10 места в Египет, които задължително трябва да посетите

от Вилислав

Едва ли има човек, който в някакъв момент от живота си, да не е мечтал да посети мистичния Египет. Това е една от най-загадъчните, древни и екзотични страни в света, а в по-голямата част от годината – и доста гореща, известна с развитата си цивилизация, богатата си култура и ненадминати архитектурни шедьоври. Още от дете мечтаех да посетя тази африканска „съкровищница“, обгърната от мистерии и загадки, да видя пирамидите в Гиза, да яздя камила в пустинята, да се разходя из изящните храмове на Луксор и да плувам в красивите рифове в Червено море. След като най-после това ми се случи и имах възможността да видя с очите си красотите на Египет, мога да заявя, че безспорно човек трябва да го посети поне веднъж в живота си.


Не е тайна, че съм огромен фен на арабската култура. С нескрито вълнение си купих билетите до Египет и с група приятели решихме да се впуснем в едно огромно приключение като посетихме страната напълно сами, неорганизирано и спокойно мога да кажа, че надмина очакванията ни. Постарах се предварително да изчета всичко възможно в интернет, за да сме максимално подготвени. В статията си съм събрал топ 10 места, които да посетите в Египет и цялата синтезирана информация, от която бихте имали нужда при плануване на пътуването си до там.

Саркофагът на Тутанкамон в Египетския музей, Кайро


Кога да посетим Египет?

Египет е сред дестинациите, които привличат туристи целогодишно. Разбира се, и те си имат силен и слаб сезон. На въпроса „Кога е най-подходящото време да посетим Египет?“ бих отговорил така: „По всяко друго време, с изключение на лятото!“. По Коледните и Новогодишните празници е един от най-натоварените периоди, цените са малко по-високи, а забележителностите пренаселени с туристи. Но поне времето е доста приятно през зимния период. Страната има мека и сравнително топла зима – с температури около 20 градуса във вътрешността и около 25 по крайбрежието на Червено море, така че ако решите да посрещнете Новата година в Египет няма да сгрешите. Ние го посетихме в края на март и температурите бяха приятни – нито горещо, нито студено, а по туристическите забележителности нямаше толкова големи тълпи – нещо, което винаги, лично аз, избягвам. Лятото, за сметка на това, е страшно горещо и макар, че има туристи и тогава, това е по-слабия сезон в страната, като температурите надминават 40 градуса.

Как да стигнем до там?

За съжаление, все още няма директни полети от България до Египет, освен чартърни. Ако сте решили да организирате пътуването си сами, а не през туристическа агенция, можете да разгледате различните опции в интернет, като най-удобни са тези през Истанбул и Атина (като най-близки). WizzAir имат полети от няколко европейски града до международните летища в Кайро, Хургада и Шарм ел-Шейх, така че може да закупите и билети с прекачване през някоя по-бюджетна дестинация. Ние летяхме с прекачване в Рим и билетите София-Рим-Хургада и обратно ни излязоха около 100 евро в посока с багажа. От летищата в Египет, моят съвет е да си хванете такси до мястото за настаняване, което сте избрали. За пътуване между градовете, можете да използвате и междуградската автобусна мрежа. Автобусите са чисти, удобни, безопасни и дори някои от тях предлагат wifi.


Какво е нужно да знаем преди това?

Египет е доста интересна дестинация, за която се носят какви ли не митове и легенди. Преди да си купим билети, не бяхме си направили чак толкова задълбочено проучване и в последствие започнахме да се колебаем ще се справим ли сами без агенция. Доста хора ни казаха да внимаваме, че било опасно, не можело да се придвижваш спокойно от точка А до точка Б, освен в курортите. Ами, нищо от чутото не се оказа вярно. Справихме се, въпреки няколко ситуации, в които изпаднахме и нямахме представа какво да правим. Египтяните са изключително дружелюбни и отзивчиви, и винаги биха помогнали, особено на турист – първо, защото туризмът е основния им държавен приход и второ, защото знаят, че в повечето случаи ще получат добър бакшиш за указаната помощ.

  • Трябва ли ви виза? – Отговорът е да, трябва ви. За всички чужденци се изисква туристическа виза, валидна 30 дни след издаването ѝ. Можете да си я изкарате онлайн или просто при кацането си на някое от международните летища в Египет. Моят съвет е да го направите предварително онлайн, за да си спестите забавянето на летището. Цената е 25 USD.
  • Какви документи са ви нужни? – Освен туристическата виза, която може да си извадите и при кацането в страната, задължително ще ви е нужен и задграничен паспорт, като тук е важно да отбележа, че до изтичането му трябва да остават минимум 6 месеца, като в противен случай вероятността да не ви пуснат да влезете в страната е огромна.
  • Каква е местната валута? – Местната валута е египетска лира. Хубаво е да разполагате предварително, но дори и да не успеете, местните приемат както щатски долари, така и евро, но така при плащане ще закръглят сумата в тяхна полза и ще им оставят доста по-голям бакшиш от нужното.
  • Безопасно ли е? – Да, но разбира се, винаги имайте едно на ум и внимавайте на кого се доверявате. На всички натоварени туристически забележителности има засилена охрана. Доста често по улиците може да видите да се разхождат жандармеристи с автомати. Първоначално ни се стори страшно, но от хотела ни обясниха, че работата им е да пазят туристите и няма реална заплаха. Ако сте решили да пътувате сами, допитайте се до персонала на хотела за да ви предложат екскурзовод, с който да посетите набелязаните от вас забележителности, не носете много големи суми в брой със себе си и винаги заключвайте документите и ценностите си в сейфа в хотелската стая.
  • Бакшишите! – Бакшишът е част от местната култура, така че се подсигурете с дребни пари предварително. Да оставите бакшиш на шофьорът на таксито, че е качил куфарът ви в багажника или на камериерката в хотела, че е изчистила, е прието за нещо абсолютно нормално, а ако пък не оставите такъв, ще се обидят и сами ще си го поискат.
Из пазара Хан ел-Халили в Кайро


Какво да видим в Египет?

Кайро

Кайро, освен съвременната столица на Египет, е и най-големият град в страната, със своите близо 20 милиона жители, включвайки предградията. Сам по себе си, Кайро е типичният близкоизточен мегаполис – хаос, шум, миризми, трафик, повишена престъпност, но пък в същото време е и един от най-колоритните и привлекателни за туристите градове в цяла Африка. Безспорно египетската столица предлага толкова много атракции на своите гости, че един ден със сигурност не би бил достатъчен, за да разгледате всичко. От древни египетски руини, римски останки, ислямски архитектурни шедьоври, пазари, джамии, дворци, едни от най-богатите на находки музеи в света, бляскави хотели по крайбрежието на Нил, и едни от най-бедните, но пренаселени райони в страната – абсолютен град на контрастите.

Едно от най-интересните и впечатляващи, поне за мен, преживявания в столицата беше посещението на най-големия пазар на открито – Khan El-Khalili souk, от където може да си купите подправки, сувенири, дрехи, чанти, бижута, антики и какво ли още не. Гвоздеят в обиколката на Кайро обаче, е Египетският музей, където може да видите най-голямата колекция от находки от Древен Египет, несравнимо преживяване, което ще ви пренесе няколко хилядолетия назад във времето само срещу 8 долара.

Джамията на Султан Хасан в Кайро


Пирамидите в Гиза

Освен, че внушителните пирамиди в Гиза са най-популярната забележителност в Египет, те са и единственият запазен до днес паметник на Седемте чудеса на Античния свят. Част са и от Списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО. Намират се само на 25 км от Кайро и комплексът включва трите пирамиди – Хеопсова пирамида, пирамида на Хефрен и пирамида на Микерин, както и уникалния по рода си Сфинкс – гигантска статуя на лъв с човешка глава, символизираща фараона на Египет. Преди близо 5000 години столицата на Египет била Мемфис, а комплексът в Гиза бил използван за погребалните церемонии на тогавашните фараони. От тогава се предполага, че е и най-голямата пирамида – тази на Хуфу, или Хеопс, както е гръцкото му име. Около пирамидите се носят какви ли не легенди и предположения за реалната им функция. Дори някои смятат, че са построени много преди Египетската цивилизация да се разпростре по тези земи. Районът около пирамидите крие още много тайни и археолозите продължават да откриват нови артефакти, гробници и мумии. В непосредствена близост до комплексът с пирамидите се намира Големият Египетски Музей (Grand Egyptian Museum), чието откриване предстои да се случи в началото на 2024-та. Там ще бъдат събрани едни от най-големите находки от Древен Египет, включително златната маска на световноизвестния фараон Тутанкамон и още много други. Това ще бъде най-големият музей в света.

Сфинксът и Хеопсовата пирамида в Гиза


Луксор и Долината на Царете

За момента Луксор е моят фаворит сред местата в Египет, които посетихме. Толкова история и паметници, останали от Древен Египет, са събрани на едно място. Тук буквално успях да се пренеса в един приказен древен свят, за който само бях слушал и чел. Градът се намира на крайбрежието на река Нил, подобно на повечето големи градове в страната и е бил столица на Египет преди близо 3500 години. В Луксор са събрани едни от най-красивите и ценни за историята на Египет паметници – Долината на царете, Долината на цариците, храмовете Луксор, Карнак и Хабу, погребалният храм на царица Хатшепсут, Музеят на мумификацията, Музеят на Луксор и още много. Повече може да прочетете в блога ми, посветен изцяло на забележителностите в Луксор. Неслучайно го определят като „най-големият музей под открито небе“. Тук имате възможност да летите с балон по изгрев на Долината на царете, подобно на полетите, които се предлагат в Кападокия. Ще имате възможност да се насладите на зашеметяващи гледки на древни паметници, интегрирани в съвременната градска среда. За да разгледате всичко в Луксор на спокойствие ще са ви необходими поне два дни. Силно препоръчвам да си наемете екскурзовод, който да ви разказва за самите забележителности, за да може това, което гледате, да има по-голяма стойност за вас.

Храмът на Рамзес в Луксор


Асуан

Някога Асуан е бил граничен град на Древен Египет, а днес е един от важните търговски центрове в страната, заради стратегическото си положение. Намира се на 240 км южно от Луксор и лесно може да се придвижите до него с кола, такси или автобус, но най-силно препоръчвам да се възползвате от възможността за круиз по Нил между двата града – невероятно живописно преживяване. В града има доста забележителности, като най-значимите сред тях са храмът на Изида, разположен на малкия романтичен остров Филае, също така недовършеният обелиск, остров Елефантин, откритият градски пазар, както и Нубийското селище. Определено Нубийското селище ще ви впечатли със своите пъстроцветни къщи и жизнерадостни домакини. За тези от вас, които не знаят, нубийците са народ, който живее в историческата област Нубия, днес разположена в южен Египет и Судан. На западния бряг на Нил, в близост до Асуан и южно от него, има доста села, населявани от представители на различни нубийски племена и това е доста нетипично и интересно преживяване за туристите, които обикновено посещават Египет, за да разгледат величествените пирамиди и гробниците на фараоните. За мен лично, това беше едно от най-запомнящите се места, които посетихме по време на пътуването си.

Храмът на Изида на остров Филае


Абу Симбел

На 230 км южно от Асуан, в близост до границата със Судан, се намира друг шедьовър на древноегипетската култура – комплексът Абу Симбел, състоящ се от два великолепни масивни скални храма. Храмовете-близнаци са построени през 13 в. пр.н.е. по повод победата в битката при Кадеш и са посветени на фараона Рамзес II и съпругата му Нефертари. Определено от всички храмове в Египет, които успяхме да посетим, бих поставил Абу Симбел на първо място.

Доста интересен факт е, че мястото, на което е първоначално издигнат комплексът, се оказва застрашено от наводнение от новосъздадения язовир Насър. Вследствие на това, по инициатива на ЮНЕСКО, Абу Симбел е буквално разглобен и преместен на плато, 64 метра по-високо от оригиналното му местоположение. Представяте ли си как се мести такова внушително нещо, защото аз не мога.

Имайте предвид, че до комплексът в Абу Симбел не се стига лесно, заради близостта му до суданската граница. До там бихте могли да стигнете единствено с такси или с организирана група. Дори да пътувате сами без агенция, в абсолютно всеки хотел в Луксор и Хургада се предлагат еднодневни екскурзии до тази дестинация.

Храмът на Рамзес II в Абу Симбел


Александрия

Александрия е най-голямото морско пристанище на Средиземно море и вторият по големина град в Египет, основан от Александър Велики през IV  в.пр.н.е. Градът е доста известен с някогашния Александрийски фар, който бил разположен на остров Фарос и е бил сред Седемте чудеса на Античния свят, заедно с Александрийската библиотека, която пък съхранявала близо 700 000 тома книги в златния си период. От тук е управлявала и Клеопатра, последният фараон на Египет, чиято гробница все още не е открита. Днес едни от най-големите забележителности в града са цетаделата – най-силната отбранителна крепост на Средиземно море през 15-ти век, както Гръцко-римският музей, където пък има изключително богата колекция от артефакти от периода на Александър Велики, Марк Антоний, Юлий Цезар и още много велики владетели след фараоните. Александрия разполага с международно летище, като имат директни полети до много европейски градове и бихте могли да летите с прекачване до там.

Цитаделата в Александрия


Круиз по Нил

Едно от най-вълнуващите и предпочитани преживявания за повечето туристи в Египет, е плаването с круизен кораб по река Нил. Има различни варианти за круизи от различните градове разположени по Нил – от 3 до 7 дневни, като най-популярен е маршрута между Луксор и Асуан. Пътуването продължава два цели дни и така бихте имали възможност най-добре да се впуснете в дълбините на древен Египет, защото повечето храмове са разположени по поречието на Нил. Имайте предвид, че повечето круизни оператори наемат не просто екскурзоводи, а дипломирани египтолози, които ви разказват в движение за архитектурните забележителности, покрай които минавате, и това несъмнено дава допълнителна добавена стойност на цялото преживяване.Крайбрежието на Червено море

Повечето туристи в Египет, както и ние, съчетават разглеждането на внушителните древни останки от времето на фараоните с престой за няколко дни в някой от курортите по крайбрежието на Червено море, известни с красивите си плажове и кораловите си рифове. Сред българите най-популярен е курортът Хургада, където бяхме и ние. Близостта му до едни от най-големите забележителности във вътрешността на страната – Луксор, Асуан и Кайро, допринася за това да е толкова желан сред посетителите в страната. От логистична гледна точка, Шарм ел-Шейх – друг популярен и голям египетски курорт, се намира на значително по-голямо разстояние и сякаш остава в сянка. В последните години популярност добива и друг курорт на юг от Хургада – Марса Алам. Несъмнено и трите курорта имат своите плюсове и минуси, но който и да изберете съобразено с идеята на пътуването си, няма да сгрешите. Курортите предлагат на гостите си прекрасни луксозни all-inclusive хотелски комплекси и със сигурност няма да ви бъде скучно. Едно от главните неща, заради които туристите предпочитат курортите по крайбрежието на Червено море, е възможността за гмуркане сред красивите пъстроцветни коралови рифове, където ще може да видите отблизо невероятната флора и фауна на морското дъно. За подобен тип преживяване ви разказах в блога си за курортния град Акаба в Йордания.

Панорама на курорта Шарм ел-Шейх


Оазисът Сива

Оазисът Сива със сигурност не е сред най-популярните дестинации в Египет заради отдалечеността му от големите туристически центрове по крайбрежията на Нил и на Червено море. Намира се на почти 800 км от столицата Кайро, в близост до границата с Либия, и определено не е сред най-достъпните места. Въпреки това, в последните няколко години, местността добива все повече популярност в социалните мрежи, заради красивите си екзотични пейзажи и се превръща в дестинация, предпочитана от търсачите на приключения. За огромно съжаление ние не успяхме да стигнем до там, но сме решили при следващо пътуване до Египет да го направим. На кого не би му харесало да плува в бистрите води на солените езера насред пустинята Сахара, обграден от палмови дървета? Истинска екзотична идилия.

Главното градче в оазиса Сива е разположено между две по-големи езера, и съществува от няколко столетия. Със сигурност е нещо доста различно от типичните древноегипетски забележителности в страната. В градчето има няколко хотела, където можете да отседнете, както и доста къщи за гости. Имайте предвид, че макар и хората да са доста отворени към туристите тук, нямат добре изградена туристическа инфраструктура. Нямат големи хранителни магазини, нито банки. Пригответе си пари в брой, защото в града има само един банкомат.

Оазисът Сива


Национален парк „Бялата пустиня“

В България си имаме „Каменните гъби“ край Златоград, а Египет пък има своята „Бяла пустиня“, където чудноватите скални образования наподобяват нашите „гъби“. Националният парк „Бялата пустиня“ не сред най-популярните дестинации в Египет, но подобно на оазисът Сива, привлича все повече вниманието на потребителите в социалните мрежи. Аз лично съм попадал на снимки и клипове от там неколкократно. В близост до градчето Фарафра, в сърцето на пустинята Сахара, се намира тази магическа местност, неслучайно носеща името „Бялата пустиня“. В резултат на ерозията и множеството пясъчни бури, природата е оформила много странни калциеви скални образования, който сякаш изникнали от нищото, са осеяли целия хоризонт. Гледката е приказна и за миг може да си помислите, че вече не сте в страната на фараоните, а сте се пренесли на някоя далечна планета. Много от туристите, посещаващи Националния парк, предпочитат да прекарат нощта тук на открито в някой от бедуинските лагери и да се насладят на променящите формата си скали от звездната светлина и падащите лунни лъчи. Силно препоръчвам мястото на любителите на нестандартните преживявания и красивите гледки.

„Бялата пустиня“

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас