Тенерифе – островът на вечната пролет

от Вилислав

Да пътуваш до нова и непозната дестинация, за която не знаеш почти нищо е като да отидеш на среща с човек, когото никога до сега не си виждал. Притесняваш се дали ще си допаднете, дали ще имате общи теми на разговор. Първите 10 минути е неловко, адаптираш се. След това усещаш, че този човек е специален и различен. Допадате си. И бам! След час вече сте хлътнали. Е, с мен така се случи, когато кацнахме в Тенерифелюбов от пръв поглед, а нямах абсолютно никакви очаквания.

Тенерифе е най-големият и най-населен от седемте Канарски острови. Без да преувеличавам, това е може би най-екзотичното и красиво място, което съм посещавал до момента. Неслучайно е известен като „острова на вечната пролет“. Средната температура е 24-27 градуса целогодишно и е много приятно, въпреки близостта си до Сахара – само на 300 км от Африка. Всъщност това беше първия ми „сблъсък“ с Испания. Имайки предвид, че вече съм бил в два от големите градове  – Барселона и Мадрид, мога да ви кажа че архитектурата тук напомня повече на Мексико, отколкото на Испания.

Национален парк Тейде

Още когато излязохме от летището усетихме мириса на океана, носещ се с вятъра. Навсякъде е много зелено. Освен палмите, характерни за тези географски ширини, в Тенерифе за първи път видях истински бананови плантации. Там това е едно от нещата, които трябва да опитате. Бананите са дребни и са с много по-наситен вкус, отколкото тези които познаваме. Зеленият пейзаж е в контраст с вулкана Тейде, намиращ се в центъра на острова. Когато го посетите ще разберете за какво говоря. 

Въпреки, че Тенерифе е световноизвестна дестинация, посещавана от над 5 милиона туристи годишно, тук няма да видите огромни комплекси и масивно презастрояване, както по българското Черноморие. Може би и това е причината да не съм ходил от близо 10 години на море в България. Евтинията е доста отблъскваща. Тук всичко е в норма, а плажовете са наистина уникални. В южната част на острова са разположени повечето курорти, защото там температурите са малко по-високи. В северната част пък интересното е, че пясъкът е черен заради вулкана. За пръв път видях такъв. Имайте предвид, че в северната част е по-ветровито и вълните са доста силни, но все пак може да плувате.


Пуерто де ла Круз

Това е вторият по големина град на острова и мястото, където бях отседнал. Намира се в северната част на Тенерифе и е най-старият курорт на Канарските острови. Характерен е с черния пясък и големите вълни. Доста хора предпочитат басейните именно заради силните вълни на океана. Тази част на острова е доста по-зелена от южната, защото както вече ви казах, тук климата е малко по-различен.

Също така тук се намира и огромния Лоро парк – една от основните забележителности на Канарските острови. Паркът е комбинация между ботаническа градина, зоопарк и аквариум – наистина уникално преживяване. Градчето е доста приятно, а хората са много любезни и за разлика от другите части на Испания, тук почти всички говорят английски, заради многото туристи от Англия и Щатите. Има много морски ресторанти около плажа, както и в центъра, където ви препоръчвам да опитате стек от акула – за пръв път ядох такова нещо там и искам да ви кажа, че има уникален вкус.


Гарачико

Ако сте отседнали в Пуерто де ла Круз, задължително трябва да посетите и малкото селце Гарачико. Селото е запазило традиционната за острова архитектура. Тук все още има тесни калдъръмени улички, малки семейни ресторанти, предлагащи прясно уловена риба, малки църквички и типични сгради в стар испански стил- Намира се на около 30-40 мин. от Пуерто де ла Круз и е сгушено между брега на океана и високите скали. Почти е било опустошено при последното изригване на вулкана през 1706 г. Помните ли, като ви казах за банановите плантации. Е, по пътя към Гарачико ще видите доста.


Природният парк Тейде

пейзаж от Националния парк Тейде

Паркът се намира в централната част на Тенерифе и се слави като най-големият природен парк в Испания. Това беше едно от най-красивите места, които видях на острова. Заради чистата и непокътната природа, паркът е част от ЮНЕСКО.  Колкото по-близо се качвате до подножието на вулкана Тейде, толкова по-красив става пейзажа наоколо. На места наподобява марсиански или лунен пейзаж заради странните форми от лавата. Неслучайно тук са заснети и много космически филми. Кратера на вулкана се намира на 3718 м., което го прави най-високия връх в Испания, но за съжаление качването до там не е позволено. Успяхме да се качим до няколко метра преди това. Имайте предвид, че през лятото там е изключително горещо, а през зимата температурите са под нулата и дори може да има сняг.

Санта Круз де Тенерифе

Plaza de España

Столицата на острова – Санта Круз де Тенерифе е най-големият град и основно пристанище. Оживен и динамичен град с широки булеварди, фонтани и площади. Ако обичате да обикаляте по музеи и галерии, това е вашето място. Въпреки, че е столица, градът не е толкова голям и може да го обиколите дори и пеша. Центърът е мястото, където да се разходите като започнете от Plaza de España – най-големият площад на острова. В града има и много паркове, а една от атракциите там е Аудиториум Тенерифе – концертна зала, оприличавана на операта в Сидни заради странната си конструкция.

Символ

гущер Gallotiai в парка Тейде

Тенерифе също е известен с това, че тук живеят гущерите Gallotiai, които също се срещат само на Канарските острови. Местните хора определено са свикнали с гущерите, разхождащи се по улиците, но туристите се стряскат. Аз лично помислих, че това е змия, когато видях един за първи път, заради големия им размер. Освен по улиците и по камъните из градовете, има доста в националния парк Тейде. Наистина са доста големи и приличат на малките бебета дракони на Денерис Таргариен от Games of Thrones. Гущерът е символ на всички Канарски острови, затова в сувенирните магазини често ще намерите сувенири с формата на гущер.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас