6 места в Йордания, които задължително трябва да посетите

от Вилислав

В последните години Йордания придобива все по-голяма популярност сред туристите, а наличието на директен, при това доста евтин, полет от София до Акаба допринася и за нарастването на интереса на българите към екзотичната арабска страна. Въпреки, че повечето туристи летят до Йордания основно заради Петра, страната има още доста интересни места, които да предложи на своите посетители – екзотични спа хотели, луксозни лагери в пустинята, величествени останки от древни градове и не на последно място – много вкусна храна.

След като вече ви разказах за най-интересните забележителности в Петра и Акаба, реших да напиша и специален блог за тези от вас, които са решили да отделят повече време на Йордания и да посетят и други места от дългия списък с атрактивни дестинации, които страната предлага. Имайте предвид, че до всички места може най-лесно да се стигне с кола под наем без значение къде сте отседнали. Въпреки това моят съвет е да използвате шофьор, с когото да пътувате. Таксиметровите шофьори обикновено имат фиксирани тарифи за всички дестинации от летището в Акаба, но винаги може да опитате да се спазарите и да договорите малко по-ниска цена. Пътищата на Йордания не са най-безопасните в региона, за това най-разумно би било да се възползвате от опцията със шофьор, а и може да ви излезе по-евтино.


1. Аман

Ще започна със столицата Аман, разположена на цели 19 скални хълма, точно между пустинята и плодородната йорданска долина. Въпреки, че най-голямото летище в страната се намира именно в столицата, за сега няма директни полети от София и за това може би градът остава леко встрани от полезрението на нашенските туристи. Аман е изключително оживен и колоритен град, един от мегаполисите на Арабския свят, и съм убеден, че тези от вас, които посещават Близкия изток за пръв път, ще останат впечатлени от пъстротата му. Освен десетките исторически забележителности от различните епохи, през които е преминала йорданската държава, в Аман кипи и изключително богат културен живот. Градът може да ви задоволи, както с петзвездни луксозни хотели и ресторанти, така и с невероятни нощни заведения, концерти и молове. Едни от най-интересните места в Аман са Римският театър и Цитаделата – изключително запазени археологически комплекси от римския период на града.

Римският театър в Аман

2. Джераш

На 53 км северно от столицата Аман се намира друг интересен и не по-малко богат на забележителности град, а именно Джераш. Няма как да го пропусна. Тук се намират едни от най-добре запазените останки на римски градове в Близкия изток и именно заради това Джераш е толкова привлекателен за туристи от цял свят. Всъщност древните останки на римският град Гераса са най-посещаваната забележителност в страната след тези в Петра. Най-интересните забележителност в Джераш са римският форум, Южният театър, храмът на Зевс и не на последно място – разкошният храм на Артемида. До града най-лесно може да се предвижите с текси от Аман като се уговорите с шофьора да ви изчака и да ви върне обратно.

Римският форум в Джераш

3. Мъртво море

Убеден съм, че всеки от вас е чувал за Мъртво море, в което трудно можеш да потънеш, но това изобщо не означава, че не можеш да се удавиш. Всъщност някога Мъртво море е било свързано със Средиземно море, но заради горещините водите му започват малко по-малко да се изпаряват и днес се е превърнало от море в огромно солено езеро. Всяка година нивото му пада с 1 м, и водите му се отдръпват с около 5 м, което буквално означава, че изчезва.

Освен, че това е най-ниската точка на Земята – 430 м под морското равнище, водите му са 10 пъти по-солени от тези на океана и около 20 пъти по-солени от Черно море, което е и причината да не можем да потънем в него. Много е важно да отбележа, че ако решите да плувате в него трябва да бъдете много внимателни и да пазите очите си, защото солените му води парят много повече от тези, където и да било другаде по света. Плажът, който е достъпен за посетители се намира на около час с кола от столицата Аман и отново бих ви посъветвал или да си наемете кола, или да използвате такси.

бреговете на Мъртво море

4. Древният град Петра

Древният приказен град Петра неслучайно е избран за едно от Седемте чудеса на съвременния свят през 2007 година. Това за мен си остава най-впечатляващото място в Йордания и всичко, което ви кажа за него ще бъде малко.

Разположен е в „долината на Моисей“ – Вади Муса, скрит сред скалисти планини и пустиня, която някога е била плодородна земя. Изгубеният град е основан преди близо 2300 години и е бил столица на Набатейското царство. Днес останките от древния град са част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Въпреки, че от него са разкрити едва 15%, един ден трудно би ви стигнал да разгледате абсолютно всички забележителности, сред които са  десетки владетелски гробници, римски амфитеатър, прословутият манастир Ad Deir, Съкровищницата, дворцови и жилищни сгради, византийска базилика и още много. Ако улучите и някои от дните, в които се провежда светлинното шоу Petra by Night ще имате и перфектния завършек на своята екскурзия.5. Пустинята Вади Рум

Няма как да посетите Йордания и да не прекарате поне една нощ в някой от невероятните пустинни лагери в долината Вади Рум, известна още като „Лунната долина“. Всъщност за тези от вас, които не са запознати Вади Рум е национален резерзат в пустинята, която заради червеникавия цвят на пясъка и внушителните скални образувания наподобява марсиански пейзаж. В интерес на истината, Вади Рум е използваната за естествен декор на редица космически филми, както и на класиката в киното Лорънс Арабски през 1962 г.

Въпреки, че районът е неплодороден, местните са се възползвали от красотата на природата и са създали десетки лагери в пустинята, предлагащи безброй забавления за туристите, сред които езда на камили и породисти арабски коне, сафари с джип, каране на sand surf, скално катерене и още много други.


6. Акаба

Завършвам списъка си с единствения морски курорт в Йордания – Акаба, разположен на брега на Червено море, на границата между Саудитска Арабия и Израел. Тук се намира едно от трите международни летища в страната и ако летите от България това е мястото, където ще кацнете. Поради този факт повечето туристи избират да отседнат именно в Акаба и от тук да пътуват до останалите забележителности в околността. Градът се намира на час от Вади Рум и на около два часа от Петра.

Въпреки, че Акаба е курортен град, аз лично смятам, че един ден е напълно достатъчен, за да разгледате всички забележителности в града и дори ще ви остане време за плаж ако времето е хубаво, разбира се. Също така, Акаба е известен с красивите си коралови рифове и голяма част от туристите идват тук именно, за да се гмуркат и да се насладят на впечатляващото дъно на Червено море.

Акаба, Йордания

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас