10-те най-инстаграмабъл места в Дубай

от Вилислав

От почти година и половина живея в Дубай, а се оказа че има толкова места, за чието съществуване нямах и най-малка представа. Поне преди да затворят границите и да се окажа блокиран тук. Не че се оплаквам, поне е топло и мога да ходя на плаж. В последната година начинът ми на живот се промени изцяло, защото превърнах хобито си в професия и буквално сменях континенти и часови зони преди да мигна, но ето ме тук в Дубай, и вече четвърти месец не съм излизал извън страната. Реших да се поразровя малко и да направя проучване кои всъщност са 10-те най-вдъхновяващи и подходящи за снимки места. Вече съм ви разказвал за първите си впечатления от този вълшебен оазис на арабския свят, но сега ще ви покажа кои са най-интересните места за снимки и как да превърнете почивката си тук в едно незабравимо преживяване, което ще накара приятелите ви да ви завидят, че сте открили места, до които никой екскурзовод няма да ви заведе.


1. Бурдж Халифа

Бурдж Халифа е може би най-знаковата сграда в Дубай, а изкачването до върха на най-високата сграда в света (829 м) определено е нещо вълнуващо за всеки. Не само, че гледката от върха е невероятна и спираща дъха, ами също така има и много подходящи опции за вашите снимки. Едно от най-добрите места за снимки в цял Дубай е именно гледката откриваща се от 125-я етаж – от там градът изглежда миниатюрен, дори сюрреалистичен. Най-известната снимка, която хората обикновено си правят там е с гледка надолу към фонтаните. Също така, мога да ви препоръчам закуска в ресторант At.Mosphere, разположен на 122-я на Бурдж Халифа. Ето това е закуска с гледка! Нужно е задължително да направите предварителна резервация и да изискате маса до прозорец, за да се насладите на гледката. Минималната консумация е 200 дирхама на човек, което е около 100 лв, но определено си струва.


2. Palace Downtown

Palace Downtown е един от най-красивите хотели в Дубай, и предлага уникална гледка към Бурдж Халифа. Повярвайте ми, страшно трудно е да уловите цялата сграда, когато правите снимка, но от зоната с басейна пред входа на самия хотел това е напълно възможно. А най-хубавото е, че не е нужно да сте гости на хотела, за да може да се снимате там. Имайте предвид, че на повечето места в Дубай, снимането с професионална камера не е позволено и най-вероятно ще ви трябва разрешително. Това е едно от тези места. Особено ако сте облечени малко по-бляскаво, веднага ще решат че правите професионална фотосесия и е напълно възможно да си отнесете някоя солена глоба.


3. Статуята „Крилата на Мексико“

В района на Бурдж Халифа има най- различни модерни инсталации, но статуята „Крилата на Мексико“ е може би една от най-интересните. Задължително трябва да я посетите, особено ако сте Инстаграмър и държите на интересните снимки. Всяка снимка там изглежда добре, още повече ако хванете и Бурдж Халифа като фон зад вас. Определено няма тълпи от хора, така че ще имате свобода да проявите своята артистичност и креативност.4. Dubai Creek Harbour

Dubai Creek Harbour е част от Дубай, която все още не е завършена. Строежът на комплексът е започнал скоро, но поне алеята с гледка към града е отворена за туристи и местни. Първоначално мислех, че ще има доста хора, но се оказа тихо и спокойно място – само няколко местни бяха дошли да гледат залеза над Дубай. Мястото е отдалечено от централната част на града, но пък имайки предвид колко много skyline-а на различни градове съм виждал, този ми е любим. Все още кафенетата и ресторантите в района не са отворени, но основната причина да посетя тази част на Дубай беше именно гледката към града по време на залез и не останах разочарован. Има много подходящи места за снимки, като най-популярна е снимка под инсталациите, които всъщност са създадени да пазят сянка на седналите под тях туристи.


5. Атлантис

Не съм предполагал, че Атлантида може да се намира в сърцето на Дубай, но ето – факт е че останките от древната цивилизация се намират в аквариума на легендарния хотел Атлантис, намиращ се на изкуствено създадения архипелаг Джумейра Палм. Или поне проектантите на хотела са се опитали да създадат една невероятна обстановка на подводния свят, разкриващ се в аквариума. Аквариумът е отворен за посетители, но ако морските видове не привличат интереса ви, спокойно може да си направите снимка в лобито на един от ресторантите в самата хотелска част. Имайте предвид, че и доста тъмно и трябва да обработите снимката си с подходящи филтри, за да бъде наистина впечатляваща, иначе няма да бъде нищо особено.

За съжаление до Атлантис няма подходящ градски транспорт и трябва да използвате такси. Най-подходящото време да посетите аквариума е сутрин, за да избегнете тълпите от туристи. Билетите за аквариума варират между 110 и 135 дирхама.


6. The Pointe

Друго интересно място на Джумейра Палм, е плажът The Pointe. Освен че това е един от малкото обществени плажове в Дубай, от тук се открива невероятна гледка към самия хотел Атлантис и към залива. Тази част на Дубай е сравнително нова и малко популярна сред туристите. Повечето хора, които ще срещнете тук са или местни или хора, които живеят от много време в града и знаят за The Pointe. Има много ресторанти с най-различен тип кухня, като ви препоръчвам да опитате тунизийския ресторант, намиращ се тук. Имайте предвид, че ако идвате само за снимки до тук, най-подходящото време е след 18 ч., за да хванете залеза. Също така може преди това да посетите аквариума в Атлантис и да комбинирате двете места.


7. Бурдж ал Араб

Друга много известна сграда в Дубай е ултра луксозният хотел, наподобяваш лодка с разтворени платна – Бурдж ал Араб. Въпреки, че престоят в хотела е доста скъп за повечето хора, гледката към него е напълно безплатна. Има много места, откъдето може да си направите уникални снимки с гледка към Бурдж ал Араб. Едно от тези места е Медина Джумейра. На мен любимо място с гледка към култовата сграда са ресторантите по крайбрежието около самия хотел. Там плажовете са частни, за гости на хотелите наоколо, но пък достъпа до плажните заведения е напълно свободен. Точно тук са и някои от любимите ми ресторанти за вечеря в Дубай, където не само имаш гледка към Бурдж ал Араб, но и се наслаждаваш на залеза над Персийския залив. В интерес на истината, залезите в Дубай винаги са толкова вълшебни, заради невероятните ярки цветове, обагрящи небето. Всеки път усещането е толкова различно.


8. Дубай Марина

Марината в Дубай е една от най-бързоразвиващите се части в динамичния метрополис. Представете си яхтено пристанище, обградено отвсякъде с лъскави и модерни небостъргачи. Е, ако дойдете в Дубай няма да има нужда да си го представяте, защото това място е напълно реално. Освен десетките ресторанти, кафенета и клубове, има и много места за снимки. Самото място е фотогенично и придава едно такова зашеметяващо усещане. От тук тръгват и яхтите, на които се организират партита. Това е много добра идея за снимка с гледка към Марината. Ако пък искате да хванете всички небостъргачи с плажа намиращ се зад тях – JBR, идеалното място за това е от Джумейра Палм. Едно от любимите ми заведения с тераса и гледка към JBR е Penthouse в хотел Five Palm Jumeirah.9. Пустинята

Дубай далеч не е само лъскави хотели и бляскави високи сгради, така че не пропускайте да посетите и пустинята. Не само, че ще имате един невероятен вълнуващ ден извън големия град, но и много възможности за снимки. Всички туристи включват в  програмата си пустинно сафари, което наистина е уникално преживяване. При първото си посещение на Дубай си резервирахме сафари онлайн с яздене на камили, спускане с sandboard по пясъчните дюни, както и сафари с джипове 4х4. Съвсем наскоро обаче открихме една невероятна част на Дубай, където обикновено хората отиват за да си правят гонки със спортни коли. Изоставените пътища, наподобяват полигон, чиято функция все още не ми е ясна, но не са част от градската пътна мрежа и спокойно можете да вървите по средата на пътя и да си правите снимки. На места пътя е затрупан с пясък, разнасян от честите пясъчни бури, което ги прави привлекателни за инстаграмърите. Интересна снимка тук става само с дрон, за да се открие гледка и към пустинята. Ще ви разочаровам, но градът и Бурдж Халифа не се виждат от тук и трябва да си ги добавите с фотошоп, но и без града би се получила уникална снимка.


10. Самолетът в пустинята Al Awir

В средата на пустинята Al Awir се намират мистериозните останки на изоставен самолет. Ето тук вече ще имате цялото време на света да си правите снимки, защото за това място почти никой не знае. След кратко проучване разбрах, че това е съветски самолет Антонов Ан-2. Преди години самолетът бил паркиран в колежа по авиация на Обединените Арабски Емирства, когато силна буря го отнася и просто го разбива при удар в земята. До там може да стигнете само с кола като поставите ‘Al Awir Plane Crash’ в Google Maps. Намира се на около 30 минути от Дубай.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас