Валенсия – градът с многото лица

от Вилислав

Валенсия е един от най-оживените и привлекателни градове в Испания, а и в Европа. Град за мечтатели, предлагащ за всекиго по нещо – просторни безкрайни плажове, богата история, впечатляваща архитектура, невероятно вкусна храна и, разбира се, кипящ нощен живот. Абсолютно всичко нужно на един град, за да се нареди сред най-предпочитаните дестинации на Стария континент. Град с много лица.

Как попаднах там, ли? Няма да ви изненадам, като кажа „случайно“, както на повечето от местата, на които съм бил. Истината е, че нямаше удобен полет до Барселона в деня, в който исках да летя и реших да кацна във Валенсия, да разгледам града, да се видя с няколко приятели, които живеят там, и на следващия ден да тръгна към курортното градче Ситджес, където щях да прекарам остатъка от почивката си. Бях гледал снимки на футуристичната сграда на операта и от старата част на Валенсия, но не очаквах да ми хареса толкова много. Истината е, че градът не е толкова голям, сравнен с Мадрид и Барселона, и съответно е доста по-спокоен и по-малко шумен, все неща, които допринасят за това да усетиш пулса на едно ново място най-добре. В крайна сметна вместо един, прекарах там два цели дни и успях да разгледам всички големи забележителности, да ям невероятно вкусна паеля на плажа и да обиколя някои от най-интересните заведения в града. Валенсия е перфектната getaway дестинация. Бих казал, че два до три дни са напълно достатъчни, за да обиколите всичко така, че да може и да му се насладите.

Панорамна гледка на центъра на Валенсия


Кога да посетим Валенсия?

Въпрос с не чак толкова повишена трудност! Благодарение на мекия си средиземноморски климат, Валенсия е подходяща дестинация целогодишно. През зимата температурите рядко падат под 13 градуса през деня. Разбира се, ако искате да избегнете вероятността да вали, най-подходящи месеци биха били тези между април и октомври, но със сигурност, който и сезон да изберете, Валенсия ще е все така очарователна. В разгара на лятото може да стане по-горещо, но за това пък градът разполага с доста красиви плажове, където може да събирате тен и да се наслаждавате на студено Мохито под сянката на някоя палма.Как да стигнем до там?

Валенсия разполага със собствено международно летище, само на 8 км от центъра на града. Както националния превозвач Bulgaria Air, така и една от нискотарифните авиолинии, предлагат целогодишно полети до испанския град по няколко пъти седмично, така че можете да планирате пътуването си буквално от днес за утре и със сигурност ще намерите билети. От летището до центъра може да стигнете или с градски автобус или с метро, като най-лесно може да видите през google maps къде точно трябва да слезете, за да е близо до мястото ви за настаняване. От и до Валенсия има и доста удобни влакове до Мадрид и Барселона.


Какво да видим във Валенсия?

Катедралата на Валенсия и El Miguelete

Катедралата на Валенсия „Света Мария“ е един от главните символи на града. Намира се в сърцето на стария град и свързва два от най-емблематичните площади във Валенсия – Плаза дел Рейна и Плаза дел Вирген. Построена е през XIII век на мястото на стар римски храм, който през Средновековието бил превърнат в джамия от арабите. Катедралата съчетава няколко архитектурни стилове, като преобладаващ е готическият, но се забелязва влияние от ренесансов, неоготически и бароков. В един от параклисите на валенсианската катедрала се съхранява огромна реликва за християнския свят – предполагаемият Свети Граал. „Предполагаем“, защото по света има още няколко претендента за свещената чаша, от която Исус е пил по време на Тайната вечеря, но тази във Валенсия се счита за най-автентична.

Към Катедралата има и музейна част, в която може да научите доста интересни факти за историята ѝ. Особено впечатляваща е камбанарията Мигелете (El Miguelete). За да се изкачите до върха ѝ ще трябва да преодолеете 207 вити стълби, но гледката от терасата е невероятна. Искам да отбележа, че за катедралата има входна такса, която включва аудио гид и посещение на всички параклиси, музея и камбанарията.

Катедралата на Валенсия и площадът на Девата


Площадът на Девата (Plaza de la Virgen)

В сърцето на стария град се намира и един от най-знаковите площади във Валенсия, а и може би най-красивият – площадът на Девата или Plaza de la Virgen. Живописния площад е отправна точка за повечето туристически групи и място за отдих за тези, които са прекарали деня си в обиколка на района около него. Обграден е от три сгради с огромно значение за историята на града – Катедралата, Базиликата Virgen de los Desamparados (първата барокова църква в града), дворецът Генералитат и Археологическия музей. Има и красив грациозен фонтан с Нептун, посветен на река Турия.

Площадът на Девата


Кулите Серано (Torres de Serranos)

В миналото Стара Валенсия била обградена от масивни крепостни стени, от които днес не е останало много. Кулите Серано са една от дванайсетте порти, през които се влизало в града и днес напомнят на валенсианците и туристите за величието на Валенсия. Кулите са реставрирани в края на 19-ти век, а през 2000-та година камъните са били почистени, за това днес изглеждат като нови, макар и в действителност да са построени преди повече от 6 века. Можете да се изкачите до върха им, откъдето пък се открива впечатляваща гледка към новата част на Валенсия и към река Турия.

Кулите Серано и Старият град зад тях


Копринената борса (La Lonja de la Seda)

Друго архитектурно бижу, което не е за изпускане, е някогашната Копринена борса. Сградата, наподобяваща дворец, е един от основните исторически паметници във Валенсия. Построена е в края на 15-ти век и е един от най-важните и нагледни примери за готическата градска архитектура в Испания. По това време Валенсия е водещ икономически център в Европа и изживява своя Златен век, а копринената борса е била един от най-големите и посещавани търговски центрове в Европа, . Тук търговците от Изтока идвали да продават екзотичните си стоки, една от които коприната, от където идва и името на борсата. Днес сградата е превърната в музей и е под егидата на ЮНЕСКО. Входната такса е 2€.

Фасадата на Копринената борса


Централният пазар (Mercat Central)

Централният пазар на Валенсия е задължителна спирка, особено за любителите на вкусната храна. Пазарът е мястото, където може да усетите истинската атмосфера на един град и да се сблъскате лице в лице с местната култура. Със сигурност това няма да се случи на забележителностите, претъпкани с туристи. Сградата е построена през 20-те години на миналия век в стил Art Nouveau, а Централния пазар е считан за един от най-старите в Европа. Залата е пълна със стотици пазарни сергии, където продавачите предлагат пресни плодове, зеленчуци, хамон, чоризо, сирена, сладки изкушения и какви ли още не хранителни продукти, както от региона на Валенсия, така и от останалите испански провинции. Пазарът е отворен от понеделник до събота.

Централният пазар


Градините Турия (Jardín del Turia)

Градините Турия са един от най-дългите паркове в Испания, простиращи се в продължение на повече от 9 км и сякаш зеления градски рай прерязва града на две. Някога на мястото на днешния парк е било коритото на едноименната река Турия, но заради многобройните наводнения, които е причинявала на града, е било изместено. Десетки мостове, останали от времето, когато от тук е минавала реката, пресичат парка. Има и няколко обособени арт зони. Също така тук се провеждат йога класове на открито, както и футболни мачове. В парка има и концертна зала. Градините Турия, освен привлекателно място за разходка, са и подходящи за отдих след дълга разходка из валенсианските улици.

Един от мостовете над Градините Турия


Градът на изкуствата и науките (Ciudad de las Artes y las Ciencias)

Би било абсолютна загуба ако посетите Валенсия и не видите прословутия Град на изкуствата и науките. Футуристичният комплекс е един от най-впечатляващите центрове в Европа, посветен на културни и научни изложби, и ще ви даде възможност да се потопите в един съвсем различен отличителен авангарден свят, сякаш долетял от бъдещето и кацнал в покрайнините на слънчевата Валенсия. Комплексът се простира в продължение на 2 км по старото поречие на река Турия, в края на едноименния парк. Включва няколко зашеметяващи примера на авангардната архитектура, дело на архитектите Сантяго Калатрава и Феликс Кандела. Можете да се разходите покрай сградите напълно безплатно, но ви препоръчвам да влезете в някой от музеите, особено в този на Океанографията. Освен него, тук има и огромно IMAX кино, което служи и като планетариум, интерактивния Музей на науките, оперния театър „Дворец на изкуствата“, концертно пространство Ágora и Umbracle – озеленена зона с екзотични палмови дървета и красиви гледки към самия комплекс.

Градът на изкуствата и науките във Валенсия


Океанографски център (L’Oceanografic)

Впечатляващата сграда, част от Градът на изкуствата и науките, е най-големият аквариум в Европа. Това всъщност е комплекс от няколко сгради, всяка от които е посветена на една от най-важните морски екосистеми и среди. Тук ще може да видите повече от 45 000 морски създания, представители на над 500 различни морски видове, разположени в девет кули. Това създава усещане в посетителите, че са под водата. Най-забележителният от тях е тунелът, където посетителите се разхождат заобиколени от двете си страни и отгоре от плуващи акули. Също ще може да видите китове белуга, морски лъвове, моржове, пингвини, тюлени, морски костенурки и делфини. Рай за децата и любителите на морското дъно. Билети може да си купите от ТУК, като входът за възрастни е 36 евро, а за деца до 12 годишна възраст – 26.50.Биопарк Валенсия

Най-модерният зоопарк в Европа, където оградите на практика са невидими, за да може животните да имат усещането, че са в естествения си хабитат, покрива площ от 100 000 кв.м. Основната идея на парка е да предостави на посетителите неповторимото усещане, че са в естествената среда на животните. Биопарк Валенсия е особено известен с богатата си колекция от африкански животни, за това е и толкова атрактивен, както за малки, така и за големи. Зоопаркът се намира в северната част на Градините Турия и е леснодостъпен и с градски транспорт. Информация за билети и работно време вижте в сайта на парка.

Огромна интересна конструкция на слон посреща посетителите на Биопарка


Рузафа – хипстърският квартал на Валенсия

Като всеки по-голям град, всеки квартал във Валенсия се отличава с нещо специфично. Рузафа е определян като хипстърския квартал на средиземноморския град, със своите пъстри улици, стени, изрисувани с графити, уютни кафенета, арт галерии за млади артисти, книжарници и малки антикварни магазинчета. Първоначално кварталът е бил проектиран за работническата класа при разрастването и индустриализацията на Валенсия. До преди 20-30 години е бил в доста окаян вид, но пък в последните години общината влага изключително много средства в облагородяването на района на Рузафа и днес е сред най-предпочитаните места за разходка на младите. Доста ми напомняше на Капана в Пловдив. Тук всеки артист е свободен да изразява себе си чрез изкуството си. По уличките из квартала често се организират различни фестивали и мини концерти на млади изпълнители. В същото време няма толкова голям наплив от туристи, както в Стария град, където са съсредоточени повечето забележителности в града, което допринася за по-спокойната атмосфера. Ние посетихме квартала на път за центъра и закусихме в едно от брънч заведенията, доста напомнящо на придобиващите все по-голяма популярност заведения от същия тип в София. Има и много приятни кафенета, намиращи се в книжарници, където хем може да опитате и прекрасни веган десерти.

из улиците на Рузафа


Плажове

Валенсия май може да предложи всичко на своите гости! Ако сте решили да прекарате повече дни в испанския град, след като вече сте обиколили набелязаните забележителности в града, отделете си и поне ден за плаж (стига сезонът да го позволява). Валенсия е средиземноморски град и разполага с доста дълга плажна ивица с чисти пясъчни плажове, приятни заведения край морето, beach барове и водни атракции. В града има два плажа, които силно ви препоръчвам. В непосредствена близост са един до друг, така че дори и да не ви хареса единия, спокойно може да се преместите на другия. И двата са леснодостъпни и може да се придвижите с метро от центъра до там.

Плажът Малвароса
  • Malvarrosa Beach – Малвароса е най-известния плаж във Валенсия, популярен както сред местните, така и сред туристите. Плажът е доста оживен и има много заведения, където може да обядвате или пък вечеряте. Задължително опитайте паелята. Валенсия се слави с автентичната си невероятна паеля с морски дарове.
  • El Cabanyal – Просторният плаж Ел Кабанял се намира непосредствено до Малвароса, дори ако не знаете, че това са два отделни плажа, няма и да разбере. Плажът носи името на едноименния стар рибарски квартал на Валенсия, където се намира. Плажът е не по-малко предпочитан от Малвароса.
  • Benicassim – Макар и на час и половина от Валенсия, добавям и курортното градче Беникасим, защото е силно предпочитано място както за еднодневни разходки, така и за няколко дни престой. Градчето разполага освен с прекрасен плаж и невероятна храна, и с ежегодни фестивали през летния сезон.


Фестивалът Лас Фаяс (Las Fallas)

Ако посещавате Валенсия в средата март, задължително се присъединете към ежегодния фестивал Фаяс, посветен на Fiesta de San José (Празникът на Свети Йосиф). Празникът продължава 5 дни (от 15-ти до 19-ти март) и бележи началото на пролетта. Улиците на града се превръщат в приказна пъстра сцена с много фойерверки, музика и танци. Няма как да не забележите и впечатляващите внушителни фигури, направени от папие-маше, символ на фестивала, които красят площадите и улиците на Валенсия. В последния ден от Фаяс, фигурите се изгарят като част от празненството. Част от спасените фигури могат да се видят в музея Фалеро.

Предполага се, че традицията на фестивала започнала през Средновековието, когато дърводелците изгаряли събираните през зимата дървени отпадъци. С годините тази традиция се изменила доста. Днес Лас Фаяс е част от списъка на ЮНЕСКО за културно наследство.

Една от впечатляващите конструкции на фистивала Лас Фаяс


Музеят на изящните изкуства (Museu de Belles Arts de València)

Музеят на изящните изкуства във Валенсия е втората по големина художествена галерия в Испания след музея Прадо в Мадрид. Събрал е на едно място богата колекция от картини  от периода между 14-ти и 20-ти век. Тук може да видите шедьоври на Веласкес, Гоя, Сорола, Хосе Рибера, Ел Греко и много други прочути испански и европейски художници. Музеят разполага и с колекция от археологически находки от иберийския, римския и ислямския период на региона. Сградата, в която се помещава, сама по себе си е истинско ренесансово архитектурно произведение на изкуството. Някога на това място се е помещавала семинарията „Св. Пий V“. Музеят работи от вторник до неделя, а входът е напълно безплатен и може да разгледате  всички произведения без да платите дори едно евро за това.

Музеят на изящните изкуства във Валенсия


Паркът Гъливер

Ако се разхождате в Градините Турия, няма как да не се натъкнете на чудновато интерактивно съоръжение в неговия край, малко преди да стигнете до Градът на изкуствата и науките. Паркът Гъливер представлява 70-метрова фигура на едноименния герой от книгата „Пътешествията на Гъливер“ в легнало положение, проектирано като детска площадка. Ако сте решили да посетите Валенсия с деца, това е перфектното място, където малчуганите могат да щуреят, да се катерят по широко протегнатите му ръце или да се пързалят по някоя от пързалките излизащи от косите или краката му. Със сигурност това е място, където децата могат да се впуснат в техния детски приказен свят и да използват въображението и креативността си.

Паркът Гъливер отвисоко


Музей Фалеро (Museu de Faller)

Само на 500 м. от паркът Гъливер, се намира музеят на восъчните фигури Фалеро. Като казвам „восъчни фигури“, не си правете асоциации с тези в музеите на Мадам Тюсо. Тук фигурите са хумористични и са спасени от ежегодния фестивал Лас Фаяс. Силно препоръчвам да го посетите, особено ако нямате възможност да посетите фестивала, за да имате възможност да се докоснете до тази приказна магия. Първоначално сградата е била стара болница, след което казарма, затвор, а днес – музей. Тук ще имате възможност да разгледате развитието на восъчните фигури, създавани за фестивала Лас Фаяс през годините с помощта на технологиите – от ранни восъчни фигури, облечени в истински дрехи, до модерни такива от папие-маше и полистирол.


Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас