат „Розовият град“, заради направените от тъмно розови камъни сгради в центъра на града.

Централната част на Ереван и планината Арарат


Кога да посетим Армения?

Перфектното време да посетите Армения са месеците Септември и Октомври, или в началото на лятото, през Юни, когато температурите през деня са все още приятни, а вечер не падат под 12-15 градуса. Есента в Армения е особено красива с цялата си палитра от цветове. Най-натоварените месеци за туризма са Юли и Август, но доста често температурите минават 30 градуса, а цените в местата за настаняване достигат своя пик. Април и Май пък се водят дъждовни месеци, макар и температурите да са приятни, така че не ви съветвам да рискувате.


Как да стигнем до там?

Ереван разполага с красиво и модерно международно летище. Тази година една от нискотарифните авиолинии пусна директни полети от София до арменската столица на доста достъпни цени, като полета трае близо 3 часа. В случай, че няма удобни за вас полети, може да пътувате с прекачване през Истанбул, Атина или Кипър, като най-близки и удобни трансферни връзки. Въпреки, че Ереван разполага с метро, то не стига до легитището, и от там до центъра може да се придвижите лесно маршрутка или с такси. Имайте предвид, че няма как да стигнете с кола до там през Турция, защото сухопътната граница със съседката им е затворена поради политически разногласия между двете държави.Какво да видим в Ереван?


Площадът на Републиката

Площадът на Републиката, или както за по-кратко го наричат местните – „Площадът“, е сърцето и социалният център на Ереван. Тук обикновено местните си уговарят срещи, а за туристите е една от най-популярните и емблематични забележителности в арменската столица. По време на престоя си в Ереван вероятно неколкократно ще минете през Площада на Републиката, защото от тук преминават всички главни улици в столицата. Изграден е по времето на комунизма и първоначално се е носил името „Ленин“. Построен е на мястото на старата част на града, за това днес Ереван няма ясно дефиниран Стар град. Обграден е от масивни внушителни сгради, също от ерата на комунизма, но пък с огромно обществено значение – Националният исторически музей, Правителствената сграда с часовника, Националната галерия, Централната поща и други. Тук със сигурност ще получите нагледно обяснение, макар и не директно, защо Ереван е известен като „Розовият град“. Всички обществени и жилищни сгради около площада са построени от характерния за града вулканичен розовеещ камък.

Площадът на Републиката е още по-оживен вечер, когато тук в месеците между май и септември се провежда звуковото и светлинно шоу на Танцуващите фонтани. Местните и туристите се събират в 20 ч., когато започва спектакъла, за да се насладят на музиката в синхрон с пъстроцветните водни струи, които в продължение на два часа „танцуват“ красиво и неуморно, извиват се в хармонични „движения“ и предизвикват приятни емоции. Интересен факт е, че това е първият фонтан от такъв тип в бившия Съветски съюз.

Площадът на Републиката и Правителствената сграда с часовника


Каскадният комплекс

Каскадният комплекс или накратко „Каскадата“, е друга емблематична забележителност в арменската столица, отново шедьовър на съветската архитектура в града. Комплексът е без аналог в никоя друга столица от бившия Съветски съюз. Много е трудно да се опише какво точно представлява комплексът – не е нито музей, нито сграда. Идеята на архитектите проектирали и работили по изграждането на Каскадата, е била да свържат северната част на столицата с центъра, като не просто да направят едно стълбище, а да създадат модернистична и красива конструкция, която да допълва съвременния силует на града и определено са успели. Каскадният комплекс е наистина внушителен и впечатляващ. Освен 572-те стъпала към върха на хълма, комплексът се състои от терасовидни градини, фонтани, изложбени зали, модернистични скулптури и скрит ескалатор, които може да ви спести изморителното изкачване на стълбите. Изкачването може да ви поизпоти, но със сигурност си струва усилията. Гледката, която се открива към града, а при по-ясно време и към планината Арарат, е направо убийствена.

Каскадният комплекс в Ереван


Паркът на победата и паметникът „Майка Армения“

Ако се изкачите до хълма над Каскадата ще се озовете пред входа на най-големия парк в столицата Ереван – Паркът на победата, посветен на победата на Съветския съюз във Втората световна война. Това е едно от любимите места за разходка на ереванските жители, особено приятно в слънчеви дни. От парка се открива невероятна гледка към града, може би и една от най-добрите. В парка има множество добре поддържани алеи, езеро, кафенета, дори виенско колело.

Особено популярна атракция и повод за гордост на ереванците е, намиращият се в сърцето на парка, паметник на „Майка Армения“, вдигнала храбро меч, в готовност да брани целия арменски народ. В постамента под паметника се помещава Военния музей, а срещу самия паметник е гробът на незнайния войн, посветен на загиналите по време на Втората световна война. Интересен факт е, че на мястото на внушителната „Майка Армения“ първоначално се е издигал паметник на Сталин, който е бил премахнат през 60-те години.

Паметникът на „Майка Армения“ и нощен Ереван


„Матенадаран“ – музеят за древни ръкописи

На староарменски „матенадаран“ означава книгохранилище, и в действителност музеят „Матенадаран“ е най-голямото хранилище на древни ръкописи в света. Това е гордостта на арменския народ. Института за древни ръкописи „Месроп Мащоц“, както е официалното име на музея, е създаден в средата на миналия век, като е събрал на едно място над 17 хиляди ръкописи от цял свят. „Матенадаран“-ът носи името на създателя на арменската писменост – Месроп Мащоц, а неговата статуя стои пред музея, за да посреща желаещите да се докоснат до древната арменска култура. Основните писмени експонати, с които първоначално е основан института, са национализирани ръкописи от манастира Ечмиадзин. Интересно е да се видят толкова ръкописи, съхранявани и пазени с векове, на едно място. Най-старият писмен документ е от 5-ти век. Института за древни ръкописи се намира на хълма над Каскадата, в близост и до Парка на победата.

„Матенадаран“ с паметника на Месроп Мащоц


Катедралата „Свети Григорий Просветител“

Арменците се гордеят с още един факт – Армения е първата държава, приела християнството като държавна религия в света, преди повече от 17 века. Това се е случило благодарение на Св. Григорий Просветител, който през 4-ти век покръстил арменския народ и отдал живота си на разпространението на християнството по техните земи.

Катедралата в Ереван носи името на Свети Григорий и е издигната по случай 1700 години от приемането на християнството като държавна религия в Армения и е най-големия храм в Южен Кавказ, не само в страната. Макар за някой арменци самата сграда на катедралата да е грозна заради блоковата си архитектура, мен лично ме впечатли, защото не бях виждал до момента апостолически храм. Това е и една от главните забележителности в арменската столица.

Катедралата „Св. Григорий Просветител“


Синята джамия

Въпреки, че 97% от населението на Армения е християнско, вероятно ще останете изненадани като откриете, че в центъра на столицата има джамия, при това действаща. Синята джамия или „Райската джамия“, както е било старото ѝ име, е единствения храм, предназначен за мюсюлманите в Ереван, посещаван основно иранската общност в града. Джамията е построена през 18-ти век от персийският владетел Хюсеин Али Кхан. Интересен факт е, че по времето, когато Армения е част от Съветския съюз, всички джамии в столицата са разрушени. Единствено Синята джамия по-чудо успява да оцелее, като е превърната в музей, а по-късно – в планетариум. Днес храмът е напълно функциониращ и свободно може да го посетите. Архитектурата е особено впечатляваща заради красивите цветни мозайки, с които са украсени фасада и куполът ѝ. Атмосферата ще ви пренесе на едно спокойно и уединено място, където може да си почините от градския шум и да се насладите на красивото ислямско изкуство.

Синята джамия с част от прилежащите към нея градини


Мемориален комплекс на арменския геноцид – „Цицернакаберд“

Един от най-трагичните и погромни моменти в арменската история несъмнено е геноцидът над арменците, извършен от Османската империя в началото на миналия век. Събитие, което белязва развитието на страната за поколения напред. В периода 1915 – 1918 над милион и половина арменци са избити, а десетки хиляди са насилствено изселени от родните си места, с цел потушаване на арменските национални движения в империята.

Мемориалният комплекс е издигнат през 67-ма година на един от хълмовете около Ереван – Цицернакаберд. Включва паметник на жертвите на арменския геноцид, музейна част и мавзолей с 12 масивни пилона, а в средата гори вечния огън, където местните и туристите отдават почит на жертвите.

Мемориалният комплекс на арменския геноцид


Вернисаж

В центъра на Ереван, в близост до Площада на Републиката, се намира колоритният столичен битпазар, наречен „Вернисаж“. Там може да откриете различни антики, сувенири, бижута, ръчно тъкани арменски килими, дърворезбовани предмети, стари грамофонни плочи, картини, съветски монети и реликви, и още какво ли не. Обърнете по-специално внимание на килимите, тъй като са част от арменската култура. В района има доста кафенета и приятни места, където може да опитате и местната кухня.

Вернисаж


Църквата Катогике

Арменците са народ, наистина отдаден на вярата си. В столицата Ереван може да видите десетки църкви, някои големи и забележителни, други значително по-малки, сгушени между жилищните соц сгради. Една от най-отличителните обаче, смятана за най-старата в града, е църквата Катогике, посветена на Божията майка. Религиозният комплекс се състои от два храма – малък параклис от средата на 13-ти век и по-голяма базилика, която за времето си е била една от най-големите в Ереван. По-впечатляващ е малкия параклис, където може да видите запазени средновековни стенописи. За щастие Катогике е успяла да устои на времето, въпреки трудностите, които градът е преживял – от земетресения до съветското градоустройство, когато много исторически важни сгради са заличени от картата. 

Църквата Катогике


Кино „Москва“

Кино „Москва“ е една от забележителностите, отново пример за ранната съветската архитектура в Ереван. Почти столетие след откриването си, киното все още изпълнява функцията си, като тук също се провежда Международния филмов фестивал „Златната кайсия“. По фасадата на сградата има барелефи в съветски стил на сцени от различни руски и арменски филми.

Кино „Москва“


Старият квартал Конд

Вероятно при посещението си на Ереван ще прекарате по-голямата част от времето си в центъра на града, но за тези от вас, които биха искали да опознаят още по-добре арменската столица, силно препоръчвам да отидете в един от най-старите квартали на Ереван – Конд. Вече ви споменах, че при изграждането на съвременната част на градския център, Старият град на Ереван е бил заличен, за да бъдат издигнати всички тези големи представителни съветски сгради през комунизма. Конд обаче е успял да се запази и днес мястото привлича туристите, които искат да се докоснат до града, такъв, какъвто е бил преди Армения да стане част от Съветския съюз. Със сигурност не е най-бляскавата и представителна част на столицата, но пък квартала си има своя чар с тесните си улички, колоритни къщи и обрисувани с графити стени. Това е перфектното място за безцелна разходка.

из улиците на Конд


Дегустация на коняк във фабриката „Арарат“

Да посетиш Ереван без да опиташ прословутия местен коняк, е като да отидеш на рожден ден и да не ядеш торта. Историята на фабриката за коняк „Арарат“ датира от 16-ти век, когато на днешното ѝ място персийците построили отбранителна крепост. При силно земетресение близо 300 години по-късно, крепостта била разрушена и местният търговец Некрен Тайрян купил руините, за да построи тук винарска изба. В последствие с брат му започнали да произвежда и коняк по френски метод и напитката станала изключително популярна сред арменците, а по-късно започнали и сериозен износ. Един от най-запалените почитатели на арменския коняк е писателят Максим Горки, който казва, че „вероятно е по-лесно да се изкачи планината Арарат, отколкото да се излезе от избите на фабриката за огнената напитка „Арарат“. Днес в сградата на фабриката има музейна част, където може да разгледате как е еволюирало производството на коняк през годините, както и да дегустирате различен вид алкохол, произвеждан в „Арарат“.

Фабриката за коняк в Ереван


Храмът в Гарни

Езическият храм в село Гарни се намира на по-малко от 30 км от Ереван и е едно от най-интересните места около арменската столица. Посветен е на бог Митра, бог на Слънцето, небесната светлина и справедливостта, син на Великата Богиня Майка, Земята. Храмът е единственият оцелял след приемането на християнството в Армения през 301-ва година и единствения цялостно запазен паметник от гръцко-римския период в бившия Съветски съюз. В езическите времена, тук местните се провеждал празника по случай раждането на Митра – Мехекан (на 25 декември). При превземането на арабите по арменските земи, храмът на е превърнат в джамия, която е разрушена при мощно земетресение през 17-те век. Близо два века по-късно започва цялостната му реконструкция и е възстановен в първоначалния си вид. Храмът на Митра е задължителна забележителност ако имате повече време при посещението си на Ереван.

Храмът на бог Митра в Гарни


Манастирът Гегард

Само на 15-тина минути с кола от Гарни, се намира средновековният манастир Гегард, отново задължителна забележителност в околностите на столицата Ереван. Манастирът е основан от Свети Григорий Просветител и е изключително важно и почитано място от арменците. Първоначално манастирът бил изсечен в скалите, но в последствие манастирския комплекс се разраснал и били създадени още скални църкви, монашески жилища, както и скални гробници на монаси и знатни арменски фамилии. През годините манастирът е претърпял множество грабежи и разрушения, докато през XIII век бил възстановен. Тогава е построена и голямата катедрала към манастира, а комплексът придобил огромна значимост за развитието на арменските писменост и култура. Според една от легендите тук се съхранявала изключително голяма свещена реликва – Свещеното копие, с което е прободен Исус на кръста. Днес то се намира в „религиозната столица“ на Армения – Ечмиадзин.

Катедралата в манастира Гегард


Ечмиадзин и Звартноц

Ечмиадзин за Армения е това, което Ватиканът е за католическия свят. Това е най-сакралното място за арменския народ. Градчето се намира на 30-тина километра от Ереван и лесно може да стигнете до него с такси или маршрутка. Катедралата в Ечмиадзин е най-популярната забележителност в малкото градче. Смятана е за най-стария християнски храм в страната, и за един от най-старите в света. Построена в началото на 4-ти век, преустройвана неколкократно, днес е събрала едни от най-ценните религиозни реликви, сред които частица от мощите на Св. Йоан Кръстител, мощите на Св. Григорий Просветител, както и върха на копието, с което Христос е прободен, след распването му. Друга много голяма забележителност в околността, само на 5 км от Ечмиадзин, са останките от катедралата в Звартноц, разрушена при силно земетресение през 10-ти век. Днес от нея са останали само част от арките и колоните, да напомнят за някогашното ѝ величие.

Останките от катедралата в Звартноц

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас