Валета – градът на рицарите хоспиталиери

от Вилислав

Въпреки малките си размери, малтийската столица Валета, е един от най-привлекателните за посетителите в страната градове и основна база за техния престой, включително и за мен. За разлика от повечето, не само европейски, но и световни столици, Валета е съхранила своята автентичност през вековете, без стъкларии и небостъргачи, без претруфеност и излишна помпозност, и впечатлява гостите си със своя неподправен елегантен бароков чар. Именно тази автентичност е причината градът да е и част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, като в допълнение ще кажа, че днес Валета може да се похвали с над 300 исторически сгради.

Град, изключително богат на история и на красиви местенца из объркващите му улички, невероятни гледки към заобикалящите го наоколо градчета и пристанища, както и много приятни заведения, където можете не само да запълните времето си, но и да усетите магията на неповторимата местна атмосфера. В блога си със забележителности в Малта и Гозо описах страната като дестинация, подходяща за всякакъв тип туризъм – нещо, което важи и за самата столица. Много от посетителите се връщат за пореден път в Малта само, за да прекарат 2-3 дни във Валета преди да отлетят обратно към вкъщи.

панорама на Валета от крепостта Сант Анджело

Този блог ще посветя изцяло на местата, които препоръчвам да видите в столицата на Малта, без значение колко време планирате да отделите на града. Валета е изключително компактна и е буквално с размери на човешка длан. Бихте могли да обиколите всички забележителности за ден, но ако обичате да разглеждате бавно, без да сте притиснати от времето, преспокойно бихте могли да уплътните дори 2-3 дни тук.Кога да посетим Валета?

Благодарение на местоположението си, Малта е подходяща дестинация по всяко едно време от годината, в зависимост разбира се от целта, с която искате да я посетите. Летните месеци са горещи и сухи, докато зимата, макар и малко по-хладна, е също така подходяща заради слънчевото време. Аз посетих Малта в началото на септември и времето беше повече от перфектно за плаж – 35 градуса. Имайте предвид, че страната е доста популярна лятна дестинация в Европа и плажовете може да са доста претъпкани с туристи. Активният сезон приключва в края на септември, затова бих ви препоръчал да планирате пътуването си или за април-май, или за септември-октомври. В този диапазон от годината ще избегнете огромните тълпи от хора и също жегата, която през лятото минава 40 градуса.


Какво да видим във Валета?

Форт Сант Анджело

Въпреки, че крепостта Сант Анджело не се намира във Валета, а на отсрещния бряг – в старата столица Биргу, това е перфектно място, откъдето да започнете обиколката на малтийската столица. Военното укрепление изглежда непревземаемо и в интерес на истината се оказва точно такова. Това е била най-важната крепост на острова по време на рицарите хоспиталиери и по-специално по времето на прословутата Голяма обсада на Малта от османските турци, когато фортът е бил сърцето на съпротивата. В периода, когато столица е бил Биргу, именно там е било седалището на Великия магистър на ордена на Свети Йоан, до момента, когато управлението на Малта се измества в днешната столица Валета. Реших да включа крепостта сред забележителностите във Валета, защото от крепостните стени се открива неповторима гледка към града и към пристанището. За мен лично Сант Анджело остана едно от най-красивите места, които видях в Малта.

Форт Сант Анджело и пристанището в Биргу


Горните градини „Барака“

Несъмнено Горните градини „Барака“ или Upper Barakka Gardens са едно от най-красивите места в столицата Валета и задължително трябва да присъстват в обиколката ви на града. Със сигурност сянката на дърветата ще ви разхлади, особено ако ги посетите в разгара на лятото, но не очаквайте огромен или пищен парк. Имайки предвид малките размери и на Малта, и на самата столица, градините са доста скромни като площ, но пък от терасата им се открива феноменална гледка към Голямото пристанище, както и към „Трите града“ – Виториоса, Сенглеа и Коспикуа. Разбира се, един от акцентите на острещния бряг, е форт Сант Анджело, за който вече ви разказах.

Горните градини „Барака“


Крепостта „Св. Петър и Павел“

Една от причините Горните градини „Барака“ да са по-натоварени, е атракцията с топовните изстрели или Saluting Battery, както гласи надписът на входа. Това е редица от 8 оръдия, подредени по крепостните стени на крепостта „Св. Петър и Павел“ – една от най-старите батареи в света и изиграла ключова роля в защитата на града. От 1820 г. датира традицията всеки ден в 12:00 да се произвежда поздравителен изстрел. Днес това е атракция за туристите с кратко шоу, започващо 15 минути по-рано. Правят се по два изстрела на ден, в 12 и 16 ч., като разбира се това е празен изстрел, без снаряд. Горните градини всъщност заемат част от военното укрепление „Св. Петър и Павел“ и доста от туристите дори не осъзнават, че всъщност градините са част от крепостта. Ако пък търсите по-спокойно място за усамотение с мислите си, препоръчвам Долните градини „Барака“, които се намират в по-ниската част на столицата.

топовните изстрели от крепостта „Св. Петър и Павел“


Дворецът на Великия магистър

Дворецът на Великия магистър на ордена на хоспиталиерите и основател на днешната столица Валета – Жан Паризо дьо ла Валет – е една от първите сгради в града, построена през 1571 г. Дворецът, освен една от най-старите, е и една от най-красивите и впечатляващи сгради в столицата Валета, кръстена на своя основател. В последствие дворецът е бил престрояван и разширяван неколкократно, спрямо нуждите на своите ползватели. Сградата винаги е помещавала държавните управници на страната – първо магистрите на рицарския орден, по-късно британският губернатор, а днес е резиденция на малтийския президент, но въпреки това част от двореца е отворен за посетители. В двореца може да разгледате тронната зала, която в миналото е била зала на Върховния съвет на рицарите, както и дворцовата оръжейна. Отвън сградата е охранявана от гвардейци в традиционни малтийски военни униформи.

дворецът на Великият магистър отвътре


Катедралата „Св. Йоан Кръстител“

Построена в периода между 1572 и 1577 година, катедралата „Св. Йоан Кръстител“ или St. John Co-cathedral е ярък пример за пищната барокова архитектура в Малта. Въпреки, че фасадата на сградата е претърпяла много малки промени през годините и е запазила автентичността си, не бих я определил като впечатляваща, а по-скоро семпла. Напълно идентична е с голяма част от храмовете на острова, по нищо незагатваща за богатствата, които крие. Над входа на катедралата има балкон, който е бил използван за обявяване на новоизбраните магистри, а вдясно от него, на една от камбанариите ще видите три часовника – единият показва часа, вторият деня от седмицата, а третият – датата. За сметка на това обаче, интериорът е меко казано разкошен. Истинско бижу! Целта на архитекта била да надмине изяществото на катедралите в Рим и да създаде шедьовър в сърцето на Валета, и определено е успял да я постигне.

интериорът на катедралата „Св. Йоан Кръстител“


Националният военен музей и Форт Сант Елмо

Националният военен музей на Малта се помещава в звездообразното военно укрепление Сант Елмо, построено за защита на Голямото пристанище и проследява военното развитие на средиземноморската островна държава. За посещението му се продава комбиниран билет, с който може да разгледате както музеят, така и крепостта. Препоръчвам ви да си вземете такъв, защото от крепостните стени се открива невероятна гледка към пристанището и градчетата на отсрещния полуостров. Музеят е голяма атракция, особено за по-малките посетители, но и за любителите на историята. Музейната експозиция е изложена в различни помещения, проследяващи различните периоди на малтийското управление.

Форт Сант Елмо, Валета


Кастилският дворец

Една от най-известните сгради във Валета е Кастилският дворец или Auberge de Castille. Истината е, че тук се озовахме съвсем случайно, паркирайки колата, която бяхме наели, на малък паркинг наблизо. Отивахме към Горните градини „Барака“, когато видяхме красиво орнаментираната барокова сграда – друг разкошен пример на типичната малтийска архитектура от времето на основаването на столицата. Тогава изобщо не знаехме каква е тази сграда, но след като проверихме в Google се оказа, че това е Кастилският дворец – някогашното седалище на рицарите от Кастилия, Леон и Португалия – един от най-могъщите клонове на ордена на Св. Йоан. Рицарите от тези райони са отговаряли за защитата на част от укрепленията на Валета. Сградата е от изключително значение за местните, не само заради културната ѝ стойност, но и заради красивата и фина фасада, която краси площад Кастилия. По време на Втората световна война сградата е сериозно увредена заради бомбардировките, но в последствие е възстановена в първоначалния си бляскав вид. Днес в нея се помещава кабинетът на министър-председателя и не е отворена за посетители.

Фасадата на Кастилският дворец


Каза Рока Пикола

Малта е богата на аристократични дворци и резиденции, като повечето от тях са в изключително добро състояние. Построеният през 16 в. дворец Каза Рока Пикола (Casa Rocca Piccola), е определян като най-красивият и изящен дворец не само във Валета, но и в целия малтийски архипелаг. Имението е собственост на една от най-знатните фамилии в Малта – фамилията Пиро, чието родословие ни връща близо 5 века назад във времето. Интересен факт е, че макар и домът им да е отворен за посетители днес, наследниците на семейството все още живеят в част от бляскавия дом, дори бихте имали възможност да наемете стая и да отседнете като гости в двореца. Имението е с изящна барокова архитектура и разполага с около 50 невероятни стаи, запазили автентичния си вид до днес. Домът на фамилията Пиро е атрактивен за туристите, защото дава възможността нагледно да се запознаете с бита и с културата на местните по времето, когато Валета е била създадена, както и да разгледате богата колекция от картини и костюми от различните културни периоди на Малта. Много малко хора знаят, че и Кралица Елизабет II е отсядала в Каза Рока Пикола по времето, когато Малта е била част от Британската империя.  Входната такса е 9 евро и силно ви препоръчвам да го посетите.

Трапезарията в Casa Rocca Picolla


Фонтанът с тритоните

Въпреки, че „Фонтанът с Тритоните“ не е сред най-големите забележителности във Валета, а местните дори не биха го класифицирали като такава, а просто фонтан като фонтан, аз го включвам в класацията с интересни места в малтийската столица, защото именно от тук започват голяма част от туристическите обиколки на града. А и да искате, няма как да не го видите, защото се намира на големия площад пред най-главната порта на столицата. На този площад спират и междуградските автобуси, идващи от всички части на Малта. Това е и централно място, където се провеждат всякакъв вид събития, като най-емблематичното сред тях са празненствата по случай Деня на Републиката.

Наближавайки площада, ще забележите трите бронзови фигури на полумъже, полуриби, гордо вдигнали огромна чиния, наподобяваща щит. Тритоните пък са се превърнали в символ на връзката на острова със Средиземно море. 

Фонтанът с Тритоните, Валета


Сградата на парламента

Ренцо Пиано е известен италиански архитект, проектирал Centre Pompidou в Париж, както и един от символите на Лондон – небостъргача The Shard. Негов е и проектът City Gate, включващ сградата на малтийския парламент. Минавайки през главната порта на влизане във Валета, няма как да пропуснете иновативния комплекс от двете сгради, наподобяващи масивни каменни блокове, стъпили върху редица от колони. С проекта си архитектът се стреми да съчетае модернистичния комплекс с традиционната и автентична архитектура на града и да му придаде съвременен облик. В една сграда е разположена заседателната зала на парламента, а в другата – кабинетите на депутатите.

Сградата на Парламента – там, където модерното се сблъсква с автентичното


Из уличките на Валета

Да се изгубите из малките стръмни улички на Валета, не е нещо, което ще се случи толкова лесно, просто защото градът е проектиран с прави улици, като всички главни артерии в града да отвеждат потока от хора от единия до другия края на столицата. Но пък едно от любимите ми неща за правене във всеки град, който посетя е да се изгубя, или поне да опитам. Разхождайки се абсолютно безцелно по улиците, на който и да било град, попадам на места, които често се оказват по-интересни от типичните туристически забележителности и имам възможност да усетя истинската атмосфера на града.

из уличките на Валета

Малтийската столица е изключително богата на история, а местните са успели да съхранят сградите в автентичния им вид, което я превръща в абсолютно архитектурно бижу. И сами ще забележите, че местните имат много интересна архитектура и фасадите на сградите са характерни със своите цветни балкони, което пък ги прави доста фотогенични. По стъпаловидните улички на Валета има и много приятни кафенета и малки семейни ресторантчета, където може да се насладите на местната кухня.

Републиканската и Търговската улици пък са най-оживените в столицата. Там има десетки магазинчета за сувенири, подаръци, бижута и всякакви нужни и ненужни джунджурии. Имайте предвид, че там е пълно с туристи и в някои части на деня трудно бихте могли да се разминете сред тълпата от хора.


Бридж Бар

Макар и в права линия, улиците на Валета са стръмни и доста често от една до друга се стига по стъпала. Тук всяко стъпало пази някаква тайна, ехо от миналото или пък романтична история, случила се преди няколко века. Улиците на Валета са проектирани и изградени още при издигането на първите сгради, за това и местните често казват, че стъпалата пазят историята на града. Слизайки по едни такива стъпала на път за Долните градини „Барака“, попаднахме на доста интересно място, и да, бар е, но е сред най-актуалните места в столицата. Освен, че мястото е супер instragramable, Бридж бар е абсолютно нестандартен. През деня трудно бихте могли да усетите атмосферата му. Посетете го вечер, за да разберете защо е толкова необикновен. Трудно ще мога да го опиша. Много ми напомни на баровете в Лисабон, където вземаш питието си и излизаш на улицата да се социализираш с останалите хора, просто защото помещението не може да ви побере всички. Ами и тук се получава така, но хората са насядали по стълбите и атмосферата е тотално различна от тази през деня.Пешеходната зона край пристанището

Крайморската зона на Валета или Valetta Waterfront е единствената забележителност в столицата извън градските стени. Бих определил тази част на Валета като тиха и спокойна, а вечер с красивото осветление е и дори романтична. Има доста приятни местенца, където може да седнете и да изпиете дали кафе, дали по едно питие, зависи в коя част на деня стигнете до тук. От тук тръгват всички круизни кораби, туристическите корабчета и водните таксита между Биргу и Валета.

Крайморската зона на Валета и Горните градини „Барака“


Разходка с морско такси до Трите града

От Валета до Трите града (Биргу, Санглеа и Коспикуа) лесно може да стигнете, при това само за 2 евро, с водните таксита, които представляват типични местни лодки, изрисувани в пъстри ярки цветове. Изключително много ми напомняха на гондолите във Венеция, с голямата разлика, че са моторни и че лодкарите не пеят романтични канцонети.

Биргу, или както още е известен – Виториоса, е най-старият от трите града, намиращи се на отсрещния бряг срещу столицата Валета. Градчето е изключително приятно за разходка, както през деня, така и вечер, а много от туристите предпочитат и да се настанят там, вместо във Валета, защото е по-спокойно от столицата. Освен красивите гледки към Валета, които се откриват от Биргу и изисканият му чар, там има и доста забележителности, свързани с историята на Малта, така че силно ви препоръчвам да го включите в списъка си.

Водните таксита на пристанището във Валета, а в далечината – Трите града


Вечеря в небето

Едно от най-нестандартните неща, които някога съм правил, беше да вечерям на маса, вдигната от кран на 40 метра над земята. Да, точно така! Dinner in the sky е изключително популярно преживяване и е достъпно в над 50 държави. В периода, когато живеех в Дубай, бях видял, че и там го има, но все го оставях „за друг път“, а накрая дойде Covid и така и не отидох. Истината е, че тази вечеря не беше планувана. Съвсем случайно видях от терасата на хотела ни крана, който издигаше платформата с хора и веднага проверих в интернет как да си запазим маса. Въпреки, че имам огромен страх от височини, успях да го преодолея и се качих. Вечерята струваше 125 евро на човек, като включваше алкохолни напитки и предварително избрано гурме меню. Всичко се приготвяше на място във въздуха. Имаше DJ, бармани и сервитьори. Ако трябва да бъда честен, не гурме кухнята, а адреналинът и невероятната гледка към залеза бяха нещата, които ме впечатлиха толкова много, но силно ви препоръчвам да отидете и вие. Струва си парите!

Dinner in the sky, Валета

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас