Пном Пен – тайните на столицата на Камбоджа

от Вилислав

Азиатският свят винаги е бил привлекателен за мен, особено югоизточната част. Величествени дворци. Позлатени храмове. Невероятна храна. Чисти плажове. Един такъв царящ мир в местните хора, имайки предвид беднотията по тези места. Буквално докосване до един съвсем различен свят, от този който познаваме. Пречистване. Преосмисляне. Израстване. Поне за мен. Когато пътуваш до такива места, осъзнаваш колко голям късметлия си всъщност и че скъпите вещи, с които се обграждаме не са най-важното нещо на света. Видях деца, спящи свити в кашон на улицата, боси и мръсни. А ние се оплакваме, че телефонът ни вече е стар защото скоро излиза новият iPhone и ще е с по-мощна камера…


Изключително съм щастлив, че първата ми азиатска дестинация е Камбоджа, страна която винаги е била на първо място в списъка ми с желани дестинации. Въпреки, че повечето туристи посещават Камбоджа само заради храмовете в Анкгор Ват и смятат, че страната няма какво друго да покаже, смятам че жестоко грешат.

Столицата на Камбоджа – Пном Пен, не е типичната туристическа дестинация и често е подценявана. Да, градът се намира във вътрешността на страната, далеч от златистите плажове с палми и дива растителност. Намира се на брега на река Меконг. Пном Пен е шумен и оживен, но цялата тази динамичност и заобикалящият те хаос, те грабват и пренасят в един различен, впечатляващ и чудат свят. За Пном Пен мога да кажа, че за разлика от други азиатски столици като Банкок или Сингапур, има перфектния размер. Не е прекалено голям град, и е лесно да обиколиш забележителностите дори в рамките на ден-два.

В столицата и околностите има много забележителности, но най-знаковите и заслужаващи вашето време, ще сведа до минимум, за да не се чувствате притиснати от времето.


Кралският дворец

Денят ни започна рано. Веднага след като закусихме в хотела, си наехме тук-тук (рикша) – това е местна атракция и се ползва вместо такси, доста по-евтино и забавно е. За 12 долара ще ви разкарва из града половин ден, а за 20 – цял. Вече бяхме проучили кои са интересните места и несъмнено Дворецът е на първо място сред забележителностите в столицата Пном Пен. Входната такса е 10 $, и има опция да си наемете местен гид с английски, както направихме ние, за да разберем все пак нещо.

Дворцовият комплекс е огромен и включва няколко основни сгради, освен самия дворец. Местните го наричат „древен“, защото е построен върху останките на старинна крепост. В двореца живее кралят на Камбоджа и достъпът до сградата е ограничен. Аз лично не знаех, че Камбоджа е монархия, но интересен факт, който ни каза нашият гид е, че преди да наследи короната от баща си, сегашният крал е бил балетист, прекарал голяма част от живота си в Прага и Париж. Всъщност короната не го блазнела, но нямал избор.

В комплекса се намира и един от най-важните храмове в Пном Пен – „Сребърна Пагода“. Удивителна сграда, изпипана до най-малкия детайл. Неслучайно я наричат „сребърна“, защото подът е от сребърни блокове. Освен че ще ходите буквално по сребро, в центъра на храма се намира и една от най-изящните статуи на Буда. Изработена е от чисто злато и тежи близо 100 кг, а върху нея са поставени над 9500 диаманти. Не може да си представите за каква красота става въпрос.


Националният музей

Националният Музей на Камбоджа е истинско произведение на изкуството, също толкова ценен, колкото и експонатите вътре. Ако има сграда в Пном Пен, която не трябва да пропускате, то това е Музеят. В самият музей има над 5000 предмети от различните епохи на страната – наистина невероятно място, където може да научите много за местната история и култура.


Храмът Уат Пном

Това е най-централното място в столицата. Смята се, че през 14 в. точно тук е бил основан градът. Според местните легенди, Уат Пном има силата да сбъдне всяко желание, което бъде изречено там. Храмът се намира на малък хълм и няма как да го пропуснете, защото се вижда от почти всяка точка на града. В храма има огромна златна статуя на Буда, и стотици по-малки.


Централният пазар

Ако искате да усетите духа на Пном Пен, и като цяло на Камбоджа, задължително посетете Централния пазар или Psar Thmei. Пазарът се помещава в огромна арт сграда. Там може да откриете всичко – дрехи, обувки, злато, часовници, храна, сувенири. Няма да ви лъжа, нищо не си купих, но опитах прясно кокосово мляко и беше уникално. Самото място е популярно сред туристите, защото тук наистина усещате местната култура и атмосфера. Друг известен пазар е Руският.Езерото Тонле Бати и храмът Та Пром

Една от най-интересните и в същото време не толкова известна дестинация, се намира на около 30 км южно от столицата Пном Пен. Езерото Тонле Бати е известно със рибарските бамбукови колиби, построени във водата. Туристите ги наемат, за да си направят пикник там и за да прекарат деня в уединение. През седмица мястото е много тихо и спокойно. Местните плуват в езерото, но водата не изглежда толкова чиста и привлекателна.

В непосредствена близост до езерото се намира и древният будистки храм Та Пром в типичния стил на храмовете от Анкгор Ват. Храмът е бил построен през 12 век и руините му стоят и до днес, а местните все още отдават почит на Буда там. Когато слязохме от колата и се отправихме към храма, към нас се затичаха група местни деца носещи цветя. Предлагаха ни да ги купим, за да отдадем почит на Буда. Оказа се че децата нямат дом и заедно със семействата си живеят в руините на храма и се грижат за него. Ако ходите може да им занесете играчки или пък стари дрешки, ще ги направите безкрайно щастливи. За пореден път Камбоджа ме накара да се замисля над това, което имаме, но не оценяваме…


Музеят на Геноцида

Музеят на Геноцида или S-21, както е по-известен, се намира в централната част на града. Това е едно от най-мрачните места в страната и пази спомена за едни отминали черни дни в историята на Камбоджа. През 70-те г. в страната има преврат и комунистите превземат властта. Всъщност сградата някога е била училище, но те я превръщат в затвор за „неудобните“ за тогавашния режим. Само за няколко години тук близо 17 000 души намират смъртта си, след като биват подложени на жестоки мъчения и глад. Днес затворът е превърнат в музей, за да покаже на света жестокостта на човешката мания за власт и величие.


Опитайте местната street храна

Буквално на всеки 20-30 метра има бутки за street food. В зависимост от това колко авантюристично сте настроени, може да опитате някои от приготвените ядливи насекоми. Препоръчаха ни тарантули, казаха че били сочни…

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас