В тюркоазените води на Тасос

от Вилислав

Освен с древната си история, Гърция е известна в цял свят с безумно красивите си плажове и с невероятните кристално чисти морски води. Може би за това и голям процент от българите предпочитаме гръцките курорти пред българските. Като започнеш от пътищата, обслужването, хотелите, и стигнеш до плажовете и поддръжката им, гърците ни бият отвсякъде. Просто знаят как да правят пари от туризъм.

Тасос, най-северният гръцки остров, известен още като „Изумрудения остров“, е едно от любимите ми места за почивка в южната ни съседка. За втора поредна година избрахме тази дестинация, не само заради близостта до България, а може би и заради красивата природа и дивите плажове.

гледка от ферибота към Тасос

Единственият начин да стигнете до острова е с кола и ферибот от Кавала или Керамоти. Още от ферибота, първото нещо което видях пред себе си бяха високи планински хълмове, покрити със зелена растителност, много повече от повечето други гръцки острови.  На пръв поглед гледката напомняше на пейзаж от Хавайските острови, заради зеленината. Дълги плажове, покрити с бял пясък и дълбоки тюркоазени кристални води. Местните са много мили и дружелюбни, особено като им споменеш, че си от България. Дори в доста от хотелите и ресторантите сред персонала има поне няколко българи.


Главният град е Лименас или на български „Пристанището на Тасос“. Още като слезете от ферибота, може да паркирате колата някъде и да се разходите из градчето. Няма да ви отнеме много време, защото не е толкова голям град – има доста ресторанти около брега, много магазинчета за сувенири и местни продукти, като например мед. Също в градчето има останки от древен град и амфитеатър, които може да посетите.

Лименас – главният град на о.Тасос

Интересни факти

  • Тасос е 12-ят по големина гръцки остров
  • Островът е с приблизително кръгла форма и обиколката му е около 100 км.
  • Населението на целия остров е близо 14 000 души. Основното им препитание е туризъм, риболов и добив на мрамор.
  • Наричат го „Изумрудения остров“, заради зеленината с която е покрит – борови и маслинови дръвчета, както и много билки и ароматни растения.
  • На острова няма летище, и най-близкото такова е в Кавала – „Александър Велики“. Освен с кола, можете да се придвижите до Кавала с автобус и от там до Керамоти, откъдето да се качите на ферибот до Тасос.
  • На острова произвеждат много зехтин, така че ако обичате здравословния живот, може да си купите много по-качествен и евтин от тези, които продават в българските магазини.

Бяхме отседнали в Керамоти, малко и спокойно курортно селище на отсрещния бряг. Решихме да посетим Тасос само за ден и да направим обиколка на острова, да отидем до Гьола – много известен скалист плаж и да се върнем вечерта. Приключението ни започна рано сутринта. Решихме да оставим колите в хотела. Пристигнахме в Лименас и започнахме да търсим Rent a Car, откъдето да си наемем скутери – решихме, че ще бъде по-интересно, а и до доста от плажовете е просто невъзможно да стигнеш с кола. Около пристанището имаше няколко и избрахме привидно най-адекватното място. Бяхме шест човека – по двама на скутер, и имайки предвид, че никога дори не се бях качвал на скутер, реших да поема този риск и аз да карам.


Потеглихме! На около сто метра преди изхода на града имаше бензиностанция и спряхме да заредим. Другите вече тръгнаха, а аз още се мотаех докато запаля. Не знам какво стана, нямам обяснение, вероятно дадох много газ, но просто се изстреляхме от бензиностанцията през улицата и се забихме в оградата на една къща. Скутера падна настрани, и ние с него. Целият ми ляв крак беше в кръв, а приятелката ми, която беше зад мен изпадна в паника. Изправих скутера, но той започна да се разпада. Още преди да излезем от Лименас останахме без едно странично огледало. Въпреки това запалих и настигнахме останалите. Като връщам лентата назад, осъзнавам каква комична картинка сме били, и също колко опасно е било за нас да шофираме така.

След като се посмяхме, продължихме към първата ни спирка Гьола. Всеки, който е бил на Тасос е ходил, или поне е чувал за него. Уникално красиво място, естествено образуван, вдълбан в скалите басейн със солена морска вода. Намира се на няколко километра от селцето Астрис, и е доста трудно място за достигане. Определено мога да кажа, че пътя е off-road и не е за нормални коли. За там ви трябва джип, или както беше в нашия случай – скутери. Стигнахме много трудно, но важното е, че крайната цел бе достигната. След като оставихме скутерите на паркинга, повървяхме известно време по стръмните пътеки надолу към плажа. Гледката беше уникална. За щастие нямаше много хора и успяхме да се насладим максимално на времето си там.

Изкачването обратно беше по-трудно от слизането. Продължихме с обиколката на острова като следващата ни планирана спирка беше манастирът „Архангел Михаил“ – разположен върху скалите над морето. Това е идеалното място да останете насаме с мислите си, наслаждавайки се на безумно красивата гледка от двора на манастира. Дори да не сте религиозни, си струва да се отбиете в манастира заради невероятната архитектура, съхранила се близо 8 века.

Малко преди манастира, спряхме. Отново имахме проблем с един от скутерите. Едно от момчетата забеляза, че пружината на задният му амортисьор се е откачила и няма как да продължи. Веднага се свързахме с хората, от които наехме скутерите. Чакахме повече от час насред нищото, но все пак дойдоха и докараха друг скутер, за да продължим. След като се отбихме в манастира, продължихме по пътя си към Лименас, защото вече започна да се мръква, а и бяхме като пребити след цялото това чакане. Но поне такива приключения ти оставят траен спомен.


В Тасос има много плажове, които може да посетите като например Golden Beach или Marble Beach – едни от най-популярните. Както вече казах, морето е уникално – чисто и прозрачно. Не забравяйте джапанките си, защото тези ситни мраморни камъчета, с които са покрити плажовете се забиват в ходилата ви и понякога е болезнено. Също на острова има и много селца, в които може да си наемете къща, ако искате да се откъснете от цивилизацията за известно време – Кастро, Казавити, Теологос, Потос и още много други.

Какво да опитате на Тасос?

  • Гръцка салата – задължителна със всяко едно хранене, особено вечер с чаша бяло вино или узо
  • Мусака – доста по-различна от типичната за България мусака, тази е с патладжани и я сервират в почти всеки ресторант
  • Сувлаки – най-популярното ястие в Гърция, подправено с дзадзики. Сервират го във всеки ресторант, както и в заведенията за бързо хранене
  • Морска храна – тук поне рибата е прясно уловена и свежа. Силно препоръчвам калмари на плоча или фагри.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас