Топ 15 забележителности, без които Лондон не е Лондон

от Вилислав

Всеки път, когато ми предстои да посетя Лондон, ме обзема едно такова нетърпеливо вълнение. Това е един от любимите ми градове в Европа, мястото където винаги обичам да се връщам и го усещам като мое.  Космополитните градове винаги са ме впечатлявали – шумът, тълпите от хора, оживената и динамична обстановка, многообразието от култури, стотиците заведения и купищата забавления. Всичко това е Лондон – град на контраста. Мястото, където историята на една велика нация се слива с оживения съвременен културен живот. Именно това прави Лондон толкова привлекателен и впечатляващ.


Преди няколко дни бях в любимия си град. Отново. И беше зашеметяващо! Имам толкова приятели там, че наистина го чувствам като свой дом и честно казано не ми се тръгваше. За първи път бях в Лондон през лятото и за първи път не валеше (нещо нетипично за тези географски ширини). Винаги, когато съм там не улучвам на време, но този път извадих късмет. Почувствах се зареден след като се разходих по любимата си Regent Street и се видях с любимите ми хора там.

Площад „Трафалгар“ с Биг Бен в далечината

Тъй като британската столица е доста популярна и достъпна дестинация, реших да направя списък с топ 15 на местата, които са задължителни и без които Лондон не е Лондон. В края на статията ще може да прочетете и няколко интересни факта за столицата на Обединеното кралство.

Мостът Туър с река Темза и лондонското Сити


Как да стигнем до там?

В последните години Лондон се е превърнал в една от най-леснодостъпните европейски дестинации с ежедневни полети от София и няколко пъти в седмицата от Пловдив, Варна и Бургас. Имайте предвид, че полетите с никотарифните превозвачи са до летища в предградията на Лондон, от където трябва да си организирате транспорт до централната част на британската столица, най-лесно с shuttle или Uber. Единствено националния ни превозвач и British Airways летят до летище Heathrow, от където много лесно може да се придвижите до всяка част на града с метро. Съветвам ви да не използвате таксита, защото са доста по-скъп вариант, а и трафикът в Лондон е просто ужасен.

Кога да посетим Лондон?

Времето в Лондон е нещо абсолютно непредсказуемо. Няма как да сте сигурни, че ако сутринта вали пороен дъжд, следобяд няма да бъде слънчево, и обратното. Бил съм няколко пъти в британската столица през различните сезони и спокойно мога да кажа, че няма ден еднакъв със следващия (от метеорологична гледна точка). Със сигурност бих ви посъветвал да планирате пътуването си в диапазона края на май – края на септември. Тогава шансовете ви за хубаво време са в пъти по-големи. Много зависи и с каква нагласа тръгвате за пътуването си. Бил съм в Лондон през ноември и времето беше сухо и доста сходно на това в София, но може би сме извадили късмет. Със сигурност, който и сезон да изберете, ще има какво да видите и как да уплътните времето си там.


Какво да видим там?

Бъкингамският дворец

Не мога да се сетя за по-знакова забележителност, с която да стартирам списъка си, от Бъкингамския дворец. Официалната резиденция на британското кралско семейство е перлата в короната на Лондон. Ако посещавате столицата в периода между средата на юли и края на септември, бихте могли да платите за тур вътре в двореца и да разгледате част от залите и грандиозният му интериор за сумата от 32 паунда. Турът завършва с чаша чай на едната от терасите на двореца.

Друго интересно нещо е смяната на караула пред двореца – обикновено всеки ден в 11 ч. преди обяд. В случай, че вали церемонията може да бъде отложена.

Пред Двореца се намира парка St. James, характерен с прекрасните си черешови дървета, които цъфтят всяка пролет. Както и с катеричките, които може да храните от съвсем близко разстояние с ядки.

Бъкингамският дворец


Биг Бен

Да посетиш британската столица и да не видиш Биг Бен отблизо, би било огромно разочарование. Прочутата в цял свят часовникова кула на сградата на Британския парламент, известна като Биг Бен, е една от емблемите на Лондон. Някои дори определят целият комплекс, заедно с Биг Бен, като един от шедьоврите на лондонската архитектура. В интерес на истината името на най-фотографираният монумент на Великобритания до 2012-та всъщност е Кулата на Св. Стефан. През 2012 г. официалното име на часовниковата кула е сменено на Кулата на Елизабет в чест на тогавашния суверен кралица Елизабет II, но хората все още я наричат Биг Бен или Големият Бен. Съществуват няколко теории за това от къде всъщност идва името ѝ и кой точно е Бен. Според основната, името е вдъхновено от инженера Бенджамин Хол, чието име е изписано върху камбаната на часовника.

Ако минете по Уестминстърския мост, от другата страна на река Темза е идеалното място да си направите уникални снимки на фона на Биг Бен и сградата на Парламента.

Уестминстърският мост с Биг Бен и част от сградата на Парламента


Окото на Лондон (London Eye)

На отсрещната страна на Темза, освен красивата гледка към Биг Бен, ще видите друга знакова забележителност – London Eye. Всъщност Лондонското око, или както още е известно – Колелото на хилядолетието, е забележителност, която трудно може да не забележите. Внушителното виенско колело се издига на височина от 135 м. и е най-високото в Европа. Това е една от най-популярните платени атракции във Великобритания, посещавано от над 3 милиона души годишно. Построено е през 1999 в чест на новото хилядолетие. Гледката от върха на колелото се простира в радиус на 40 км и наистина е невероятна. Вероятно това обяснява факта, че официалният брой предложения за брак направени на него минава 5000. Препоръчвам ви да си купите билети предварително, за да си спестите чакането на огромната опашка на касата. Различните варианти на билетите може да разгледате тук.

Окото на Лондон и част от панорамната гледка от върха


Уестминстърското абатство

Уестминстърското абатство се намира в непосредствена близост до сградата на Парламента и Биг Бен. Великолепната сграда в готически стил е издигната в средата на 11-ти век и е с изключително значение за историята на Великобритания. От посрояването ѝ насам, тук британските монарси биват короновани, женени и погребвани. В сграта на Уестминстърското абатство има на 3300 гроба. Освен кралските особи, тук са погребани и едни от най-знаковите британски личности – Исак Нютон, Шекспир, Чарлз Дикенс, Чарлз Дарвин, Стивън Хокинх и др. Съветвам ви да си купите билети предварително от официалния сайт, за да избегнете опашките.

Уестминстърското абатство


Мостът Тауър (Tower Bridge)

Мостът Тауър – още един от символите на британската столица, е един от най-красивите мостове на река Темза. С двете си кули в готически стил, мнозина си мислят, че мостът е доста по-стар отколко всъщност е. В интерес на истината мостът Тауър е символ на викторианската епоха в Лондон и е проектиран през XIX в. Заради повдигащите се маханизми, позволяващи по-големи кораби да преминават под него, е смятан и за чудо на инженерството по онова време. Можете да влезете в кулите и да се разходите по пешеходните пътеки на второто ниво на моста, откъдето се открива невероятна гледка към Лондон и Темза. В непосредствена близост до моста се намира замъкът Тауър, където някога са били затваряни враговете и изменниците на Краля.

Забележителности в Лондон
Мостът Тауър


Замъкът Тауър (Tower of London)

Замъкът Тауър е сред най-посещаваните музеи в Лондон. Историята му датира от преди близо 1000 години, до далечната 1066 г. Крепостта е изиграла знакова роля в британската история. Била е едновременно кралска резиденция и затвор за враговете и изменниците на краля, вкл. и за клетата Ан Болейн (една от съпругите на Хенри VIII). Днес в замъка се съхранява безценната колекция от бижута и скъпоценни камъни, принадлежащи на британското кралско семейство. Силно ви препоръчвам да посетите замъка, като обиколката не би ви отнела повече от 2 часа.

Замъкът Тауър


Катедралата Св. Павел (St. Paul Cathedrale)

Катедралата Св. Павел, или St. Paul, е друга знакова сграда, недалеч от мостът Тауър. Изящният ѝ 110-метров купол се откроява на фона на десетките небостъргачи в лондонското Сити. Построена е в края на 17-ти век и е най-големият протестнски храм в света. Тук са се състояли погребенията на Маргарет Тачър и на Уинстън Чърчил, както и сватбата на Принц Чарлз и Принцеса Даяна. Освен интериора на храма, ще може да разгледате криптата, както и да се изкачите по 528-те стълби до върха на купола, от където се открива невероятна гледка към новата част на Лондон и р. Темза. Имайте предвид, че входът за катедралата не е безплатен и трябва да си закупите билети от тук преди да влезете.

Катедралата Св. Павел


Шекспировият театър „Глобус“ (The Globe Theatre)

Театърът, носещ името „Глобус“, отваря врати през 1599 г. През първите си години, той буквално процъфтява, представяйки много от Шекспировите постановки. 14 години по-късно, по време на постановката „Хенри VIII”, театърът избухва в пламъци, когато сценично оръдие запалва сламения покрив. Театърът изгаря до основи само за 2 часа. Макар, че „Глобус“ е посторен отново, само година след пожара, театърът е разрушен отново – този път, за да направи място на жилищна сграда, по време на пуританско управление, което като цяло не одобрявало театъра.

Днес сгратата на Шекспировия театър е реплика на оригинала си и се намира само на метри от първоначалната си локация. През 1994 „Глобус“ е реконсруиран и днес едно от най-вълнуващите преживявания за лондончани и гостите му, е да се насладят на някоя от постановките, които се играят тук ежедневно. Програмата с постановките може да разгледате тук.

Шекспировият театър


Piccadilly Circus и Regent Street

Едва ли има нещо по-крещящо „Лондон“ от оживена улица и двуетажни червени автобуси. Piccadilly Circus е един от най-оживените площади и места за срещи в Британската столица. Много наподобява Times Square в Ню Йорк. Там се пресичат няколко от главните улици в Лондон и това прави мястото толкова оживено. Огромни неонови рекламни билбордове обграждат сградите наоколо и осветяват площада. Всеки път като преминавам от там, има импровизирано шоу на някой уличен музикант – с китара и онзи приятен, почти неразбираем британски акцент, което прави мястото още по-привлекателно и приятно. Настанете се удобно на стълбите пред Shaftesbury Memorial Fountain и просто „вдишайте“ от лондонския въздух, насладете се обстановката от динамичния столичен живот.

След това продължете разходката си по Regent Street – една от главните търговски улици в Лондон. На мен лично ми е любимото място за шопинг. Там се намира и Hamley’s, най-големият магазин за играчки в света. Така че ако сте с деца, може да ги заведете там. Продължавайки по Regent много лесно може да стигнете до Oxford Street – друга известна главна улица. Препоръчвам ви да седнете в някое от заведенията в малките улички и да закусите или обядвате там.

Picadilly Circus


Trafalgar Square и Националната галерия

От Парламента много лесно и бързо може да стигнете пеша до Трафалгар – един от най-знаменитите площади в Лондон. Официалният център на града. Това е мястото, където лондончани посрещат Нова Година, както и място за всякакъв вид протести и демонстрации. Там се намира и Националната галерия. Ако се интересувате от изкуство, а и да не се, това е невероятно място, където имате възможност да се докоснете до богата колекция от над 2400 картини. Някои от най-знаменитите художници, чиито произведения са представени в Националната галерия, са: Леонардо да Винчи, Ван Гог, Рембранд, Микеланджело, Рафаел, Ботичели, Рубенс, Веласкес, Вермер, Гоя и много други. Музеят е един от най-добрите в света. Входът е напълно свободен, но ви съветвам да си букнете time slot предварително, за да избегнете чакането по опашки.

Галерията е отворена за посетители всеки ден от 10 до 18 ч., като в петъците е с удължено работно време до 21 ч.

Площад Трафалгар и Националната галерия


Британският музей

Британският музей притежава една от най-богатите колекции в света, а сградата му е абсолютен архитектурен шедьовър. Музеят обхваща 2 милиона години история и представлява едновременно музей, библиотека и архив. Музеят се намира само на 10 минути пеша от знаковата Oxford Street, а входната такса е напълно безплатна.

Към днешна дата, Британският музей разполага с богати експозиции от Древна Гърция, Египет, Рим, Азия и Африка, Европа и Америка. Там се намира и една от най-богатите експозиции на древната египетска култура извън Египет. Освен всичко споменато досега, в музея се съхраняват 85 оригинални рисунки на Микеланджело, 31 на Рафаело и 20 рисунки на Леонардо да Винчи.

Интересен факт е, че неотдавна гръцкото правителство предяви претенции към част от експонатите, а именно скулптурите от Партенона, известни като Мраморите на Елгин.

Музеят е толкова голям, че трудно бихте могли да разгледате всички експозиции, за това ви препоръчвам да се запознаете предварително с тях на официалния му сайт. От вас зависи дали ще прекарате там 1-2 часа или цял ден.

Статуята „Лъвът от Книдос“ в Британския музей


Музеят на мадам Тюсо

Къде в Лондон бихте могли да срещнете и да се снимате с цялото кралско семейство? Не, не е в Бъкингамския дворец, а в музея на мадам Тюсо.

Една от най-посещаваните атракции в Лондон, привлича средно по 2,5 милиона туристи годишно. И наистина от сутрин до вечер пред сградата в централната част на града се вие неспирна опашка.

Музеят е много повече от място с восъчни фигури, защото между вас и фигурите няма прегради. Това е мястото, където можете да се запознаете с британското кралско семейство, включително да си направите снимка с тях. Музеят постави нова восъчна фигура на кралица Камила, за да отбележи възкачването на съпруга ѝ на британския престол. Статуята е до тази на крал Чарлз III, а от двете страни на монархическото семейство са фигурите на принца и принцесата на Уелс – Уилям и Кейт. Освен тях, ще може да видите отблизо семейство Бекъм, както и героите на „Marvel“, исторически личности, кралски особи, филмови звезди, спортисти, артисти, а дори и известни престъпници. Билети може да си купите от официалния сайт на музея.

Музеят на Мадам Тюсо в Лондон


Хайд Парк

Парковете са сред най-посещаваните забележителности в Лондон. Със своите над 3000 зелени площи, които покриват близо 40% от площта му, градът край Темза се нарежда сред най-зелените европейски столици. Едва ли има нещо по-успокояващо след дълга разходки из шумните лондонски улици, да си вземеш нещо освежаващо и да седнеш на тревата в някой от парковете на града. Със сигурност това е едно от любимите ми неща, които наистина ме разтоварват, особено ако е слънчево и нося със себе си някое ново четиво. Хайд парк е най-големият и най-известният парк в Лондон, простиращ се на 350 декара площ. На територията на парка се намират дворецът Кенсингтън, концертната зала Royal Albert Hall, мемориалният фонтан в памет на принцеса Даяна, а от ноември до началото на януари, в парка се намира коледният базар Winter Wonderland.

Хайд Парк


Warner Brost Studio – зад кулисите на Хари Потър

Имайки предвид факта, че съм огромен фен на филмовата поредица за Хари Потър (както и на книгите), няма как да не включа в списъка си със забележителности в Лондон филмовото студио на Warner Bros, посветено изцяло на героя на Дж. К. Роулинг. Без значение дали сте с деца или сте група от милениъли, израстнали с книгите и филмите за Хари Потър, да се докоснеш до „магията“ на Потър си е неповторимо преживяване, което няма къде другаде в света да ви се случи. Освен, че ще може да видите отблизо филмовите декори на поредицата, ще може да опитате и маслена бира, шоколадови жаби, както и да си накупите десетки Потър джунджурии като сувенири.

Имайте предвид, че локацията на студиото е извън Лондон и трябва добре да планирате посещението си до там, както и да закупите билети предварително. Препоръчвам да направите последното от официалния сайт на лондонското Warner Bros Studio.

Входът на лондонското Warner Bros Studio


Замъкът Уиндзор

На последно място, но не и по значение, е една от най-посещаваните забележителности във Великобритания. Всъщност Уиндзор се намира на около час от Лондон, но реших да го добавя в списъка със забележителности в британската столица, заради близостта му. Там се намира лятната резиденция на кралското семейство, както и мястото където беше сватбата на принц Хари и Меган. Построеният през 11-ти век замък, е най-старият все още обитаван в Европа. Мястото е много приятно за разходка, но за там си отделете поне половин ден. Бихте могли да стигнете лесно с влак или автобус от Лондон, или пък да отидете с организирана група.

Градините на Уиндзорският дворец


Интересни факти

 • Първоначално градът се е казвал Лондиниум, а първите заселници са Римляните.
 • Днешният Лондон е образуван при сливането на два града – Лондон и Уестминстър.
 • Лондон е един от най-богатите градове в света, със своите над 70 милиардери.
 • През 2023 г. близо 20 милиона души са посетили Лондон, което го прави вторият най-посещавания град в света за същата година, след Истанбул с почти 20,5 милиона посетители.
 • Такситата в Лондон са доста скъпи, за това ви препоръчвам Uber, но заради трафика най-бързия и сигурен транспорт си остава метрото, което пък е доста добре развито.
 • В Лондон се говорят над 300 езика, така че вероятността да срещнете някой, говорещ вашия език е огромно, особено български.
 • 25% от жителите на Лондон са родени в други страни.
 • Във Великобритания се шофира на обратно – в лявата лента.
 • В България имаме проблем с уличните кучета, а в Лондон – с лисиците. Из кварталите на града има над 10 000 лисици.
 • В града има над 170 музеи – много малко градове могат да се съревновават с Лондон по това.
 • Това е и градът с най-много ресторанти, попаднали в елитния списък на Мишлен, разбира се след Париж.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас