Глазгоу – сърцето на Шотландия

от Вилислав

Отново случайността ме отведе в една не толкова популярна дестинация за нас българите – Глазгоу, най-големият град в Шотландия. Лично аз предпочитам по-топли и слънчеви места, но слава Богу беше юли и времето беше страхотно. 20 градуса през лятото в тези географски ширини се считат за повече от добре. Обадих се на приятелката ми Анабел, която дойде от Единбург, за да се видим и да ми покаже най-интересните места в Глазгоу. Определено 24-те часа прекарани там бяха напълно уплътнени.

Въпреки че Единбург е по-известен и по-красив, Глазгоу е смятан за сърцето на Шотландия. Това, което прави града толкова специален, не са толкова забележителностите и туристическите атракции, колкото начина по който местните успяват да внедрят богатата шотландска история в съвременния облик на града. За тези от вас, които не са запознати, Шотландия е част от Великобритания, но хората в северните части на острова са съвсем различни от британците в Лондон, Манчестър или където и да било на юг. Много топли и дружелюбни – така бих ги определил.


Глазгоу е град с контрастни квартали, много улични музиканти и артисти, десетки музеи и паркове. Със сигурност един ден не би ви стигнал, за да вникнете в местната култура и да разберете защо всъщност градът е толкова специален за шотландците. Ето това са местата, които задължително трябва да посетите ако сте в Глазгоу, дори за ден:

Катедралата

За любителите на историята, няма по-логично място от където да стартирате обиколката си на града, от местната катедрала. Построена е през 1136 г. и не само че е най-старата църква в цяла Шотландия, но е и най-старата сграда в Глазгоу. Сградата се откроява отдалеч с красивите си арки и невероятната готическа архитектура. Ако имате възможност, влезте да разгледате катедралата и отвътре. Наистина е огромна, а цветните прозорци пречупват светлината и осветяват високите арки в най-различни цветове. Внушителна сграда!

В непосредствена близост до катедралата, се намира Глазгоуският университет. Сградата е огромна и отдалеч ще я познаете. Прилича на сграда, излязла от снимачната площадка на Хари Потър, заради готическата си архитектура. Влезте в двора на университета и си направете няколко снимки.


Некрополис

Определено гробището не е най-обичайната туристическа забележителност в един град. И аз не очаквах това, когато приятелката ми ми каза „Сега ще те заведа на един много готин хълм с гледка към града“, а всъщност когато пристигнахме с изумление попитах „Ама чакай, това гробище ли е?“.

Некрополис се намира точно зад местната катедрала и там се намират стотици впечатляващи старинни крипти във викториански стил на видни местни граждани – архитекти, артисти, политици и др. Всъщност общината е преобразила гробището в парк и изобщо не е толкова зловещо и пусто, колкото си представяте. В интерес на истината ва върха на хълма имаше поне двайсетина местни, които си просто си стояха насядали по тревата, някои от тях с бира (типично за местните) и се наслаждаваха на залеза. Дори имаше семейства с деца. Без да преувеличавам, гледката към града от там е наистина впечатляваща.


Търговската улица

Централната улица с всички известни световни и местни брандове се намира буквално в сърцето на Глазгоу. В невероятните сгради се помещават и много барове и ресторанти с местна кухня. В интерес на истината, Глазгоу се оказа доста евтин град за шопинг, за разлика от Лондон. Насладете се на времето си и не бързайте. Препоръчвам ви да опитате местната шотландска кухня – имат невероятна прясна морска храна.


Музеи

Недалеч от централната улица, на около 15тина минути пеша, се намира най-старият парк в града Glasgow Green. Логично, наречен е така заради обширните зелени поляни, които са особено привлекателни за местните и за туристите през не толкова дългото шотландско лято. В парка се намира и People’s Palaceневероятен музей, посветен изцяло на местните хора и техния бит и култура от миналото. Музеят е идеален ако времето е лошо и не позволява да се разхождате навън, а входът е безплатен както в повечето местни музеи.

Друг впечатляващ музей е Kelvingrove Art Gallery and Museum, помещаващ се в невероятна сграда в испански бароков стил. Вътре може да видите произведения на много местни художници и скулптори, а входът отново е безплатен. Всъщност за разлика от много европейски градове, една кратка екскурзия до Глазгоу би ви излязла доста евтина.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас