По следите на миналото: крепостта Цари Мали град

от Вилислав

Безмерни поляни, горски пътеки, покрити с есенни листа, мистичен хълм, дървен мост и римска крепост, скрита зад дървета с причудливи форми, пазещи вековни тайни. Това е може би последният слънчев уикенд за 2020, в който успях да се откъсна от столицата и да се насладя на чистия планински въздух в провинцията. В този блог ще ви разкажа за античния комплекс Цари Мали град край самоковското село Белчин, само на 53 км от София – страхотен избор за бързо бягство от градската лудница.

Къде се намира Белчин?

За Цари Мали град чух преди няколко години, когато приключи проектът по реставрация и консервация на крепостта, но така и не ми се отвори възможност да я посетя до сега. Решихме го някак в последния момент, но тези спонтанни и непланувани пътувания са ми най-любими. Тръгнахме рано сутринта с моята приятелка и колежка от Дубай – Луиза. Белчин е малко селце, сгушено между планините Рила, Вергила, Витоша и Плана, на 53 км от столицата. Селото е известно и с термалните си минерални извори, а водата е с лечебни свойства за редица заболявания.

Всъщност за мен щеше да е трето идване в Белчин, но за първи път щях да го разгледам и да стигна до Цари Мали град. Първите два пъти бях на тиймбилдинг преди няколко години.

гледка към етнографския музей и село Белчин

Хълмът Св. Спас

Хълмът Св.Спас е разположени по билото на Верила планина, над селото. В подножието има голям паркинг, където може да спрете в непосредствена близост до фуникуляра (асансьора), с който се изкачвате до самата крепост. Крепостта Цари Мали град, което се предполага, че означава „Малък Цариград“, е музей на отрито – типичен пример за приемственост между културите и цивилизациите, населявали земите ни. При разкопките, пред входа за крепостта, е разкрита християнска черква, изградена вероятно през XIV-XV в. При продължилите проучвания се оказва, че църквата е построена върху по-стара базилика – от VI в. Изненадите не спират дотук. Под нея са намерени основите на черква, която е датирана от 70-те години на IV в., което я прави една от най-старите християнски постройки по нашите земи. А още по-надолу излизат и останките на езическо светилище.


Раннохристиянската базилика пред входа за крепостта

От крепостта са разкрити 6 стражеви кули, като две от тях са напълно възстановени и в тях се помещава музейната експозиция с монети и артефакти, открити при разкопките. Посещението на музейната част е включено в билета. Препоръчвам се да се изкачите до върха на кулите, от където се открива невероятна гледка към четирите планини, заобиколили Белчин като верни бранители. Обширният двор е превърнат в красив парк, в който са изложени антични бойни машини и макет на комплекса.

входът за крепостта Цари Мали град

Направи ми впечатление, че освен крепостта, е обновена и средата около нея. Изградени са две нови екопътеки в гората, от където може да слезете обратно до паркинга, също така е изграден дървен въжен мост, широки алеи, както и детска площадка, и навсякъде са поставени пояснителни табели. В крепостта се предлагат и аудиогайдове, както във всички световни музеи и забележителности. Проектът по реставрация на крепостта е осъществен по оперативна програма „Регионално развитие“ и наистина си личи, че е направено с желание.


Етнографски музей

Етнографският музей е изграден през 2007 г. в подножието на хълма Свети Спас. Музейната сграда е новоизградена реплика на стара Възрожденска къща в Белчин от XIXв. На първия етаж е разгърната археологическа експозиция от находки от крепостта „Цари Мали град“ и сбирка от ръкописи и оригинална старопечатна литература. Показани са уникални образци, един от които е требника на Божидар Вучкович от XVIв. На втория етаж е разположена етнографска сбирка от носии, богата колекция от съдове, оригинални тъкани и завивки, детски люлки и действащ разбой, на който може да се тъче.

Средновековната църква е реставрирана изцяло и е обявена за Археологически и Архитектурен паметник на културата с национално значение. В нея се извършва действащо богослужение, като едновременно с това е разположена постоянна експозиция от икони. Църквата е изписана, като в нея е запазен и уникален иконостас.

Полезна информация

Обходен билет – възрастни – 6 лв.; ученици, студенти и пенсионери – 3 лв.

Вход за крепостта – възрастни – 4 лв.; ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.

Вход за Етнографски музей – възрастни – 2 лв.; ученици , студенти и пенсионери – 1 лв. Деца до 7 годишна възраст и хора с увреждания – вход свободен.

може да гледате и влога ми от Цари Мали град

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас