30 идеи за разходка около София

от Вилислав

За сравнително малката си площ, България предлага безброй интересни културни, исторически и природни забележителности. Само ако отворите картата на България и начертаете кръг в радиус от 150 км около София, ще се изненадате колко много варианти и идеи за еднодневни разходки имате. Наистина изборът е огромен! Няма да крия колко пъти с мои приятели сме се чудили къде да се разходим през уикенда и как всеки път някой споменава ново и различно място, където никой от останалите не е бил. Доста често дори се случва богатият избор да ни обърква и трудно да можем да вземем крайно решение.

В тази статия реших да събера 30 от най-интересните места в радиус на 150 км от София, подходящи за еднодневна разходка, а защо не и за целия уикенд. Подбрал съм разнообразни места, подходящи за всеки вкус и повод, било то за разходка, отдих, почивка, романтичен уикенд или просто бягство от забързаното ежедневие. Да започваме!

Златните мостове

Едно от най-големите богатства на София е близостта ѝ с планината. Столицата ни е разположена буквално в полите на Витоша, която пък от своя страна се е е превърнала в един естествен парк, привлекателно място за столичани през уикендите. До местността най-удобно може да стигнете с кола или с автобусна линия 63. Разбира се, ще бъдете на планински преход, така че си подгответе подходящи обувки, защото някои от маршрутите са по-трудни. От Златните мостове може да стигнете до Копитото, Боянския водопад, Владая, Княжево, хижа Еделвайс, хижа Алеко, както и до Черни връх.


Боянската църква

Боянската църква „Св. Никола и св. Пантелеймон“ всъщност се намира в София, в квартал Бояна, но доста често забравяме за нея. В интерес на истината, е доста приятно място за разходка, което може да комбинирате след това и с някой от маршрутите в Природен парк „Витоша“, който се намира в непосредствена близост. Боянската църква е известна със средновековните си стенописи, а от 1979 г. е включена и в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно и природно наследство. Майсторските стенописи в църквата са истински шедьовър на българската средновековна култура и се смятат за предшественици на европейския ренесанс.Панчарево (12 км от София)

Разходката до езерото в Панчарево определено действа освежаващо. Езерото Панчарево е място, където човек може да се спаси от шума и суетата на града. Въздухът е чист и със сигурност това е подходящо място за пикник на спокойствие.

Езерото е само на 12 км от столицата. Това е специално място за плаж, плуване, риболов и водни спортове. Има и много приятна екопътека, наричана „Панорамна“. В най-високата ѝ част има наблюдателна площадка, откъдето се вижда цялото езеро, Панчарево и част от Витоша.Цари Мали град (53 км от София)

Цари Мали град е късноантична римска крепост, намираща се на хълма Свети Спас по билото на планината Верила, над село Белчин.

Крепостта е обявена за паметник на културата с национална значение и се проучва то 2007 г., а проектът за културно-исторически комплекс е завършен през 2013 г. Той включва късноантична крепост, църковен ансамбъл и зони за отдих и спорт. В Белчин, известен с минералните си извори, има и много приятни хотели и къщи за гости, където може да отседнете и да прекарате целия уикенд.


Драгалевски манастир

Драгалевският манастир „Св. Богородица Витошка“ се намира в полите на Витоша на 3 км. от известния квартал на София – Драгалевци. Този невероятен паметник на културата е създаден от цар Иван Александър около 1341 г. и успява да оцелее и след завладяването от османците. Като един от най-близките до София туристически обекти, тази обител е разкошно място за разходка през уикендите и може да се комбинира и с някоя от екопътеките на Природен парк „Витоша“.


Пещера Проходна (110 км от София)

Пещера Проходна е висока, карстова пещера в централна България, разположена в Искърското дефиле в близост до село Карлуково.

Пещерата е изключително въздействаща и е една от любимите ми пещери в България. Набира популярност сред световни фотографи с двете дупки в тавана, наподобяващи очи, известни като „Божиите очи“.


Черни връх

Изкачването на най-високия връх на Витоша – Черни връх (2290 м.н.в), е идеален вариант да съчетаете полезното с приятното.

Времетраенето на прехода до върха (с нормално темпо) е около 3 часа, а слизането – 2 часа и половина.

При ясно време от върха се открива приказна гледка към София, както и към Рилския масив.


Рилски манастир (122 км от София)

Несъмнено Рилският манастир е един от символите на България. Разположен е на 1147 метра надморска височина, между реките Рилска и Друшлявица. За негов създател се смята Иван Рилски (първият български монах-отшелник). В Рилския манастир се намират и мощите на светеца. През 1778 г. манастирът става жертва на пожар, но благодарение на богати българи от цялата страна е възстановен. Площта му е 8800 кв. м. В наши дни той е действащ мъжки манастир. В музея към манастира има над 380 експоната, най-интересен от които е първият географски глобус у нас, изработен от Неофит Рилски. Освен че може да си купите икони, сувенири, албуми и картички, манастирът предлага и нощувки и може да бъде посетен целогодишно.


Екопътека Бели Искър (70 км от София)

На 70 км от София и само на 9 км от Самоков, екопътека „Бели Искър“ се намира в едноименното село. Дължината ѝ е 7 километра и се извива по течението на река Бели Искър. 8 големи и 5 по-малки мостчета пресичат реката. От панорамната тераса могат да се видят притоците на река Бели Искър, чиито имена носят долините в района. На входа на пътеката има изграден паркинг за автомобили.


Копривщица (105 км от София)

Копривщица е възрожденски град, сгушен в Средна гора, който със сигурност заслужава вашето внимание. Градче, впечатляващо с калдъръмените си тесни улички, осеяни с разноцветни къщички, и много, много история.

Копривщица е подходяща дестинация,  както за еднодневна разходка, така и за цял уикенд. Определено има какво да разгледате и в околностите на градчето.


Черепишки манастир (97 км от София)

Още едно предложение за тези от вас, които си падат по манастирите и историята – Черепишкият манастир „Успение Богородично“, намиращ се в Искърското дефиле, в близост до град Мездра.

Регионът е много красив, гледките също, а манастирът има богата и интересна история. Възникването му е свързано със средновековният „Коритен град“, чиито руини се намират в близката местност Ритлите. Според местните предания, в края на XIV в. българските войски на цар Иван Шишман храбро бранили древния Коритен град от турските нашественици. След битката цялата околност била осеяна с белеещите се кости на загиналите войници, откъдето се смята, че идва и името на манастира. Манастирът е бил любимо място и на българските писатели Алеко Константинов и Иван Вазов.


Старият град в Пловдив (147 км от София)

Ако сте фен на градските пейзажи и обичате културните и социални мероприятия, Старият Пловдив е чудесен избор за еднодневно пътуване от София.

При посещение на Пловдив, освен Стария град, разходка до тепетата е задължителна, откъдето се откриват прекрасни гледки към града. Може да посетите още арт-квартала Капана, Античния театър, Римския стадион, наскоро реставрираната базилика, както и главната улица. Пловдив определено е сред любимите ми градове в България.


Червената църква край Перущица (143 км от София)

Християнската базилика е изградена през ранното Средновековие – около V- VI век от новата ера. Заедно с несебърската митрополия са единствените запазени раннохристиянски храмове Балканския полуостров. Храмът е реставриран, а пространството около него е превърнато в красив парк. Като отидете в Перущица, не пропускайте да посетите и църквата „Свети Архангел Михаил”, която е била крепост на българите по време на въстанието през април 1876 година.

Град Перущица се намира на 143 км от София и на 30 мин от Пловдив. Освен еднодневна разходка, може да прекарате и уикенда там като комбинирате с някоя друга забележителност в региона на Пловдив.


Осеновлашки манастир Седемте престола (86 км от София)

Осеновлашкият манастир „Рождество Богородично“ или както е по-известен „Седемте престола“ според легендата е основан през XI в. Той е разрушаван и възстановяван неколкократно, а църквата в днешния си вид е съградена и възстановена през 1815 г. Манастирът и местността около него са обявени за природна забележителност. Там се намира уникалният паметник на културата – дървеният полилей „Хоро“, съставен от 15 отделни части и подарен от жителите на с. Лесковдол. До „Седемте престола“ се стига лесно с кола от София, следвайки пътя за гр. Мездра през Искърското дефиле. Посещението на манастира може да съчетаете с разходка до наблизо намираща се тракийска и антична крепост „Серсем кале“ или „Латинско кале“.


Седемте Рилски езера (102 км от София)

Рилските езера са най-дългата и най-посещавана група езера в България. Красотата им привлича не само български, а и чуждестранни туристи. Намират се в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени между 2100 и 2500 метра надморска височина. Езерата носят имена Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното. Наречени са така заради формата, която заемат. Важно е да знаете, че езерата са подходящи за посещение през летните месеци. През зимата маршрутът е труден и би могъл да бъде преминат единствено от опитни планинари. От личен опит казвам, че е възможно тази природна забележителност да бъде обиколена за ден, но със сигурност ще ви бъде по-приятно и спокойно, ако отседнете в някоя от близките хижи.


Земенски манастир (80 км от София)

Разрушаван и възстановяван няколко пъти през времето на съществуването си, Земенският манастир е успял да спаси през годините уникалната със своята архитектура сграда на църквата „Св. Йоан Богослов“, построена през IX век. Освен интересната кубична форма на сградата (единственият храм с такава архитектура на територията на страната ни), архитектурното решение за вграждане на сферичен купол в квадрат също е любопитно. Стените са изписани през XI в. и XIV в. и иконописите са запазени без реставрации, само са почистени и обработени срещу остаряване и ерозия. Плочите поставени на пода също са настилка, датираща от построяването на храма. Твърди се, че каменният олтар под купола е чудотворен. Поставяйки лявата ръка на него и намисляйки си желание, човек има основание да се надява, че то ще се сбъдване.


Геопарк Искър-Панега (106 км от София)

За любителите на дивата природа, които по една или друга причина са пропуснали това вълшебно кътче, искам да споделя, че в Геопарк Искър-Панега се намира една от най-красивите екопътеки в България.

Сред гъстата, наподобяваща джунгла, растителност гнездят 128 вида птици, от които 25 са вписани в Червената книга на България.

Местността се намира на входа на град Луковит е страхотна идея за разходка през някой слънчев уикенд.


Парк-музей „Врана“

Дворецът „Врана“ и прилежащия към него парк са бижу, намиращо се на входа на София откъм Цариградско шосе. Това е чудесно място за семейна разходка през уикенда. В дворецът влизането не е разрешено, така че ще може да го разгледате само отвън, но пък паркът е отворен за посетители всеки уикенд. Съветвам ви да си един цял следобед за парка.

Дворецът „Врана“ е бил предназначен за извънградска лятна резиденция на царското семейство. Архитектурният облик на двореца е много специфичен – сложна интерпретация на византийска архитектура се съчетава с възрожденски манастирски мотиви.


Гложенски манастир (96 км от София)

Манастирът „Свети Георги Победоносец“ се намира близо до село Гложене, откъдето идва и името му. Светата обител се вижда още отдалеч, тъй като е разположена на скалист връх в Тетевенската планина. Смята се, че през ХІІІ в. киевският княз Глож, който получил района като дар от цар Иван Асен ІІ, построил в района манастир “Св. Преображение“ и малка крепост. Манастирът е съществувал до ХVІІ в., а в началото на ХVІІІ в. монасите построили нов манастир, посветен на „Св. Георги Победоносец“, на високата скала, за да се предпазят от нападенията на османците. Манастирът е действащ мъжки, предлага настаняване както в общи помещения, така и в самостоятелни стаи. Не пропускайте да се разходите и до близкия град Тетевен, разгледайте историческия музей, основан през 1911 г.


Пещерата „Съева дупка“ (101 км от София)

Намираща се на около 2 км от село Брестница (Ловеч), пещерата „Съева дупка“ е определяна от мнозина за една от най-впечатляващите пещери в България.

Тя е с дължина около 400 м, разделена на 5 зали. Разходката е с продължителност около половин час и ви уверявам, че ще останете безмълвни при вида на внушителните скални образувания, които на много места се спускат заплашително над посетителите.


Крепост Хисарлъка (105 км от София)

Крепостта Хисарлъка се намира на 2 км югоизточно от град Кюстендил. Крепостта се намира в парк „Хисарлъка“, които заема 1300 декара. В него има още зоопарк, санаториум за деца, Алея на Здравето, Алея на Любовта, както и множество пейки и места за отдих и разбира се, десетки пътеки по които може да се разходите сред свежия планински въздух. Крепостта Хисарлъка е късноантична средновековна крепост, строена  в края на 4-ти и началото на 5-ти век, а през 15-ти век е била разрушена от османските завоеватели. През 2014 г. е реставрирана, а районът около нея – облагороден. В случай, че сте с малки деца, мястото е идеално за вас, заради просторността си, където децата могат да си играят и тичат на воля. Крепостта се намира в непосредствена близост до град Кюстендил, където също може да се разходите след това.


Стобски пирамиди (100 км от София)

Стобските пирамиди са интересно природно явление, в близост до село Стоб, образувало се в следствие на ерозия и вятър. За да стигнете до тях се преминава по пътека, като изкачването е малко по-трудно към края, но цялостно не е нещо, което трябва да ви плаши.

Пирамидите остават в краката ви, а пред вас се откриват панорамни гледки към Рила. Препоръчвам ви да съчетаете разходката до там с Рилския манастир, който се намира наблизо, защото обиколката на местността няма да ви отнеме много време.


Крепостта Боженишки Урвич (85 км от София)

Крепостта Боженишки Урвич се намира край Ботевград и е сред интересните места за отдих, разходка и панорамни гледки близо до София. Крепостта е разположена на върха на висок хълм и представлява един от последните бастиони на Търновското царство. Много интересна е и скалната църква, издълбана във скала във вътрешността на крепостта. Местността е облагородена и лесно проходима.Белмекен (115 км от София)

Язовир Белмекен и едноименният връх са две места, които със сигурност заслужават вашето внимание, заради гледките, атмосферата и природата наоколо. А ето и нещо интересно – язовир Белмекен, освен че е много красив, е и най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров.


Църквата „Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“  (174 км от София)

Църквата „Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско е уникална по много причини. Тя е най-известна с двете икони, които наподобяват космически кораби. В сцената „Преображение Господне“ Исус Христос изглежда като астронавт в ракета. Специалисти в областта на космонавтиката оприличават фона, нарисуван зад Христос, като атмосферата и стратосферата. В другата икона – „Божието възкресение“ отново се вижда летателен апарат, този път това е космическа капсула.

Около църквата има и други недоизяснени въпроси като например кога е била построена. Официално се смята, че това се е случило през 1614 г., но някои факти сочат, че истинската година е 1122-ра. Църквата е включена в 100-те национални туристически обекта и е под защитата на ЮНЕСКО.


Язовир Пчелина и параклисът Свети Йоан Летни (66 км от София)

За любителите на природните забележителности, язовир Пчелина със сигурност би представлявал интерес. До него се достига през пътека в гората (ако е валяло е доста кално), но дори и тогава „саможертвата“ си струва.

Освен красотата на язовир и невероятните гледки, които ще се открият пред вас, там има още един обект, който няма как да не привлече вниманието ви – параклисът „Св. Йоан Летни“, който пази спомена за потопеното село Пчелинци, лежащо на дъното на язовира. Самият параклис на фона на язовира е много впечатляващ и фотогеничен – неслучайно е един от най-сниманите параклиси в България.


Рупите (180 км от София)

В местността Рупите се намира къщата на баба Ванга. През 1994 г. самата тя финансира проект за построяването на храм, наречен Св. Петка. Зад него се намира гробът на пророчицата. Може да разгледате и къщата-музей на пророчицата. Около нея има редки дървесни и животински видове, минерални извори и басейни. Легендата гласи, че земята в местността е наситена с особена енергия и неслучайно Ванга е избрала мястото за построяването на храма. От църквата може да видите и вкопания в скалите кръст. Той е съставен от мраморни стълби, които символизират пътя на Исус към Голгота.


Белоградчик (168 км от София)

Не бих определил Белоградчик като толкова близка до София дестинация, но път уикенд разходка до там е напълно възможна. Ние също една съботна сутрин решихме да се разходим до там и се върнахме вечерта. Белоградчишките скали са наистина впечатляващо природно явление, което определено си заслужава 3-те часа път. Изумителните скални образувания обхващат огромен по квадратура регион и векове наред вдъхновяват човешкото въображение, което ги кръщава с най-причудливи имена.

В Белоградчик най-известната забележителност е крепостта „Калето“, построена на хълм в подножието на причудливите скални образования. Крепостта е част от „100-те национални туристически обекта“.


Клисурски манастир (90 км от София)

Закътан сред зеленина, тишина и спокойствие, Клисурският манастир е действащ девически манастир. Той е една от най-известните и интересни забележителности около София и четвъртият по големина манастир в цяла България. Съществува още от времето на Втората българска държава (1240 година). До него се стига лесно по пътя за гр. Монтана през прохода Петрохан.


Гигински манастир (62 км от София)

Гигинският манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, известен още като Църногорски се намира в подножието на вр. Китка (1118 м н.в.) в невисоката планина Черна гора, на около 4 км югоизточно от с. Гигинци и около 16 км югозападно от Брезник. Най-старите манастирски постройки са датирани около ХІ-ХІІ век. Доста от постройките се реставрирани, като има и няколко нови. Манастирът е чудесно място за разходка, а широките поляни наоколо са перфектен избор за пикник. Разходката до Гигинския манастир може да комбинирате с намиращия се недалеч Земенски манастир.

Абонирай се, за да получаваш редовни вдъхновения за нови дестинации и ексклузивни оферти всеки месец!

Още интересни неща за вас