Сплит – входът към хърватските острови

от Вилислав

Изграден върху останките от римски императорски дворец, Сплит е очароватлен средиземноморски град, разположен на Адриатическото крайбрежие в хърватската област Далмация. Оживените му кафенета и ресторантчета, красивите му типично средиземноморски сгради и обраслите с палми улици, му придават един неустоим чар и го правят още по-привлекателен за туристите, особено през летния сезон. Сплит е вторият по големина град в Хърватия и е чудесна база, от където спокойно може всеки ден да разглеждате различни места в околността, както направихме и ние. Прекарахме няколко дни в Сплит, като всеки ден пътувахме до различни дестинации. Също така в града има и голямо пристанище, от където на ден по няколко пъти тръгват корабчета и фериботи до красивите и все още диви хърватски острови.

историческата част на Сплит с пристанището

Крайбрежието на Далмация и градчетата, разположени там, се отличават с изключителното си културно и архитектурно разнообразие в сравнение с градовете във вътрешността на Хърватия. Още докато пътувахме от Загреб към Сплит ми направи впечатление, че повечето градове по пътя са типично балкански и нямат нищо общо с това, което съм виждал по снимки. Сплит не се слави с най-красивите плажове в страната, а сравнен с Дубровник, вероятно ще ви се стори леко скучен, но определено не трябва да го подценявате. Сплит и района около него са с изключително богата история. Градът е основан през 2 век пр. Хр. като гръцка колония. В последствие е управляван от римляни, авари, славяни и византийци. Бил е в границите на Венецианската република за цели 4 века, след което пък е в праделите на Кралство Хърватия и по-късно – Кралство Унгария. Абсолютно културно разнообразие. Интересен факт е, че през 20-ти век Сплит се превръща в най-големия фериботен терминал на Адриатическото крайбрежие и става основен вход към съблазнителните хърватски острови.

из уличките на стария Сплит

Тук трябва да отбележа, че за да разгледате Сплит са ви нужни не повече от 1-2 дни. Ние успяхме да видим най-интересните места точно за един цял ден и дори прекарахме късния следобед на един от плажовете в близост до града. В този блог ще ви разкажа кои са най-интересните места, които препоръчвам да разгледате.

Как да стигнем до там?

Въпреки, че Сплит има свое летище, от България за момента няма директни полети до там, но пък за сметка на това има полети от София до Загреб и Задар. Задар е друг курортен град, разположен на адриатическото крайбрежие, и със сигурност е по-удобен вариант за придвижване до втория по големина град в Хърватия – Сплит. Без значение дали ще кацнете в Загреб или в Задар, най-лесния и бюджетен начин да стигнете до Сплит е с автобус. Ако пък не сте фен на градския транспорт, наемането на кола остава също добра, макар и по-скъпа опция.


Какво да видим в Сплит?

Дворецът на Диоклециан

Няма как да не започна с най-знаковата, а може би и най-старата, оцеляла през вековете забележителност в Сплит, а именно дворецът на римския император Диоклециан, който се намира буквално в ядрото на града. Чудесно запазеният комплекс е събрал на едно място останките на пищната вила, където Диоклециан прекарва последните 8 години от живота си и голям военен лагер. Дворецът е включен в списъка на ЮНЕСКО и няма входна такса. Също така, друг важен факт, който искам да отбележа, е че останките на двореца са използвани като декор за част от снимките на хитовия сериал “Game of Thrones”.

Дворецът, чиито руини могат да бъдат забелязани навсякъде из града, се счита за един от най-ярките примери на късната римска архитектура. Впечатление правят широките улици с аркади, които извеждат до четирите порти. В южната част на сградата някога са се намирали покоите на императора, а в северната част е имало фабрика за вълнени униформи. Като всеки голям римски дворец и тук има изграден акведукт, който е бил дълъг около 4 км.

останки от дворецът на Диоклециан

Старият град

В непосредствена близост до основната забележителност в Сплит – дворецът на Диоклециан, се намира и старата част на града. Тръгвайки по несните и криволичещи като лабиринт улички няма как да не стигнете до някой от красивите площади, покрити с излъскани мраморни плочки. Ще може да опитате местната кухня или пък някое вкусно средиземноморско ясни в десетките ресторанти, както и да опитате хърватското кафе, което е доста силно и ароматно, както казват местните „в италиански стил, ама по балкански“. Вечер пък може да се насладите на оживените улички от някой wine bar. Дори и да се изгубите, няма как да не стигнете до Народния площад с известната часовникова кула, която има 24 вместо 12 цифри. В Стария град има стотици магазинчета за сувенири и местни продукти, както и голям магазин посветен само на сувенири, свързани с Game of Thrones.

из уличките на стария Сплит

Перистилът

В сърцето на императорската част на двореца се намира Перистилът. Той представлява двор, ограден с колонади,където ще имате възможност да се разходите върху оригиналната каменна настилка, датирана от 3 в. сл. Хр. Повечето туристи мислят, че перистилът всъщност е дворецът на Диоклециан, но в интерес на истината това е само двор, който днес е превърнат в площад. Вечер тук атмосферата е съвсем различна от тази през деня. Няма ги тълпите от туристи и е доста спокойно и приятно. Повечето посетители са насядали ив кафетата и баровете наоколо, или па стълбите около колонадите, а центърът на перистила е превърнат в импровизирана сцена за улични музиканти, които изявяват таланта си пред посетителите на града от цял свят. Един съвет от мен – ако искате да си направите хубава снимка тук, без стълпотворение от хора, трябва да станете по изгрев и да дойдете изключително рано преди да са се изсипали всички останали хора.

Перистилът


Катедралата

Друга забележителност, която няма как да пропуснете, е катедралата Св. Дуйе, носеща името на един от любимите на хърватите светци и патрон на Сплит. Катедралата се намира на мястото на някогашния мавзолей на Диоклициан, като сградата на мавзолея била преустроена в храм, а всички езически статуи и саркофагът на императора били преместени. Остава мистерия какво се е случило със саркофага, но имайки предвид какво е било отношението на Диоклециан към християните, вероятно нищо хубаво.  Наред с двореца на Диоклециан тя е сред най-посещаваните забележителности в Сплит, а гледката от 60-метровата камбанарията е незабравима.

гледката от камбанарията на катедралата Св. Дуйе

Морската алея Рива

Морската алея Рива е едно от най-популярните места сред туристите, особено за по-младите посетители на града. Въпреки, че не е типичната туристическа атракция, на красивата алея, озеленена с огромни палмови дървета, се намират много клубове, кафенета и ресторанти, където се събират и местните. Вечер тук е наистина оживено и бих казал, че Рива придава съвсем друг облик на града – много по-шумен, пъстър и младеещ.

Морската алея Рива

Хълма Мариян

Мариян или както се изписва на хърватски – Marjan, е огромен хълм, превърнат в парк, който през 60-те години е обявен за защитена зона. Неговите хълмове и гори са белите дробове на града и са популярно място за бягство от градския шум или пък от жегите през летните месеци. До там най-лесно бихте стигнали с такси, но може да стигнете и пеш през стария квартал Варос за 15 минути. Силно ви препоръчвам да го посетите в късния следобед, за да може да се насладите на красивия залез от върха на хълма. От там, освен че се вижда морската ивица на града, имате и възможност да видите и невероятни гледки към Адриатическо море и близките острови.

гледка към Сплит от хълма Мариян

На плаж в Сплит

Въпреки, че Сплит се намира на Адриатическо море, плажовете тук не са толкова красиви, в сравнение с останалите курорти в близост, особено тези по островите, но пък и няма база за сравнение. Въпреки това, както ви казах в началото на блога, успяхме да разгледаме основните забележителности в града за половин ден и решихме да прекараме целия следобед на един от плажовете в подножието на хълма Мариян. До там стигнахме с Uber, въпреки че има и градски транспорт, но предпочетохме по-бързия и удобен начин. Плажът, който посетихме се казва Касюни (Kasjuni beach) и на полустрова, където се намира хълма Мариян има още доста диви плажове, където зад самия плаж има гъста гора. Беше красиво. Плажовете тук са каменисти, без пясък, за това ви препоръчвам да си носите и подходящи обувки. В самия Сплит има няколко градски плажа, където също може да отидете ако не ви се пътува извън града – един от най-удобните и в непосредствена близост до Стария град е Бачвиче (Bacvice Beach).

Kasjuni beach

Какво да ядем в Сплит?

Хърватската кухня до голяма степен се доближава до сръбската, но има и своите характерности, защото е била повлияна от доста култури – италианска, гръцка, унгарска. В почти всеки ресторант в Сплит ще откриете няколко задължителни неща в менято – риба, пица, паста и ризото. Хърватите обожават освен риба и морски дарове, също телешко и агнешко, доста рядко свинско. Типичната кухня в областта Далмация, където се намира Сплит, предлага невероятни традиционни ястия, които няма къде другаде да опитате и задължително трябва да ги пробвате. Ще започна с Брудет, което е типично ястие за региона и представлява рибена яхния с доматен сос. Всеки ресторант и всяко семейство си имат своя любима версия на ястието, но където и да го хапнете, съм сигурен, че ще ви хареса. Друго основно ястие, което е част от менюто на почти всеки ресторант е черното ризото, обикновено сервирано с морски дарове. Местните обикновено предпочитат да го консумират за обяд.


В Далмация има и няколко традиционни десерта, с които ще може да си подсладите почивката. Задължително опитайте местния яйчен пудинг Розата, чиито съставки на пръв поглед не са нищо особено – яйца, захар и мляко, но името, а и невероятния аромат на пудинга идват от традиционния розов ликьор, известен още като Розалин, който се добавя към сместа за сладкото изкушение. Всъщност историята на този десерт е доста стара. Произлиза от Дубровник и е бил измислен още през Средновековието, но заради простичките съставки и лесния начин на приготвяне, рецептата остава непроменена през вековете.

традиционното ястие Брудет

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас