Банкок, или с други думи – Градът на ангелите

от Вилислав

Банкок или Крунг Тхеп, както е истинското име на града, е възможно най-колоритния град в Югоизточна Азия. От години мечтаех да посетя Тайланд, заради красивите и диви острови, както и заради невероятните будистки храмове, чиято архитектура е направо главозамайваща. Буквално това е лицето на Азия, поне за мен. Една хилядолетна цивилизация, различна от европейската, но и напълно равноправна на нея, заради духовните си и културни постижения, основани на дълбоки и важни ценности. Толкова богата история, традиции и култура, изключително топъл народ, духовно извисен, далеч, далеч от сивата реалност, бурен нощен живот, вкусна храна (най-после се престраших да ям street food и все още съм жив), най-хубавите масажи… Мога да продължа да изброявам и този блог ще се превърне в цяла книга, посветена на Банкок.

Кралският дворец

Градът на ангелите – така се превежда името на градът. Звучи познато, нали? Също като своя по-голям и известен американски събрат, и този мегаполис иска да се извиси със името си и да остави внушително впечатление в хората със своята чудовищност. Да, точно така! Банкок е град чудовище. Звучи стряскащо, но ми се струва, че това е точното определение за всеки град, натъпкан до пръскане с толкова много сгради и хора, че сам се е превърнал в едно свръхестествено същество, еманципирано от собствените си жители до степен на неуправляемост. Силно, и в същото време трудно обяснимо, е това усещане за чудовищност. Няма момент, в който човек да може да види заедно всичките милиони обитатели на такъв град, нито пък да бъде едновременно навсякъде по хилядите му улици, за да почувства нечовешките му размери. И все пак усещането, че си попаднал в един грандиозен организъм, е натрапчиво и завладяващо. Вероятно заради неистовото темпо, с което всичко в този град се движи, повличайки те без право на отказ, заради ритъма на живот, чиито пулсации навиват и собствената ти пружина, превръщайки те в механична играчка, тичаща из лабиринтите на огромната игра, наречена Банкок, в търсене на скритите туристически лакомства – храмове, гледки, шопинг центрове.

Всъщност мненията на повечето хора за Банкок са много разнолични, буквално на двата полюса. Едни се влюбват от пръв поглед в града, на други им трябва повече време, а трети са направо отвратени и искат да си тръгват по-бързо. Предполагам, аз съм от първите. Както вече споменах, това за мен беше една от мечтаните ми дестинации и се вълнувам много като пиша този блог, връщайки се назад.

Банкок се намира в сърцето на Тайланд и е пресечен от река Чао Прая. Обикновено туристите остават в града за не повече от ден-два, на път за някои от удивителните над 1400 тайландски острови. Ще събера най-интересните места, които според мен трябва да посетите, за да усетите богатата култура и манталитета на местните, и да добиете представа за Тайланд, който далеч не е само плаж и масажи.Кралският дворец и храмът на Изумрудения Буда

Бившата официална резиденция на кралете на Сиам (както е старото име на Тайланд) се състои от стотици сгради, украсени със злато и скъпоценни камъни, изящни градини и закътани вътрешни дворове. Създаден от ръцете на хиляди тайландски майстори, Кралският дворец буди удивление и възхищение у всеки, който го види. В непосредствена близост до двореца е Ват Пра Кео (Wat Phra Kaew) – храмът на Изумрудения Буда – един от най-пищно декорирани храмове в света. А сградата на библиотеката от храмовия комплекс, обсипана със златни медальони на зелена основа и украсена с множество позлатени статуи на ангели пазителите, не само пленява с ювелирната си изработка, но и буквално заслепява от блясък. Не пропускайте да направите близка, детайлна снимка на отделните фрагменти.

Кралският дворец

Много е важно да сте облечени подходящо – без джапанки, шорти, къси панталони или накъсани дънки, както и без потници. Правилата важат, както за мъже, така и за жени. Аз имах проблем, заради моите дънки и се наложи да си купя традиционните им панталони с тайландски илюстрации. Хубавото е, че се продават на толкова много места около входа за двореца, така че няма да останете навън.


Храмът на полегналия Буда – Ват По (Wat Pho)

На около 10 минути пешеходно разстояние от Кралския дворец се намира Ват По (Wat Pho) – най-стария храм в Банкок. Ключово място заема огромната статуя на полегналия Буда – 15 метра висока и 46 метра дълга. Позата представлява влизането в нирвана и края на преражданията. Позлатената статуята е полегнала на инкрустирани със злато и скъпоценни камъни възглавници, а на стъпалата на Буда са изрисувани върху седеф 108 будистки символа. Храмът е известен още и с най-добрата школа за традиционен тайландски масаж.

Полегналият Буда


За предвижване между по-кратки разстояния може да ползвате и тук тук – много интересен експириънс. Задължително обаче се пазарете за цената, защото ще ви одерат кожата ако не обърнете внимание.


Храмът на Зората – Ват Арун (Wat Arun)

Ват Арун (Wat Arun) е огромен храмов комплекс на западния бряг на река Чао Прая. Той носи името на Бога на Зората – Арун. При строежа на храма е използвана символиката на будистката идея за космоса и планината Меру като център на света. Меру е представена като централна кула с височина 81 м., а четирите по-малки са за боговете на посоките на света. Всички те са облепени с многоцветни керамични плочки, изрисувани с цветя и митични същества. Цялата тази пъстра картина е наслада за очите и прекрасен фон за снимка.


Круиз по река Чао Прая

Гледка към новата част на града, вдясно е храмът Ват Арун, а вляво – Кралският дворец

Река Чао Прая е ключова за живота и развитието на Банкок, наричан понякога “Венеция на Изтока”. Една разходка с лодка ще ви представи града в друга светлина. Ще наблюдавате как се сменят високите небостъргачи на хотели с древни храмове или бедни къщи. Ще усетите ритъма на многоликия Банкок и магията на Азия.


Као Сан Роуд (Khao San Road)

За тази част на Банкок може да се изговори и изпише много. След всички тези духовно извисени места, да завършиш деня в Као Сан, би било шокиращо за някои. За мен лично беше доста интересно преживяване. Това безспорно е най-известната и колоритна улица сред туристите от цял свят. Наемите на квартирите и цените на хотелите тук са много ниски, така че ако си търсите евтини нощувки в Банкок, вероятността да се озовете точно в Као Сан е повече от сигурна. Улицата е оживена, преливаща от туристи, привлечени от миризмата на местната улична храна, насядали по пластмасовите столове и маси, разположени директно на улицата. Има много сергии с евтини сувенири, барове, масажни студиа, дискотеки и общо взето каквото се сетите. Тук е мястото, където ако сте любител на нестандартната храна, може да опитата скорпион или крокодил, изпечени на шиш. Нещо, което аз оставих за по-следващо пътуване до там.Аютая

Една от най-популярните еднодневни екскурзии е до Аютая. Намиращото се на около час и половина път с кола градче, някога е било втората столица на Тайланд. Древният град е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Днес от древната столица са останали само руини и предания за някогашния величествен град, но усещането за величие още се носи във въздуха. Заедно с руините на древната столица, в Аютая може да посетите и лятната кралска резиденция, намираща се в близост.

Още интересни неща за вас

1 коментар

Коментирай