Дубровник – перлата на Адриатика

от Вилислав

Запечатал ми се е един мъглив спомен още от ученическите ми години. Понеже смартфоните все още бяха мираж, за да уплътня времето в някои от часовете, които ми се струваха безкрайно скучни, изваждах учебника по география и започвах да прелиствам страниците, блуждаещ някъде много далеч от класната стая. Гледах снимки от най-различни близки и далечни дестинации – красиви планини, изумрудени морски води, екзотични растения, европейска или пък източно-азиатска архитектура. Буквално се пренасях в друг паралелен свят, където имах възможността в рамките на 40 минути да обиколя целия свят. Из страниците на учебника попаднах на снимка на Стария град в Дубровник. Изглеждаше ми приказно. Откъснах един лист от тетрадката си и си направих списък с местата, които искам да посетя. Още го пазя вкъщи. На първо място беше Дубровник. И вече доста години след това, след като имах възможност да посетя още по-екзотични и далечни места, които ги няма в никой учебник, животът ме срещна със сякаш излезлия от някоя детска книжка с приказки, Дубровник. Беше любов от пръв поглед. Дълго отлагана, но въпреки това чакана и мечтана.


„Перлата на Адриатика“, както още е известно хърватското градче, в последните години се превърна в световна топ дестинация. Казвам „градче“, защото населението му по официални данни е около 25 хиляди души, но въпреки малките му размери, цените са доста високи. От години Дубровник е предпочитана дестинация за българите, но светът чу за него през 2013-та, когато там бе заснет част от хитовият сериал на HBO – Game of Thrones. Това отвори ниша към нов тип туризъм – филмовия, който носи на хърватската икономика средно по 30 милиона евро годишно. Точно така! Голяма част от туристите, които посещават Хърватия, не идват заради красивите плажове, а именно за да се разходят по улиците на Кралски чертог (King’s Landing). Уeбcaйтът ВuzzFееd вĸлючи Дyбpoвниĸ cpeд 18-тe нaй-пoпyляpни дecтинaции зa филмoв тypизъм.

Въпреки, че днес Дубровник е известен основно като една от главните локации в сериала Game of Thrones, градът има изключително богата история, а старият му град е перфектно запазен и разхождайки се из тесните му улички ще имате възможността да се пренесете в една съвсем друга епоха и да се насладите на средновековния му чар. Градът изживява своя разцвет през 15-ти и 16-ти век, когато се превръща в изключително важен пристанищен търговски център.

В Стария град има десетките църкви, романтични площадчета, музеи, катедрала и разбира се, още куп туристически атракции, така че определено няма да скучаете. Наоколо пък има и доста красиви плажове и beach барове. Общо взето дестинация, предлагаща за всекиго по нещо. В този блог ще ви разкажа за най-интересните места, които да посетите и ще ви дам някои допълнителни съвети.

Гледка към Катедралата в Стария град и остров Локрум на заден план

Как да стигнем до там?

Дубровник се намира в южната част на Хърватия, разположен на крайбрежието на Адриатически море в област Далмация, на 600 км от столицата Загреб. Вариантите да стигнете от България до Дубровник са два – с кола или със самолет. Ние избрахме втория вариант, заради удобните и доста евтини полети от София до Загреб. Това ни даде възможност да разгледаме и други градчета по адриатическото крайбрежие като се предвижвахме с автобус между различните ни спирки. Разбира се, опция е и да си наемете кола, но трябва да предвидите, че тол таксите в Хърватия са високи. Ако пък изберете да пътувате директно от Загреб до Дубровник, с автобус пътуването ви би било между 10 и 12 часа, а с кола около 6. Дубровник има и свое летище, така че ако не ви се пътува толкова дълго, може да си купите билет и да летите от Загреб до там.


Кога да посетим Дубровник?

Преди да планувате пътуването си до морския град трябва да решите какво точно искате да правите там. Ако искате да комбинирате екскурзията си с обиколка по красивите плажове на Адриатика, спокойно може да организирате пътуването си между средата на май и края на септември. Имайте предвид, че през юли е пикът на сезона. Освен с огромните тълпи туристи, ще трябва да се борите и с жегата, която понякога минава 40 градуса. Ако пък плажовете не са чак толкова привлекателни за вас, планирайте пътуването си за пролетта или началото на есента, когато няма чак толкова туристи и ще може да се насладите на красивия средновековен град.

Какво да видим там?


1. Разходка по крепостните стени на Дубровник

Целият град, включително и пристанището, е обграден от високи крепостни стени, които някога служели за защита на Рагуза (старото име на Дубровник преди 1918 г.), както по суша, така и по море. Стените са наистина внушителни, с височина на места до 25 метра, а цялата обиколка е около 2 км. Без значение за колко време сте в Дубровник, обиколката на крепостните стени е задължителна за всички посетители. Това е може би най-интересното и вълнуващо нещо, което може да правите тук, защото освен, че ще имате възможност да се насладите отвисоко на цялото средновековно и бароково богатство на на Стария град, от крепостните стени се открива невероятна гладка към красивия зелен остров Локрум, както и към крепостта Ловренац.

За Старият град не се плаща входна такса, но пък за разходка по крепостните стени се плащат 250 хърватски куни, или около 35 евро. В интерес на истината това не е никак малко, но ви уверявам, че парите си струват. Ако сте студенти, носете си докумнт, одостоверяващ това и ще платите символична сума. На мен лично това ми беше най-впечатляващото преживяване за деня, а и снимките от там стават просто страхотни.


2. Улица Страдун

Голяма част от Дубровник е разрушена от опустошително земетресение през 1667 г., но бароковите сгради, разположени по главната артерия на града – Страдун, са възстановени в някогашния си автентичен вид, което до голяма степен успява да запази старинния облик на града.

Векове наред, включително и днес, Страдун е главна улица на Стария Дубровник и по нея са преминали милиони хора, че чак настилката се е изтъркала от толкова много пешеходци, което пък добавя допълнителен чар на улицата. Започва от една от портите на града и продължава през целия град, отвеждайки ви директно до старото пристанище, от където тръгват корабчетата към остров Локрум. По Страдун има страшно много магазинчета за сувенири, сладкарници, места, от където да си купите сладолед или нещо студено, което да ви охлади, особено в летните жеги. Също така голяма част от забележителностите са разположени именно по главната улица на Стария град – фонтанът Онуфрий, църквата „Св. Влах“, Часовниковата кула, дворецът Спонза и още много други. Подгответе се, че ако посещавате Дубровник през летните месеци Страдун е толкова претъпкана с хора, че трудно може да се движите свободно.3. Дворецът на ректора на републиката

Дворецът на ректора на република Рагуза е служил за дом на управляващите, място за срещи на местната власт, както и за затвор. Ректорът на града е изпълнявал функциите на кмет.

Подобно на доста от сградите в Стария град, и тази е била разрушавана и възстановявана няколко пъти. Отличава се с това, че успява да слее готически, ренесанстови и барокови елементи в едно цяло. Днес в двореца се помещава интересният Музей на Дубровник, където освен стотиците артефакти, свързани с местните бит и култура, може да разгледате и доста от стаите в напълно автентичен вид, включително спалнята на ректора. Входната такса е 100 куни.

Фасадата на Двореца на ректора


4. Францисканският манастир

Първоначално сградата на Францисканския манастир била построена извън градските стени, но поради опасността от нашественици и грабежи, обителта била преместена в самия град. Големия манастирски комплекс се намира в непосредствена близост до портата Пиле и новата сграда била построена в началото на 14-ти век. Доста интересен факт е, че във Францисканския манастир се намира най-старата аптека, функционираща и до днес. От нея може да си купите отвари и билки, продавани тук преди повече от 7 века. В ренесансовата зала на манастирския комплекс пък са изложени доста от съкровищата и реликвите, част от манастирската колекция.

За огромно съжаление старата сграда на църквата и голяма част от манастира били разрушени от голямото земетресение през 1667 г., но впечатляващата аркада на манастира, заедно с градините остават почти непокътнати.

Францисканският манастир и част от Стария град в Дубровник


5. Старото пристанище

Защитеното с два вълнолома, пристанище се намира в източната част на Стария град. До него лесно може да се стигне по главната улица Страдун. Като важен търговски пристанищен град, Старото пристанище в Дубровник е играело ключова роля за разцвета на града през вековете. Именно за това крепостните стени са построени по периметъра на цялото пристанище, за да охраняват корабите в него. Днес старото пристанище е едновременно туристическа атракция и отправна точка за круизи до плажовете на намиращия се в непосредсвена близост остров Локрум. Излизайки от укрепения град, на пристанището ще видите и доста ресторанти, предлагащи както традиционна хърватска кухня, също така и морски деликатеси и интернационална кухня – пици, паста, бургери.

Старото пристанище е популярно място за вечерна разходка. Може да седнете на някоя от пейките и да се насладите на залеза над Адриатическо море.

Старото пристанище и Катедралата


6. Кабинковият лифт до планината Сръд

Несъмнено едно от най-вълнуващите и интересни неща, които може да правите в Дубровник, е да се качите до върха на планината Сръд с ултрамодерния кабинков лифт. Това място набира все по-голяма популярност, заради циркулиращите в социалните мрежи панорамни снимки на града, намиращ се буквално в подножието. От там, освен че ще видите Дубровник от птичи поглед, ще може да се насладите на невероятния залез над целия залив.

Станцията, от където тръгва лифта се намира точно като излезете от крепостните стени на града. Изключително удобен и живописен транспорт до планината! На върха има ресторант и снек бар, от където може да си вземете нещо за хапване, докато чакате залеза. Също така на върха има и магазинче за сувенири. Любителите на планинското катерене имат възможност да се изкачат и пеша по стръмна пътека в подножието на въжената линия на лифта, но определено това не беше за нас и предпочетохме по-бързия и лесен начин. Разписанието на лифта и онлайн билети може да разгледате ТУК.7. Крепостта Ловренац

Кацнала на съседния хълм до укрепения Стар град на Дубровник, се намира построената през 16-те век крепост Ловренац. Местните жители построили крепостта, за да защитят достъпа си до морето и да имат още по-добра видимост за евентуални нашественици по вода. До входа на Ловренац водят 175 стъпала и крепостта е била абсолютно непристъпна. Това позволявало само 25 човека – гарнизон и командир да я обслужват.

Крепостта Ловренац

Днес крепостта Ловренац е популярна атракция сред туристите, основно заради невероятната гледка към Стария град, откриваща се от нея. Също така е домакин на различни културни събития. А почитателите на сериала „Игра на тронове“ със сигурност ще познаят крепостта, защото е използвана за фон в много от сцените, развиващи се в Кралски чертог.

Входът за крепостта е включен в билета за крепостните стени на Стария град.


8. Плажът Баня

Въпреки, че Хърватия се слави с невероятните си плажове, в Дубровник няма огромна плажна ивица, за разлика от повечето курортни градчета в страната. Самият град е изграден върху скали и повечето плажове са скалисти. В непосредствена близост до Стария град се намира чакълестия плаж Баня, което го превръща в изключително удобен за туристите. За част от плажа се изисква входна такса, но има и безплатна част. За мен лично най-красивият плаж около Дубровник е Pasjača, който се намира на 30 мин с кола от града.

плаж Баня със Стария Дубровник на заден план


9. Елафитските острови

Недалеч от Дубровник има 13 красиви и неосквернени острови, на които автомобилното движение е напълно забранено. Елафитските острови са привлекателни за туристите заради зеленината и красивите девствени плажове. Най-атрактивните сред островите са Колоцеп, Лопуд и Сипан. Освен красиви плажове, островите предлагат и доста други забележилности. Например средновековни църкви, манастири, старинни сгради и морски фарове на няколко века. През летния сезон от Дубровник има корабче до островите 4 пъти дневно. Ако сте решили да прекарате повече от един ден в Дубровник, то задължително трябва да се разходите до някои от островчетата в архипелага.

Колоцеп – един от 13-те Елафитски острови


10. Остров Локрум

Остров Локрум се намира само на половин километър от бреговата ивица на Дубровник (10-15 мин с лодка) и зелените му хълмове се забелязват отдалеч. Всъщност, разхождайки се по крепостните стени на града, няма как да не забележите острова. Локрум е настина красиво място, където буквално може да се откъснете от шумотевицата в Стария град и да се презаредите, разхождайки се сред зеленината на дивия остров. Там има ботаническа градина с най-различни растителни видове, събрани от цял свят. Също така има манастир, а в най-високата му част са останките от френска крепост, до която обаче не се стига много лесно, но пък ако все пак решите да се качите до нея, ще се насладите на свободно разхождащите се пауни там.


Гледка към остров Локрум от крепостните стени на Стария град

За тези от вас, които не са по разходките, може да се насладите на изумрудените води на някой от плажовете на острова и да останете да събирате тен.

Билетът в двете посоки до острова и обратно струва около 20 евро и корабчетата тръгват от Старото пристанище на всеки час, като първото заминава в 9:00, а последното в 17:00 ч.

остров Локрум

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас