10 места за разходка около Пловдив

от Вилислав
забележителности в пловдив

Безспорно Пловдив е един от най-богатите на забележителности градове в България и любимо място за разходка, предполагам не само на мен, а и на много от вас. Наскоро ви разказах за 10-те най-интересни забележителности в Градът под тепетата и заради големия интерес от ваша страна реших да посветя този блог на най-привлекателните места в близост до Пловдив. Така ще може лесно да комбинирате разходката си до античния град с още някое местенце наблизо. Статията също е подходяща и за тези от вас, които живеят в Пловдив или в близост до него и им е трудно да си изберат къде да се разходят през уикенда.

Регионът около Пловдив е особено богат на места, които ще ви оставят без дъх – защитени местности, екопътеки, водопади, езера, пещери и уникални скални образувания, манастири и крепости, пазили българщината векове наред. Със сигурност в една статия не бих могъл да събера всички забележителности край Пловдив, за това реших да събера тук 10-те най-интересни места, които наистина си струва да посетите.Асеновград и Асенова крепост (22 км от Пловдив)

Ще започна с едно много любимо мое място – Асенова крепост в Асеновград. Само на 15-тина минути от Пловдив, Асеновата крепост стои изправена в предверието на планината, като истински страж и гордо пази прохода между Тракия и Беломорието. Някога е имала важна стратегическа роля, а днес е една от най-посещаваните и известни забележителности у нас. Крепостта наистина удивлява, още щом се разкрие гледката към нея от пътя. Това е една от най-запазените и поддържани крепости в България. Най-голямата забележителност в крепостта, определено е църквата, която се извисява над скалите – “Света Богородица Петричка”, построена през XIII век.

Освен Асенова крепост, може да се разходите и в Асеновград. В града могат да се посетят и Палеонтологическият, Историческият музей и Рибната църква, което ще направи разходката ви тук още по-пълна.Бачковски манастир „Успение Богородично“ (28 км от Пловдив)

В непосредствена близост до Асеновград, на около 30 мин с кола от Пловдив, се намира Бачковският манастир „Успение Богородично“ – един от най-старите манастири на Балканите, както и едно от най-посещаваните и любими места на българите, а и на много чужденци, заради уникалната си древна архитектура.

Манастирът е основан през 1083 г. от грузинеца Григорий Бакуриани, който направил дарение за изграждането му, а през XIV в. става български. Манастирският комплекс е свързан с много легенди и мистерии. Смята се, че след падането на Търновското Царство, именно там е бил заточен Патриарх Евтимий, където по-късно умира. Най-голямата ценност на манастира и реликвата, заради която идват най-много посетители, е иконата на Богородица, смятана за чудотворна.

Главна черква „Успение на Пресвета Богородица“

Край манастира има и няколко екопътеки, където може да се разходите, ако сте любители на природата. Също така силно ви препоръчвам да седнете в някое от заведенията в Бачково и да опитате местната родопска кухня, както и задължително мекиците.Чудните мостове (72 км от Пловдив)

Сгушени в сърцето на Родопите, се намират Чудните мостове – уникално красиво и добре познато сред туристите място. Красиво е, както зимата, така и лятото, заради спиращите дъха пейзажни гледки в радиус на 360 градуса. Пътят е тесен, с много завои, така че карайте внимателно. Интересното при скалния феномен е, че преди стотици хиляди години Чудните мостове са представлявали пещера, образувала се под въздействието на водите на река Еркюприя. Карстовите скали се срутвали в резултат на механичното действие на водата и така се образували великолепните скални образувания, които в наше време привличат и впечатляват много туристи. След като се разходите и вече се уморите от катеренето из местността, не пропускайте да се насладите на мурсалския чай в хижата, която се намира непосредствено до паркинга.
Белинташ (52 км от Пловдив)

Българските планини от векове наред са били изпълнени с духовност, мистерии и легенди. Белинташ е едно от местата по нашите земи, привличащи любителите на мистиката. В буквален превод името на местността означава „белият камък“. Според археологическите проучвания на платото някога се е намирало светилище, вероятно тракийско, обградено с крепостна стена. Има предположения на някои от археолозите, че това е прочутото светилище на Дионис, но това все още остават непотвърдени факти. Местни легенди пък разказват, че по време на Потопа, именно скалният масив на Белинташ е послужил за пристан на Ноевия ковчег. Местността е много красива, подходяща както за разходка из природата, така и за пикник. Препоръчвам ви да гледате залеза от тук. Открива се невероятна гледка към местностите Караджов камък и Кръстова гора. За тези от вас, които все още не са имали възможността да го посетят – направете го.

Гледка от платото на Белинташ към РодопитеКръстова гора (62 км от Пловдив)

Кръстова гора се намира в Средните Родопи, на около час и двайсетина минути път от Пловдив. Местността е известна с високото си ниво на енергийност и се смята, че именно там е заровена частица от Христовия кръст и земята там е свещена. Мястото е привлекателно за хора от цялата страна, които дори преспиват тук под открито небе, с надеждата молитвите им да бъдат чути и да се пречистят. Някои дори си вземат камъчета от местността и ги носят в домовете си. Смята се, че всяко камъче има кръст на него и съдържа силна енергия. Много са и хората, споделящи за чудесата, случили им се след прекарване на нощ в светата обител. За Кръстова гора се носят много предания сред местните хора и правят местността още по-интригуваща за посетителите.

Църквата „Покров на пресвета Богородица“ в Кръстова гораЧервената църква край Перущица (23 км от Пловдив)

Християнската базилика е изградена през ранното Средновековие – около V- VI век от новата ера. Заедно с несебърската митрополия са единствените запазени раннохристиянски храмове Балканския полуостров. Храмът е реставриран, а пространството около него е превърнато в красив парк. Като отидете в Перущица, не пропускайте да посетите и църквата „Свети Архангел Михаил”, която е била крепост на българите по време на въстанието през април 1876 година.

Град Перущица се намира на 30 мин от Пловдив. Ако посещавате Червената църква, ви препоръчвам да разгледате и археологическите находки в Историческия музей на града. В близост до Перущица има и много екопътеки, водопади и места за разходка из природата.
Копривщица (87 км от Пловдив)

Копривщица е възрожденски град, сгушен в Средна гора, който със сигурност заслужава вашето внимание. Градче, впечатляващо с калдъръмените си тесни улички, осеяни с разноцветни къщички, и много, много история. Един от символите на българщината и абсолютен архитектурен музей на открито.

Копривщица е подходяща дестинация,  както за еднодневна разходка, така и за цял уикенд. Определено има какво да разгледате и в околностите на градчето.

паметникът на Тодор Каблешков в КопривщицаХисаря (45 км от Пловдив)

Хисаря е истинско райско кътче, разположено в Южна България, на по-малко от час път с кола от Пловдив. Не случайно, именно тук през 1882 г. Иван Вазов написва стихотворението си „Отечество любезно, как хубаво си ти!“. Освен, че е известно с лечебните си минерални извори, градчето се слави и с една от най-добре запазените късноримски крепости у нас. През миналия век Хисаря се утвърждава като спа курорт, заради минералните си извори и днес тук има много спа центрове за рехабилитация и почивка. Именно заради това е подходящо, както за еднодневна разходка, така и за повече – кой би отказал спа уикенд сред зеленината и спокойствието на античния град. Като казах античен, може би тук е мястото да спомена, че природните дадености и лечебните свойства на водата били оценени от римляните и в края на III в. император Диоклециан основава Диоклецианопол (дн. Хисаря). По време на археологически разкопки са разкрити масивни жилищни сгради, амфитеатър, термални бани, търговски съоръжения, добре изградена улична система. Всичко това е показател за високото икономическо състояние на града.

Южната порта на ДиоклецианополисСтаросел (50 км от Пловдив)

Старосел се намира в непосредствена близост до Хисаря, така че дори бихте могли да съчетаете двете места и да ги разгледате за ден. Вълшебно място с прекрасна природа, свеж въздух, пречистваща енергия и богата история, свързана с древните траки. В селото може да посетите тракийската гробница, а след това да се разходите около нея и да се заредите от спокойствието, царящо наоколо. В близост до нея има тракийско светилище, тракийска владетелска резиденция и останки от крепост.

Явно районът около Пловдив е богат на минерални извори с лечебни свойства. Подобно на Хисаря, в Старосел също има спа хотели, така че спокойно бихте могли да се отдадете на един доста приятен уикенд далеч от градския шум.

Гробницата край СтароселСопот, Карлово и Калофер (64 км от Пловдив)

На последно място, но не и по значимост, слагам три много важни и ключови за Възраждането градове. Подбалканските градчета Сопот, Карлово и Калофер са толкова близо един до друг, че реших да ги обединя като една обща дестинация. Намират се на около час от Пловдив. Сопот е родният град на великия български поет и писател Иван Вазов, Карлово – на бореца за свобода и национален герой – Васил Левски, а в Калофер е роден поетът и революционер Христо Ботев. И трите градчета са от голямо значение, както за историята ни, така и за националното ни самосъзнание, за това е хубаво да ги посетим поне веднъж в живота си.

Освен къщите-музеи съответно на Иван Вазов, Васил Левски и Христо Ботев, може да посетите още редица други забележителности – църкви, манастири, възрожденски училища, музейни експозиции, джамии, останки от крепост, екопътеки и водопади.  

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас