Из уличките на Венеция

от Вилислав

Едва ли има някой, който не си е мечтал да види Венеция поне веднъж в живота си. Площад Сан Марко, Канале Гранде, мостът на въздишките, гондолите… Е, аз с гордост мога да кажа, че съм ги виждал не веднъж, а цели два пъти. Казват, че Венеция е от онези туристически дестинации, в които или се влюбваш безвъзвратно, или оставаш силно разочарован. За щастие аз съм от първите, и силно се надявам да се върна пак.

Спомням си, сякаш беше вчера, чувството докато се разхождахме из тесните и нелогични улички на красивата Венеция – омагьосан и буквално останал без думи. Неслучайно градът е определен за най-популярната романтична дестинация не само в Европа, но и в света. Ако има с кого да споделиш момента и емоциите, със сигурност спомена ще трае вечно. Прибрах се вдъхновен от там.


История

Венеция, освен световноизвестна романтична дестинация, е и град с хилядолетна история. Намира се в североизточната част на Италия е и разположена върху 117 малки островчета, разделени от канали и свързани помежду си със стотици мостове. Интересен факт е, че той всъщност Венеция потъва със всяка изминала година, така че ако ще го посещавате, го направете възможно най-скоро.

Градът започва съществуването си през 5-ти век сл. Хр. като рибарско селище, но бързо се развива. Можете ли да си представите какво инженерно виждане са имали строителите на града още през Средновековието? Неслучайно Венеция е толкова значителна и популярна дестинация, и всеки иска да се докосне до магията, която носи.

От 8-ми до 12-ти век, Венеция се развива като град-държава, а стратегическото ѝ разположение предразполага за разцвета на целия регион.

Едни от най-известните венецианци са Марко Поло и Джакомо Казанова, живели през резлични епохи и нямащо нищо общо, но пък спомогнали за световната слава на красивата и пленяваща Венеция.


Къде да отседнете

Най-добрият и логичен вариант е да отседнете в някои от красивите и по-луксозни хотели в града, особено ако пътувате с половинката си. От личен опит мога да твърдя, че звездите на един хотел са от голямо значение – като започнем от локацията и обслужването, през гледката от прозореца сутрин, до шоколадчетата на възглавницата, след като камериерките вече са минали праз стаята. Друг вариант е да си наемете апартамент от Airbnb, като за отстъпка може да кликнете ТУК. И в двата случая, имайте предвид че във Венеция няма паркинги и трябва да оставите колата си, в новата част на града (ако пътувате с кола или сте си наели).

Придвижването в града е лесно, защото всичко е на пешеходно разстояние, освен ако не се изгубите, което със сигурност ще стане. Това е град, където дори и пощальоните се губят по увъртените улички. Спокойно, дори и да не знаете къде сте, продължавайте, може да откриете някое интересно място за снимки, както на нас ни се случи неколкократно.

Символите на Венеция, които не бива да изпускате


Площад Сан Марко

Площадът се намира в сърцето на Венеция и е най-големият и най-оживен от десетките други в града. Без съмнение това е един от най-известните площади в града. Общо взето всички улички и канали водят до Сан Марко. Известен е още с кафенетата и стотиците гълъби по площада. На самия площад се намират още няколко от топ забележителностите на Венеция. Една от тях е едноименната катедрала.

Площад Сан Марко по изгрев


Базиликата Сан Марко


Катедралната базилика „Сан Марко” e най-величествената от 129-те църкви на Венеция. Тя се намира на едноименния площад „Сан Марко”.
Интересното е, че е наполовина християнска черква, наполовина джамия.
През 829 г., когато венециански търговци открадват мощите на евангелиста Марко от Египет и ги пренасят във Вененция, светецът е обявен за покровител на града, а три години по-късно е осветена и базилика в негова чест. 
Дълги години Венеция е част от Византия, и за това по архитектура базиликата напомня много от православните храмове. Наричана е и Златната църква заради богатата си украса, златна мозайка и отново златни орнаменти по фасадата. Неслучайно е обслужвала само висшата класа. В същата базилика се развива и част от действието на един от романите на Дан Браун – „Ад“. Препоръчвам ви да влезете, въпреки километричната опашка – не е случайно. Базиликата е невероятна както отвън, така и отвътре.


Камбанарията на Сан Марко

гледка от камбанарията на Сан Марко

Високата около 100 метра камбанария е още един неизменен символ на знаменития площад. Построена е през 1514 г. върху основа 12х12 метра, като освен за камбанария, тя е била използвана за наблюдателница и за морски фар. Задължително се качете на върха. От там се открива гледка към целият град, както и към островчетата наоколо, част от града. Таксата е 5 €.

Мостът на въздишките

Може би защото Венеция е романтична дестинация, винаги съм мислил че мостът на въздишките има някаква сладникава история, на която дължи и името си, но се оказа че съм бил доста далеч от истината. Всъщност мостът свързва дворецът на дожите и затвора. Наречен е така, защото именно преминавайки по него, осъдените поглеждали за последен път красивата Венеция и морето, поемайки тежка въздишка на път към килиите си.

Дворецът на дожите

Дворецът на дожите и част от Венеция

Palazzo Ducale или Дворецът на дожите е красива готическа сграда, която няма как да пропуснете, тъй като се намира точно там, където Canale Grande достига най-южната част на площад Сан Марко.

Дож е титла, която идва от лат. dux, т.е. водач и повече от 10 века е била носена от най-влиятелните хора във Венеция. С други думи, дожът е бил държавен глава с неограничена власт на тогавашния град-държава Венеция. И е тънел в неограничен разкош!

Дворецът на дожите е превърнат в музей, който може да посетите всеки ден между 8:30 и 18 ч. И ако го направите, гарантирам, ще ви заболи врата от взиране в прекрасните позлатени тавани.

Канале Гранде и мостът Риалто

Канале Гранде

Риалто е бил единственият мост над Canale Grande от 1181 г., като през 1255 г. понтонът мост е заменен от дървен мост, а той – от съвременния каменен през 1591 г. Мостът образува внушителна за времето си арка с височина от 7,5 метра. Подобно на Покрития мост в Ловеч, върху Риалто ще видите десетки малки магазинчета за сувенири. Тук е може би най-популярното място да наемете гондола, а наоколо има и много ресторанти, където може да седнете и да се насладите на красивата гледка.

Важно! Всички свързваме Италия с вкусната кухня, но не винаги Италия означава пица. Накратко – не яжте пица във Венеция или поне не е препоръчително. Няма да изядете нищо повече от евтина пица, която може да си направите и вкъщи. Причината е, че характерните за италианската пица каменни пещи, са забранени във Венеция, и пицата се приготвя на фурна. Така че по-добре се насочете към пастата.

Гондола

Не си бил във Венеция, ако не си се качил на гондола. Буквално отвсякъде може да си наемете такава, като основните места са около моста Риалто и до площад Сан Марко. Цената варира, като най-често е около 100 €, но пък е нещо което няма къде другаде в света да направите. Гондолите в града са над 400.

За гондолиерите, обикалящи по многобройните канали на града, има специални пътни правила и знаци. Така например големите и малки моторни съдове трябва да се придържат към дясната страна на каналите, а ръчно управляемите – към лявата.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас