Уиндзор – любимият замък на Кралицата

от Вилислав

Един от символите и стожерите на британската национална идентичност, Уиндзор е най-старият и най-големият замък във  Великобритания, а със своите 1000 стаи и най-големият обитаван замък в света. Замъкът Уиндзор е една от най-посещаваните исторически забележителности в Англия. Неслучайно историците го определят като най-величествения замък в Европа. В него също може да се наблюдава смяна на караула, която се извършва дори, когато кралицата не е в двореца. Приживе, по време на управлението си, кралица Елизабет II обича замъка и прекарва уикендите си там, а също така и предпочита да посреща дипломати и държавни глави в Уиндзор.


Няма да ви казвам колко се вълнувам всеки път, когато ми предстои да посетя някой дворец или замък, в която и да било точка на света, имайки предвид факта че това някога е била най-представителната сграда в държавата, а в случая – все още е. Както вече ви казах, замъкът все още е обитаван – това е официалната резиденция на предходния монарх на Великобритания – Елизабет II. Не е тайна факта, че това е бил любимият ѝ дворец от всички, с които разполага кралското семейство, може би заради факта че е прекаралата тук голяма част от детството си.

Кръглата кула и входът към двореца

При посещението си в замъка Уиндзор, се огледайте за кралския флаг. Ако то се вее над Кръглата кула, това означава че Кралят е в двореца. Също така не пропускайте и смяната на кралския караул – това се случва и в дните, когато в замъка няма никой от кралското семейство. За да не пропуснете церемонията, ви препоръчвам да си купите предварително билетите онлайн, за да си спестите висенето по опашки (в по-слънчевите дни се чака много), и да сте там преди 11 ч. сутринта.

Във вътрешността на замъка се намира параклисът „Сейнт Джордж“ (Свети Георги), в който е погребан крал Хенри VIII и неговата трета съпруга Джейн Сиймур. След 18 век всички английски монарси са погребвани в параклиса, включително кралица Елизабет II и съпругът ѝ – принц Филип. Преди това погребенията са извършвани в Уестминстърското абатство. В параклиса се провеждат и церемониите, свързани с обявяването на посветените в рицарство, носители на Ордена на жартиерата.

Параклисът „Сейнт Джордж“

На 19-ти май 2018 г., именно във внушителния дворцов параклис „Сейнт Джордж“, се състоя и сватбената церемония на принц Хари и американската актриса Меган Маркъл. Ако се интересувате от светския живот, със сигурност помните как целият свят следеше с интерес събитието в Уиндзорския замък. За съжаление аз не бях сред поканените, но пък вече го бях посетил и вероятно щях да откажа поканата. 😄

Аз посетих Уиндзор при едно от пътуванията ми до Лондон. Намира се само на 30 км от английската столица и е много леснодостъпна дестинация. Можете да стигнете до там с Uber, кола под наем или с автобус (най-евтиния вариант, но отново купете билетите си онлайн). Автобусът за малкото градче Уиндзор тръгва от централната автора в Лондон – Victoria Station.

Един ден би ви бил напълно достатъчен. Имайте предвид, че дворецът е наистина доста пищен и има какво да се види, за това си отделете поне 3 часа. Можете да посетите великолепните държавни апартаменти, обзаведени с някои от най-добрите произведения на изкуството, част от Кралската колекция, включително картини на Рембранд и Рубенс.


В двореца се намира „Къщата за кукли“ на кралица Мери, един изключителен замък в миниатюра, проектиран през 1923 година от архитекта сър Едуин Лътиънс. Това е най-голямата, най-красивата и най-известната къща за кукли в света, така че ако сте с децата си, със сигурност ще им бъде интересно да я разгледат. В нея има хиляди миниатюрни предмети, изработени от водещи занаятчии, художници и дизайнери в началото на миналия век. За съжаление, снимането в самия замък е напълно забранено. Има охрана буквално на всеки 2 метра, така че не ви съветвам да рискувате.

След като се изморите от разходката си в кралската резиденция, спокойно може да се отдадете на шопинг в Уиндзор. Главната улица на градчето започва точно от главния вход за посетители на замъка. Също така има и много приятни места за хапване. Нашият ден приключи на по чаша горещ чай, защото типично за Англия, от нищото заваля и за 5 минути целите бяхме мокри. Което ме напомня – винаги носете чадър!

гледка към градчето Уиндзор

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас