6 причини да посетите Акаба – единствения морски курорт в Йордания

от Вилислав

Изключвайки Обединените Арабски Емирства, които нямат нищо общо с останалите страни от региона, Йордания е първата държава от Близкия изток, която посетих. Честно казано нямах особено големи очаквания, за да не остана разочарован, но след една седмица, прекарана там, спокойно мога да кажа, че надмина очакванията ми и останах впечатлен не само от красивите места, които успях да посетя, но и от гостоприемството на местните и високото ниво на обслужване.

панорамна гледка към Акаба и морското пристанище

Безспорно, когато някой чуе „Йордания“ първата асоциация, която прави с нея е древният скален град Петра или красивите пустинни пейзажи във Вади Рум, които са изполвани за жив декор на десетки филми с космически сюжети. Далеч по-непопулярна дестинация, поне сред чуждите туристи, е южния курортен град Акаба, където червеникаво-кафевите каменисти планини се врязват в изумителните сини води на морето. Освен най-южният град в страната, това е и единствения крайбрежен град в Йордания. Разположен е на бреговете на Червено море между два континента – Африка и Азия и е особено популярна туристическа дестинация, както сред местното население, така и сред жителите на околните страни. Всъщност интересен факт е, че районът на Акаба има статут на специална икономическа зона именно заради стратегическото си местоположение. От едната му страна е границата с Израел, от другата със Саудитска Арабия, а по море пък страната граничи с Египет.


В Акаба се намира едно от трите международни летища в Йордания и наличието на директен полет от София, както и от други европейски градове, допринася много за развитието на туризма в града. Разстоянието от Акаба до Петра е около 2 часа, а до пустинята Вади Рум – по-малко от час и за това доста туристи използват курортния морски град като база, от където тръгват към останалите не толкова далечни дестинации. Аз лично не бях планирал да отсядаме в Акаба, но се наложи да удължим пътуването си с един ден и решихме все пак да го разгледаме. Имайте предвид, че за да обиколите интересните забележителности в града, ви е нужен не повече от половин ден. Ако времето е хубаво спокойно може да прекарате останалата част от деня си на плажа.

панорамна гледка към централния плаж в Акаба

Забележителности в Акаба

Старият град

Само на няколко минути пеша от плажната ивица на Акаба се намира старият град, където може директно да се принесете в едни отдавна отминали времена. В сърцето му е разположен пазарът – лабиринт от покрити сергии, занаятчийски магазини и традиционни кафенета. Тук ще откриете и останките от построения през 14-ти век замък Мамлук, където все още текат реставрационни работи, но въпреки това е отворен за посетители и входът е напълно безплатен. Може да влезете и да го разгледате, а покатервайки се на високите крепостни стени ще имате възможност и да видите освен красивия залив, също и голяма част от града. Може да разгледате също и затворническите килии, които са напълно възстановени, както и залата за екзекуции.

главната порта на замъка Мамлук


В стария град се намира Археологическият музей на Акаба, където има артефакти, датирани около 4000 г. пр. Хр. и ще имате възможността да се запознаете по-подробно с историята на замъка и да видите как се е развивал градът през вековете и различните си периоди на управление.

гледка към Стария град от крепостните стени на замъка Мамлук


Останките от древния град Айла

Доста интересен факт, който няма как да не пропусна, е че Акаба е основана от ислямския пророк Мохамед около 650 г. сл. Хр. и е първият мюсюлмански град извън Арабския полуостров. Тогава градът се наричал Айла и бил много важна спирка за ислямските поклонници по пътя им към Мека. Останките от древния град тепърва се разкриват и консервират, но могат да бъдат посетени. Намират се в непосредствена близост до централната част на града и също така близо до плажната ивица.

След няколкото нападения от кръстоносците през късното Средновековие, селището било напълно разрушено и изоставено, а останките му останали заровени под пясъка. Археологическите проучвания тук започнали в средата на 80-те години, а към днешна дата, макар и отворен за посетители, за съжаление няма много за гледане. Входът е напълно безплатен.

част от руините на древната Айла


Централната джамия

В центъра на града, доста логично, се намира централната джамия в Акаба Sharif Hussein bin Ali. Това е и най-голямата забележителност за туристите в града. В страната има само две джамии отворени за туристи и това е една от тях, а и е една от най-красивите в Йордания. Блестящият бял камък, изящните арки и високите минарета се виждат отдалеч. Джамията носи името на лидера в Арабското въстание, довело до извоюването на независимостта на Йордания от Османската империя и формирането ѝ като самостоятелна държава. Джамията е считана за символ свободата и силата на йорданския народ.


Имайки предвид консервативността на мюсюлманите, трябва да съобразите и облеклото си. Още в двора на джамията, за жените има предвидено специално място с шалове, с които да покрият главите и раменете си. Също така къси панталони, поли и потници са напълно забранени.

джамията Sharif Hussein bin Ali


Разходка с лодка във водите на Червено море

Една от най-популярните услуги сред туристите в Акаба е разходка във водите на Червено море с лодка със стъклено дъно. Това преживяване ви дава възможност освен да разгледате морските дълбини, да се насладите от далеч и на пейзажните гледки към града и заобикалящите го скалисти планини. След като се разходихме до останките от замъка Мамлук в старата част на Акаба се отправихме към плажа в близост до крепостта. Там има множество местни лодкари, които сами ще ви предложат услугата. Разходката в залива обикновено трае около 30 мин и цената варира като най-често бихте могли да се спазарите за 5 JOD на човек.

Плавайки из залива на Акаба ще може да видите морското разнообразие по дъното – корали, морски таралежи и различни видове риби. Едно от най-интересните неща, които бихте могли да видите е потъналият танк, който се намира само на 6 метра под морското равнище и е доста добре запазен.


Гмуркане в кораловия риф

Гмуркането е сред най-интересните и вълнуващи преживевания сред посетителите на морския град Акаба. Несъмнено доста от туристите идват тук само, за да плуват из красивите коралови рифове на Червено море. Тук е мястото да отбележа, че морското дъно на Червено море е едно от най-впечатляващите за разглеждане. Освен красивите коралови рифове, ще може да видите различни цветни морски създания, както и призрачните останки на потънали кораби. Освен гмуркането, местните туроператори предлагат и други водни спортове, подходящи, както за начинаещи, така и за напреднали.Опитайте местната кухня

Макар и спадаща към типичната арабска кухня, йорданската си има своите характерни черти и е определяна за една от най-вкусните в света. Противно на очакванията, не е толкова пикантна, колкото например иранската или мароканската кухня. В Акаба има доста приятни ресторантчета, където бихте могли да опитате от всичко и то на доста приемливи цени, за разлика от Петра например. Няма как да не започнете с хумус. Хумусът е типично арабско предястие приготвено от смлян нахут, тахан, чесън, зехтин и лимонов дресинг, като всяка арабска държава го приготвя по различен начин и добавя по нещо характерно за нейния си регион. Определено моят фаворит сред хумусите, които съм опитвал са ливанския и йорданския. В Акаба опитах хумус с парченца телешко и беше меко казано божествено. Обикновено го сервират с арабски хлебчета. Други типични арабски ястия, които трябва да опитате са шаварма (shawarma), йордански мансаф, фалафел, а за десерт прословутото местно кюнефе.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас