Варшава – „градът Феникс“

от Вилислав

Въпреки, че Полша не е сред най-популярните и предпочитани туристически дестинации, не само в България, но и в Европа, източноевропейската държава има богата култура и история, с които да впечатли всеки посетител. Дори според мен е леко подценена като дестинация.

Посетих полската столица Варшава малко преди да започне COVID пандемията – през февруари 2020-та. Беше страшно студено, имайки предвид, че пристигах от Дубай, където температурите по това време на годината са около 30 градуса. Въпреки пронизващия костите студ, успях да разгледам основните забележителности, да опитам местната кухня, за която ще ви разкажа по-надолу в статията си, и разбира се, успях да се запозная с много интересни хора и да се докосна до местната култура и манталитет. Бих казал, че поляците са доста особени и могат да бъдат в двете крайности – или супер студени и понякога дори директно груби, или изключително дружелюбни и любезни.


Варшава е град, известен с напоените си с история величествени дворци и старинните си павирани кокетни улички. Направи ми невероятно впечатление колко различна атмосфера има в различните части на града. Романтични кафенета, закътани в някоя от малките улички в Стария град, бляскави барокови дворци, гордо напомнящи за славното минало на страната, огромни пищни катедрали с готически елементи, величествени стоманени сгради от периода на комунизма, обградени от нови и лъскави небостъргачи.

гледка към новата част на Варшава

Полската столица се намира на брега на река Висла, преминаваща през цялата територия на страната. Въпреки, че близо 85% от сградите във Варшава са разрушени по време на Втората световна война, столицата е успяла да съхрани важните си исторически и архитектурни обекти непокътнати. Няколко десетилетия след края на войната, центъра на Варшава бил превърнат буквално в строителна площадка от реставраторите, които по снимки и стари скици успели да възстановят доста от разрушените при бомбардировките сгради. За полската столица може да се каже, че се е възродила от пепелта – абсолютен град Феникс, заради големите последствия върху града след войната. Днес градът се е превърнал в политически, исторически, културен и икономически център на Полша. В миналото Варшава е наричана Париж на Изтока“, заради пищните си барокова сгради. Днес в столицата има цели 8 обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство.


Какво да видим във Варшава?


Старият град

Старият град на Варшава е един от най-красиви, които съм виждал в Европа. Пъстър и обединяващ архитектурата на няколко епохи. Просторният градски площад и старата част на Варшава са построени през 13-ти век, но за нещастие по време на Втората световна война огромна част от сградите тук са били сринати до основи при бомбардировките на града. Включително и Кралският замък, който се намира на площада в Старият град бил разрушен. През 1950 г. полското правителство започва възстановителни дейности и успява да върне блясъка на старата част на Варшава. През 1980 г. Старият град и Кралският замък са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство. На един от площадите в Старият град се намира и статуята на русалката – символ на Варшава, чийто скулптор е Константин Хегел.

из уличките на Стария град във Варшава

В старата част на Варшава са концентрирани много от забележителностите в града – красивият керемиденочервен Кралски замък, редица музеи, галерии, просторни площади и безброй заведения, където може да опитате местната кухня. Едно от характерните полски специалитети са полските пироги. Това е тестено изделие, което се вари, след което се запържва. Могат да бъдат с най-различен пълнеж, било то сладък или солен. Толкова са популярни, че са се превърнали във fast food и могат да бъдат открити буквално на всяка крачка, особено в Стария град.Кралският замък

Впечатляващият Кралски замък се намира на Замковия площад в Стария град. Построен е в периода 1598 – 1618 г. за полския крал и велик литовски княз Сигизмунд III Ваза на мястото на стар средновековен замък. Това безспорно е един от символите не само на Варшава, но и на Полша. Изтеглящите се нацистки войски преднамерено разрушават цялата полска столица, като не прощават и на Кралския замък, който е взривен през 1944 г. След войната до 1971г. мястото на замъка стои празно, когато полският парламент се отказва от плановете си да построи нови правителствени сгради и решава да възстанови историческата сграда по снимки и по оцелелите фрагменти. За огромно щастие голяма част от антиките, произведенията на изкуството и пищните мебели в замъка били скрити от тогавашната власт преди да нахлуят германците и за това са оцелели и не са били разграбени. След възстановяването на замъка са върнати и през 1984г. Кралският замък е превърнат в музей и отворен за посетители.

Със сигурност погледнат отвън, замъкът изглежда доста скромен, но пищният интериор, изпипан до най-малкия детайл и антиките, събрани вътре са това, което привлича хилядите туристи всеки ден. От 1980 г. Кралският замък е част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство.

Кралският замък и централният площад на Стария град


Малката русалка – символът на Варшава

Докато се разхождахме из Старият град, на един от площадите попаднахме на статуя на русалка с щит и меч, пред която имаше доста дълга опашка от хора, въпреки студа. В интерес на истината никой от нас не знаеше нищо за русалката и след като проверих в интернет се оказа, че именно тази русалка е символ на Варшава. За това искам да ѝ обърна по-специално внимание и да ви разкажа за историята ѝ.

Има много легенди защо именно русалката е символ на полската столица. Според една от тях във водите на Балтийско море живеели две красиви златокоси русалки, които били близначки. Един ден двете се разделили. Едната се насочила към датското крайбрежие (това била русалката в Копенхаген, вдъхновила Андерсен за написването на „Малката русалка“), а другата поела по пълноводната река Висла. Реката отвела русалката до малко рибарско селище (днес Варшава). Един рибар на име Уорс забелязал, че нещо във водите плаши рибата решил да улови съществото. Тогава рибарят чул русалката да пее и се влюбил в нея и всеки ден идвал да слуша гласа ѝ. Не минало много време и местен търговец научил за митичното същество. Той уловил русалката и решил да я продаде с надеждата да забогатее. Рибарят Уорс се поболял да я търси, когато един ден чул плача ѝ и така я открил и спасил. От тогава русалката останала тук и бранела града от нашественици, а малкото рибарско селце се разраснало и се превърнало в голям красив град. Местните твърдят, че името на русалката било Сава и затова градът се казва Варшава (Warszawa) – комбинация от имената на рибаря и русалката.

Малката русалка в Стария град – символът на Варшава


Крепостните стени на Стария град

Разхождайки се из Стария град стигнахме до крепостните стени на града и Варшавския Барбакан. Барбаканът е защитно съоръжение, укрепен преден пост на крепост или замък. Варшавския барбакан не е най-големият в Полша, нито е най-добре запазеният, но пък е доста красив и интересен. По време на Втората световна война след отбраната на Варшава през 1939 г. и след Варшавското въстание през 1944 г, барбаканът е бил почти напълно разрушен. След войната полското правителство решило да възстанови съоръжението като туристическа забележителност и барбаканът бил издигнат по чертежи от XVII век (през годините 1952 – 1954). Като за строителството са му използвани тухли от историческите сгради на Вроцлав и Ниса. По крепостните стени се виждат очертанията на запазеното от тях и надгражданото.

Най-големият и добре запазен барбакан в Полша се намира в Краков и е бил е построен през XV в. Силно ви препоръчвам да посетите и Краков. Доста по-малък от Варшава, но определено много красив и впечатляващ.

Варшавският Барбакан


Разходка в парка Лаженки

Летният кралски дворец Лаженки е чудесна еклектична фантазия на късния класицизъм, смесваща нимфи и фавни от античния идеал с представата на европееца от ХVІІІ в. за Китай и Далечния Изток. Към двореца има и красив огромен парк, който е привлекателен освен за посетителите на града, но и за местните, особено през летните месеци.

Лаженки на полски означава просто “бани”. През ХVІІІ в. Варшава вече от доста време е столица на Полша, затова последният крал Станислав Август Понятовски решава да превърне в дворец и “център за отдих и култура” павилиона на бившата кралска баня от ХVІІ в. В резултат около него се появява огромен разкошен парк с катерички, пауни и други дивни птички, с езеро и изкуствен остров, и с цяла серия допълнителни постройки, пръснати дискретно наоколо, като не липсва и оранжерия. Именно дворецът e построен в китайски стил – или поне е бил в такъв, когато е бил просто баня. Древногръцките и древноримски нимфи по покрива са една от характерните белези на класицизма. За разлика от повечето сгради във Варшава, лятната кралска резиденция оцелява почти без никакви поражения през Втората световна война.


В парка има и паметник на Шопен (известният полски композитор), издигнат в чест на стогодишнината от рождението му през 1910 г. Нацистите премахват паметника през 1940 г., а през 1958 г. е напълно възстановен в първоначалния си вид от полското правителство.Музеят на Варшавското въстание

Музеят на Варшавското въстание е един от най-атрактивните в Полша и въпреки, че е отворен съвсем наскоро – през 2004 г., е събрал историята на въстанието срещу нацистките окупатори в края на Втората световна война. Експонатите в него са събрани чрез дарения от хиляди поляци, част от които живеят в емиграция. Отворен е по случай 6-годишнината от избухването на въстанието през 1944 г. и е най-големият музей, посветен на тази „черна“ страница от историята на полския народ.

Много са историческите събития, с които поляците се гордеят, много са и тези, които будят ужас и мъка. Но и тях ги помнят. Паметници, табели, музеи, наименования на улици и обществени сгради – всичко там говори и възкресява спомена за историята, но най-вече спомена за Втората световна война. В нея Полша е платила огромна цена –  загинали са около 6 милиона поляци и над 600 000 полски евреи. Най-големият музей, посветен на тази страница  от националната история, е Музеят на Варшавското въстание. Както личи от името, той обаче отбелязва не само трагедията, но и устрема към свобода на полския народ и разкрива една тайна, строго пазена по времето на комунизма.

В музея дори подът е автентичен – посетителите стъпват върху истински сиви павета, които са от времето, в което тази сграда е изпълнявала предишното си предназначение – трамвайна електроцентрала. Колекцията е съставена от оръжия, документи, писма, лични предмети, хиляди снимки, много военни и географски карти. Цялата експозиция е разположена на три етажа на обща площ над 3 хиляди квадратни метра. Тук има видео и аудио-записи записи на близо 4 хиляди разговори с оцелели от нацисткия терор, а от множеството вградени в стените екрани вървят непрекъснато документални кадри.

Музеят на Варшавското въстание


Дворецът Виланов

Дворецът Виланов, известен още като „полския Версай“, е типична извънградска кралска резиденция, построена в пищен бароков стил. Със сигурност това е една от най-впечатляващите забележителности във Варшава и ще е хубаво да си отделите повече време за нея. Дворецът е построен от крал Ян III Собиески в края на XVII в. и в последствие е разширяван няколко пъти. В архитектурно отношение, екстериорът на резиденцията е оригинален, като представлява съчетание на европейско изкуство, съчетано с характерните за тогавашното време полски строителни традиции. Интериорът и фасадата на двореца са свързани със семейството на Собиески и по-специално с военните му триумфи. Освен вътрешната част на двореца, силно препоръчвам да се разходите и в прилежащите към него градини, особено ако посещавате Варшава през летните месеци.

Виланов се намира на приблизително 10 км от центъра на Варшава. Освен с автомобил, до двореца може да стигнете и с градски транспорт (автобусни линии на 116, 180, 519). Билетът за дворецът Виланов е 20 полски злоти (9 лв), като за деца е само 1 злота.

Дворецът Виланов


Дворец на културата и науката

Докато се разхождате в новата част на Варшава, трудно бихте могли да не забележите огромната и внушителна сграда на Дворецът на културата и науката в полската столица. Независимо, че култовата сграда е само с 30 етажа, заедно с нейното острие, височината ѝ достига 230 м. Това я прави не само най-високата сграда във Варшава, но и в цяла Полша. Дворецът на културата и науката е построен през 1955 г. след решението на Сталин за изграждането на сградата като „дар от съветския народ за полската нация“. По архитектура Дворецът се доближава изключително много до типичните за Москва сгради-блокове. Именно заради периода, в който сградата е била построена, днес тя поражда много смесени мнения в местните хора. Някои не могат да си представят облика на столицата без нея, докато според други сградата е символ на съветското господство на Полша и смятат, че трябва да бъде съборена. Каквито и да са мненията на жителите на Варшава, днес Дворецът на културата и науката е обявен за архитектурен паметник с национално значение. В сградата се помещават офисите на редица компании и институции, има театър, библиотека, концертни и лекторски зали, дори нощен клуб.

Сграда на Двореца на културата и науката във Варшава

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас