Храмът на Посейдон и нос Сунион

от Вилислав

Няма спор, че забележителностите в Атина са десетки и определено, за да видите всичко в гръцката столица и околностите може би ще ви е необходим един цял месец. Внушителният храм на Посейдон, който се издига на нос Сунион на брега Егейско море, за мен лично беше едно от най-интересните места, които имах възможността да видя при последното си посещение на Атина. Може би заради отдалечеността от шумотевицата на големия град и невероятната гледка, която се открива към красивия залив в подножието на хълма, където е построен, именно тази дестинация ми направи такова огромно впечатление. Всъщност Сунион не се намира точно в Атина, а по-скоро в покрайнините ѝ – на около 45 минути час път с кола от центъра.

Основната причина местността да бъде толкова привлекателна за туристите са останките от храмът на Посейдон и връзката му с гръцката митология и история. Въпреки това Сунион предлага още много други интересни занимания и забележителности на своите посетители, стига, разбира се, да имате достатъчно време да прекарате там.

останките от храмът на Посейдон


Как да стигнем до там?

Нос Сунион, или просто Сунион, както го наричат местните, се намира на 45 минути с кола от центъра на Атина. До там може да стигнете и по още няколко начина.

  • Най-лесният и евтин начин да се придвижите от Атина до Сунион е чрез градски транспорт. Може да хванете автобус от спирка Pedion Areos в центъра.
  • Вторият начин е с такси или Uber, ако нямате възможност да си наемете кола, но този вариант би ви излязъл малко по-скъп. Цената на таксито е приблизително 50 евро в посока, но пък това ще ви даде свобода да не се съобразявате с времето, с което разполагате там.
  • Аз лично винаги предпочитам да се придвижвам с кола. Първо, че е по-удобно и второ, че сами решавате кога да тръгнете и кога да се върнете. Гръцките пътища са добре поддържани и шофирането общо взето е доста по-удобно и приятно, отколкото в България. От друга страна обаче, трябва да имате предвид, че трафикът в Атина е ужасен и въпреки, че Сунион е на 45 минути от центъра, може да ви отнеме час само да излезете от града. Ако сте в столицата за повече дни и планирате да посетите и други забележителности извън града, колата ще ви даде огромна свобода и гъвкавост, но ако сте за по-малко дни и ще прекарате по-голямата част от времето в обиколка по забележителностите в самия град – не ви препоръчвам да наемате кола. Също така и трудно се намират паркоместа в центъра.
  • Последният вариант е да посетите Сунион с организирана екскурзия. Има такива, които са с продължителност 8 часа и ви дават възможност да посетите повече места по Атинската ривиера и такива, които тръгват в късния следобед и са с продължителност 3-4 часа. Цената на организирана екскурзия е между 30 и 100 евро в зависимост от варианта, който изберете. Също друго предимство е, че освен транспорт ще имате и екскурзовод, който ще ви разкаже повече за местата, които веждате по пътя.
Залез над Егейско море от нос Сунион


За храмът на Посейдон

Храмът на Посейдон е издигнат върху внушителната крайбрежна скала на нос Сунион, от която се открива прекрасна гледка към Егейско море. Предполага се, че е бил построен около 444 пр.н.е., по същото време, когато е бил издигнат и Партенонът в Акропола. Когато посетите Сунион и сами ще може да откриете приликите между двете сгради.

Някога в Сунион се е намирало пристанищно градче, чието разположение благоприятствало за развитието му като търговско средище, където стотици търговци идвали с пристигащите кораби всеки ден. Само избелелите от слънцето руини на крепостните стени и старите къщи са останали да напомнят за славното минало на Сунион.

В миналото храмът на Посейдон бил много важен ориентир за моряците и търговците, пътуващи към Гърция по море. Според местните легенди, моряците казвали, че знаели, че са почти вкъщи, когато видели отдалеч мраморните колони на храма, отразяващи средиземноморските слънчеви лъчи.Сунион в древногръцката митология

Древният град Сунион е имал много важна роля в гръцката история. Освен стратегически разположено търговско пристанище, там се намирал и храмът на Посейдон, където ежедневно идвали стотици поклонници на могъщия древногръцки бог.

Впечатляващо е и мястото на Сунион в древногръцката митология. Според един от митовете, цар Егей, който някога бил владетел на Атина, точно тук намерил смъртта си. Именно за това и морето е наречено на него – Егейско.

Легендата разказва, че атиняните били сразени в битка с жителите на остров Крит и оттогава ежегодно изпращали 7 млади момчета и 7 момичета като кръвен данък. Младежите били принасяни в жертва на минотавъра Астерий (митично чудовище с вид на получовек-полубик). Синът на цар Егей, Тезей, решил да замине заедно с младежите, за да убие минотавъра. Той обещал на баща си ако успее да надвие чудовището, на връщане да смени черните платна на кораба (в знак на мъката на атиняните) с бели. В интерес на истината Тезей успял да убие минотавъра и да спаси младежите, но влюбен в Ариадна – дъщерята на критския цар Минос, чиято любов успява да спечели, забравил за уговорката с баща си и оставил платната на кораба черни. Цар Егей със свито сърце бил отишъл да чака сина си на нос Сунион и високо от скалите гледал хоризонта да види дали корабът ще се завърне с черни или бели платна. Когато царят видял черните платна не издържал на мъката и се хвърлил от скалите. Когато Тезей и останалите младежи слезли от кораба, той не видял баща си сред посрещачите на пристанището. След като разбрал за голямото нещастие, Тезей нарекъл морето на своя баща – Егейско.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас