Топ 10 забележителности в Малта и Гозо

от Вилислав

Дълго чакано и също толкова дълго отлагано беше пътуването ми до малката и слънчева островна държава. Бих описал Малта като оживена, хаотична, изключително пъстра, дори малко причудлива страна, където европейската и арабската култури са се срещнали и са създали нещо напълно невероятно. Заради стратегическото си разположение, през вековете Малта си остава апетитна хапка, както за северноафриканските араби, така и за големите европейски държави. Разхождайки се из различните градчета на двата по-големи острова от Малтийския архипелаг – Малта и Гозо, сами ще може да наблюдавате смесицата от британска, италианска, френска и тунизийска култура, кухня и архитектура. Дори местният малтийски език звучи като микс между арабски и италиански, но спокойно – всички местни говорят английски.


В интерес на истината, за малката територя, която заема, Малта може да предложи на гостите си много места за посещение, както и невероятни изживявания. Поради тази причина бих я определил като една от най-универсалните дестинации, на които съм бил, подходяща за всякакъв тип туристи, както и за всеки сезон заради местоположението си. Без значение дали искате да прекарате само един уикенд в Малта и да се насладите на спокойните плажове и вкусната храна, или пък искате да се отдадете на дълга заслужена почивка и да имате време да обиколите и двата острова (Малта и Гозо), със сигурност няма да останете разочаровани.

Столицата Валета от птичи поглед

Пейзажите в Малта са диви и каменисти, за това не останах изненадан от факта, че точно тук са заснети филмите „Гладиатор“ и „Троя“, както и част от хитовия сериал „Игра на Тронове“. Дори една от основните забележителности, добила изключителна популярност през последните години, е именно снимачна площадка на филма „Попай“.


Кога да посетим Малта?

Благодарение на местоположението си, Малта е подходяща дестинация по всяко едно време от годината, в зависимост разбира се от целта, с която искате да я посетите. Летните месеци са горещи и сухи, докато зимата, макар и малко по-хладна, е също така подходяща заради слънчевото време. Аз посетих Малта в началото на септември и времето беше повече от перфектно за плаж – 35 градуса. Имайте предвид, че страната е доста популярна лятна дестинация в Европа и плажовете може да са доста претъпкани с туристи. Активният сезон приключва в края на септември, затова бих ви препоръчал да планирате пътуването си или за април-май, или за септември-октомври. В този диапазон от годината ще избегнете огромните тълпи от хора, а също и жегата, която през лятото минава 40 градуса.


Как да стигнем до там?

Малта е изключително достъпна дестинация. Има директни целогодишни полети от София с две от известните нискотарифни компании на доста приемливи цени, започващи от 20-25 евро в посока. Бих ви препоръчал да отскочите до там или за 5, или за 7 дни. Напълно достатъчни са, за да може да се насладите на всичко, което предлага островът – вкусна храна, шумни заведения, красиви гледки и десетки плажове.Как да се придвижваме на острова?

Моят съвет е да си наемете кола, защото ви дава изключителна свобода и може да разполагате с времето си, както намерите за добре. Имайте предвид, че шофирането там е в лява лента, противоположно на това в България, а колите – съответно с десен волан. Това беше детайл, който на мен ми беше убегнал в подготовката за пътуването ни до там и бях доста неприятно изненадан, когато се качих в колата, но за щастие успях да се справя с предизвикателството. За човек, свикнал да шофира в дясна лента, шофирането в Малта може да се окаже премеждие, така че другият ви вариант, е да използвате градски транспорт. Малтийският градски транспорт е добре устроен и точен, което го прави предпочитана и бюджетна опция за голяма част от туристите. Въпреки това, макар и със значителна разлика в цената, предпочитам кола под наем, защото е много по-бърз и удобен начин за придвижване, както и за разглеждане на места, до където не стигат градските автобуси.

Относно пътуването между островите Малта, Гозо и Комино, също има удобен фериботен транспорт. Споменавам островчето Комино, защото е много популярно заради Синята лагуна, която се намира именно там. Разписанието на фериботите може да проверите предварително онлайн, като компаниите са доста, което дава и повече гъвкавост спрямо времето ви.


Какво да посетим в Малта?

1. Столицата Валета

Валета е една от най-приветливите, слънчеви и пращящи от история столици в света. Може би малките ѝ размери и липсата на огромни навалици от туристи допринесоха за това градът да се превърне в любима моя дестинация. Въпреки, че Валета е малка, предлага всичко необходимо на своите гости и, ако не разполагате с много време, може изобщо да не излизате от обградения с внушителни крепостни стени град. Това е дестинация подходяща както само за уикенд-разходка, така и за почивка, съчетана с пълна обиколка на острова (като нашата).


Малтийската столица е изключително богата на история, а местните са успели да съхранят сградите в автентичния им вид, което я превръща в абсолютно архитектурно бижу. И сами ще забележите, че местните имат много интересна архитектура и фасадите на сградите са характерни със своите цветни балкони.

Из пъстрите улички на Валета


Едни от най-интересните забележителности в столицата Валета, които задължително трябва да присъстват в списъка ви, са катедралата St. John (Св. Йоан Кръстител), Upper Barrakka Gardens (Горнатите градини Барака) с невероятна гледка към пристанището и „Трите града“, намиращи се на отсрещния бряг (Виториоса, Санглеа и Коспикуа), Дворецът на Великия магистър, фонтанът с Тритоните, Музеят на рицарите хоспиталиери и още много църкви, катедрали и музеи. Стига да имате време и желание да разглеждате забележителности, няма да ви бъде скучно. За повече информация за забележителностите във Валета прочетете блога ми, посветен изцяло на малтийската столица.

гледка към Валета от крепостните ѝ стени


2. Биргу

Биргу, или както още е известен – Виториоса, е най-старият от трите града, намиращи се на отсрещния бряг срещу столицата Валета. Освен с кола или с автобус, много лесно бихте могли да стигнете до там и с така наречите водни таксита, които представляват типични местни лодки, изрисувани в пъстри ярки цветове. Изключително ми напомняха на гондолите във Венеция, с голямата разлика, че са моторни и, че лодкарите не пеят романтични канцонети. Силно ви препоръчвам тази опция, защото си е интересно преживяване, а и гледката към града, приближавайки го откъм морето, е страхотна.


„Трите града“ – Биргу, Санглеа и Коспикуа са опасани с високи крепостни стени, защото в миналото това е било сърцето на острова и защитата му е било от огромно значение. С идването на рицарите хоспиталиери столицата се мести от Мдина в Биргу, а по-късно – във Валета. Днес Биргу е изключително привлекателно място за туристите и основна забележителност за гостите на острова, заради по-спокойната атмосфера в сравнение със столицата. Градът е малък, но пък много красив. Архитектурата е не по-малко изискана от тази във Валета, но е по-старинна и му придава допълнителен чар, а гледките, които се откриват от хълмовете му към столицата, са неповторими. Силно препоръчвам, ако имате достатъчно време, да разгледате и останалите два града – Санглеа и Коспикуа, които буквално се сливат и може би само местните се ориентират от къде започва и къде свършва всеки от тях.

гледка от бреговете на Биргу към намиращото се отсреща пристанище


3. Мдина

Старинният крепостен град Мдина изглежда буквално като изваден от страниците на някой учебник по история. Запазил архитектурата си почти непокътната, се извисява гордо на един от хълмовете във вътрешността на острова и се е превърнал в своеобразен град-музей на открито. Не ме изненадва и фактът, че именно тук е заснет част от сериала „Игра на тронове“ (Game of Thrones). Благодарение на стратегическото си местоположение и ясната видимост към острова от всички страни, векове наред Мдина успява да се опази от нашественици, но с преместването на столицата в Биргу, градът опустява и местните започват да го наричат „тихият град“. Днес старата столица също е спокойно и тихо място, въпреки туристите. Голям плюс е, че колите са забранени в укрепения многовековен град и движението е само пеша или чрез малки файтончета. Безбройните тесни павирани улички, малки кафенета, сгради с интересни фасади – коя в бароков, коя в средновековен стил, създават една изключително романтична обстановка. Безспорно е любимият ми град в Малта и с удоволствие бих го посетил отново. Силно препоръчвам да посетите катедралата „Св. Павел“ и дворецът Фалсон като две от най-знаковите места в Мдина.

Старата столица Мдина


4. Рабат

В буквален превод Рабат означава „предградие“. Градът получава името си, защото появата му е била именно като предградие на старата столица Мдина. Днес е по-скоро село, заради големината си, но пък е важна част от историята на Малта. Една от главните забележителности в Рабат са Катакомбите на Свети Павел. Малтийците са една от най-силно вярващите католически нации, а Свети Павел е най-почитаният светец в страната. Според местните легенди, пещерният комплекс бил използван за скривалище от светеца при неговото корабокрушение около острова. Истина или просто легенда, можем само да гадаем, но е факт, че Катакомбите са един от най-ранните християнски паметници в Малта. Друга забележителност в Рабат са останките от римския храм, известен като Domvs Romana. Съветът ми е, ако посещавате Мдина, да комбинирате пътуването с разходка в Рабат, защото двата града буквално се сливат. Ние паркирахме в Рабат, пресякохме улицата и бяхме пред портите на Мдина.

Из улиците на Рабат

5. Синята лагуна

Малта е сформирана от три острова – най-малкият, от които е Комино. Именно край бреговете на островчето се намира известната Синя лагуна – безспорно едно от най-красивите и най-посещавани места в Малта. Синята лагуна е една от основните причини да искам да посетя Малта. Абсолютно всички мои познати, които са били в Малта, силно ми препоръчваха да отида. Имах огромни очаквания и с вълнение се качихме на малкото корабче, тръгващо на всеки 30 минути. Въпреки, че посетихме Малта през септември, туристическият сезон все още беше в своя пик и Синята лагуна беше пренаселена с туристи. Хората бяха заели всяко възможно кътче по скалите край малкия Рай. Въпреки това и без да преувеличавам, наистина останахме поразени от красотата на кристалните води в лагуната. Отдалеч се виждаха всяко камъче и всяка рибка във водата, както и опасните медузи. Познатите ми, които вече бяха идвали, ме предупредиха, че има страшно много медузи, особено през лятото.

Недалеч от Синята лагуна, отново на островчето Комино, се намира Кристалната лагуна – друго известно място за гмуркане сред любителите на красивите подводни гледки и също така е малко по-спокойно. Кристалната лагуна не е с толкова блестящо сини води и не е известна, колкото Синята лагуна. Това е основната причина по-малко хора да знаят за нея, но все пак препоръчвам да стигнете и до там.

Синята лагуна на остров Комино


6. Басейнът на Свети Петър (St. Peter’s Pool)

Природната забележителност се намира до селцето Марсашлок и е най-красивият естествен басейн на острова. Басейнът на Свети Петър, освен място за почивка и плаж, е и привлекателно място за любителите на адреналина. Скалите около самия басейн дават възможност на желаещите да се гмурнат в кристалносините му води от различна височина. Най-високата скала е на около 6 метра над морското равнище, а самата повърхност на скалите е равна и доста хора посещават мястото само, за да събират тен.

Басейнът на Св. Петър


7. Марсашлок

На пръв поглед малкото рибарско селце Марсашлок може и да не ви се стори нищо особено – сгради в типичната за вътрешността на Малта архитектура, но пък пристанището му… ето тук, мен лично, ме спечели. Попаднах на снимки в Instagram, докато правех предварителното си проучване за местата, които искам да видим и директно го добавих в списъка ни. Когато пристигнахме, не бях сигурен, че сме на правилното място, но картата потвърди локацията ни. Отправихме се към пристанището и… Voilà – пред нас се откри невероятна гледка на малкото заливче със стотици цветни рибарски лодки. Красота!


Интересен факт е, че Марсашлок (много ни беше трудно да произнесем името и го запомнихме като селцето с М), е бил пристанищно селище още от античността, използвано от финикийци, картагенци, римляни, а по-късно и от местното население. За малтийците селото е известно с неделния си рибен пазар, докато сред туристите – с красивите лодки, носещи се свободно в пристанищния залив. Може да комбинирате разходката си до тук и с гмуркане в басейна на Свети Петър.

Рибарското село Марсашлок


8. Гозо

Вторият по големина остров от Малтийския архипелаг е Гозо и бих го определил като най-красивият. Въпреки, че е по-малък от Малта (основния остров), Гозо предлага не по-малко забележителности, плажове и интересни градчета. Още със слизането от ферибота усетихме различната атмосфера – дори въздухът беше друг. Нямаше ги тълпите от хора, пощурелия трафик и шумотевицата. Цареше спокойствие. Повечето туристи остават на главния остров и много малка част от тях решават да разглеждат и останалата част от островната държава. Бих ви препоръчал да останете поне една нощ там, за да имате повече време да се насладите на красотите на острова. Ако все пак времето ви притиска, и ден би бил достатъчен за основните забележителности. Задължителните места, които трябва да видите, са Цитаделата във Виктория, Базиликата Та’ Пину, Солниците, скалите Та’ Ченг, Прозорецът в Долината на солта. Това, разбира се, са само част от интересните места на острова.

остров Гозо


9. Плажове

Малта има прекрасни плажове, подходящи за събиране на тен или пък просто за разлаждане през горещите следобеди. Така бяхме разпределили времето си, че всеки ден сутрин правехме разходка до някое от интересните градчета на острова, а следобеда прекарвахме на някой интересен плаж в близост до нас. Избора на плажове го правехме в движение, просто защото островът е толкова малък, че буквално, ако не ни харесаше някой плаж, се местехме другаде, без даже да го обсъждаме помежду си. Давам ви списък с най-хубавите плажове на острова, като вие сами ще прецените къде да отидете спрямо програмата си.

  • Golden Bay
  • Mellieha Bay
  • Riviera Beach (Għajn Tuffieħa)
  • Fond Għadir Beach – Rocky beach in Sliema
  • St. Peter’s Pool
  • The Blue Lagoon
  • Paradise Bay
  • Ġnejna Bay
  • Armier Bay
  • Ta’ Fra Ben (Qawra Point)
Golden bay


10. Селото на Попай Моряка (Popeye Village)

Едно от най-колоритните и необикновени места в Малта е селото на Попай Моряка. Десетки разноцветни къщички са накацали по скалисто хълмче над лазурен залив – гледка като от приказка. Това не е случайно, имайки предвид факта, че селото е построено като декор за игралния филм на Дисни с Робин Уилямс от 1980 – „Попай Моряка“. Днес декорът е превърнат в развлекателен парк и има входна такса, но пък достъпът до гледката от скалите на отстрещната страна е напълно безплатен. 

Селото на Попай Моряка

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас