В старата столица на Испания – Толедо

от Вилислав

Разположен в сърцето на Испания, на час път с кола южно от Мадрид, се намира красивият средновековен град Толедостарата испанска столица. Наричан още „градът на трите култури“, заради смесицата от християнски, мюсюлмански и еврейски сгради, Толедо е един истински музей на открито. Неслучайно е част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. В града има над 30 музеи, както и редица важни исторически сгради. Много ми напомняше на любимия ми роден град Търново заради калдъръмените улички и многото стълби и баири.


Да посетиш Мадрид и да не отидеш до Толедо си е истинско престъпление, имайки предвид близостта между двата града. А и все пак след няколко дни в оживената и модерна столица, ни се отрази добре един ден в провинцията. Още щом преминеш портите на града, се потапяш в магията на една средновековна приказка. Връщаш се много, много назад във времето, когато по тези улички все още са вървели рицари. Вероятно за това и е едно от местата, на които е заснет част от сериала Game of Thrones.

Толедо е много лесно достъпен, заради популярността си сред туристите. Има ежедневно организирани day trips до там. Също така можете да си наемете кола или просто да отидете с автобуса, както направихме ние. Това е най-удобния начин. Има автобус от и за Толедо на всеки 30 мин., така че в момента в който се уморите от толкова много история, може да се върнете в Мадрид.

Старата столица е град, основан преди повече от 2000 години, и несъмнено ще се чувствате като току-що влезли в учебник по история. Вече съм ви казвал, че не съм от хората, които обикалят от музей в музей, а обичам да се наслаждавам на времето си, прекарано на дадено място. За щастие и приятелите ми, с които бяхме заедно, са като мен и решихме да сведем до минимум посещенията на музеи, но пък успяхме да обиколим целия град за няколко часа. Наистина ти доставя удоволствие да се разхождаш по старинните улици. Удивително е колко много испанците ценят историята си, за разлика от нас, и колко много пари инвестират, за да я съхранят за идните поколения.


Толедо е от онези градчета, в които просто няма как да не се изгубиш, при това няколко пъти. Решихме да започнем с голямата катедрала, но естествено се изгубихме и се озовахме в малка средновековна църква, превърната в музей. Дори да не беше най-интересната църква, която съм виждал, впечатление ми направи как от една малка църквичка с голи стени, испанците са направили интерактивен музей, привличащ туристи за скромните 2 евро. След около 40 минути лутане по увъртяните улици, успяхме да стигнем до катедралата. Сградата е построена през 1226 г., а архитектурата, както и интериора са наистина невероятни.

В градът има страшно много църкви, манастири, джамии, както и синагоги, заради многото различни култури населявали го през вековете. Ако ви е интересно, доста от тях са превърнати в музеи и може да ги посетите. Също така има изключително много магазини за сувенири, златарски ателиета, както и заведения за хранене, така че има къде да уплътните времето си, ако музеите ви омръзнат.

мостът към една от портите на стария град

В най-високата част на града се намира Ел Алказар – най-голямата и исторически важна сграда тук. Построена е през 3 в. по време на римското управление на града и е била дворец на местните управници. През Средновековието е била преустроена и е помещавала Испанския двор. А днес е военен музей и библиотека. Най-хубава гледка към Ел Алказар, а и към Толедо, се открива от отсрещния хълм – Мирадор дел Валле. До там може да стигнете с туристически автобус или влакче. Гледката е уникална и може да направите страхотни снимки, така че си отделете поне час и за това.

Останах наистина впечатлен от Толедо, може би защото отидохме без абсолютно никакви очаквания. Но мога да кажа, че ако искате да усетите истинския дух на Испания, това е точното място. Мадрид и Барселона са популярни дестинации, но са модерни градове, изградили облика си през последния век, докато Толедо го е градил векове наред.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас