Величествената Метеора

от Вилислав

Повечето българи свързват Гърция само с красивите чисти плажове и с тюркоазените бистри води на морето, но южната ни съседка предлага много повече от товаПовечето българи свързват Гърция само с красивите чисти плажове и с тюркоазените бистри води на морето, но южната ни съседка предлага много повече от това Но южната ни съседка предлага много повече от това, всъщност едни от най-забележителните места са именно тези, далеч от морето. Винаги съм признавал това качество на гърците – умеят да правят бизнес и да привличат туристи. Определено имаме още много хляб да изядем докато ги догоним в това отношение. Може би и за това, наближат ли празници с повече от 2-3 почивни дни, половин България се изнася на юг.


Преди 3 години със семейството ми посетихме Метеора за Великденските празници и останахме наистина впечатлени. Не само от красотата и величието на това място, а и от отношението към нас навсякъде. Неслучайно ви казах, че гърците знаят как да правят бизнес – обслужването е на космическо ниво в сравнение с това по нашите курорти и заведения. Но не си правете илюзии, че обслужващия персонал са само гърци. Напротив! Много от тях са българи и албанци, но явно съседите ни знаят как да изискват от служителите си, за това и разликите са огромни. Да се върна на темата – Метеора! След като минахме през Солун на идване, където не спря да вали, пристигнахме в Паралия Катерини – мястото, където прекарахме празниците. От всякъде се чуваше българска и сръбска реч – коли и автобуси – само наши.

Манастирът Варлаам

Рано сутринта на следващия ден след като пристигнахме, се отправихме към известната местност Метеора, което в превод на български означава „горе в небесата“, „висящ във въздуха“. Местността се намира в централна Гърция и е известна с отвесните си скални образувания и с „накацалите“ върху тях манастири. Историите за гледки, спиращи дъха ти, стават реалност, когато сам се изправиш пред това наистина величествено творение на природата. Без да преувеличавам! Неземно е. В подножието на комплекса се намира градчето Каламбака, където има изобилие от къщи за гости и хотели. Може да си запазите и нещо по-бюджетно от airbnb.

Смята се, че преди 60 милиона години, тази местност е била езеро, обградено от планини, но след катаклизмите водите са изтекли в морето. Някога, манастирите са били 24 нa брой, но сега са само 7, от които 6 са отворени за посетители. От 1988 г., Метеора е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Ние успяхме да посетим само два от тях – „Св. Стефан“ и „Преображение Господне“, известен още като „Големият Метеор“.История на манастирите в Метеора

Смята се, че първите отшелници в Метеора дошли през 10-ти век. Отначало монасите живеели в ниши и пещери в скалните образувания, между земята и небето, далеч от светския живот в пълно усамотение. Скоро монашеската община прерастнала в монашеска република, организирана по подобие на тази, която и до днес съществува на Св. Гора Атон. Първият манастир е изграден през 14-ти век.

Строителството на манастирите е било истинско предизвикателство и мъчение за монасите, защото тогава са нямали кранове и са качвали строителните материали със стълби и въжета. Всъщност интересен факт е, че до началото на 20-те години монасите и посетителите са можели да достигнат до манастирите само с помощта на окачени стълби или с помощта на монаси, които са ги повдигали със специални мрежи.

Ако посещавате това величествено място, трябва да знаете, че мъжете не могат да влизат с къси панталони, а жените трябва да са с дълги поли и покрити рамене. Най-добре е обиколката ви да започне в ранните сутрешни часове, но предварително проверете работното време на всеки манастир, тъй като то е различно.

Манастирът „Света Троица“


Манастир „Свети Стефан“

Манастирът „Св. Стефан“ беше първият, който посетихме. Той е единственият, до който може да се стигне директно с кола. Днес „Св. Стефан“ е сравнително голям и много красив женски манастир, който процъфтява, благодарение на населяващите го монахини през последните десетилетия.

Монашеският живот там започнал още през 12 в., а през 16 в. е построена и малката църква, зографисана през 1545 година. През 18 в. е построена по-голяма църква, посветена на Св. Харалампий, където и до днес се пази черепът му.


През Втората световна война манастирът бил бомбардиран от нацистите, които вярвали, че там се крият бунтовници, и съответно бил изоставен. През 1961 година, обаче, манастирът е даден на монахини, които го преустройват, и към днешна дата е един от по-големите манастири в Метеора, като в него живеят около 28 монахини към 2015 г.

Манастирът „Свети Стефан“


Великият Метеор

Манастирът „Преображение Господне“, известен още като Големия Метеор, е изграден на най-високата скала в Метеора. Той е най-големият, най-важният и най-старият манастир. Тук през 1334г. се заселва светогорският монах Атанасий, който изработва каноните и условията, при които ще живеят монасите на Метеора.

До Големия Метеор се стига по каменна стълба и в него освен сградите и църквите, могат да се видят много ръкописи и богата колекция картини и портрети на ръководителите на въстанията за отхвърляне на османската власт в Гърция. Има музей с предмети от бита на монасите, населявали манастира, а черешката на тортата е огромната тераса, от където се отрива невероятна гледка към цялата долина.

Големият Метеор

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас