Планината Хата – Дубай, но не какъвто го познаваме

от Вилислав

Въпреки, че повечето хора свързват Обединените Арабски Емирства само и единствено с Дубай (малцина знаят и за Абу Даби), всъщност страната предлага изключително много забележителности и атракции далеч от лъскавите небостъргачи и бляскавите хотели. Както вече ви разказах в предишния си блог, благодарение на това че границите в момента са затворени заради Covid-19, имах възможност да преоткрия по-непопулярните, но пък интересни места около Дубай. В този блог ще ви разкажа за Хата – едно невероятно красиво градче на границата с Оман (130 км югоизточно от Дубай), което е доста популярно сред местните, но не и сред туристите.

Сигурен съм, че тези от вас, които все още не са имали възможността да посетят Дубай, си представяте само небостъргачи и безкрайна пустиня с пребягващи камили тук-там от палма до палма. Ще ви изненадам, но в Емирствата освен пустиня, има и планини. Е, не са високи и зелени като нашите в България, но пък е напълно вероятно да попаднете вместо на камили, на диви кози. Да, и аз бях изненадан от този факт, но ги видях с очите си.

Към Хата тръгнахме рано сутринта, за да избегнем жегата по обяд. Ако решите да я посетите в периода октомври-април, температурите не са проблем, но през юли… Уф, толкова беше горещо, че още преди обяд бяхме поели обратно към Дубай. Пристигнахме около 7 сутринта, още сънени и току-що изпили първото си кафе на първата попаднала ни бензиностанция на излизане от Дубай. Минахме през цялото градче, докато стигнем до язовира – основната причина за нашето пътуване. Местните още спяха, а и нямаше туристи, което беше в наш плюс. Целият паркинг беше само и единствено за нас. Паркирахме и се отправихме към входа за атракциите, сред които каране на каяк и водно колело. Макар, че денят тепърва започваше, термометърът вече показваше 40 градуса по Целзий.

В плаване из водите на язовира и в снимане прекарахме следващите два часа, но мога да ви уверя, че наистина е интересно преживяване, особено за любителите на по-екстремните атракции. Друга такава атракция в Хата, която мога да ви препоръчам, е zipline-а. Всъщност zipline-а тук е най-дългият в ОАЕ и много хора пътуват до Хата основно заради тази атракция. Също в района има голф игрище, тенис игрища, картинг писта, както и уроци по стрелба с лък. Така че времето ви, прекарано тук ще бъде уплътнено максимално, стига да сте достатъчно ентусиазирани, разбира се.

Следващата ни спирка беше етнографският комплекс Hatta Heritage Village. Имахме възможността да се разходим в реставрираното старинно арабско селце, разположено между планинските хълмове и да научим повече за местните обичай и традиции. Това определено е нещо, което не може да срещнете другаде. Може да се покатерите по хълмовете над селцето и да се разгледате средновековните наблюдателни кули или останките от крепостни стени. Всъщност комплексът е възстановен през 2001 и показва много интересни експонати от местната история, сред които оръжия и предмети от бита и културата на арабите.

Hatta Heritage Village

Ако обичате планинските разходки, бих ви препоръчал да се включите в някоя от организираните групи. Ние за съжаление не успяхме, защото поради горещините през летния сезон, планинските пътеки в местността са затворени, но след краткото ми проучване преди нашето пътуване, разбрахме, че е едно от основните неща, привличащи туристите тук. Красивите долини с естествени басейни, образувани от дъждовете през зимата, привличат пътешественици от цял свят.


Място, където пък бихте могли да пренощувате е иновативният и луксозен къмпинг хотел Hatta Sedr Trailers. Всъщност това е първият в региона хотел от този тип, наподобяващ декор от уестърн филм. Разположен е на хълмовете край бреговете на язовира и гледката от терасите на караваните е невероятна. Ако пък предпочитате стандартните хотелски комплекси, JA Hatta Fort Hotel определено е вашето място. Там може да се поглезите в уникалния спа център на комплекса и да завършите деня с лечебен масаж с горещи камъни. 

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас