Родос – Островът на рицарите

от Вилислав

„Калимера“ от слънчевия гръцки остров Родос, или, както е известен още – „Островът на рицарите“. Като казвам „слънчев“ влагам и известен буквализъм, защото островът ще ви зарадва с повече от 300 слънчеви дни годишно, както и разбира се, с красиви плажове, прекрасни морски пейзажи, китни селца и с изключително богато културно и историческо наследство. За всекиго по нещо!

Островът е четвъртият по големина гръцки остров и най-големият сред Додеканезките острови. Впечатляващата история на Родос датира от XII в. пр.н.е., когато се смята, че дорийците създават свое селище в днешния град Линдос. Сигурен съм, че и много от вас са чували за Родоския колос, едно от седемте чудеса на античния свят. За съжаление, няма да може да го видите, защото е разрушен от силно земетресение през III в пр.н.е. и от величието му не остава нищо, освен разкази и легенди. Смята се, че се е издигал на 34 метра и се е намирал на входа на пристанището в главния град Родос. Според древните летописци, колосът се виждал дори от близките острови.

Старият град на Родос

Старият град на Родос, носещ същото име като това на острова, ще ви омагьоса и пренесе в една много далечна епоха на рицари, чест и славни битки. Като най-близкият остров до светите земи, през Средновековието Родос бил сборен пункт за поклонниците от цяла Европа. Тук рицарите на Св. Йоан, известни още като рицари хоспиталиери, устроили своето седалище. Укрепеният с крепостни стени стар град е един от най-добре запазените средновековни градове в света и най-старият обитаван средновековен град в Европа, част от егидата на ЮНЕСКО. След изгонването на рицарите от острова от османските турци Родос попада под тяхно владение за близо 400 години като ориенталското влияние тук все още се усеща, особено в стария град с наподобяващите на турски базар сергии на площада и с високото минаре на джамията на Сюлейман Великолепни.


Кога да посетим Родос?

Както на повечето места в южна Гърция, туристическият сезон е между Април и Ноември, но за мен лично най-доброто време да посетите Родос са месеците Май-Юни и Септември-Октомври. Това са периоди, в които температурата е приятна и не е толкова горещо, както и няма прекалено много туристи. Най-силните за туристическия сезон месеци определено са Юли и Август, но тогава жегата е непоносима, поне за мен. Направихме грешката да посетим острова в средата на Юли и не беше никак приятно за разходки, особено през деня. Също така и част от острова беше блокиран от бушуващите там пожари.

Как да стигнем до там?

Родос разполага със свое международно летище, което го прави доста леснодостъпен за туристите. Тази година (2023) една от нискотарифните авиокомпании пусна директна линия между София и гръцкия остров, и решихме да се възползваме от тази възможност, като полетът беше около час и 20 мин. Друг вариант е да летите от Атина или Солун до там, тъй като предлагат редовни полети. Също така, ако пък тръгнете с кола, отново от Атина или Солун може да се качите на ферибот, но имайте предвид, че този вид транспорт е доста по-дълъг. Пътуването би продължило между 15 и 31 часа в зависимост от това дали ще предпочетете високоскоростен ферибот или не.


Къде да отседнем?

Още докато бяхме в Родос, доста познати и непознати ми писаха, за да ме питат за препоръки къде да отседнат. Имайки предвид популярността на дестинацията, опциите са много – хотели, хостели, AirBnB, вили и къщи за гости. Има, както и по-бюджетни варианти, така и доста луксозни хотелски комплекси, откъдето дори няма да ви се налага и да излизате. Ние си бяхме резервирали хотел в центъра на град Родос, защото си бяхме наели кола и имахме предварително набелязани места и плажове, които искахме да посетим и решихме, че така ще ни бъде по-удобно за придвижване. Ако пък сте с деца или просто искате да си починете, има доста хотелски комплекси в по-малките градчета на острова, отдалечени от градския шум и от напливът на туристи. 

Какво да видим и правим на остров Родос?

Старият град на Родос

Старата част на Родос е наистина приказна, особено по залез. Силно препоръчвам да се разходите по калдъръмените улички на някогашната рицарска столица. Очарователни стари къщи, дворци, църкви и джамия, обградени от величествена крепостна стена – наистина останахме впечатлени, а и смесицата от средновековна европейска архитектура с готическа, османска, византийска и италианска, създават един доста нетипичен, но пък забележителен фюжън. На моменти се чудих дали съм в Гърция, Турция или пък в Малта. Вечер, особено в силния туристически сезон, улиците са претъпкани и шумни, но пък това е и част от чара на Стария Родос. Пълно е с магазинчета за сувенири, занаятчийници, таверни, барове и сергии, и това трябва да бъде задължителна спирка по време на престоя ви на екзотичния гръцки остров.

Старият град на Родос


Дворецът на Великия Магистър

Присъствието на рицарите хоспиталиери на острова продължило близо 200 години, докато не били прогонени от османците и не преместили седалището си в Малта. Въпреки това културното и архитектурно наследство, което са оставили е с наистина огромна значимост за местните. Някога именно рицарите превърнали средновековния Родос в процъфтяващ европейски мултикултурен град, управляван от Великия Магистър на хоспиталиерите. Една от най-големите атракции на острова е именно пищният дворец на Великия Магистър, който се намира в старата част на града, обграден от три крепостни стени. Днес пищният дворец е превърнат в музей, където може да разгледате антични предмети, както от Средновековието, така и от Османския период. Входната такса е 6€.

Дворецът на Великия Магистър


Родоският колос

Митичният Родоски колос е атракция, която реално няма как да видите и за него се предават само легенди от поколение на поколение. През Античността Родос е бил един от най-процъфтяващите градове в Средиземноморието като патрон на острова бил древногръцкият бог на слънцето Хелиос. Като най-източна точка, населявана от древните гърци, те вярвали, че тук слънчевите лъчи на Хелиос за пръв път докосвали гръцка земя всяка сутрин. В негова чест местните издигнали гигантски за времето си монумент с височина 34 метра, покрит с бронз. Предположенията са, че статуята била разположена точно на входа на пристанището и била видима и от близките острови. За съжаление само 56 години след издигането на колоса, бил напълно разрушен от мощно земетресение и до наши дни не е останало нищо от него, освен легенди и разкази за величието му от древни летописци. Въпреки това, входът на пристанището, където се предполага, че се е издигал, привлича любителите на историята и легендите. На това място днес има поставени две статуи с елени, приветстващи гостите на острова, пристигащи по вода.

Предполагаемото място на Родоския колос


Пристанището Мандраки

В непосредствена близост до стария град на Родос, се намира пристанището Мандраки. Тук освен предполагаемото място на митичния Родоски колос, е и доста приятно място за разходка в края на деня. От другата страна на пристанището се намира фортът Св. Никола и три средновековни вятърни мелници, които много ми напомниха на стария Несебър. Посетихме Мандраки малко преди залез и гледахме как слънцето се скрива зад високите крепостни стени на рицарския град. Беше наистина красиво. От тук също така тръгват и корабчетата за обиколка на острова, както и фериботите за остров Сими, за който ще ви разкажа малко по-надолу в блога.

Старият град на Родос и пристанището Мандраки


Акрополът в Линдос

На по-малко от 50-тина километра южно от град Родос се намира една от най-големите забележителности на острова – акрополът в китното градче Линдос. Това е вторият по големина и важност акропол в Гърция, след този в Атина. Останките от величествената крепост са сякаш кацнали върху стръмна скала, извисяваща се високо над морето, която и до ден днешен като застинал страж брани бреговете на Родос. Отдалеч с просто око се виждат колоните на малкия храм, посветен на богинята Атина Линдия. Останките в крепостта и около нея свидетелстват за важността и богатството на древния град, някога античен търговски център на пътя между Гърция и Близкия изток. От крепостните стени се открива неповторима гледка към Средиземно море, както и към градчето Линдос в подножието на акропола.

Акрополът в Линдос и плажът St. Paul’s Bay в подножието му


Древният Камирос

Ако сте любители на древногръцката история, силно ви препоръчвам да посетите останките на античния град Камирос. Някога процъфтяващ град-държава, наричан още „Помпей на Гърция“, днес от него са останали само руини, които да разказват нагледно за славното му минало. Камирос има доста драматична съдба. След поредица от две сериозни земетресения в древността, жителите му го напускат и градът потъва в забрава до началото на 20 в., когато британски археолози откриват интересни артефакти и започват разкопки на мястото. Днес това е една от главните туристически атракции на острова, където ще може спокойно да прекарате няколко часа по древните му улици сред руините на къщи, храмове, фонтани и античен акропол.

Античният град Камирос


Манастирът Цамбика

Връх Цамбика е свещено място за гърците. Там се намира и едноименният манастир, до който води стълбище от 307 стъпала. Малката византийска църква се намира на върха на планината и е посветена на Света Богородица. Преди в църквата е имало чудотворна икона като местните са вярвали, че, ако бездетна жена изкачи на колене стълбите до манастира, водена от силната си вяра, Богородица ще чуе молитвите и ще я възнагради с рожба. Днес иконата е пренесена в манастира в подножието на планината, но традицията за поклонническия път се е съхранила и много вярващи все още се качват до върха, както и много туристи, разбира се, дори само, за да се насладят на невероятната гледка от горе.

Манастирът Цамбика


Долината на пеперудите

Долината на пеперудите е истински оазис, разположен в тясно дефиле с няколко водопада, многобройни мостове и покрити със зеленина и мъх пътеки. Чудесно място за разходка в летните жеги, особено в месеците между юни и септември. В точно този период тук може да видите десетки хиляди пеперуди, покрили дърветата и пътеките, точно като картинка от детска приказка. Този феномен има доста просто обяснение. В долината виреят доста рядък вид иглолистни дървета и смолата, която отделят, привлича всички тези пъстри създания.

Долината на пеперудите


Плажове

На остров Родос има над 40 разкошни плажа – безкрайни, със златист пясък, кристално бистра вода, чисти и безопасни. Островът разполага, както с просторни плажове и луксозни beach барове, така и с по-спокойни усамотени и закътани заливчета. Един от тях, може би и най-популярният сред туристите, е Anthony Quinn Bay, в близост до градчето Фалираки. Друг такъв залив е Saint Paul’s Bay, непосредствено до Линдос, така че след като разгледате Акропола, не пропускайте да го посетите. В самия град Родос също има хубав плаж – Elli Beach, доста спокоен и чист плаж, с дълга ивица. Също така ви препоръчвам да отидете до Prasonisi Beach, който се намира в най-южната част на острова. „Зеленият остров“, както се превежда името му, през зимата е отделен остров, а през лятото, когато нивото на водата е по-ниско, е свързан с Родос с много тънка пясъчна ивица. Този плаж е подходящ и за сърфисти, заради силния вятър в тази част на острова.

Anthony Quinn Bay


Остров Сими

Остров Сими е една от най-предпочитаните дестинации за еднодневна разходка от Родос. Според гръцката митология носи името на нимфата Симе и е известен като родното място на Харитите – богини на грацията и на красотата. Само един поглед към Сими е достатъчен, за да се съгласим напълно с древните гърци. Ще усетите красотата на острова още преди да сте стъпили на него. Мога да го определя като най-живописното пристанище в Гърция. Няма как да не останете впечатлени от красивите пъстри къщички, накацали по скалистите хълмове на главния град на острова. Сими е с богата история и макар в пъти по-малък по размери от Родос, няма да скучаете. Има доста красиви места за разходка, както и невероятни заливчета и плажове с кристално чиста вода, толкова прозрачна, че може да ви се стори, че лодките се движат по въздуха. Вариантите за придвижване до малкия, но пък доста популярен в социалните мрежи, остров са два – или да си резервирате организиран круиз до там, или просто да си купите билети за ферибот и да се разходите сами. И в двата случая пътуването трае малко повече от час.

Пристанището на Остров Сими

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас