Барселона – ексцентричният шедьовър на Гауди

от Вилислав

Този път ще ви разкажа за пътуването ми до Барселона – един град, който се превърна в любим за мен, а пътуването ми до там остана незабравимо именно заради хората, с които прекарах тези няколко дни. Както вече съм ви казвал, пътуването не е свързано толкова със самата дестинация, колкото с хората, с които споделяш моментите и емоциите по време на престоя си там.

Барселона носи репутация на една от емблемите не само на Испания, но и на цяла Европа. Това е вторият по-големина испански град, столица на автономната област Каталуния. Градът е привлекателен със своята красива и нестандартна архитектура, с изкуството, което те заобикаля навсякъде, и най-вече с плажовете. Барселона не е много по-голям град от София, но космополитното ѝ излъчване и постоянният поток от туристи от цял свят са я превърнали в любима дестинация на мнозина. Хиляди летят до там, само за да видят на живо все още недовършената катедрала Саграда Фамилия или някой друг от модернистичните шедьоври на Гауди.

морската ивица на Барселона

Каталунската столица е любима дестинация и на много българи, както заради сравнително евтините и удобни полети, така и заради приятния климат, колоритната атмосфера и ексцентричната архитектура на града. В тази статия ще споделя с вас кои са най-интересните (поне според мен) забележителности в Барселона и ще се постарая да улесня максимално престоя ви в красивия испански град.


Как да стигнем до там?

Имайки предвид опциите за пътуване с нискотарифни авиокомпании, един уикенд до екзотичната Барселона не би ви струвал повече от 200 евро. Билетите до там започват от 20-25 € в посока, а полетът е три часа. Летището Ел Прат, където ще кацнете, се намира в покрайнините на града, но вариантите за предвижване до центъра са много. Може да използвате метро, влак, такси, Uber, както и директен автобус, който тръгва на всеки 10 мин. и билетът е 6 €. Предвижването с директния автобус е най-често използваният вариант, не само защото е евтин, а и е бърз – за 30 минути сте на площад Каталуния, директно в центъра на Барселона.Къде да отседнем?

Друг важен въпрос при планирането на всяко едно пътуване е това къде точно да отседнем. Знам колко изкушаващо е да изберем място, което е значително по-евтино като опция, но за сметка на това ще бъде в някоя по-отдалечена зона от центъра и ще ви отнема повече време да се придвижвате. За това конкретно за Барселона силно ви препоръчвам да си изберете хотел или апартамент в центъра. Районът около площад Каталуния е много добър вариант, не само заради централното си разположение и сравнително близките пешеходни разстояния до повечето забележителности, но и заради удобния транспорт. В непосредствена близост до площада има метростанция, а и директните автобуси от и до летището спират там и би ви било много удобно. Също така в тази част на града има много заведения, ресторанти, барове и магазини.


Кога да посетим Барселона?

Градът е разположен на брега на Средиземно море, а климатът е доста приятен – дори и през зимата дневните температури достигат 15-тина градуса. Всъщност ние посетихме Барселона в началото на януари и беше с около 25 градуса по-топло, отколкото тук. Там просто не знаят какво е сняг. Така че, който и сезон да изберете, няма да сбъркате, но със сигурност през зимните месеци не е толкова претъпкано с туристи.

Градът не е толкова голям и въпреки многото забележителности, магазини и атракции, които предлага Барселона, бих казал че 3 до 4 дни са ви напълно достатъчни, за да се насладите на почивката си.


Какво да видим в Барселона?


Катедралата Саграда Фамилия

Няма как да не започна с емблемата на Барселона, а именно незавършения шедьовър на Гауди катедралата Саграда Фамилия. Това е една от най-големите и внушителни сгради не само в Барселона, но и в цяла Испания. Интересното е, че строежът ѝ започва още през 1882 г. по проект на известния местен архитект Антонио Гауди. По катедралата той работи до смъртта си и така и не успява да я завърши. Катедралата се смята за връх в неговата работа и строежът ѝ продължава повече от 100 години след смъртта му. Очаква се да бъде напълно завършена през 2030 г.

Силно ви препоръчвам да влезете и да разгледате интериора. Въпреки, че е доста нестандартен и абстрактен, бих го определил като величествен. Билети може да си купите онлайн, за да си спестите чакането по опашки. Входната такса е 16 €.

Пред катедралата има красив парк, откъдето може да си направите много хубави снимки със Саграда Фамилия на заден план.


Casa Batlló

Продължаваме с друга знакова сграда, отново сред шедьоврите на талантливия Гауди –  Casa Batlló или къщата Батло. Люспестата, подобна на риба къща, е построена през 1906 г.  Това е една от най-чудноватите творби на гениалния модернист. Фасадата прилича на морско създание и е характерна с това, че вътре няма нито една права линия или ъгъл. Отвътре самата къща прилича на вътрешност на риба или някакво морско животно. Уникално е! А покривът е доста странен, отново изпипан до най-малкия детайл. От там имате гледка към целият булевард. Входът за Casa Batlló е 25 € , но си струва, защото това е сграда без аналог в света.

Къщата се намира на централната улица Passeig de Gràcia, където са и повечето магазини на световноизвестни марки, за това може да си отделите и време за шопинг след разходката си. Наблизо има и търговски център, където да убиете 2-3 часа.


Паркът Гюел

Най-красивото и впечатляващо място в Барселона за мен си остава паркът Гюел. Антони Гауди е знакова фигура за архитектурното наследство на Барселона, а и на Испания. Роден е през 1852 г. в малко градче близо до Барселона, където се мести по-късно. В началото работи по малки проекти, докато не среща своя покровител Еузеби Гюел. След това създава някой от най-емблематичните за Барселона сгради, превърнали се в архитектурни паметници днес. Паркът „Гюел“ дори е част от ЮНЕСКО.

невероятната гледка към Барселона от една от панорамните тераси в парка


Готическият квартал

Готическият квартал или Barrio Gòtico е най-старият квартал в Барселона и е една от най-известните и посещавани части на града. Въпреки, че първото селище основано на територията на средиземноморския град датира от епохата на Неолита, официално Барселона е основана през 1-ви век пр. Хр. като римско селище. Колонията наброявала около 1000 заселници, а градчето било обградено от висока крепостна стена, чиито останки може да видите именно в Готическия квартал.

Тази част на Барселона е известна с красивата си и нетипична за останалата част на Испания готическа архитектура. Кварталът е част от стария град и е изключително богат на история и забележителности. Малките площадчета с улични музиканти, десетките музеи и галерии, романтичните скрити арт кафенета, ресторантчетата с местна кухня и павираните тесни улички привличат хиляди туристи ежедневно и придават на квартала една невероятно колоритна и пъстра атмосфера. Много ми напомня на Капана в Пловдив, въпреки, че архитектурата на двете места няма нищо общо.


Триумфалната арка

В непосредствена близост до Паркът на Цитаделата, се намира друга емблема на Барселона Триумфалната арка. Построена е през 1888 г., и идеята била да служи за главен вход към Световното изложение, провело се в каталунската столица. Арката е проектирана като израз на уважението от страна на жителите на Барселона към различните нации и провинции, взели участие в Световното изложение. Интересното при нея е, че е построена от тухли и е декорирана със скулптурни мотиви, характерни за стила неомудехар, характерен за този период.

Триумфалната арка на Барселона


Паркът на Цитаделата

Паркът на Цитаделата е истински зелен оазис в сърцето на града. Той е тясно свързан с историята на Барселона, а и на цяла Каталуния. Някога на това зелено и приятно за разходки място се е разиграла много важна за местната история сцена – Войната за испанското наследство през 18 в. Заедно с крепостта Монтжуик, издигнатата някога на това място Цитадела е ползвана при обсадата на града, вдигнал бунт срещу испанската корона. Цитаделата символизирала испанското управление на областта, което пък пораждало ненавист в каталунците. След като Цитаделата е предадена на градската управа на Барселона тя е разрушена и от нея оцеляват само 3 сгради. Градоустройственият план превръща това място в централен градски парк. Днес тук се намират зоологическата градина на Барселона, сградата на Каталунския парламент, красиво езеро, фонтан и няколко музея.

красивият фонтан в парка на Цитаделата


Барселонета

Барселонета (La Barceloneta), беквално „Малката Барселона“, е квартал, образуван при построяването на крепостта Цитадела. Замислен като място за живеене на хората, лишени от дом при разчистването на терена за крепостта, Барселонета се превръща в беден квартал, заселен с рибари и моряци. Проектът от XVIII в. личи и до днес по тесните улички и еднаквите жилищни сгради в квартала.

Освен да се изгубите из уличките на квартала, може да разгледата и църквата „Сант Микел“, както и пазара на Барселонета. А точно в началото на квартала, в близост до морето, се намира и Историческият музей на Каталуния.

В тази част на Барселона се намира градският плаж, така че ако е хубаво времето задължително може да съберете и малко тен. Кварталът е известен още и с десетките заведения предлагащи тапас.

градският плаж в Барселона


Хълмът Монтжуик

Монтжуик (Montjuic) е един от многото хълмове около Барселона. В превод името му означава Еврейски хълм, защото някога тук се е намирал еврейският квартал, заедно с еврейското гробище. Хълмът е имал стратегическо значение за защитата на града, заради добрата видимост от него. Още от античността там е имало крепост, като през 18-ти век там е построена крепостта Castel. Днес хълмът е облагороден и е превърнат в парк. От там се открива невероятна гледка, както към Средиземно море, така и към целия град.

Монтжуик предлага доста забележителности, така че, за да разгледате всичко ще ви е нужен един цял ден. Разбира се, ако нямате достатъчно време, може само да се разходите там за час-два. Тук освен крепостта Castel, се намират Националният музей на изкуствата на Каталуния (MNAC), Магическият фонтан, Гръцкият амфитеатър (Teatre Grec), както и голяма част от съоръженията на лятната Олимпиада през 1992 г.Магическият фонтан

Построеният през 1929 г. за Световното изложение Магически фонтан, предлага една от може би най-впечатляващите водни шоу програми, които съм виждал. Фонтанът събира хиляди хора всяка вечер, като освен любимо място на местните, е и сред задължителните за всички туристи забележителности. През лятото светлинното шоу се провежда три дни от четвъртък до събота, а в зимния сезон в петък и събота. Спектакълът започва с песента „Барселона“ на Фреди Меркюри и Монсерат Кабайе, а след това продължава със съвременни поп песни, класически изпълнения и филмова музика.

Магическият фонтан пред сградата на Националният музей на изкуствата на Каталуния


Националният музей на изкуствата на Каталуния (MNAC)

Безспорно една от най-внушителните и представителни сгради в Барселона, която няма как да пропуснете, е Националният музей на изкуствата на Каталуния или накратко MNAC. Намира се в подножието на хълма Монтжуик, в близост до крепостта и Магическият фонтан. Сградата е проектирана отново за Световното изложение през 1929 г. от архитекта Йозеф Пуч-и-Кадафалк и е в неокласически и необароков стил. В музея се събрани най-значимите художествени експозиции на Каталуния. Тук може да видите част от оригиналното обзавеждане на къщите Batllo, Лео Морера, Амайер, както и много творби от Готическия период.

Националният музей на изкуствата на Каталуния (MNAC)


Площад Испания

В подножието на хълма Монтжуик и на Националния музей на изкуството на Каталуния се намира още една емблема на Барселона, а именно площад Испания. Площадът е втори по големина в Испания и е наистина огромен. Вечер тук е пълно с хора, основно заради Магическия фонтан, който също се намира тук. Отличителен белег на площад Испания са двете високи вециански кули, построени по образец на тази на площад Сан Марко във Венеция. На площада се намира и голяма кръгла сграда, която няма как да не ви грабне окото. Аренас де Барселона някога се е използвала за борба с бикове, но тъй като вече бикоборството е забранено, сградата е преустроена в търговски център.

площад Испания


Музеят на Пикасо

Музеят на Пикасо е може би най-известният музей на Барселона. Пабло Пикасо е роден в Малага (в южната част на Испания), но семейството му се премества в Барселона през 1895 г. В общи линии Пикасо е живял тук до 1904 г. Бащата му е бил учител по изкуства и въпреки, че като дете Пабло Пикасо вече учи изкуство в Малага, в Барселона се е формирал като художник.

За съжаление, най-известните картини на Пикасо не са в Барселона, но можете да видите уникалната колекция от 4000 творби с ранни скици и платна, която показва невероятното му развитие от ученик до най-любимия художник в света. Музеят се помещава в няколко великолепни готически имения в старата част на Барселона. Както и за катедралата е желателно да купите билетите предварително.  В музея може да си вземете и аудо гид, предлагащ над 10 езика. Цените на билетите между 4.50 € и 12 €, в зависимост от вида на изложбата. Вижте информация за работното време и онлайн покупка на билети в сайта на музея на Пикасо в Барселона.  


Ла Рамбла

Това е може би най-популярният сред туристите в Барселона булевард и любимо място за срещи на местните. Ла Рамбла започва от централният площад Каталуния и стига чак до старото пристанище Порт Вел, където се намира паметникът на Колумб. За нея испанският поет Федерико Гарсия Лорка казва: „Това е единствената улица в света, която бих искал никога да не свърши“. В интерес на истината улицата не предлага някакви по-специални атракции и забележителности, но пък е много приятно място за разходка. Бъдете нащрек, защото тук джебчиите не спят и за секунди може да се сбогувате с чантата или пък с часовника си.


Паметникът на Колумб

В края на Ла Рамбла, съвсем близо до морето, се издига величественият паметник на Христофор Колумб – откривателят на Америка. Мореплавателят е роден в Генуа, след което е живял в Португалия, а след това и в Испания. В миналото било общоприето, че Колумб е каталунец, за това е през 1888 г. бил издигнат паметник в негова чест. Постаментът се издига на 57 метра, а на върха е самата статуя на откривателя на Америка, взиращ се в необятното Средиземно море. Паметникът е обграден от 8 скулпури на лъвове, които да придават повече внушителност на цялата композиция (нещо много модерно за периода, в който бил издигнат монумента). До върха на колоната се стига с асансьор, като от там се открива невероятна панорамна гледка.Тибидабо и църквата на Светото сърце

Напълно невъзможно е, разхождайки се по улиците на Барселона да не забележите красиват църква, извисяваща се на най-високата точка около града – Тибидабо. Със своите 512 м. Тибидабо е най-високият връх на планинската верига Serra de Collserola. На хълма освен църквата на Светото сърце, се намира и увеселителният парк „Тибидабо“. За църквата казват, че е копие на базиликата Sacre Coeur в Париж, а на върха ѝ пък се издига статуя на Исус, напомняща ми за подобна такава в Лисабон. От панорамната тераса пред църквата гледката към цяла Барселона е неповторима, така че наистина си струва да отделите време и да се качите до там. От центъра може да хванете метро, след което да се качите до върха с фуникуляр като цената на двупосочния билет е 7.70 €.

Относно увеселителния парк ще кажа само, че е най-старият в Испания и един от най-старите в Европа. Построен е през далечната 1899 г. Паркът е много подходящ за семейства, така че ако пътувате с децата си, би било чудесен завършек на екскурзията ви до каталунската столица.

Църквата на Светото сърце на хълма Тибидабо


Със сигурност Барселона е сред градовете, в които колкото и пъти да идеш, ще откриваш нови и нови места.  Има още много атракции и забележителности, но за да се насладите на пътуването си, винаги оставяйте по нещо и за следващия път. Определено мен лично ме обзе носталгия и бих си хванал самолета още утре, за няколко дни там. Пишете ми за вашите впечатления от града, както и местата, които сте посетили, а аз не съм включил в списъка, за да ги видя при следващото ми пътуване до там.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас