10 места в Атина, които задължително трябва да посетите

от Вилислав

Гърция безспорно оглавява класацията за най-желаните от българите летни дестинации от години насам, особено Егейското крайбрежие в северната част на страната, заедно с островите Тасос и Крит. Сякаш заради отдалечеността си от България, столицата Атина обаче остава малко по-встрани от полезрението на нашенските туристите. Истината е, че Атина е отправна точка на туристите от цял свят към гръцките острови заради голямото си международно летище. Годишно столицата на южната ни съседка е посещавана от между 6 до 10 милиона туристи, което я нарежда сред най-посещаваните европейски градове, но въпреки това остава леко пренебрегната от голяма част от посетителите си.

Гледка към Акропола и Амфитеатъра на Дионисий

За първи път посетих Атина преди около 16 години на път за гръцкия остров Закинтос. Още тогава внушителността ѝ ме впечатли и с удоволствие се връщам отново и отново. Всъщност като минете през останките на величествения Акропол, уличките на старият квартал Монастираки, сградата на Парламента и площад Синтагма може и сами да разберете, че Атина е съчетала типичната за някогашната елинистична цивилизация архитектура и съвременната модерна гръцка култура. Именно тази комбинация отличава толкова много града от останалите балкански столици и му създава една космополитност, нехарактерна за другите градове от региона. Дори гърците не смятат страната си за част от Балканите и вероятно си имат доста приемливо обяснение за това, но нека не задълбаваме в тази тема.

Най-старите известни следи от човешко присъствие на територията на днешния град са от 11 в. пр.н.е. като градът е обитаван без прекъсване поне от 7000 години. С такава хилядолетна история просто няма как да не отбележа, че именно в Атина са събрани най-много останки и експонати от славния период на Древна Елада. Неслучайно гръцката столица е определяна като люлка на европейската цивилизация и родно място на демокрацията. Днешното население на Атина е над 3 милиона души, като градът е наистина огромен. Имайте предвид, че градът, както много други големи столици, може да ви се стори доста мръсен на някои места, например в централната част. Също така в Атина има страшно много чужденци, бежанци, скитници и джебчии, така че пазете чантите и телефоните си. Може да бъде и опасно, особено ако се движите сами.


Как да стигнем до там?

Атина се намира на около 800 км от София като начините да стигнете до там са с кола, автобус или самолет. Естествено най-бързият и удобен начин да се придвижите до там е със самолет като полета трае около час. С кола пътуването ви ще бъде между 8 и 9 часа, зависи дали има опашка на границата и разбира се, от скоростта, с която шофирате. Имайте предвид, че в Атина е наистина голяма лудница и най-удобният начин за придвижване в рамките на града е с метро, за да избегнете задръстванията, както и главоболието в търсенето на паркоместа. Силно ви препоръчвам да си намерите хотел в централната част на столицата, за да можете да се движите и пеша. При последното си ходене се разхождахме предимно пеша.


Кога да посетим Атина?

Атина е една от най-горещите европейски столици, като лятото температурите варират средно между 32 и 42 градуса. За това най-удачният период, в който да планирате екскурзията си до там би бил или април-май или септември-октомври. Разбира се, ако сте решили да комбинирате посещението си на гръцката столица с почивка на някой от островите, не пречи и да я посетите през летните месеци. Тогава потокът от туристи е още по-голям и имайте предвид, че ако например посетите Акропола слънцето ще бъде много силно, за това трябва да отидете рано сутринта. Единствено не ви препоръчвам да пътувате до там през зимата, защото може да бъде доста дъждовно и ветровито и едва ли ще бъде приятно.

Кои са най-интересните места, които да посетим в Атина?


1. Акрополът

Разбираемо най-логичното място, от което да започнем с обиколката си по забележителностите на гръцката столица, е символът на АтинаАкрополът. Останките на някогашната величествена крепост се издигат на един от хълмовете в града и това го прави забележим от почти всяка част в града. Въпреки наличието на много акрополи в цяла Гърция, поради значимостта си за историята на Древна Гърция, именно този е наричан накратко Акрополът. Датира още от второто хилядолетие преди н.е. и се предполага, че там се е намирал и дворецът на местните владетели. Днес са запазени останките на няколко много важни за гръцката цивилизация храмове, най-големият, от които е Партенонът, посветен на богинята Атина и е смятан за един от най-големите шедьоври на гръцката класика. Другите са Ерехтейон и храмът на богинята Атина Нике. За съжаление повечето от ценните исторически творби са пренесени в Британския музей в началото на 20 в., а други са част от частни колекции.

Силно ви препоръчвам да го посетите рано сутринта (отваря в 8:00), за да избегнете тълпите. След това става доста натоварено, особено с групите, които започват да идват след 10:00 ч.

Партеонът

В подножието на Акропола се намира известният театър на Дионисий – изключително добре запазен гръцки амфитеатър, за който се смята че е бил първия по рода си и че именно там се е зародила старогръцката драма.

Входната такса за Акропола е 20€, а за студенти, ученици и пенсионери – 10€. Съветвам ви да си купите комбиниран билет за 30€, който включва входните такси за Акропола, Древната агора, Римския форум, Храмът на Зевс Олимпийски, Библиотеката на Адриан и др. Освен това ви спестява и чакането по опашки, защото има възможност за skip the line.2. Атинската агора

Древната агора на Атина от класическия период несъмнено е най-известният пример на древногръцка агора. За тези от вас, които не знаят значението на думата агора, това е голям площад, разположен в центъра на всеки голям древногръцки мегаполис и там обикновено заседавало местното Народно събрание. В случая Атинската агора е била сърцето на Древна Атина. Днес е превърната в своеобразен музей на открито, събрал редица характерни паметници и артефакти от класическия период на Древна Гърция. Намира се в непосредствена близост до Акропола и е чудесна идея да го посетите след като вече сте се разходили из внушителните останки на Партенона.

В северозападната част на агората се намира храмът на Хефест – един от най-добре запазените древногръцки храмове. Причината за това е, че през 7 в. бил превърнат в православна църква от византийците. Църквата съществувала чак до 1934 г., когато била превърната в музей.

Друга знакова сграда в музейния комплекс е Кулата на ветровете – осмоъгълна сграда, която служела за метеорологична станция и часовник. Някога на върха ѝ стоял въртящ се Тритон, който показвал посоката на вятъра.

храмът на Хефес и Акрополът


3. Храмът на Зевс Олимпийски

Както може и сами да предположите по името му, храмът на Зевс Олимпийски е бил величествен храм, посветен на гръцкия бог и баща на повечето богове – Зевс. Именно заради това, че той е бил патронът на гръцките богове, храмът бил наречен „Зевс Олимпийски“ и бил най-големият в Древна Гърция, превъзхождащ по размери дори Партенона.

Интересен факт е, че строителството на храмът продължава близо 650 години, но за огромно съжаление днес от него не е останало почти нищо и трудно бихме могли да си представим колко величествен всъщност е бил той. Само 15 от първоначалните 104 коринтски колони, които някога са крепили този величествен храм са оцелели до днес. Смята се, че в храмът се е намирала огромна 12-метрова статуя на Зевс, която била едно от древните седем чудеса на света. Тялото на бога било изработено от дърво, покрито със слонова кост, а дрехите му – със злато. По-късно статуята била пренесена в Константинопол и през 5 в. била разрушена от пожар в двореца на император Теодосий II.

останките от храма на Зевс Олимпийски в подножието на Акропола


4. Разходка из кварталите на стара Атина

В гръцката столица има десетки археологически находки, които със сигурност не трябва да изпускате, особено ако посещавате града за първи път, но пък около тях се намират не по-малко интересните квартали Псири, Монастираки и Плака. На мен лично ми беше много приятно да се разхождам из улиците на стара Атина и просто да се наслаждавам на атмосферата. Любим квартал ми е Псири, където има много приятни ресторантчета и барове. В доста от заведенията има и жива музика. Докато Монастираки и Плака са с повече туристи, в Псири, особено вечер, има доста местни и атмосферата е коренно различна. Както вече съм ви споделял и в други от блоговете си, обичам да се докосвам до местната култура и да ходя на места далеч от блъсканицата с туристи. Както казват там „Когато си в Атина прави като атиняните“.

Може да се придвижвате от един квартал в друг с метро, но тъй като не са чак толкова далеч един от друг, ви препоръчвам да го направите пеш. Така ще може да се насладите още по-добре на очарователната стара Атина и интересната ѝ архитектура.

квартал Плака в старата част на Атина


5. Гледка от високо към Монастираки и Акропола

Преди време съвсем случайно бях попаднал в Instagram на снимка от един от rooftop баровете на площад Монастираки и гледката към Акропола беше страхотна, за това и ние решихме да приключим разходката си първия ден на по питие в именно този бар. Мястото е наистина популярно и вечер трудно може да си намерите маса без резервация, но пък около 17-18 ч. е по-спокойно. Точно по това време отидохме и ние. Както вече споменах, баровете са няколко, но ние избрахме 360 Cocktail Bar, откъдето Акрополът, огрян от залеза, изглежда вълшебно.


6. Смяната на караула пред Паметника на незнайния воин

Мога да определя смяната на караула пред Паметника на незнайния воин на площад Синтагма като един впечатляващ спектакъл. Провежда се ежечасно, но военен музикален ансамбъл взема участие в него само в празнични дни и в неделя от 11 ч. сутринта. Церемонията се извършва от елитни пехотинци на гръцката армия, наречени евзони. Всяка от техните обувки със смешни помпони е подкована с 60 пирона и тежи около 3 кг – за да може стъпките на евзоните да се чуват още по-силно и отчетливо.

Паметникът на незнайния воин


7. Разходка в Националната градина

След като гледате смяната на караула може да се разходите по живописните алеи на намиращата се в непосредствена близост до Парламента Национална градина – тихо и спокойно място в сърцето на Атина с разкошно зелени дървета, красиви цветя, алеи и статуи, което позволява бягство от шумотевицата на големия град. Публичната градина е създадена през 1923 г. Част от Кралската градина пък не е достъпна за посетители – тя е само за Кралския дворец, който сега е сграда на Парламента. Тук се намират и Градините на Запио, които обграждат древната конгресна зала, построена през 19 век. Докато се разхождате из парка може да попаднете и на разпръснатите из него мандаринови дръвчета, които за тези ширини са често срещани, както в парковете и градинките, така и в дворовете на местните жители.


8. Новият музей на Акропола

Задължителна спирка за всички туристи, които обичат историята и археологията, несъмнено е новият музей на Акропола, който се намира в подножието на хълма. Музеят е разположен в нова, модерна сграда и притежава най-голямата колекция на гръцка архитектура и древни скулптури. На петте етажа, които заема музеят, са изложени над 4 000 артефакти. Както сочи и името му, музеят е нов – първоначалните планове са били да е готов за Олимпийските игри през 2004-та, но строителството му се забавя заради съдебни битки и официалното му откриване е през 2009-та.

За тези от вас, които се интересуват от древногръцка история бих препоръчал да посетите и Националния археологически музей. В над 30 зали са разположени множество колекции – от античността до произведения на съвременни автори. Има дори експонати от епохата на неолита, както и скулптури от всички векове, включително и от Древен Египет. Докато музеят на Акропола събира само артефакти единствено от разкопките на едноименния хълм, в Националния археологически музей са събрани предмети с висока историческа стойност от различните периоди на гръцката история.

Новият музей на Акропола


9. Хълмът Ареопагус 

Не бих определил точно като забележителност хълма Ареопагус, но го включвам, защото от тук се открива страхотна гледка от близък план към Акропола и Агората, която се намира в подножието му. Също така може да се насладите и на гледка отвисоко към голяма част от Атина. Намира се непосредствено вдясно от него, като излезеш от входа, и до него се стига по стълбички.


10. Храмът на Посейдон и нос Сунион

Внушителният храм на Посейдон, който се издига на нос Сунион на брега Егейско море, за мен лично беше едно от най-интересните места в Атина, които имах възможността да видя. Може би заради отдалечеността от шумотевицата на големия град и невероятната гледка, която се открива към красивия залив в подножието на хълма, където е построен, именно тази дестинация ми направи такова огромно впечатление. Всъщност Сунион не се намира точно в Атина, а по-скоро в покрайнините ѝ – на около 45 минути път с кола от центъра. До там може да стигнете или с автомобил или с организирана екскурзия с автобус. И двата варианта са напълно удачни, разбира се с кола би било по-удобно, защото няма да се съобразявате с никого, но пък и организираната екскурзия е вариант, тъй като ще имате и възможността да се възползвате от екскурзовод, който да ви разкаже повече за историята на това място. Обикновено до там се ходи в късния следобед, защото освен, че може да разгледате останките на величествения храм, имате възможността да се насладите на невероятния залез над Егейско море.


Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас