По следите на фараоните в древната египетска столица Луксор

от Вилислав

Още със сядането пред лаптопа, готов да започна да пиша разказа си за Луксор, ме обзе една тягостна носталгия. Повярвайте ми, напълно обяснимо е. Неслучайно определят града за „най-големия музей на открито“. Тук, на едно място, са събрани едни от най-впечатляващите и важни за историята на древен Египет паметници, дворци, храмове и артефакти. Град, изключително богат на забележителности и вълнуващи атракции.


Наследникът на древната египетска столица Уасет – Луксор, се намира в сърцето на днешен Египет, на приблизително 650 км от Кайро и на 200 от Хургада. Древните египтяни ​​го наричат Уасет, а гърците – Тива. Съвременното име “Луксор” е дадено на града от арабите. Идва от „ал Уксур“ (الأقصر), което означава „дворците“ (точно така – в множествено число). В продължение на повече от 2000 години градът е столица на Древен Египет. Тогава е бил и възходът на тяхната цивилизация, като според учените населението на града е наброявало над 80 000 жители и това е бил най-големият град в света по онова време. След преместването на столицата в Мемфис, градът запада, а по-късно идването на арабите ускорява това, до египетската експедиция на Наполеон през 19 век. След завръщането му от тези земи, в Европа се заражда силен интерес към древен Египет, по-специално към Луксор и още тогава тук започват да идват любопитни европейски пътешественици.

Храмът в Карнак

Заради множеството си забележителности градът от години се е утвърдил като знакова туристическа дестинация. Днешният град е построен около и върху останките на древния Уасет, като е разположен от двете страни по поречието на Нил. Реката го разделя на две части – Източен и Западен бряг, точно както е било и в древността, с огромната разлика, че в миналото древните египтяни са населявали само Източния бряг, за това там са открити и останките от някогашните им бляскави дворци и красиви храмове. На Западния бряг пък бил разположен „Градът на мъртвите“, тъй като на запад залязва слънцето и символично го свързвали с края на човешкия земен път. Това обяснява защо на Западния бряг се намират невероятните гробници на египетските владетели в Долината на царете и Долината на цариците, както и множество мемориални храмове, посветени на различни фараони и божества. Днес, местните живеят и от двете страни на Нил, но основната част от града е разположена на Източния бряг. Най-бързо и лесно между двата бряга на Нил може да се придвижите с фелука – традиционна безмоторна дървена лодка, управлявана ръчно.

източния бряг на река Нил и храмът Луксор

Луксор със сигурност има какво да покаже на своите туристи и един ден не би ви бил достатъчен да разгледате всичко. Препоръчвам ви между 2 и 3 цели дни, в зависимост от това какво искате да правите и видите. В статията си съм събрал десетте най-интересни забележителности в древната египетска столица Луксор, за да може сами да изберете и направите програмата си.


Как да стигнем до там?

Ако сте решили сами да организирате пътуването си, за съжаление от България до Египет все още няма директни редовни полети, с изключение на чартърните. Въпреки че Луксор разполага с международно, повечето туристи предпочитат да летят до столицата Кайро, защото до там има повече и по-удобни полети, тъй като там е най-голямото международно летище в страната. От Кайро имате доста варианти за да стигнете до Луксор. Някои туристи предпочитат да се придвижват с автобус, други с нощния влак,  а за мен най-логичния и удобен начин е със самолет. Самолетният билет за вътрешната линия Кайро-Луксор варира около 50 USD и полетът трае час, което автоматично го прави най-бързия и удобен начин за пътуване.

Ако сте в Хургада или в някой от другите курорти по крайбрежието на Червено море, силно ви препоръчвам да го направите с междуградски автобус. По-удобно е, по-безопасно и не трябва да мислите за нищо друго, освен за това коя забележителност да разгледате първо. Друга опция е с такси, но имайте предвид, че има нощни ограничения и таксиметровите шофьори имат право да возят чужденци само денем, но не и нощем, с цел безопасност за туристите. Също бихте могли да се запишете за организирана екскурзия до Луксор от хотела, в който сте се настанили, като това ще включва освен транспорт, и туристическа програма с екскурзовод.


Кога да посетим Луксор?

Най-доброто време да посетите Египет, и по-специално Луксор, е между Октомври и Април, когато времето е по-меко и температурите ще бъдат във ваша полза. Имайте предвид, че това е и най-натоварено време за туризма в страната, за това и цените може да са малко по-високи, но пък египтяните обичат да се пазарят, така че не се притеснявайте да пробвате да смъквате цените. Със сигурност месеците между Юни и Септември трябва да отпаднат от плановете ви, защото тогава горещините са убийствени, особено във вътрешността на страната.

Какво да видим в Луксор?

Карнак

Няма как да не започна списъка със забележителности в Луксор с Карнак – причината, поради която толкова много исках да посетя Египет. Всеки идва в страната, за да осъществи различна мечта. Едни идват, за да видят пирамидите и Сфинкса, други – за да видят мумиите в Египетския музей, трети – да се гмуркат край кораловите рифове в Червено море, а аз исках да се докосна отблизо до културата и миналото на древните египтяни именно в религиозния комплекс в Карнак.

Макар в Луксор да има 24 храма, посветени на различни божества, най-голямо внимание се обръща на този на Амон Ра, който се намира именно в Карнак. Тук е мястото да отбележа, че Карнак е най-големият запазен архитектурен паметник на древния свят и втори по големина религиозен комплекс след Ангор Ват в Камбоджа. Комплексът е наистина уникален по своите размери. Той включва сгради, издигнати от няколко фараона през вековете и прилича повече на град, отколкото на светилище. В древността това било най-святото място за египтяните – град на храмовете. Днес повече от 80% от комплекса са забранени за достъп от туристи, заради тяхната безопасност, но повярвайте ми, и 20% са напълно достатъчни, за да придобиете представа за някогашните блясък и величие на Карнак.

На входа на храма има дълга алея със сфинксове с овнешки глави (Sphinx avenue), която някога е достигала до храмът Луксор, за който ще ви разкажа след малко. След вратата има две огромни статуи на Рамзес II. Простолюдието е било допускано само до първата врата, зад нея ритуалите и церемониите са били само за високопоставени жреци и фараони. Днес, разбира се, всеки може да се разходи из някогашните церемониални зали и да разгледа невероятните древни йероглифи. Съветвам ви да посетите Карнак рано сутринта, за да избегнете тълпите и да може да му се насладите спокойно. Комплексът отваря в 6 сутринта, така че се постарайте да бъдете сред първите, както направихме и ние.

Алеята със сфинксове в пред входа на храма Карнак


Храмът Луксор

Буквално в сърцето на днешен Луксор, се намира другият знаков храмов комплекс на източния бряг на Нил. Макар и храмът Луксор да изглежда като по-малка версия на Карнак, той е бил не по-малко значим от него. Този храм не е посветен на конкретен бог или фараон, защото е изпълнявал съвсем друга функция. Именно тук е било мястото, където са били короновани фараоните на древен Египет. Най-голяма заслуга за построяването му имат фараоните Аменхотеп III и Рамзес II. Още на входът му ще ви посрещнат две огромни статуи на Рамзес II. Някога там е имало и два обелиска, от които до днес е оцелял само един. Другият отдавна е отнесен в Париж и днес краси площад „Конкорд“. Впечатляващо е, че всеки фараон е добавял по нещо ново в комплекса без да променя общата архитектура, включително и светилището на Александър Велики, построено по времето, когато завладял Египет и присъединил земите му към великата си империя. Доста интересен факт е, че храмът Луксор е открит едва през 18-ти век. До тогава величественият комплекс бил затрупан от тонове пясък, а върху него било построено село. За да може днес светът да се наслади на това чудо, били премахнати и селото, и пясъците, а археологическите разкопки продължават и до днес. Храмът работи от 6 до 22 ч., като ви препоръчвам да го посетите в късния следобед, за да може да се насладите на красивия залез над река Нил от тук.

Храмът Луксор с алеята на сфинксовете


Долината на царете

На западния бряг на Нил се е намирал „Градът на мъртвите“. Древните го наричали така, защото на запад залязва слънцето и символично го свързвали с края на човешкия земен път. За това и гробниците на древните египтяни и техните фараони, както и всички заупокойни храмове, се намират на западния бряг на река Нил, включително и тези в Гиза. Жителите на древната египетска столица Уасет избрали планинските възвишения за построяването на гробниците на своите фараони, техните семейства и приближени и ги погребвали тук в продължение на близо 5 века. Така се формирали Долината на царете и Долината на цариците.

В Долината на царете има разкрити 26 фараонски гробници, някои по-скромни, други – доста бляскави и забележителни. По това можем да съдим и за значимостта на погребаните в тях фараони. Древните египтяни вярвали, че животът на земята е твърде кратък, а задгробният – вечен. Затова трябвало да използват този миг тук, за да си построят гробници. За съжаление доста от гробниците са били разграбени още в древността. Най-известната гробница и запазена непокътната, е тази на Тутанкамон. Когато през 1922 г. Хауърд Картър и екипът му я откриват, те просто онемяват от гледката. Пред тях се разкрива планина от злато и десетки предмети от древността, включително фараонският трон на Тутанкамон. За нея трябва да си купите отделен билет, но пък ще имате възможност да видите мумията му, както и саркофагът, където е било положено тялото му. Голяма част от артефактите, открити в гробниците, можете да разгледате в Музея на Луксор.

Гробницата на Рамзес VI в Долината на царете


Заупокойният храм на Хатшепсут

Древните египетски храмове се разделят на два вида – молитвени, където се отдава почит на някое божество или фараон, и заупокойни или погребални, където се полагало тялото на съответния фараон и там се отдавала почит към него. Един от най-забележителните погребални храмове не само в Луксор, а в цял Египет, е този на царица Хатшепсут – втората призната жена-фараон в историята. Управлявала е цели 21 години, което за тогавашното време е било доста дълъг период. Обличала се в мъжки дрехи и е известна със строителството и мирното си управление. Заупокойният ѝ храм, построен от самата нея, няма аналог на територията на днешен Египет. Построен е на левия бряг на река Нил, вкопан в скалист масив, близо до Долината на царете. За времето си е бил наистина мащабен проект и неслучайно местните го наричат Djeser-Djeseru или „най-свещен от свещените“. 

Личността на царица Хатшепсут е не по-малко впечатляваща от погребалния ѝ храм. Омъжена за своя полубрат Тутмос II, който наследява трона от баща си Тутмос I. След смъртта на мъжа ѝ, Хатшепсут лишава доведения си син Тутмос III от правото му на престола и управлява 21 години. Когато Хатшепсут умира, Тутмос III най-после успява да се възкачи на престола и започва да си отмъщава. Разрушава доста от построените от нея сгради, но тъй като храмът е свещено място, го запазва като заличава всички нейни образи от стените му. В интерес на истината интериорът на храмовете Карнак и Луксор ме впечатли повече, но пък самата архитектура на храмът на Хатшепсут е наистина забележителна за времето си и неслучайно това е една от най-големите забележителности на западния бряг в Лускор.

Входът към заупокойния храм на царица Хатшепсут


Мемориалният комплекс на Рамзес III – Мединет Хабу

Продължаваме с обиколката по западния бряг на Нил в Луксор и се отправяме към още един шедьовър на древноегипетската цивилизация – мемориалния комплекс на Рамзес III, или както е известен – Мединет Хабу. Заупокойният храм на Рамзес III е наричан от древните египтяни хат ганмат ха, което означава храм, свързан с вечността. Той е един от най-важните и уникални с архитектурата си исторически паметници в Египет заради добре запазените си йероглифи и изрисувани украшения по повърхностите на колоните и стените. По време на своя апогей Мединет Хабу със сигурност е наподобявал град, ограден от стени и храмове, снабден с малки параклиси и помещения за спане на свещениците. Тук се е намирал и двореца на фараона, заедно с тронна му зала и покоите му. Днес по-голяма част от сградите са възстановени и реставрирани, за да можем да добием по-добра визуална представа за величието на някогашното Египетско царство. Входната такса е 100 египетски паунда.

Храмът на Рамзес III – Мединет Хабу


Долината на цариците

Долината на цариците и децата на фараоните със сигурност не е толкова впечатляваща, колкото Долината на царете. Въпреки, че са открити 70 изсечени в скалите гробници, тук те са по-малки, по-ниски и не толкова пищни, колкото тези на фараоните, с изключение на една. Гробницата на царица Нефертари, жената на Рамзес II, е може би една от най-впечатляващите и красиви гробници, която може да разгледате в Египет. Толкова впечатляваща, че за нея ще ви е нужен отделен допълнителен билет, който струва 1400 египетски паунда. Когато си купувахме билетите на касата реших, че вероятно е някаква правописна грешна, но не беше. Платихме близо 50 долара, за да я разгледаме, но с ръка на сърцето мога да кажа, че си струваше напълно. Стенописите бяха изящни, толкова добре запазени, че ми се струваше невероятно да са се съхранили толкова добре, до най-малкия детайл, и то за повече от 3 хилядолетия. Цветовете бяха толкова наситени, по-наситени от доста, които видяхме в другите фараонски гробници.

Гробницата на царица Нефертари в Долината на цариците


Колосите на Мемнон

Преди да приключим разходката си по западния бряг на Нил, правим спирка, за да разгледаме величествените Колоси на Мемнон. За съжаление само тези две статуи са единствените оцелели до днес останки от величествено издигащия се погребален храм на Аменхотеп III. Високите 18 метра статуи-близнаци представят седналия Аменхотеп III с ръце, положени на коленете и поглед, насочен на изток, към река Нил и изгряващото слънце . Предназначението им било да пазях входа към погребалния храм на фараона. Теглото на всеки колос е 1300 тона. В краката на колосите са разположени фигурите на кралицата-майка Мутемувия и кралица Тут. От двете страни на седящите фигури е изобразен бога-покровител на Нил – Хапи. Барелефите с изображения на папирус и лотос – символи на Горен и Долен Египет – изразяват единството на Египет. Впечатляващо е как древните египтяни, живели няколко хилядолетия преди нас, са влагали символизъм в абсолютно всичко, което са строели и създавали, сякаш са знаели, че ще оставят след себе си толкова величествена история, която да отнема дъха на хората поколения наред.

Колосите на Мемнон в Долината на царете


Музеят на Луксор

Сред една от най-важните и ценни забележителности за местните и за туристите, несъмнено е Музеят на Луксор, събрал на едно място най-богата колекция от артефакти, свързани с погребалните церемонии и обреди, както и със статуи, намерени край самия град. Музеят спокойно може да се конкурира по антики с Египетския музей в Кайро. Тук ще имате възможност да видите както експонирани мумии, така и доста интересни статуи, и дори релефи от някои от храмовете в града и околността. Така ще може да ги разгледате отблизо и да видите дори най-малките детайли по тях. Гордостта на колекцията от статуи е 2,5 м високата статуя на строителя на храма на Луксор Аменхотеп III. В музея са изложени и голяма част от предметите, открити при отварянето на гробницата на Тутанкамон. Музеят е с работно време от 9 до 16 ч., след което затваря за 1 час и отваря отново в 17 до 22 ч., а входната такса е 140 египетски паунда.

Музеят на Луксор

Музеят на мумификацията

Музеят на мумификацията се намира недалеч от Музеят на Луксор и Храма Луксор, на източния бряг на града. Това е мястото, където ще имате възможност да се докоснете до тайнството на мумифицирането. Ще научите повече за това как древните египтяни са усъвършенствали практиката по запазването на мъртвите, както и какъв е целия погребален процес и ритуалите около него. Разбира се, ще може да разгледате и доста мумифицирани тела, открити в „Града на мъртвите“, не само на фараони, а и на животни, включително на котки, птици и дори на крокодили. Бих казал, че това е място без аналог, особено впечатляващо за хората с интерес към тази древна цивилизация. Музеят работи всеки ден от 9 до 13 ч., след това отново от 17 до 20 ч., като входната такса тук е 100 египетски паунда.

Музей на мумификацията


Полет с балон над Долината на царете

Завършвам статията си със забележителности и атракции в „най-големия музей на открито“Луксор, с едно наистина впечатляващо преживяване, което ви съветвам да включите в плановете си. Полетът с балон над Долината на царете по изгрев е едно от най-незабравимите преживявания в Луксор, които може да си подарите. Разбира се, това е атракция, зависеща до голяма степен от метеорологичните условия, но пък възможността да разгледате целия западен бряг на града не е за изпускане. Още по-примамливи са цените – между 30 и 40 щатски долара, което е значително по-евтино от аналоговите полети с балон в Кападокия, където цените минават 200 евро. Единственото по-неприятно нещо е ранното ставане. Обикновено организаторите събират записалите се туристи около между 3 и 4:30 сутринта, в зависимост от сезона и това кога изгрява слънцето, но пък след такова ударно начало на деня ви, няма как адреналина да не ви се отрази положително.

Полет с балон над Долината на царете в Луксор

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас