Скопие – криза на идентичността

от Вилислав

Скопие определено не е най-красивият град, в който съм бил. Но пък е едно от най-странните и различни места, а в същото време и едно от най-интересните. Всъщност Македония е държава със сантиментално и също така спорно значение за нас българите, но няма да навлизам в исторически подробности.

Македонската столица се намира на брега на река Вардар, точно в центъра на Балканския полуостров. Бих описал града като необикновен. Още когато стигнахме до площад Македония в центъра на Скопие, забелязах че македонците имат криза на идентичността. В центъра на площада се издига 22-метрова статуя на Александър Македонски – велика историческа личност от гръцката култура, заобиколен от чисто нови сгради в неокласически стил, които биха подхождали повече на градове като Рим или Атина, джамии и пазар от Османския период, куп бронзови статуи на различни личности, включително и на цар Самуил, парижката Триумфална Арка, а в строеж беше и техен вариант на лондонското виенско колело. По улиците обикаляха червени двуетажни автобуси като тези в Лондон, а най-странното и нелепо нещо беше пиратският кораб по-средата на р. Вардар. Да, това е Скопие на пръв поглед.

Македония е една от най-младите европейски държави, имайки предвид че получава независимост от Югославия през 1991 г. От тогава насам македонците се опитват да покажат на света, че са различна и отделна нация, абсолютно разграничаваща се от гърци, българи, сърби и албанци. Явно за това и правителството е инвестирало такава солидна сума (почти милиард) в обновяването на централния облик на Скопие с цел да го превърнат от провинциален град в модерна и европейска столица.


Скопие се намира на около 250 км от София и най-бързия и удобен начин да стигнеш до там е с кола за близо 2 часа. Има и автобус София-Скопие два пъти на ден, но пътува близо 5 часа. Имайте предвид, че пътя от границата до Скопие е ужасен, така че избягвайте бързата скорост.

Струва си да посетите Скопие и има какво да видите там, но моят съвет е да комбинирате разходката си в македонската столица с поне още два дни, в които да посетите и Охрид, един наистина красив град, където за съжаление все още не съм бил. Македония е доста евтина дестинация, но пък хората са супер дружелюбни и доста от тях говорят и български (не че ако ви говорят на македонски няма да ги разберете). Също така, на повечето места можете да плащате с български левове.

площад „Македония“

Нашата обиколка започна от централния площад Македония. След като разгледахме наподобяващата на Дисни Ленд обстановка и се повозихме на файтон около площада, се отправихме към стария пазар или както е известен там – Чаршията. Минава се по Каменния мост над Вардар и всъщност от там започва и самата чаршия. Първите данни за съществуването на търговски център на това място са от XII в. Развива се много добре по време на Османското управление и архитектурата в района е от османски тип. Има и няколко джамии наоколо. За мен чаршията беше едно от най-интересните места в града.

Въпреки, че и в Търново имаме Самоводската чаршия, тази в Скопие е доста по-голяма и по-стара. Има и много типични македонски ресторантчета, където може да опитате местна кухня като например техните кебапчета. По-малки са от нашите и се правят само от агнешка и телешка кайма. На вкус са различни и по-сухи, на мен лично не ми харесаха.

Чаршията в Скопие

В края на Чаршията, по една от уличките може да стигнете до църквата „Свети Спас“, в чийто двор се намира саркофага с костите на един от нашите национални герои, дали живота си за СвободатаГоце Делчев. Останките му са дарени от българските комунисти през 1944 г. на Югославия и от тогава са в двора на църквата. Съвсем близо до „Свети Спас“ пък, се намира друг паметник свързан с нашата история – Скопското кале. Крепостта е разположена на хълм над града, откъдето се открива панорамна гледка към центъра и обновения площад. Години наред български владетели, сред които и цар Самуил, управляват Българското царство от тази крепост.

Крепостта Калето

Една от забележителностите в Скопие е мемориалната къща на Майка Тереза. За тези от вас, които не знаят, тя е родена в столицата на Македония, но е с албански корени, така че и двата народа се гордеят с нея. През 2016 г. е канонизирана за светица от римокатолическата църква. Къщата музей се намира на не повече от 10 мин. пеша от центъра.

Както вече ви споменах, едно от най-странните неща, които видяхме в Скопие, беше големият пиратски кораб по средата на Вардар. Намира се на 2-3 мин. от Каменния мост и се оказа, че е хотел а на палубата има и кафене. Така че ако ви е интересно, можете да го посетите. Ако оставате за повече от ден, от мои приятели македонци знам, че нощният живот в Скопие е доста евтин и има много барове и дискотеки, където може да се забавлявате.

Много определят Скопие като „столица на кича“, заради прословутия план за възраждане на древния македонски дух „Скопие 2014“. Да, естетиката е липсващото звено в реновацията на центъра, но в крайна сметка архитектурата не е единственото, което можеш да видиш в един град. Македония е доста близка като разположение до нас и е леснодостъпна и евтина дестинация, а хората наистина са дружелюбни и отзивчиви. Скопие, е приятно място за разходка през уикенда, а ако имате и повече време ви препоръчвам да посетите и каньона Матка, който се намира на няколко километра от града. А след броени дни заминавам за една от мечтаните ми дестинации – Дубай. Следете Instagram профила ми, където ще публикувам интересни моменти от пътуването си.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас